Gospodarstvo

Telekom zlorabil položaj?

Ljubljana, 25. 10. 2007 11.38 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Telekom je pri prodaji ISDN telefonije zlorabil prevladujoči položaj, trdi Urad za varstvo konkurence.

Urad je odločil, da je Telekom zlorabil prevladujoči položaj.
Urad je odločil, da je Telekom zlorabil prevladujoči položaj. FOTO: POP TV

Urad za varstvo konkurence je izdal dopolnilno odločbo, s katero ugotavlja, da je Telekom Slovenije od 28. aprila 1998 do 11. februarja 2000 zlorabljal prevladujoči položaj na veleprodajnem trgu govorne telefonije (ISDN) za zagotavljanje ozkopasovnega dostopa do interneta končnim uporabnikom. To je počel s tem, da je družbi ABM neutemeljeno zavračal vključitev številke iz posebne skupine 0880 za ponujanje klicnega dostopa do interneta, so sporočili iz ABM.

Z isto dopolnilno odločbo je urad drugi dve zahtevi družbe ABM glede ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja Telekoma zavrnil. Omenjeni zahtevi se nanašata na zavračanje selitve zakupljenega voda in zavračanje vzpostavitve medomrežne povezave.

Urad je tako zaključil postopek, ki ga je uvedel pred osmimi leti na zahtevo družbe ABM zaradi ugotavljanja štirih domnevnih zlorab prevladujočega položaja Telekoma Slovenije. Glede ene od štirih zlorab - diskriminacija družbe ABM pri prodaji ISDN-paketov, v katerih so bile samo SiOLove zgoščenke za dostop do interneta - je urad izdal delno odločbo že julija 2000. Ta odločba je postala pravnomočna 5. septembra letos s sodbo upravnega sodišča, ki je zavrnilo tožbo Telekoma Slovenije proti uradu zaradi odprave odločbe, pojasnjujejo v družbi ABM.

V Telekomu Slovenije so pojasnili le, da so dopolnilno odločbo prejeli in jo bodo preučili, na podlagi tega pa se bodo potem odločili za nadaljnje korake.

Z izdajo dopolnilne odločbe je zadeva za urad za varstvo konkurence zeankrat končana, je povedal direktor urada Andrej Plahutnik. "Zaenkrat pravim, ker se tovrstne odločbe vedno potem znajdejo v sodni presoji, kar je seveda legitimna pravica vseh strank, tako družbe ABM, če smatra, da bi morali odkriti še kakšno drugo kršitev v tistih dveh delih, kjer smo jih zavrnili, kot tudi Telekoma, ki mu verjetno ne bo najbolj všeč ta del, kjer smo ugotovili kršitev," je dejal.

Dodal je še, da kar se samega prekrška tiče, "je zadeva zastarana". "Tudi če ne bi bila zastarana, ne bi izrekli globe, ker sodi dejanje v čas, ko nismo še bili prekrškovni organ," je povedal Plahutnik. O tem, zakaj je urad za obravnavano ugotovitev potreboval osem let, je dejal le, da tega - glede na to, da je bilo o tem že toliko napisanega, "nekaj korektnega, veliko tudi nekorektnega" - ne želi komentirati.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brankob@avtomatika.com
31. 10. 2007 19.28
PrvoBorec: O kakšni infrastrukturi govoriš ? Telekom ima v svoji lasti brdo baakrenih paric, ki čez par let ne bodo zanimale več NIKOGAR. Pa še to je vprašanje, koliko teh paric je res pošteno v TKjevi lasti... Vse ostalo ni vredno praktično nič. Kaj ti bo TK centrala, če se danes vse dela preko TCP/IP protokola ?
danip1
31. 10. 2007 19.22
Tudi meni se je zgodilo enako. Samo - meni so paket trio ponudili sami za 4 mesece brezplačno, ko sem klicala na Telekom za popolnoma drugo stvar - za soglasje. Res je najbolje biti čim dlje stran od Telekoma.
JB 007
26. 10. 2007 07.05
Pa še zgodba poštenjakov TELEKOM - SIOL: bil se naročnik isdn in adsl povezave , ko je preteklo 24 mesecev sem začel razmišljati o "novi"(vsaj zame) storitvi."siol trio paketu". Štiri mesecu po preteku prejšnje pogodbe sem sklenil novo pogodbo za Trio paket ki so ga oglaševali pod :za vse naročnike katerega koli paketa štiri mesece brez naročnine + nagrada! Vse OK naročim podpišem riklopim in gledam do prihoda položnice za naročnino, se pritožim pa mi odgovorijo, da nisem nov naročnik da sem le nadgradil njihovo ponudbo oziroma svojo pogodbo, pa kako če nisem bil pogodbeno vezan, prijavim inspektorjem pa isto(kakšna ironija, občan posameznik prijavi multinacionalko inšpektorju in pričakuje pomoč pa doživi hladen tuš) odgovor : Telekom z oglaševanjem ne zavaja kupcev!?? Ironija vsega pa je , da so mi kot "NOVEMU????" naročniku pa izročili nagrado, pa sedaj ne vem a se oni iz nas norce delajo, ker če nisi NOVI naročnik pol ti tudi nagrada ne more pripadati, pa mije , pa še danes ne vem zakaj; če pa po njihovem nisem nov naročnik,! Dobesedno "ukradli mi bodo cca 160€ za naročnino, ki jim je po pogodbi ne bi rabil plačati saj so tudi v pogodbi napisali da sem pogodbo podpisal v času akcije za bonus 4 mesece naročnine pa ti falotje samo nategujejo nas naivneže.!! Počakal bom še 20 mesecev požrl sramoto in plačal, potem pa z TELEKOMOM NOČEM IMETI NIČ VEČ SKUPNEKA; PA TUDI ČE JE KONKURENCA DRAŽJA BOM RAJŠI DAL DENAR NJIM KOT TEM POŽREŠNIM TAJKUNOM, ki z poštenjem in poslovnimi uzancami nimajo nič skupnega le po plačo hodijo v pisarno! Žal sem res total razočaran nad dejanji zato vsem ki se odločajo za širokopasovno povezavo priporočam, da se prepričajo z aterim volkom boste sklenili pogodbo, saj vsi kar čakajo na vaš denar nikakor pa vam ne priporočam TELEKOM, je najdražji in najmanj pošteno poslovno naravnan!!«
Prvo Bore
25. 10. 2007 23.18
Vidim, da sploh ne želite razumet, da je Telekom naš od ljudi in takrat je bilo tako. Kaj pa si nekdo misli, da bo kar prišel, pa nič napravil za infrastrukturo. Ne serte ! Sedaj , ko je Jnšev brat , bo pa brat poskrbel, da bo Telekom nekaj plačeval- to smo mi- in nam bodo spizdili denar iz blagajne. Brez Telekoma smo nule, ker smo mi napravil vso Telekomunikacije. V ISDN, ADSL in SIOLTV semže do sedaj vložil preko 270000 SIT, pa kaj. Ali je sploh kdo želel to delati ?? Vsi hočejo priti na postlano in potem nas jebati z nekašnimi poceni storitvami. Ne bodite neumni, ker JJ želi znižati samo ceno delnic Telekoma, in tu so naše miljarde.
coctacola
25. 10. 2007 12.47
Za to svinjarijo so vedeli vsi vodilni pri Telekomu in državnih inštitucijah, ampak kot vedno udri po siromaku in to ljudje, ki se izdajajo za levičarje. Sami pa si grejejo riti na kupih denarja. P.S. rastafari@ to je že dolgo znana resnica in vsak noramalen kupec delnic telekoma ve, da se bo telekom zavil v rdeče številke, ko bo izgubil monopolni položaj
rastafari@email.com
25. 10. 2007 12.23
Pa take stvari prihajajo ven pred prodajo Telekoma...hmmm, le zakaj? :)
mbbirdy@gmail.com
25. 10. 2007 12.17
Če bi za vso to bando enako postopali, kot zdaj z ubogim Šuštarjem, bi lahko šlo za zapahe 100 ljudi. Samo zopet ne bo šel nihče sedet ali da bo kaznovan. Tele-kom je vsa ta leta zaviral telkomunikacijski napredek Slovenije in njihovih davkoplačevalcev. Grozljivo, kaj se dogaja pri nas.
Uporabnik232871
25. 10. 2007 12.02
In 8 let so rabili, da so to ugotovili? Za kozlat.
Uporabnik232871
25. 10. 2007 12.01
Ja nevem ali naj se jokam ali smejem, ali oboje? ... In kdo bo za to odgovarjal? Kdo bo to plačal? Spet mi (davkoplačevalci) ane. Za take stvari bi pač moral odgovarjat tisti, ki je bil takrat na najvišjem položaju na Telekomu? Kaj je pa takrat vlada delala? Pa informacijski ministri? Kje si Ga(n)tar?