Gospodarstvo

Teš 6: dela se nadaljujejo, a z manj delavci na gradbišču

Velenje, 18. 06. 2012 09.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Na gradbišču šestega bloka Teš dela kljub izteku roka za državno poroštvo potekajo naprej, a je tam 50 delavcev manj kot sicer. Zaustavitev projekta bi za Teš pomenila okoli 100 milijonov evrov stroškov, povzpeli pa bi se lahko tudi do 500 milijonov evrov.

Potem ko se je v nedeljo iztekel rok, ki ga je Alstom postavil za izdajo državnega poroštvo za Teš 6, je danes na gradbišču šestega bloka 150 delavcev oz. 50 manj kot sicer. Gradbena dela potekajo še nemoteno, medtem ko so se druga dela, kot je montaža, ustavila, so pojasnili v Tešu.

Termoelektrarna Šoštanj
Termoelektrarna Šoštanj FOTO: Damjan Žibert

"Alstom je trenutno odpoklical 50 delavcev," so dejali v Termoelektrarni Šoštanj (Teš), kjer sicer še vedno upajo, da bo Alstom rok za začasno ustavitev del prestavil vsaj na 22. junij, dan po seji odbora DZ za finance in monetarno politiko, ki ima na dnevnem redu predlog zakona o državnem poroštvu za Teš 6. Po seji je predviden sestanek z Alstomom, na katerem bo govora tudi o prihodnjih ukrepih.

V Alstomu so potrdili, da so Tešu poslali obvestilo o začasni ustavitvi del, ker potrebna finančna sredstva za dokončanje projekta niso zagotovljena. "Kljub temu pa je Alstom Tešu predlagal, naj nadaljuje s postopnim umikom delavcev z gradbišča do konca tega tedna, s čimer bi dal Tešu dovolj časa, da si zagotovi finančna sredstva, potem pa bi lahko z zelo majhnimi posledicami obnovil dela na projektu, če se bo medtem našla ustrezna rešitev," so pojasnili.

Ustavitev del pomeni podražitev

Suspenz pogodbe oz. začasna ustavitev del za projekt pomeni, da se bo ta zaustavil za največ štiri mesece, kar posledično pomeni kasnejšo priključitev v elektroenergetski sistem in višje stroške projekta, so pred dnevi navedli v Tešu.

Alstom ima štiri mesece po zaustavitvi del izpolnjene pravne pogoje za začetek postopka prekinitve pogodbe, vključno z zahtevki za plačilo pogodbeno dogovorjenih kazni. Zaustavitev projekta bi za Teš, kot so dejali, pomenila okoli 100 milijonov evrov stroškov, v primeru iskanja novih virov financiranja pa ti dodatni stroški lahko znašajo tudi do 500 milijonov evrov.

Suspenz pogodbe oz. začasna ustavitev del za projekt pomeni, da se bo ta zaustavil za največ štiri mesece, kar posledično pomeni kasnejšo priključitev v elektroenergetski sistem in višje stroške projekta, pravijo v Tešu.

Prekinitev pogodbe z Alstomom bi po pojasnilih termoelektrarne pomenila tudi prekinitev sklenjenih posojilnih pogodb v višini 750 milijonov evrov – 550 milijonov evrov s strani Evropske investicijske banke (EIB) in 200 milijonov evrov s strani Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD) – in garancijske pogodbe za 110 milijonov evrov že črpanega posojila. "To pomeni, da bi moral Teš takoj vrniti tudi že 192,5 milijona evrov črpanih posojil (110 milijonov evrov EIB in 82,5 milijona evrov EBRD)," so poudarili.

Predlog zakona o poroštvu za Teš 6, s katerim bi država jamčila za 440 milijonov evrov posojila EIB, še ni potrjen. Potem ko je odbor DZ za finance in monetarno politiko 23. maja na predlog koalicijskih poslanskih skupin SDS, DL, SLS, DeSUS in NSi z dnevnega reda seje umaknil drugo obravnavo predloga zakona, je zdaj ta točka na dnevnem redu seje, sklicane za četrtek.

Poslanec SDS in predsednik odbora Andrej Šircelj je v začetku prejšnjega tedna pozval vodstvi HSE in Teša, naj čim prej dostavita informacijo o končni ceni Teša 6 in ceni montaže glavne tehnološke opreme. Na ministrstvu za infrastrukturo in prostor so potrdili, da so od Teša prejeli gradiva. 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (23)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jakec1575
19. 06. 2012 00.30
+5
Napad je najboljša obramba. Clovek dolgo drži štango državi, ker verjame v geslo, kaj lahko ti naredis za svojo drzavo? Potlej pa se vprasas, kdo so vendar ti ljudje , ki odlocajo o tako pomebnih in dragih ter kljucnih projektih za prihodnost? So to ljudje z vizijo? So politiki? So to v svojo pomebnost zagledani preživeli strokovnjaki, ki obvladajo le dolocen tip tehnologije in jo prodajajo kot ultimativno, ceprav si ne zanjo priznati, da so ostali v prejsnjem tisočletju. Z javnostjo se manipulira, čež saj država in davkoplačevlaci ne bomo plačali nič. Ni čisto tako. Energija iz Teša bo naslednjih 40 let 2x dražja od energije iz Krškega. No, ni za podpirati tehnologij, ki jih ne obvladujemo do obisti. O Fukušimi danes več ne govorimo, čeprav se bo tam gorivo hladilo še 2 leti in če gredo bazeni v franže ob naslednjem potresu, se zna zgoditi nova katastrofa večjega obsega. Pogodbene kazni za 6 blok so dejstvo. Dejstvo pa so tudi kazni za pretirane emisije, ki nam grozijo že v naslednjem desetletju in po ocenah segajo tudi do 80 milijonov € letno. kaj je dražje? Kdo so ljudje, ki so samovoljno ali v imenu nekoga podpisali te pogodbe? Dajmo jim ime in obraz. Zakaj ne? Igrajo se z usodo naroda. Kazenske ovadbe so naslednji korak. Nic ni preveliko, da ne bi moglo pasti. Razne grožnje s Čeferini in večno temo ne držijo več vode. Ljudje se izobražujejo po internetu in niso ovce. Energetski sistem se danes da ohranjati stabilen tudi brez velikanskih objektov tipa TEŠ6. Zakaj se za ceno prodane elektrike, ki jo ponuja TEŠ raje ne ustanovi trošarina, ki bo namenska za nove tipe proizvodnje elektrike? To se ne da, ne drži več vode. Ne da se, če se noče. Ne da se, če nam je udobno. ne da se, če imamo od tega velike koristi, ne da se, ker smo sebični in razmisljamo ozko. ne da se, če ohranjamo kardelo apatičnih državljanov. Geopolitična razmišljanja so nujna, so pa lahko tudi zmotna. Slovenija ima ljudi, ki zmorejo. Ima jih. Podprimo jih. Poglejte levo in poglejte desno od sebe. Nehajmo se ukvarjati le s tem, kako bomo prišli do svojega audija in kvazi zadovoljstva in raje zacnimo govoriti o vzrokih posledicah in predvsem o tem. Kam si zares želimo iti? Slovenija ni edini je pa eden od rajev na zenlji. Začnimo jo tretirati tako.
VirtualMind
18. 06. 2012 20.59
+1
..tako je - Slovenija ne potrebuje lastne proizvodnje električne energije, pa čeprav se konstantno povečuje potreba po njej. Bolj smotrno in dolgoročno ekonomično je, da smo odvisni od tujcev, zakaj pa bi na tem področju delali razliko... Ukinimo tudi preostale elektro-energetske objekte, do bodo končno ugasnili tudi ti vaši računalniki preko katerih obelodanite vse svoje zablode in neumnosti...
korintos1
18. 06. 2012 21.42
+1
v EU še dela katera s takim premogom kot je velenjski?
titovka
18. 06. 2012 18.29
+1
VZEMITE JANŠO IN NJEGOVE, SAJ SO DOBER PLAČANI...SAJ ITAK V DRŽAVNEM ZBORU SAM NEUMNOSTI POČNEJO????
korintos1
18. 06. 2012 21.43
+1
Grims kurjač, Marinič pa bi raufunk pucal.
FAUSTOS1
18. 06. 2012 18.25
+5
TA TEŠ JE KOLEKTIVNI POSILJEVALEC SLOVENIJE, ZRAVEN JANŠEVE VLADE
titovka
18. 06. 2012 18.41
+1
uporabnik1234
18. 06. 2012 18.49
+3
titovka
18. 06. 2012 19.02
+6
minister
18. 06. 2012 15.53
-1
v sloveniji ne rabimo elektrike zato ustavimo vse elektrarne in zaživimo v jamah ob ognju in kamenju in jejmo travo in praprot jejmo ekologe in njihove kosti predelajmo v nekaj koristnega.....še za gnoj niso dobre
wizeman
18. 06. 2012 20.53
+0
tronkodak
18. 06. 2012 13.10
+8
Predlagam, da vsi zagovorniki projekta vložijo svoj denar, če so tako prepričani v smotrnost in gospodarnost. Pa naj prevzamejo riziko, če zadeva ne bo takšna kot jo predstavljajo javnosti in naj potem tudi nosijo ves riziko. Če je stvar tako dobra, kot nam prikazujejo zadnji dve leti - potem bodo na bankah dobili brez težav kredite in denar; ko bodo imeli dobiček, pa naj jih država razbre,eni plačevanja davkov za dobiček iz te naložbe. Pa da vidimo potem te korenjake kdo bo investiral svoj denar.
martinkrpan1
18. 06. 2012 15.19
+3
predlagam da vsi zagovorniki projekta vložijo svoj gnar----sm gledu dost let nazaj poddajo na tv ko je biu kučan u tešu pa je reku novinarju da ma delnice al neki podobnga od teša pa da projekt mora it 100% naprej pa me zanima na kolk 100% je študiru da bo potegnu ko itak usi vemo da bo še mal ko bo vse na el
martinkrpan1
18. 06. 2012 15.48
mislim kam še lahk dolgoročno bol zaupaš--40 sigurnih let obratovanja pa se majo še tvoji pra pra unuki fajn na hawajih ha ha
mimic
18. 06. 2012 21.31
-1
janša bi rad vse tujcem podaril. tudi naše riti je že. vsaj nekdo v šaleški dolini misli z glavo in ne z ritjo
Jožajoža
18. 06. 2012 11.24
-1
TEŠ 6, SLOVENSKI PROJEKT, ki bo zagotavljal slovencem energijo, pa ga ta vlada ignorira in gradbišČ ne obišče. je pa janša že 2 x obiskal BOX MARK, katerega so lastniki avstrijci, saj verjetno misli, da je avstrija slovenija in da bo lahko preko lastnikov ignoriral AVSTRIJSKO SODIŠČE.
.MOSSAD.
18. 06. 2012 11.27
+2
Sej je bil Avtocestni križ..tudi SLOVENSKI PROJEKT...pa to.. CENA: 1,5miljarde € --------------- Končna CENA: 6,5miljarde€ ps.Je pa ista sorta...zraven..pa to..
Jožajoža
18. 06. 2012 11.52
-1
teš,stožice,avtoceste, dvorane........ostane slovencem, četudi je na kredit, ga slovenci uporabljamo ina ga plačujemo. tu ni nobenega dvoma.toda, toda, kje je denar od prodanega orožja, od prodanih vojašnic, od prodanih vojaških stanovanj, od podarjenih kreditih simpatizerjev desne opcije, denar, ki se je vlagal v cerkve, denar, ki ga plačujemo "denacioliziranim neupravičencem, simpatizerjem nacistov in fašistov".......in še in še. veste, če družina gradi hišo na kredit, pa če odplačujejo otroci in vnuki, je denar dobo naložen. hiša ostane , krediti in denar, ki ga pa družina porabi za luksuz,je pa izgubljen
Warlock.
18. 06. 2012 10.51
+5
Delavec se opogumi in gre k šefu in mu reče: Gospod šef, jaz si zaslužim večjo plačo ker delam za dva!! Pa mu šef reče, daj ti rajši mi povej za koga namesto delaš pa jih bom odpustil.
.MOSSAD.
18. 06. 2012 10.50
+1
Tole ni ne tič ne miš...pa to.. Treba je REVIZIJO...od A..do ..Ž...kar kaže na Okuženost...je treba ODSTRANITI...in to TAKOJ....ejga...
Dule Tule
18. 06. 2012 17.09
+1
Dule Tule
18. 06. 2012 17.11
+2
na konc bo pa matilda vse skup odnesla, pa bo vouk sit, pa koza cela, A N?!
Dule Tule
18. 06. 2012 17.12
+1