Gospodarstvo

Težava v tem, da ponudnika nista vplačala varščine, ta pa vidita razloge drugje

Tržič, 01. 04. 2016 10.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Takoj po stečaju Peka sta se pojavili dve različni pobudi za njegovo oživitev, zdaj pa se pojavlja vprašanje, ali bo kateremu od obeh ponudnikov sploh uspelo dobiti v najem potrebne Pekove nepremičnine.

Stečajna upraviteljica Peka Tadeja Tamše je izbrala ponudnike za najem šestih Pekovih prodajaln in delčka proizvodne stavbe v Tržiču. A če bo upraviteljica oddala v najem trgovine izbranim ponudnikom, bo Peko razdrobila in njegova oživitev ne bo mogoča, opozarja poslovnež Janez Bedina ml., ki je dal ponudbo za Peko kot celoto, prav tako kot tudi gibanje Osveščeni prebivalci Slovenije pod vodstvom Ladislava Trohe.

Tako Troha kot Bedina želita proizvodnjo obutve v Peku čim hitreje ponovno zagnati in vzpostaviti trajno delovanje tovarne kot celote in s tem zagotoviti ponovno delo za čim več delavcev, ki so zaradi stečaja izgubili zaposlitev. Vendar naj bi se Tamšetova odločila, da ponudbe nobenega izmed obeh ponudnikov ne bo sprejela in bo oddala samo posamezne nepremičnine Peka.

Kot je pojasnila Tamšetova, je ponudnike, ki so svoje ponudbe oddali v tem tednu, obvestila o izbiri, pri čemer so bili kumulativno upoštevani vsi kriteriji, ki izhajajo iz razpisa. To so višina najemnine, zaveza za plačilo stroškov predmeta najema in vplačilo varščine v višini treh ponujenih najemnin v znak resnosti ponudbe.

Nihče izmed zainteresiranih ponudnikov za proizvodne prostore, razen Alje Viryent, ki bi najela le manjši del proizvodnih prostorov, varščine ni plačal, je poudarila Tamšetova. Ponudnikom je na zahtevo enega izmed njih vseeno omogočila, da ponudbe dopolnijo in varščino plačajo v dodatno postavljenem roku.

"Omenjeni ponudniki, ki bodo v dodatnem roku plačali varščino, bodo v ponedeljek povabljeni na neposredna pogajanja v namen zaključka postopka izbire najugodnejših ponudnikov, v nasprotnem primeru je izbira po predmetnem razpisu že zaključena," je pojasnila Tamšetova, ki bo na odločitev sicer počakala do ponedeljka.

Peko
Peko FOTO: POP TV

Rok za plačilo varščine prekratek?

Bedina je na drugi strani povedal, da je bil postavljen rok za plačilo varščine prekratek, saj naj bi pred tem Tamšetova dejala, da varščina ne bo predmet presoje. Bedina je pojasnil, da je v četrtek do polnoči lahko plačal le del varščine, preostanek pa bo plačal danes ali najkasneje do ponedeljka, saj ima podjetje in banko v Nemčiji, zato ima logistične težave s prenosom visokega zneska, za kar bi se moral sam odpraviti v München.

"Od vseh ponudb, ki so bile podane, ni nobene, ki bi bila višja od moje, tudi kar se tiče plačevanja stroškov celotne stavbe v Tržiču, ki tako ne bi bremenili stečajne mase," je izpostavil Bedina. Tamšetova pa je poudarila, da je ponudniku omogočila, da izpolni zahtevo in varščino plača v dodatno postavljenem roku prav z namenom, da doseže najboljše pogoje upravljanja s stečajno maso.

Bedina meni, da se je upraviteljica vseeno očitno že odločila, da bo oddala določene lokale v najem podjetjem, ki se ne ukvarjajo s čevlji, kar pomeni razkosanje Peka in onemogoča njegov ponovni zagon, saj sama proizvodnja brez trgovin ne more delovati.

Danes se je Bedina na to temo sestal tudi s tržiškim županom Borutom Sajovicem. "Imamo skupni cilj, da bi se v Tržiču obdržala proizvodnja, da se ohrani Peko s svojo blagovno znamko in trgovinami. Če ne preprečimo razdrobljena, za to ne bo več možnosti," je opozoril in pojasnil, da se onemogoča hitra vzpostavitev proizvodnje v Peku. Ob tem se boji, da bo upraviteljica v naslednji fazi posamezne dele premoženja po delih tudi prodala.

Medtem je Tamšetova pojasnila, da lahko vsak interesent za neoddane prostore in stroje še vedno odda ponudbo, saj možnost najema premoženja obstaja, vse dokler premoženje v okviru stečajnega postopka ni prodano. Kot je dodala, ji je očitek o razkosanju Peka nerazumljiv, saj se premoženje v tej fazi ne prodaja, temveč le oddaja v najem.

"Ne glede na navedeno pa je potrebno poudariti, da je potrebno za sklenitev najemnih pogodb pridobiti še soglasje sodišča in da se odločitev o oddaji premoženja v najem lahko smatra za zaključeno šele po pravnomočnosti soglasja k sklenitvi najemnih pogodb," je poudarila Tamšetova.

Bedina se bo z dopisom obrnil tudi na sodišče, kjer bo podal svojo obrazložitev. Nato bo počakal, kako se bodo stvari odvile. Jasno pa je, da brez nekaterih trgovin, ki bi jih tudi želel najeti, svojih načrtov s Pekom ne bo mogel uresničiti in bo od namere odstopil.

Tržiški župan upa, da bo kateremu izmed ponudnikov vendarle uspelo najprej podpreti resnost ponudbe s plačilom varščine, nato pa v Pekovem objektu vendarle zagnati proizvodnjo. Tistemu, ki bo v Tržiču zaposloval, pa lahko občina pomaga pri nadomestilu za stavbno zemljišče in prek razpisa tudi s sredstvi za spodbujanje odpiranja novih delovnih mest.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (34)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
08. 04. 2016 21.08
+3
Nič ne bo iz tega, sami špekulanti a la Lukančičeva pri Muri. Pobrati državno pomoč in rep med noge proti toplim krajem.
rogerrabbit
03. 04. 2016 21.36
-2
Spet neki ''rešiltelji'' brez prebite pare... ČE JE POTREBNO VPLAČAT VARŠČINO, JO JE PAČ POTREBNO... če je v razpisu navedeno, da mora ponudnik vplačati varščino se mi zdi, da tisti, ki tega ne naredi NI VEČ RESNO ZAINTERESIRAN ZA NAJEM... očitno so spet eni mislili, da bodo prehitevali pa desni...
Socius
04. 04. 2016 10.20
+4
Preberite še druge medije, kjer je bedina javno navedel, da je stečajna na seji pred vsemi na vprašanje njegovih odvetnikov kako je z varščino, odgovorila, da bo le-ta predmet šele ob podpisu pogodbe (!) in temu posledično krši dogovor ter nezakonito spreminja postopek. Toliko o vašem ''če je potrebno''.
CK-jevec
04. 04. 2016 10.26
+4
Če to drži, imajo vse podlage, da zahtevajo njeno menjavo.
provokatorr
03. 04. 2016 13.14
+4
ja, bedina in Troha bosta rešila celo državo, ne samo Peko.
S K E L E T O R
03. 04. 2016 11.05
+5
Datum objave: 1. april! :)
minnaema@yahoo.com
01. 04. 2016 21.32
+3
kvalitetna roba, gre vedno v promet. Škoda, velika škoda, ker je veliko truda vloženega v NEkvalitetni material, saj ko nimaš rad sebe in tvojih nog si seveda kupuješ čevlje izdelane iz PLASTIČNIH MAS in v tem je problem dragi moji.........zakaj NI kvalitetne robe - to velja tudi za blago (oblačila) ne le za obutev !
Borec21
01. 04. 2016 21.02
-1
Kaj če bi Mramor prevzel Peko, k je tako sposoben da bomo državljani kmal vsi brez ficka da bo bilanca države špilala v Bruslju na račun 20 mlrd. nakradenega dnarja političnotajkunski prisklednikov???barabe...kar tekmujejo kdo bo večji lopov....
RdecaZvezda
02. 04. 2016 08.51
rogerrabbit
03. 04. 2016 21.37
Sposoben NE VEM koliko je... je pa dokazano... VEDNO PRIPRAVLJEN...
Bedni
01. 04. 2016 21.01
-5
Bedina? Tist iz JB avtomobili s.p? Malo prelistajte net pa najdete veliko zanimivega? Ali pa poglejte linkedin profil. Tisti Bedina, ki sedi v nadzornem svetu bolnice Golnik ima pa končano srednjo šolo?
CK-jevec
02. 04. 2016 12.24
+6
da sediš v nadzornem svetu tolk velike in pomembne ustanove, morš met kr neki v buči, ker drgač ne prideš na tok pomembno funkcijo - in k berem kaj je za Golnik naredu, kapo dol - upam da mu uspe s Pekom, vse dobro!!!
Bedni
02. 04. 2016 12.28
-5
kdo je kaj naredil za Golnik? kje bereš? Nadzorni svet je drugače 'roko dvigovalska' funkcija, ki ima lepo plačilo, delajo pa kaj dosti ne. Če bi, ne bi imeli zavoženega gospodarstva. In Bedina JR ni nič drugega kot član PS in sin bivšega komunista, član foruma 21. Imaš kak podatek o njegovi uspešnosti?
CK-jevec
02. 04. 2016 15.04
+6
‘’…Vse javne ustanove pa se lahko zahvalijo Janezu Bedini (članu nadzornega sveta univerzitetne klinike Golnik), ki je bil ključen pri uspehu preprečitve plačila vseh komulativnih presežkov (9 milijonov evrov) naših javnih ustanov. Če bi se to namreč zgodilo, bi Golnik (ki je ena redkih javnih ustanov, ki dela z dobičkom) bil štiri leta obsojen na izgubo. >>To je kot da bi nekoga, ki je uspešen, kaznovali za uspeh - zato sem moral posredovati<< pravi Bedina in nadaljuje….’’ (vir: STA)
S K E L E T O R
03. 04. 2016 11.00
+0
Tale bedina si še čevljev ne zna zavezati brez atija. Še danes nosi tiste na ježka in zadrgo. :D
CK-jevec
04. 04. 2016 10.28
+3
mamazdenka...če bi bilo to res, nebi našel članka o njem kaj mu je uspelo narediti. Očitno ga je ta ati kvečjem zelo dobro naučil posla - želim mu vseliko takšnih uspehov še naprej!
Primorec54
01. 04. 2016 17.47
+13
Daleč najuspešnejši in najbolj karizmatičen direktor Peka je bil Janez Bedina. Iz tovarne s 1500 zaposlenimi je v 70. letih naredil koncern s 5700 ljudmi, zgradil tri dodatne tovarne, povečal število trgovin z 80 na 180 in na trgovsko mrežo v Nemčiji ter v Kranju ustanovil čevljarsko šolo. Peko je izdelal 9 milijonov parov na leto in se ves čas samofinanciral. Delavci so imeli lastnega zobozdravnika, ambulanto, razmerje med plačo čistilke in direktorja je bilo 1 : 3,6. Od kod njegov uspeh? Diplomirani ekonomist s Prešernovo nagrado je Peko in »šuštarijo« poznal do potankosti. Kot otrok je z očetom po vsej gorenjski prodajal čevlje, med počitnicami delal v Peku, in ko je končal študij, se je zaposlil tam ter zgradil kariero vse do direktorja. Razloge za propad vidi v izgubi jugoslovanskega tržišča (s tem je Peko dobesedno čez noč izgubil polovico trgovin, ki so jih preprosto kar nacionalizirali, in enako tovarne), vrtoglavih obrestih (23,5 odstotka) za kredite Gorenjske banke (vsakega bankirja v tujini bi za tako oderuštvo že zaprli) in nesposobnem kadru. Ljudi brez kakršnihkoli izkušenj v čevljarstvu, brez enega oprijemljivega in dokazljivega uspeha je nastavljala politika. Peko državnega denarja za »dokapitalizacijo« ni videl na svojem računu, pobrala ga je »politika«. Krivci so tudi lastniki in nadzorniki brez izkušnej, ki so samo potrjevali vse načrte, a jih niso znali oceniti. Peko zdaj želi rešiti Bedinov sin, podjetnik v Nemčiji, in z očetovo pomočjo Sloveniji dokazati, da je možno. (vir:zarja)
Bedni
01. 04. 2016 21.02
-11
bedina, od kdaj si pa ti primorc? pa nehi že ata skoz vlačit okol in naredi kaj sam.
Socius
02. 04. 2016 12.22
+9
očitno je nekdo nekomu tipično slovenceljsko fovš :) stara slovenska zgodba :)
Bedni
02. 04. 2016 12.30
-3
ja, Bedina je stara slovenska zgodba. po partijski in politični liniji, z rodbinskimi vezmi na tron.
Primorec54
02. 04. 2016 15.08
+7
Socius, kot ste napisali: fovšija ne pozna meja. Welcome to Slovenija :)
Bedni
02. 04. 2016 18.58
-2
S K E L E T O R
03. 04. 2016 10.58
-2
Socius
01. 04. 2016 17.34
+11
In spet nekaj pametnjakovičev. V Nemčiji od aprila 2014 transakcije vsot nad 7.000 EUR niso več možne pred podpisom direktorja ali računovodkinje v živo na banki plačnika. Vem, ker mi je stric želel enkrat nakazati preko njihovega elektronskega bančništva - ne može. Pač Nemčija, ki skrbi da ne gre za pranje denarja. Tako da jaz razumem, da Bedina pač ni zmogel v tako kratkem času odleteti v Nemčijo in zadevo sprovesti. Poznam njegovega očeta - vse najboljše o njem, če je sin pol tako sposoben, se Peku dobro piše. Sprašujem pa se zakaj bi stečajna raje Peko razdrobila in dobila v mavho manj denarja, kot z Bedino kot celoto. Tu jo bo vsak upnik in sodnik vprašal po zdravju in zadeva sigurno ne bo tako zlahka še zaključena.
Bedni
01. 04. 2016 21.02
-10
do Nemčije je 7 dni potovanja in je težko priti osebno na banko.
Socius
02. 04. 2016 12.21
+8
Prebral sem še ostale medije, kjer bedina pove, da je imel časa le 1 dan (saj da ga je stečajna pozvala naj plača še isti dan) in da je na seji zatrdila vsem prisotnim, da bo varščina predmet šele ob podpisu pogodbe. Temu posledično razumem, da bedina ni računal na tako presenečenje in je očitno imel že neke druge neodložljive plane in fizično pač ni mogel v Nemčijo.
Bedni
02. 04. 2016 12.30
-10
Rešuješ firmo, 40 mio € boš vložil in imaš neodložljive plane? A si bral, da je rok bil podaljšan?
Socius
02. 04. 2016 15.11
+4
Jaz ne rešujem ničesar, govorimo o bedini ter trohi. Če je bil rok resnično podaljšan, pa počakajmo do tega roka in potem sodimo.
Skunk Works
01. 04. 2016 16.27
+5
Ni Luka Mesec resitelj???
ssahmdc500
01. 04. 2016 15.48
+2
Bedina a ati ne da vec cekinckov?
SEJBOBOL
01. 04. 2016 15.21
+7
Ka ste nori proces mora trajat in trajat , upravitelj obogatet in pol se bo vse dalo , al pa podkupnina in VSE JE MOGOČE ... SLO sistem gnoj od gnoja ....
Lutra Lutra 1
01. 04. 2016 15.10
+0
Ima logistične težave s hitrim dvigom zneska za varščino? Iz banke se dvigujejo minimalne plače in pokojnine in socialni transferji. V poslovenem svetu se zneski nakazujejo. Če imaš denar je to urejeno z nekaj kliki. Po moje ta tip (Bedina) še za burek nima, kaj šele za varščino ali zagon podjetja.
Tempus Fugit
01. 04. 2016 13.37
+6
"...saj ima podjetje in banko v Nemčiji, zato ima logistične težave s hitrim dvigom visokega zneska..." - človek se lahko samo smeji naivnosti stečajne upraviteljice, ki verjame takemu ponudniku. Očitno denarja nima in ga še išče po Nemčiji. Včasih smo rekli, da je "s tujim kur...cem lahko po koprivah mahat..."
modelx
01. 04. 2016 11.59
+5
... to ti je ponudnik... ni bilo dovolj časa, da bi dvignil denar v nemčiji... a nakazilo pa ne gre? torej gre za prigoljufan denar... samo tako se lahko posluje s kešom...