Gospodarstvo

TEŠ 6: podražitve, kriminalistične preiskave in dvomi v smotrnost projekta

Šoštanj, 24. 01. 2014 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 9 min
Avtor
STA/ N.Š.K.
Komentarji
107

Gradnja šestega bloka TEŠ ima dolgo in burno zgodovino, pa sploh še ni zgrajen. Gre za dobrih 1,42 milijarde evrov vreden projekt, ki bo s tem največja investicija v Sloveniji. Zaradi sumov korupcije so projektno dokumentacijo pregledovali tako na protikorupcijski komisiji kot tudi kriminalisti.

Projekt gradnje Teš 6 je po mnenju mnogih voden netransparentno, kriminalsiti pa pri nekdanjih vodilnih preiskujejo sume korupcije.
Projekt gradnje Teš 6 je po mnenju mnogih voden netransparentno, kriminalsiti pa pri nekdanjih vodilnih preiskujejo sume korupcije. FOTO: Miro Majcen

V zvezi z gradnjo Teš 6 v DZ poteka še ena izredna seja parlamenta, ki jo je zahtevala poslanska skupina SDS. Gradnja šestega bloka se je z 1,3 milijarde evrov, kar je bil tudi pogoj za državno poroštvo, podražila na 1,428 milijarde evrov. Za ekonomiko projekta je ključna cena premoga. 2,25 evra za gigajoul (GJ) namreč naj ne bi bila dosegljiva, a minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel pri tej ceni vztraja.

Cena lignita iz Premogovnika Velenje, postavljena pri 2,25 evra za gigajuol (GJ), je ena od zavez, ki jih je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) dala v zameno za državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki.

Minister za infrastrukturo in prostor Omerzel je na torkovi seji matičnega odbora, na kateri je poslancem predstavil številke in podatke, ki jih je poimenoval "resnica o Šoštanju", dejal, da je treba pri tej ceni premoga vztrajati. Na odboru DZ za infrastrukturo in prostor pa so se strinjali, da je pri projektu veliko nejasnosti in sumov o netransparentnem vodenju, kar bi bilo treba celovito pregledati.

Vse skupaj se je začelo leta 2004

Največja investicija v Sloveniji ima za sabo burno zgodovino. Vse skupaj se je začelo junija 2004, ko je skupščina Teša potrdila razvojni načrt, ki vključuje gradnjo šestega bloka termoelektrarne. Predvideno je, da bo šesti blok začel poskusno obratovati konec leta 2014, postopno do leta 2027 pa naj bi nadomestil obstoječih pet blokov, ki so tehnološko zastareli in nerentabilni.

Program je potrdil nadzorni svet Teša aprila 2006. Naložba je bila sprva ocenjena na 600 milijonov evrov, do leta 2010 je narasla na 1,1 milijarde, do konca leta 2013 pa na 1,4 milijarde evrov. Maja 2006 je bilo izdano energetsko dovoljenje za Teš 6, septembra 2006 pa je bil objavljen razpis za dobavitelja glavne tehnološke opreme za Teš 6. Ponudbo sta oddala Alstom (650 milijonov evrov in 25 milijonov evrov rezervacije) in Siemens-Hitachi (od 720 do 770 milijonov evrov in 30 milijonov rezervacije). Siemensovo ponudbo so izločili s pojasnilom, da oprema ne ustreza zahtevam razpisa.

TEŠ 6
TEŠ 6 FOTO: Damjan Žibert

Vlada Janeza Janše je oktobra 2006 Teš 6 uvrstila v resolucijo o nacionalnih razvojnih projektih za obdobje 2007-2023, decembra pa je Skupščina Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) sprejela razvojni načrt družbe, ki vključuje gradnjo Teša 6.

Pogodba z Alstomom podpisana septembra 2007

Naslednje leto septembra je bila podpisana rezervacijska pogodba s francoskim industrijskim koncernom Alstom kot izbranim dobaviteljem za tehnološko opremo Teša 6, še isti mesec pa je Teš z Evropsko investicijsko banko (EIB) podpisal pogodbo o posojilu za izgradnjo Teša 6 v višini 350 milijonov evrov, znesek pa so pozneje povečali na do 500 milijonov evrov.

Teš in Alstom sta junija 2008 podpisala pogodbo za dobavo glavne tehnološke opreme za Teš 6 v vrednosti 798 milijonov evrov, ki pa je bila konec avgusta 2009 znižana na 694,9 milijona evrov. Oktobra 2009 pa je nadzorni svet HSE potrdil izdajo starševskega poroštva za investicijo v skupni višini 1,1 milijarde evrov; od tega naj bi tretjino financirali iz lastnih sredstev HSE (308 milijonov evrov) in Teša (130 milijonov), dve tretjini pa s posojili EIB, EBRD in nekaj komercialnih bank.

Prvi sumi korupcije, investicijo pregleda KPK

Leta 2009 so se pojavila namigovanja o domnevni korupciji pri projektu. Investicijo je pod drobnogled vzela komisija za preprečevanje korupcije, vlada pa je januarja 2010 od HSE zahtevala celovito informacijo o Tešu 6.

Cena lignita iz Premogovnika Velenje, postavljena pri 2,25 evra za gigajuol (GJ), je ena od zavez, ki jih je Termoelektrarna Šoštanj (Teš) dala v zameno za državno poroštvo za 440 milijonov evrov vredno posojilo pri Evropski investicijski banki.

Marca 2010 je ministrstvo za gospodarstvo izdalo soglasje za kredit EIB za Teš 6 v višini 550 milijonov evrov, za katerega je EIB zahteval poroštvo slovenske države v višini 440 milijonov evrov, prva gradbena dela pa so se začela aprila 2010 z rušenjem hladilnih stolpov blokov 1, 2 in 3, ki stojijo na mestu, kjer bo stal blok šest.

Da v tem poslu ni bilo vse transparentno izvedeno, je opozorilo več organizacij. Tako je vlada Boruta Pahorja marca 2010 sklenila, da je treba pridobiti neodvisno presojo tujega izvajalca o smotrnosti naložbe v Teš, banka EBRD pa je opravila študijo, ki je pokazala, da projekt v preteklosti ni bil voden optimalno.

Razrešitev Uroša Rotnika

Januarja 2011 je bila podpisana posojilna pogodba med Teš in EBRD v višini 200 milijonov evrov.

Novembra 2010 je nadzorni svet Teša zaradi neučinkovitega vodenja projekta Teš 6 razrešil prvega moža Teša Uroša Rotnika in na njegovo mesto imenoval Simona Tota. Zaradi razrešitve so v Tešu izvedli opozorilno stavko. Isti mesec je nadzorni svet HSE dal soglasje k črpanju 110 milijonov evrov posojila EIB za šesti blok Teša, vodstvu družbe pa je naložil takojšnjo revizijo vseh vidikov projekta šestega bloka.

Zahteva za referendum zavrnjena

Protest proti Teš 6 pred DZ junija 2012.
Protest proti Teš 6 pred DZ junija 2012. FOTO: Blaž Garbajs

Skupina sedmih poslancev iz vrst Zares, SNS in nepovezanih je februarja naslednje leto vložila zahtevo za razpis posvetovalnega referenduma o smiselnosti izgradnje Teša 6. Pobudo za razpis referenduma je pred tem na poslanske skupine naslovila mednarodna nevladna organizacija Alpe Adria Green. DZ je referendumsko pobudo marca zavrnil.

Prvih 110 milijonov evrov (od skupno 550 milijonov evrov) posojila za projekt gradnje Teša 6 je EIB sprostila februrja 2011. Isti mesec je Teš 6 dobil okoljevarstveno dovoljenje, naslednji mesec pa še gradbeno.

Marca 2011 se je nadzorni svet HSE seznanil s študijami, ki so pokazale, da bi odpoved investicije v Teš 6 s stroški, med drugim stroški prekinitve pogodbe z Alstomom, stala več kot 1,2 milijarde evrov, alternativa gradnji Teš 6 - obnova četrtega in petega bloka - pa bi stala 430 milijonov evrov.

Temelje in betonske dele glavnega tehnološkega objekta Teša 6 bo za 24,5 milijona evrov gradila družba Primorje iz Ajdovščine, ki je bila med osmimi prispelimi izbrana kot najugodnejši ponudnik. Ta odločitev je padla aprila 2011, isti mesec, ko je vlada obravnavala poročilo o projektu Teš 6, ki ga je pripravila družba Pricewaterhouse Coopers. Vlada je od HSE zahtevala revizijo poslovanja Teša, ker da projekt ni bil dobro voden. Opozorila je, da bo država dala poroštvo za posojilo EIB le, če HSE dokaže, da je projekt donosen.

Zaradi suma korupcije projekt romal na NPU

Pristojna ministrica Darja Radić je aprila 2011 zaradi suma nepravilnosti in korupcije pri projektu Teš 6 gradivo posredovala Nacionalnemu preiskovalnemu uradu in protikorupcijski komisiji. Prav spori glede Teša 6 so bili eden od razlogov za kasnejši odhod Radićeve s položaja.

Alstom je februarja 2012 prevzel gradbišče Teša 6 in začel pripravljalna dela za montažo primarne jeklene konstrukcije oz. ogrodja kotlovskih naprav.

Zadoneli so buldožerji in aprila se je začela gradnja hladilnega bloka Teša 6. Lupina 164-metrskega hladilnega stolpa je bila zgrajena maja 2012.

Avgusta 2011 je ministrstvo za gospodarstvo objavilo recenzijo, ki je projekt Teš 6 označila za ekonomsko sprejemljiv. Septembra 2011 je DZ v prvi obravnavi podprl predlog zakona o državnih poroštvih za posojila za Teš 6 v višini 440 milijonov evrov, ki ga je vložila skupina poslancev s prvopodpisanim Bojanom Kontičem (SD). Zakon pa nato ni bil sprejet, ker pred drugo obravnavo ni dobil podpore odbora DZ za finance.

Kriminalisti so 13. junija pridržali nekdanjega prvega moža Teš Uroša Rotnika.
Kriminalisti so 13. junija pridržali nekdanjega prvega moža Teš Uroša Rotnika. FOTO: POP TV

V zgodbo so se vključili tudi kriminalisti. Februarja 2012 so v javnost prišle informacije, da celjski kriminalisti že več mesecev preiskujejo nekatere posle Teša iz obdobja, ko je elektrarno vodil Rotnik, tudi projekt Teš 6. Isti mesec je KPK sporočila, da je bil projekt Teš 6 zasnovan in izveden netransparentno, ob pomanjkljivem nadzoru in obremenjen s političnimi in lobističnimi vplivi. Zaznali so več sumov kaznivih dejanj.

Pojavile so se tudi prve grožnje Alstoma

Alstom je zaradi težav s financiranjem projekta novembra občutno zmanjšal obseg del. Kljub uveljavitvi zakona o poroštvu za Teš 6 namreč niso mogli začeti črpati posojila EIB, ker zaradi težav z zavarovanjem poroštva še ni bila podpisana poroštvena pogodba.

Vlada Janeza Janše je februarja predlagala DZ, naj potrdi predlog zakona o poroštvu za Teš 6, a je ob tem kot pogoj določila znižanje investicijske cene projekta ter omejitev cene lignita. Alstom je začel zaradi zamud pri poroštvu groziti, da bo ustavil dela na Teš 6. Spomladi 2012 so v Tešu potrdili, da v glavno pogodbo z Alstomom ni vključena cena montažnih del, zaradi česar se bodo stroški gradnje Teša 6 še zvišali za več kot 100 milijonov evrov. Junija se je iztekel rok, ki ga je Alstom postavil Tešu za preložitev dokazov, da ima zagotovljena sredstva za projekt, zato je Alstom z gradbišča odpoklical 50 delavcev.

Preiskovalci NPU na domu Uroša Rotnika

NPU je junija 2012 v zvezi s Tešem 6 opravil pet hišnih preiskav, tudi na domu Uroša Rotnika. Zasegli so mu dokumentacijo glede izbire Alstoma za dobavitelja tehnološke opreme. Osumljeni naj bi pridobili protipravno premoženjsko korist v vrednosti več milijonov evrov.

Julija je DZ z 29 glasovi za in 20 proti sprejel zakon o poroštvu države za posojilo EIB v višini 440 milijonov evrov za Teš 6. Med pogoji za sklenitev poroštva je, da se cena projekta ne sme povišati s sedanjih 1,3 milijarde evrov, cena lignita pa ne sme preseči cene 2,25 evra na gigajoul. Oktobra 2012 je civilna pobuda Davkoplačevalci se ne damo na ustavno sodišče vložila zahtevek za razveljavitev zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Ustavno sodišče je novembra pobudo zavrnilo.

Določen rok izgradnje 15. februar 2016

Konec novembra 2012 sta finančno ministrstvo in Teš podpisala pogodbi o ureditvi razmerij pri projektu Teš 6 in o zavarovanju državnega poroštva. Teš je v njih zagotovil, da bo skupna investicijska vrednost projekta nižja od 1,303 milijarde evrov in da bo projekt dokončan najpozneje do 15. 2. 2016. Določeni sta tudi maksimalna cena dobave premoga in minimalna donosnost projekta. Poroštveno pogodbo je isti mesec ratificiral DZ.

In tako je Teš ključnih 440 milijonov evrov posojila EIB dobil marca 2013, isti mesec pa je prejel še preostali, 117,5-milijonski del posojila EBRD za poplačilo premostitvenih posojil. Aprila je Teš poravnal vse zapadle obveznosti do Alstoma, tudi dodatnih 15 milijonov evrov stroškov zaradi Alstomovega delnega suspenza.

Maja 2013 nova podražitev še za 140 milijonov evrov

In maja 2013 je prišla še ena novica o podražitvi. Prvi mož HSE Blaž Košorok je potrdil, da naj bi se projekt Teš 6 podražil za 140 milijonov evrov na 1,44 milijarde evrov. To bi pomenilo kršenje pogodbe o državnem poroštvu, zato sta pristojna odbora DZ pozvala vlado, naj v primeru ugotovljenih nepravilnosti sproži postopke ugotavljanja odgovornosti.

Francoski Alstom je decembra lani spet zagrozil, da bo zaradi neporavnanih obveznosti za dobavo opreme, ustavil dela. Po sprejetem dogovoru se k sreči to ni zgodilo.
Francoski Alstom je decembra lani spet zagrozil, da bo zaradi neporavnanih obveznosti za dobavo opreme, ustavil dela. Po sprejetem dogovoru se k sreči to ni zgodilo. FOTO: Reuters

Junija so kriminalisti spet potrkali na Rotnikova vrata in ga celo pridržali skupaj s finančnikom Bogdanom Pušnikom. Zahtevo vlade Alenke Bratušek, da naj računsko sodišče opravi revizijo, državno pravobranilstvo pa pripravi poročilo o zakonitosti ravnanj organov HSE in Teša, je julija potrdil DZ.

Oktobra 2013 je Teš oznanil že šesti noveliran investicijski program za izgradnjo šestega bloka, ki je sedaj ocenjen na 1,428 milijarde evrov, kar je več od zaveze Teša ob podpisu poroštvene pogodbe z državo. Za Teš 6 je plačanih že okoli 1,1 milijarde evrov (340 milijonov lastnih sredstev, ostalo iz posojil EBRD in EIB). Izkazalo se je še, da tudi zaveza o maksimalni ceni 2,25 evra za gigajoul premoga ni dosegljiva. Zaradi nespoštovanja zavez, danih ob sprejemanju zakona o poroštvu za naložbo Teš 6, so v začetku tega leta iz nadzornega sveta HSE odstopili prvi nadzornik Marko Zidanšek ter Vlasta Krmelj in Milenko Ziherl.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (107)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Konrad Ajster
30. 01. 2014 23.17
+1
Gradnja T6, ni "mačji kašelj", o bi morali vsi ki odločajo o tem projektu vedeti in napraviti kvalitetno pogodbo na ključ in če izvajalec nebi mogel kasneje za tako ceno in čas, dogotoviti, bi moral sam kriti vse stroške! Sedaj javkati kdo je kriv, ker se konstantno ta projekt draži, je precej neresno, a resno pa bi bilo sedaj vprašati tistega heroja za razliko v ceni, zakaj je takšno pogodbo sestavil ali podpisal!?
gts
29. 01. 2014 10.15
+0
NUJNO je potrebno ustaviti gradnjo TEŠ. Stroški bojo sicer zelo visoki in plačevale jih bojo še naslednje generacije, vendar je to boljša rešitev kot nenormalno draga investicija, ter zagotovo negativno poslovanje, lobije in politične botre pa zapreti dokler je še čas. KATASTROFALNI PROJEKT stricev iz ozadja na račun naroda. Brez glasa ulice se očitno nebo nič premaknilo. Očitno potrebujemo Ukraince za vzor.
kolo1982
28. 01. 2014 19.20
+1
Vsaka pogodba ima podpisnike, za katerimi stojijo nadzorni sveti. A imamo kakšnega pismenega kriminalista in neskorumpiranega sodnika, ki bi te pogodbe prebral in poslal kakšne ljudi na hladno, še prej pa zaplenil nakradeno premoženje in ga razdelil med lačne ljudi.
kure bedne
28. 01. 2014 17.54
+3
TEŠ6 je spomenik naši bebavosti. Pa rečte kar čte. In prav je tako, da se bomo spominjali časov, ko smo bili beeeeeeeeeeeee.
11090160
28. 01. 2014 11.26
+6
teš 6 največji vidni rop v Sloveniji,dokler ne bojo zaprli vse lobiste ,strice ,politike,se pri nas ne bo končala kriza,najbolj bedno jih je poslušat po televiziji ,ko krivijo drug drugega,lopovi.
marsikajve
27. 01. 2014 10.45
+5
Ljudje končno spoznavajo, da je projekt TEŠ 6 enako kot Bančna luknja otrok neumne politike, ki je nadaljevanje socialističnih odnosov , ki smo jih imeli v preteklosti. Torej o usodi naroda odločajo oni na vrhu . Ti podivjani paraziti so se udomačili v vodstvih večjih podjetji, predvsem državnih, v politiki in v botrih politike. Čeprav so totalno nesposobni vztrajajo na nekih zaslugah preteklosti ( Socializem, osamosvojitev in izmišljenih podvigih iz preteklosti) v sebi nosijo zelo pokvarjen egoizem, ki razjeda in kvari napredno družbo . Sami se še vedno uvrščajo med smetano in izbrance človeške vrste. Ti zajedalci ( paraziti) so največja grožnja za človeka in sploh vso živo in neživo naravo. Za denar preko trupel za vsako ceno. Ni srca, ni sočutja, ni sočloveka, gredo do britkega konca SLOVENIJE (Misli povzete po I. Krambergerju – leta 1992, zaradi katerih je moral umreti….). Narod pa čaka na odločitve , ki jih bodo taisti sprejemali, kako dolgo še?. To je zabloda naroda enako, kot je Hitler zavedel Nemško ljudstvo in so mu verjeli vse do bridkega konca. Enako se bo morala zgoditi katarza in britki konec neke politike v Slovenskem ljudstvo, da končno vzame usodo v svoje roke, kjer bodo resnično odločali o sebi, torej demokracija, ki bo odločala in ne kimala izbranim " dedičem preteklosti", ki so nas pripeljali v sedanje stanje. Seveda za zablode nebo nihče odgovarjal, ker smo vsi bili vpeti v ta proces tranzicije in zablode celotnega naroda in seveda gluhi za korenite spremembe v ekonomskih in političnih procesih, ki se morajo zgoditi.
JE-BI-GA
27. 01. 2014 07.23
+4
TEŠ sramota za Slovenijo, luknja brez dna in napajalnica, če ne rata bo pa tam otroški vrtec za politike in gospodarstvenike, da se bodo naprej lahko igrali v peskovniku !!!!!
Adolph
26. 01. 2014 11.49
+3
Al je lahko zameglevati,namesto,da se pove koliko stane ena tona premoga, uvozenega ali domacega,se govori o energetski kristnosti velenskega lignita. . .. . . . lopovi . . .. . .
kaj pa pol
25. 01. 2014 19.43
+8
pol pa policija gnjavi uboge delavce pred tem spomenokom namesto da bi polovili te lopove ko si pounijo žepe.
johanca123
25. 01. 2014 19.12
+9
Zdej so se prišlešpal zraven še ekofašisti - zgleda da jih ne plačujejo več. Kje so pa prej hodili Greenpisovci?
mikitr
25. 01. 2014 18.52
+4
Jedrska elektrarna je na programu ,tu se bo šele kradlo,če ne bo način dela drugačen.
mikitr
25. 01. 2014 18.49
+2
Naj najamejo tujo neodvisno forenzično revizijo ,pa bomo videli kaj je narobe pri tej investiciji.Kaj nam delajo .ma tud bog jim ne bo odpustil.
Bruhalnica24
25. 01. 2014 18.34
+7
Francoska AREWA postavi 1 GW Nuklearko za 2 Mrd eur, zagnano in predano... Mi bomo dobili del te moči, tehnologija pa je peč za centralno....Milijoni bodo šli za globalno segrevanje,ki je laž...Da tak nateg uspe, so potrebne velike podkupnine, kar pojasni ceno, saj je vse v končni ceni...Tožilci, preiskovalci, sodniki,,, vse je poplačano vnaprej... Ali kako razložit kaj takega, na razumen način, ko nekaj zapusti vse meje ???
musl
25. 01. 2014 15.25
+8
Zanimivo, Nemci so že dobili feedback zelene energije in se vračajo spet na premog, ker zeleno energijo drago plačujejo. Kdor ima malo znanja iz energetike ve, da potrebujemo termoelektrarno, ker TEŠ poleti pokriva polovico proizvodnje, ko je suša, potrebno je pokrivati konice porabe, kar lahko delajo le plinska, termo in črpalna elektrarna. Zelena energija lahko pokriva potrebe električne energije v pasu (konstantna poraba), vendar plačevanje ogromnih subvencij posameznikom, da imajo te elektrarne na strehi ni pravi način. Na začetku so podpisovali pogodbe za 10 let na osnovi 400€ za MWh, med tem ko je prodajna cena bila okoli 50-60€ MWh, sedaj okoli 40€ MWh. Normalno, da nihče ni bil nor,da bi to energijo obdržal za sebe, če je od države dobil 400€ za 1 MWh, kasneje je pa sam dal desetino te cene, da je odkupil MWh elektrike za svojo uporabo.
marsikajve
27. 01. 2014 12.00
+7
TEŠ 6 DA, toda ne z KATASTROFALNIM načinom sprejemanja pogojev od edinega ob BOGA izbranega ALSTROMA in od BOGA izbranih voditeljem projekta (Meh, Rotnik, Zagožen, Vizjak, Janša i.t.d...), ki so projekt popolnoma zavozili in bi morali vsaj za 10 let iti sedet !!!
aojz
25. 01. 2014 15.13
+12
Hladilni stolp bi lahko preuredili v zapor. Nič oken. Samo ena vrata in en paznik. Prostora pa za par tisoč.
marsikajve
27. 01. 2014 12.05
+6
Potem pa zagnati elektrarno . Se strinjam.
hrast66
25. 01. 2014 14.00
+1
To je še vedno manjša luknja kot bankirska. Ali je to že vključeno na slabo banko?
BobbyP
25. 01. 2014 13.33
+3
Oh no, kaj pa je par milijončkov gor ali dol. Važno je to, da ko postaja jasno, da je prihodnost v jedrski energiji, mi kurimo premog. Mi na magarcu, razviti svet pa v Ferrariju. Slovenčki ....... pff.
tiapia
25. 01. 2014 13.29
+8
Smešno mi je poslušat tega GreenPeace-ovca, kako naklada o onesnaževanju okolja in o smrtnih žrtvah (?!). Odrasla sem v Šaleški dolini in odkar so konec 80tih vgradili čistilne naprave, je onesnaženje minimalno. TEŠ in Premogovnik zaposlujeta 90% doline. Pa ne samo kot rudarje, ampak gre za turistično, gostinsko, promocijsko dejavnost.... Velenje je ena od redkih občin, ki vlaga v razvoj. In sedaj bi vi ustavili gradnjo nečesa, v kar se je zmetalo ogromno denarja in pahnili še en del Slovenije v socialno krizo? Pametno. O smiselnosti takšnih projektov se razpravlja pred pričetkom gradnje, ne pa sedaj, tik pred koncem. Strinajm se, da je potrebno poiskati odgovorne za podražitev projekta in jih kaznovati, vendar pa ne smete nasedati takšnim nebulozam okoljevarstvenikov in politikov, ki si samo nabirajo politične točke, za našimi hrbti pa grabijo denar in tega istega projekta.
Bojan-F
25. 01. 2014 16.13
+5
Tako se piše! Jasno in nedvoumno, ne pa kot politiki in drugi vpleteni ...
Bojan-F
25. 01. 2014 20.42
+1
... sedaj končno tudi vemo zakaj gradimo TEŠ6, zakaj bodo slovenski davkoplačevalci plačali 1.500.000.000 EUR. Ne bo več zabavljana na seminarjih o projektnem vodenju na temo projekt TEŠ6 doma (pa i šire).
Bojan-F
25. 01. 2014 20.46
+3
Kupuje se socialni mir v Saleški dolini. Tudi prav. Naslednje je Posavje, pa Zasavje, pa Koroška ... Prekmurje pa je na žalost "propali slučaj" in se tja ne splača vreči 1.500.000.000 EUR. Da ga prodamo Madžarom?
Bojan-F
25. 01. 2014 21.03
+2
Ne tako davno nazaj Novi Gorici ostala Slovenija ni dovolila vlaganja v razvoj, čeprav se ni razvijala na račun davkoplačevalskega denarja kot Saleška dolina ampak je država v Goriški (statistični) regiji ustvarjeni zaslužek podružbila.
marsikajve
27. 01. 2014 12.10
+2
TEŠ 6 DA, toda ne z KATASTROFALNIM načinom sprejemanja pogojev od edinega ob BOGA izbranega ALSTROMA in od BOGA izbranih voditeljem projekta (Meh, Rotnik, Zagožen, Vizjak, Janša i.t.d...), ki so projekt popolnoma zavozili in bi morali vsaj za 10 let iti sedet !!! .
Dante18
25. 01. 2014 13.05
-1
Ni šans da se projekt TEŠ 6 ustavi, to bi pomenilo zaprtje HTZ posledično gorenja in Velenje ostane brez vsega in nova socialna bomba na štajerskem
Gaja Bobek
25. 01. 2014 12.20
+0
a p reiskujejo tudi precednika države in ene najdomoljubniške stranke? pesek v oči, ropajo nas na vse konce in kraje