Gospodarstvo

Telekom 'pridelal' 200-milijonsko izgubo

Ljubljana, 24. 02. 2011 11.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Skupina Telekom Slovenije je v letu 2010 ustvarila 211,2 milijona evrov izgube, kar pomeni, da je občutno poslabšala rezultat v primerjavi s predhodnim letom, ko je imela 29,5 milijona evrov čistega dobička.

Telekom je imel več kot 200-milijonsko izgubo.
Telekom je imel več kot 200-milijonsko izgubo. FOTO: POP TV

Poslovni prihodki skupine so se medtem z 856,1 milijona evrov v letu 2009 zmanjšali za odstotek, na 843,6 milijona evrov v lanskem letu.

Tolikšna izguba je posledica slabitev vrednosti naložb, med drugim Telekomovih odvisnih družb v Makedoniji in na Kosovu, v skupni višini 208,2 milijona evrov, je zapisano v nerevidiranem poročilu o poslovanju skupine in družbe v letu 2010, ki ga je največji slovenski telekomunikacijski operater danes objavil na spletni strani Ljubljanske borze.

Brez slabitev dobrega imena in drugih opredmetenih in neopredmetenih osnovnih sredstev v skupni vrednosti 208,2 milijona evrov ter popravkov terjatev alternativnih operaterjev v Sloveniji bi čisti poslovni izid znašal 15 milijonov evrov, pojasnjujejo v Telekomu. Spremenjene vrednosti naložbenja vplivajo na znižanje kapitala ter na razmerje med kapitalom in zadolženostjo, vendar pa je skupina še vedno manj zadolžena od povprečja evropskih telekomunikacijskih operaterjev, poudarjajo v Telekomu in dodajajo, da pa plačilna sposobnost skupine Telekom Slovenije ostaja nespremenjena, prav tako prevrednotenje ne vpliva na prejemke in izdatke skupine. "Družba je še vedno kapitalsko ustrezna, v družbi ni problem s plačilno sposobnostjo. Slabitev naložb ne vpliva na denarni tok družbe, tako da je družba tudi naprej plačilno sposobna in normalno poravnava vse svoje obveznosti," je povedal član uprave Jožko Peterlin.

Odškodninski tožbi zoper nekdanja člana uprave Telekoma?

Tožbi pripravlja odvetniška pisarna Zdolšek, zoper koga in za kolikšno vsoto, pa na Telekomu še ne želijo povedati.

Predsednik uprave Telekoma Slovenije Ivica Kranjčević je ob tem razkril, da bo uprava do konca marca vložila dve odškodninski tožbi. Znano je, da je nadzorni svet julija lani zadolžil ekipo Kranjčevića, naj proti bivši upravi Telekoma, ki sta jo vodila Bojan Dremelj in Dušan Mitič, sproži ustrezne pravne postopke v zvezi z njihovo odgovornostjo, vendar danes niso hoteli potrditi, ali gre za tožbi proti njima. Revizijsko poročilo o prevzemih v Makedoniji in družbe Najdi.si je namreč ugotovilo vrsto pomanjkljivosti.

Zaradi omenjenih poslovnih rezultatov v lanskem letu in drugih gospodarskih in tržnih okoliščin je uprava Telekoma Slovenije že sprejela in izvaja ukrepe za izboljšanje stanja in zagotovitev letošnjih načrtov. Lotila se je med drugim zniževanja vseh vrst stroškov in prestrukturiranja poslovanja v Makedoniji in na Kosovu. V načrtu je tudi odprodaja naložb, ki niso strateškega pomena – katere bodo te, še analizirajo, je povedal Kranjčević.

K izboljšanju poslovanja naj bi prispeval tudi načrtovani projekt prestrukturiranja skupine v Sloveniji, ki poteka pod imenom Orion. Nadzorni svet je dal soglasje k pripojitvi podjetja Planet 9 k podjetju Najdi, ki je predvidena za 1. april, soglaša tudi s pogodbo o pripojitvi Mobitela k Telekomu Slovenije. Slednja združitev se bo izvedla s 1. julijem, pred tem jo bodo marca obravnavali še na svetih delavcev v Telekomu in Mobitelu ter na skupščini. S sinergijami na račun združitve naj bi v naslednjih petih letih prihranili 150 milijonov evrov.

Obeta se tudi znižanje plač

Za letos bo uprava predlagala, da ne izplačajo dividend.
Za letos bo uprava predlagala, da ne izplačajo dividend. FOTO: Dare Čekeliš

V tem okviru se bodo odvila tudi pogajanja o novi kolektivni pogodbi v združenem podjetju, v okviru katerega naj bi prišlo tudi do znižanja plač. V samem procesu do formalne združitve naj ne bi prišlo do zmanjšanja števila zaposlenih, tega naj bi se lotili po formalni združitvi. Kranjčević je ob tem razkril, da bodo v tem okviru zmanjšali število individualnih pogodb s 50 na 35. Lani so sicer za odpravnine zaposlenim, ki so odšli iz različnih razlogov, namenili okrog sedem milijonov evrov.

Glede na to, da imajo v lasti veliko nepremičnin, pripravljajo tudi projekt izboljšanja upravljanja z njimi. To pomeni tudi to, da bodo nekatere začeli tržiti ali jih odprodali. Med njimi naj bi bila tudi ena od štirih večjih lokacij Telekoma in Mobitela v Ljubljani, ki naj bi se sprostila po združitvi teh dveh družb. "Sprejeti ukrepi nam vplivajo upanje in zaupanje, da se bomo takrat, ko bomo obravnavali rezultate za prvo letošnje četrtletje, pogovarjali o drugačnih številkah in trendih," je dejal Kranjčević. Ob tem je pojasnil, da bodo za letos predlagali, da dividend ne bi izplačali, glede marčne skupščine, na kateri bodo na zahtevo skupine manjših delničarjev odločali o pooblastilu upravi za nakup lastnih delnic, pa je dejal, da ima uprava odklonilno mnenje do tega predloga.

Družba sicer ob vsem tem zaključuje pripravo strategije, ki poleg ohranitve tržnih deležev pri klasičnih telekomunikacijskih storitvah predvideva tudi razširitev poslovanja tudi na druga področja, kot so informacijskotehnološke storitve in digitalni mediji. Za leto 2011 Telekom sicer načrtuje 28 milijonov evrov dobička ter dvig razmerja med kapitalom in sredstvi z 48,7 odstotka znova čez mejo 50 odstotkov.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (76)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Northwest
28. 02. 2011 03.20
Meni se zdi da je Jansa kriv za to izgubo.
fluid
27. 02. 2011 21.44
Ja kaj čes vrli slovenski managerji. Še srednješolecu v takšnemu podjetju ne bi uspelu pridelati izgubo. Spet se povišala naročnina!
marehitri
27. 02. 2011 20.50
prejso ponarejal papirje in dobival kredite zdaj pa ni kreditov in so kao relane številke ali pa želijo pomoč države. reveži ki nas skubijo vsak mesec, sami si pa delijo dobičke vrtoglavih številk!
Osvald
27. 02. 2011 20.17
Treba je spravit podjetje na kolena da se bo lahko prodalo tajkunom po nizki ceni.
asatasat
27. 02. 2011 19.33
Delavcem naj dajo majnše plače, če so na delovni dolžnosti naj delajo doma, ne pa da si urejajo med delovnim časom domačo okolico. Pa bo minus manjši.
kg1
27. 02. 2011 15.39
KAKO JE TO MOŽNO??? Ima spet kak tajkun prste vmes...zopet lopovščina, ki bo prišla na dan ko bo že vse prepozno...
antonov255
27. 02. 2011 15.00
Da ima taka gospodarska družba izgubo in to celo 200 miljonsko, je možno samo v SLOVENIJI. Podjetje ki je podedovalo vse iz socializma, podjetje ki je lastnik prvega mobilnega operaterja v Sloveniji, podjetje ki dolgo časa ni imelo konkurence in še in še..... Če bi bilo tržišče telefonije na teritoriju bivše juge tako dobra naložba, bi danes bil v na Kosovu in Makedoniji DRUG OPERATER in ne iz SLO kljub temu da na kosovu naš "VLAGATELJ ???" posoja številko 386. TO JE MOŽNO SAMO V SLOVENIJI.
.eu.
26. 02. 2011 08.36
Sej ni čudno če majo pa zaposleni velike plače. Pridelajo izgubo pošljejo pa opomin za 5 eur in grozijo z izklopom. Kdo se tle dela norca.
butnskalca
25. 02. 2011 14.46
kaj a so pričakoval, da se bodo naložbe v enem letu povrnile???
Pandemia
25. 02. 2011 14.07
Deutsche Telekom lani z 1,7 milijarde evrov dobička
Pandemia
25. 02. 2011 13.17
končno je pripravljen za odstrel tudi telekom. komaj čakam na T-mobile da ga kupi in tako prodamo še eno stvar tujcem po diskontnih cenah. Iz tega bomo še močnejši ven prišli.
laufer
25. 02. 2011 10.49
Zakaj odpisi? Kdo je prevrednostil investicijske naložbe? Aha, nihče ni kriv, saj smo državni...
belavrana
25. 02. 2011 10.43
Povedal sem samo resnico, zato je bil komentar izbrisan. Svoboda govora!
sebo-x
25. 02. 2011 10.17
Mogoče so za tole izgubo krivi Golobičevi Dolgi prsti, saj vemo, kako si je močno želel telekomunikacijski resor ?
snupy1
25. 02. 2011 08.51
@billaden Jest ne. Delam pošteno in nič nimam. Kot večina slovencev in ne nas metat v isti koš z tajkuni in politiki.
Tadej Cener
25. 02. 2011 08.28
v tej državi vsi kradejo
Spetsnaz
25. 02. 2011 08.04
Ropanje Slovenije se nadaljuje nemoteno .
LouCypher
25. 02. 2011 07.58
V mojo preprosto pamet enostavno ne gre: kako firmo s katero lupiš večino državljanov spraviš v minus in pri tem ne fašeš Golega otoka zase, za kompletno žlahto in sosede? Ob tem pa si hladno izplačaš dividende, saj živiš pod stresom in si uspešen meneđer.
Danny Veliki
24. 02. 2011 23.16
To pa so umetniki
bnam 2707
24. 02. 2011 22.50
Ne razumem kako jim sploh pade na pamet izplačilo dividend na podlagi tako ogromne izgube. Telekom je še en dokaz o nesposbnosti slovenskih velikih gospodarstvenikih in cagavih politikih,ki jim držijo svečo.