Gospodarstvo

Tesla z 1,8 milijarde dolarjev za proizvodnjo modela 3

New York, 12. 08. 2017 17.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je očaral vlagatelje med drugim z razstavljenim bleščeče modrim avtomobilom model 3 ter povabilom k ogledu tovarne podjetja. Od začetka letošnjega leta so se delnice Tesle podražile za 67 odstotkov, tržna kapitalizacija podjetja pa se je tako dvignila na okoli 60 milijard dolarjev. To je več od vrednosti General Motorsa in Ford Motorsa, čeprav Tesla vztrajno tiči v izgubah.

Elon Musk očitno zna očarati vlagatelje.
Elon Musk očitno zna očarati vlagatelje. FOTO: AP

Ustanovitelj Tesle Elon Musk je očaral vlagatelje na obvezniškem trgu. Prodal je namreč za 1,8 milijarde dolarjev obveznic, s katerimi vlagatelji podpirajo proizvodnjo novega Teslinega modela 3, poročajo tuji mediji.

Po navedbah revije Fortune se je Musk s potencialnimi vlagatelji v obveznice podjetja sestal ta teden na newyorškem Manhattnu in že po nekaj urah odkorakal z za 600 milijonov dolarjev naročil. V "ofenzivi šarma" jih je med drugim očaral z razstavljenim bleščeče modrim avtomobilom model 3 ter povabilom k ogledu tovarne podjetja.

Taktika je delovala, piše Forbes, saj so vlagatelji spregledali negativni denarni tok Tesle in njene redne izlete na kapitalske trge z namenom krepitve bilance. V petek je tako Tesla z izdajo obveznic zbral 1,8 milijarde dolarjev, 300 milijonov dolarjev več od prvotnih načrtov.

Osemletne obveznice so bile ob tem prodane z obrestno mero 5,3 odstotka, na spletni strani navaja Bloomberg. Tesla je sicer sprva računal na 1,5 milijarde dolarjev vredno izdajo z obrestno mero 5,25 odstotka.

Pri Tesli stavijo na model 3.
Pri Tesli stavijo na model 3. FOTO: AP

Tesli ni treba skrbeti za povpraševanje, saj ima že skoraj pol milijona rezervacij za najnovejšo različico svojega modela električnega avtomobila model 3, katerega osnovna cena je 35.000 dolarjev. Resničen izziv bo proizvodnja vozil na ravni, ki je podjetje še nikoli ni niti približno dosegalo.

Musk sam je prejšnji mesec zaposlenim dejal, da se jim obeta "proizvodni pekel". Vendar pa se zdi naloga po uspešni izdaji obveznic bolj izvedljiva.

Od začetka letošnjega leta so se delnice Tesle podražile za 67 odstotkov, tržna kapitalizacija podjetja pa se je tako dvignila na okoli 60 milijard dolarjev. To je več od vrednosti General Motorsa in Ford Motorsa, čeprav Tesla vztrajno tiči v izgubah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

TistoPravo
13. 08. 2017 16.54
+2
Samo vase in nase....samo to se obrestuje z leti neprecenljivo...ostalo je fake!
emilzapata
13. 08. 2017 20.01
+1
PametnoInvestiranje
17. 08. 2017 10.19
se strinjam, vendar tudi v investiranje v delnice je dobra naložba na dolgi rok. Ne govorim za Teslo, ampak za podcenjena podjetja. Pri takšnem načinu investiranju lahko dosegaš dobre donose.
PametnoInvestiranje
17. 08. 2017 10.43
kar sem pozabil povedat je to, da obstaja tudi preprosta metoda investiranja pri kateri investiraš vsak mesec v index npr. S&P500 ali dax. Na dolgi rok ne boš prav nič falil in na ta način si lahko prišparaš za penzijo.
TistoPravo
13. 08. 2017 14.37
+0
Kje pa piše, da je pogon na elektriko tisto pravo!? Naj se ta tehnologija najprej izpopolni na večjih trgih, kjer se tudi vrši razvoj in večina tudi proizvodnja. Ljudje pa na ulice, pa rajše razščistiti prvo pravico do naših primarni potreb in dostojnega življenja, v neonesnaženem okolju!
TistoPravo
13. 08. 2017 14.36
+2
In to, da se te produkte preplačuje...da jih kjudje preplačujemo, to ustvarja lažne priložnostinza vlaganja v delnice in sklade....dejansko je že ta članek ena navadna plačana reklama iz strani Tesle oz.pohlepnih lastnikov, ki iščejo nove butce za nate....
TistoPravo
13. 08. 2017 14.32
+2
Dejstvo je, da se danes nam ni treba ukvarjat z razvojem in testiranjem teh novitarij, za katere je treba plačevat predvsem pa prečlačevat poštene denarce....dejansko pa tehnologija niti približno še ni izpopolnjena. Kar kao privarčuješ, moraš vse preplačati pri nabavni ceni vozila. Kdo je tako velika bud...., da pa vidi priložnost v tem?!!!! Dejansko so od 1998 četa naprej vozila narejena z vso potrebno tehnologijo in kakovostjo, ki jo potrebujemo....zakaj bi zato, da boš stalno iskal vtičnico in prepeljal dejansko samo 150km za obljubljenih 300km na eno polnjenje, preplačeval 50% cene glede na ceno na klasičen pogon...če je pa ja logično, da je že na klasičen pogon vozila vsaj 3x precenjeno!!! Ljudje malo razmislite in raje izrabite resurce prevoznih sredstev, ki jih že imamo....že od leta 1995 imajo avtomobili vgrajene varnostne blazine in abs pomoč, ter volan bremzo in gas ter klimo....in kaj dejansko poleg zdrave pameti še potrebuješ???
TistoPravo
13. 08. 2017 14.29
+1
:) bedaki plačujejo razvoj na svojih plečih
Uporabnik113189
13. 08. 2017 12.45
+2
Upam da smo se v Sloveniji po dolgih letih že naučili, kako te zgodbe potekajo..Privatnik najprej z dobro idejo in veliko promocije v medijih zgradi uspešno podjetje, na Primer Tesla, ali Facebook, potem začne prodajati delnice. Ta postopek ni nič drugega kot to, da množice kupijo delež v njegovi firmi, on pa postane nesramno bogat, si kupuje neumnosti od jaht do otokov, ženske jih s poroko in ločitvijo okradejo za pol premoženja itd. Tisti trenutek je ta naložba že na poti v zaton. Delnice čez določen čas postanejo ničvredne, ker vsako podjetje ima svojo življenjsko dobo, cikel. Rojstvo, rast, stagnacijo in na koncu usihanje do propada. Banke te zgodbe izjemno dobro obvladajo, največkrat jim prav trgovanje z delnicami, ki propadajo prinese največ dobička. Če niste opazili, ta zadnja kriza je rodila nekaj sto novih milijarderjev, ki so obogateli prav s krizo, potiskanjem v revščino milijonov brez služb in prihodnosti, v zameno pa jim nudi sistem socialne podpore od katerih ni mogoče ne živeti ne umreti. Vlaganje svojega denarja v tuje podjetje je velika neumnost. Mnogo bolje je, če ga vložiš v sebe. Na primer v izobrazbo, v svoje otroke in njih izobrazbo, v družino, v stanovanje, v svojo državo navsezadnje, ker s tem vlagaš v lastno varnost, socialno stabilnost zdravo okolje v korist potomcev..
ne rabimo predsednika
13. 08. 2017 16.24
-1
TistoPravo
13. 08. 2017 16.57
+3
Valda da je denarja skoz podobna količina na svetu...torej je kriza povsem nekaj "umetnega", porazdelitev premoženja...oziroma transfer zopet od najrevnejših k najbogatejšim oz.lastnikom kapitala. Ko bi revni pamet imeli, bi bogatim ostalo samo še delo....tako pa jim uspešno pokradejo še tisto malo plačo!
Frane Šajn
12. 08. 2017 20.37
+4
Žal slovenceljni domačega znanja pri tem ne podpiramo mi bomo raje kupili tisto čez lužo, kljub temu, da so doamči fantje doma pokazali zavidljive rezultate na tem področju. Ne g. Počivalšek & company bo raje podaril še kakšen Cimos Italijanom in pol Hoških njiv z inekxcijo 28 miljonov € Avstrijsko Kanadskemu onesnaževalciu Magni. In Slovenčki bodo pri tem potegnili glavice med ramena in se prepričevali , da tisti tam zgoraj tako neredijo vedno po svoje. Vedite, reve, da ne po svoje, temveč po vaše ker te anomalije dopuščate in gledate proč ko hodite mimo tega.
Frane Šajn
12. 08. 2017 20.43
+8
Tuudi Lafarge v Trbovljah bi še veselo strupil pa je le naletel na posameznika , ki mu ni vse eno za revirje. Seveda takega može ni v Hočah je le nekaj lenuhov , ki so pripravljeni s potrditvijo priti do prodaje prmoženja , ki ga ne nameravajo obdelovati. Krivca zato pa že imajo za izgovore zavnaprej. Bog nebeški je še kje tako ničev narod na tem svetu kot smo.
proofreader
12. 08. 2017 21.33
+6
Magna bi onesnaževala manj kot pomemben član zbora za republiko, ki ima lakirnico par sto metrov stran. Ker je njihov, ni sporen.
Uporabnik113189
13. 08. 2017 12.57
+2
Magna bo za Slovenijo velik problem, je Kanadska ( v ozadju malce tudi ameriška) multinacionalka, ki bo znala s pomočjo milijard uveljaviti svoj interes, naša mala država pa ima kaj male možnosti, da jih ustavi v primeru grdobij. Sposobni so zbrisati vso vladajočo strukturo, če bo potrebno. Po svetu poznamo mnoge primere grobega uničevanja življenj domorodcev brez kazni. In te grdobije se bodo zagotovo dogajale, tako kot pri vseh multinacionalkah. Nisem prepričan da teh nekaj delovnih mest odtehta vse temne strani te investicije. Delavce bodo vozili iz sosednjih držav, uničevali pa naše vodne vire in našo naravo, kar je njihov primarni interes. Dvomim da je interes slovenskega naroda zastrupljati svoje potomce. Avstrijci so si glede tega očitno že ustvarili svoje mnenje, pa nimajo ustrezne lokacije. Da pa se požrešen jodlar odpove dobičku brez tehtnega razloga, tega pa na svetu ne boste videli. Bo prej pekel zmrznil..
TistoPravo
13. 08. 2017 16.49
Dokler bodo ljudje pripravljeni delat in ustvarjat na tem področju zato, kar je nudeno....bodo projekti v stilu Magna proizvodnje in zaposlovanja sužnjem edina resnica. Kredita ne vzameš, otroka nimaš....zapravljaš minimalno, to je edino pametno in racionalno za področje kjer prebivate...ne pa ravno obratno, s tem si neposredno sami jamo kopljete!
casinio
12. 08. 2017 20.27
+5
Nekateri mislijo, da bojo cez noc obogateli na hitro, pa naj bojo cripto valute, delnice al pa ne vem kaj se vse. En procent ljudi se jim smeji na polno haha
Frane Šajn
12. 08. 2017 20.44
+7
Žal se leti smejijo nam na polno, zavedajoč se svoje nedotakljivosti.
gripson
12. 08. 2017 20.26
+7
Kako ta avto deluje pri minus 15°C recimo? Ker mi izkušnja iz Kanade, kjer sem imel avto z gretjem na 110V nekako ne gre skupaj z elektriko in grelcem kot porabnikom energije? Ker če je ta avto narejen le za toplo Kalifornijo, potem vso srečo....
Crillin
12. 08. 2017 20.58
+3
Neopredeljeni
12. 08. 2017 21.10
+1
Dela dobro. Največ Tesel kupijo skandinavske države.
emilzapata
12. 08. 2017 20.13
+5
tale mož mi je čedalje bolj simpatičen, vizionar in garač, me spominja na začetnike avtomobilske industrije na začetku 20. stoletja.
ne rabimo predsednika
13. 08. 2017 16.25
+0
kakšen vizionar in garač en navaden nate....je
Supervillain
12. 08. 2017 18.13
+11
Legenda je izdeluje avtomobile prihodnosti in visoke kvalitete vi,ki komentirate pa tako nimate pojma in ne razumete tega pa,če so električni še ne pomeni,da potem niso dovolj zmogljivi dragi moji.Lp
FrancRode
12. 08. 2017 19.45
+1
Se strinjam s teboj, samo ločila in presledke bi se pa lahko potrudil pravilno postavljati.
HumanNOTsheep
14. 08. 2017 13.35
+1
Ti bi pa moru za profesorja sloveničine .. bc bc omejenci
rok1900
12. 08. 2017 17.24
-6
ta tip ozema ameriske davkoplacevalce ze kar nekaj casa preko tesle , solarcitya in spacex
ne rabimo predsednika
12. 08. 2017 18.52
+4
Iluzionist
12. 08. 2017 17.20
+1
temu se reče ponzijeva shema, ko podjetje ni sposobno ustvariti dobička z lastno dejavnostjo, ampak živi na račun novih vlagateljev, medtem ko vodilni proizvajalci avtomobilov načrtujejo vstop na trg s svojimi serijami električnih avtomobilov
devote
12. 08. 2017 17.58
+7
a kdo koga v kaj sili? tudi v Slo je polno takih ovčic, ki jim je pohlep zameglil razum...