Gospodarstvo

Telekom zlorabil položaj

Ljubljana, 01. 04. 2008 18.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Telekom je med letoma 2001 in 2005 zlorabljal prevladujoči položaj pri ADSL, ugotavlja urad za varstvo konkurence.

Telekom razmišlja o pritožbi.
Telekom razmišlja o pritožbi. FOTO: Kanal A

Urad za varstvo konkurence je ugotovil, da je Telekom Slovenije med letoma 2001 in 2005 zlorabljal prevladujoči položaj na trgu širokopasovnega dostopa do interneta ADSL, je Telekom danes objavil na spletnih straneh Ljubljanske borze. Na Telekomu bodo odločbo proučili in, kot so povedali, razmišljajo o pritožbi.

Urada za varstvo konkurence je ugotovil, da je Telekom v času od 17. januarja leta 2001 do 5. septembra leta 2005 zlorabljal prevladujoči položaj na medoperaterskem trgu ADSL širokopasovnega dostopa z bitnim tokom preko bakrenega omrežja v Sloveniji.

Zloraba naj bi bila povzročena s tem, da je operaterjem, ki so nudili ADSL širokopasovni dostop končnim uporabnikom preko bakrenega omrežja v lasti Telekom Slovenije, neupravičeno pogojeval vzpostavitev ADSL povezave in priključka preko svojega omrežja pri končnih uporabnikih s sprejemom dodatnega pogoja, in sicer vzpostavitve ISDN priključka, ki so ga morali končni uporabniki sami predhodno zakupiti pri Telekomu. S tem je bila ugotovljena kršitev zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, je Telekom danes zapisal na spletnih straneh Ljubljanske borze.

V delu ugotavljanja zlorabe prevladujočega položaja družbe Telekom, povezane z oglaševanjem zgolj enega ponudnika ADSL povezave v internet, in sicer svoje hčerinske družbe Siol, pa je urad postopek ustavil, saj ni ugotovil kršitev.



  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gregor Ropi?
10. 06. 2009 09.43
barabe nesposobne
hrcekmuri
03. 04. 2008 10.20
ISDN JE BIL ZAKON ZA TELEKOM,PA PCN JE BIL TUDI ZAKON ,PA POMANKANJE PAROV,KER SO NAPAČNO PROJEKTIRALI/100M OD NAJSODOBNEJŠE CENTRALE SEM KOMAJ DOBIL ADSL/PA VLOGA V INFRASTRUKTURO PTT JE BILA TUDI STREL VPRAZNO-BRAVO KOMUNIZEM
lordslayer
02. 04. 2008 07.54
Ja in tko so nategnili 20.000 uporabnikov, čeprov se je vedelo, da po tujini napeljujejo ADSL preko navadne parice oz. običnga telefona ... BARABE!!!!!
Smackyx
01. 04. 2008 22.04
Pa to sem jaz trobil po raznih forumih in tudi Telekomu že takrat!! Neee, dip. inž.rač. pojma nima a ne? Izkoriščevalci prekleti! Organizirat bo treba skupinsko tožbo naročnikov, pa naj vrnejo denar!