Gospodarstvo

Telekom odbil 130-milijonsko tožbo T-2

Ljubljana, 21. 01. 2013 15.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Telekom Slovenije je odbil tožbo, s katero je T-2 zahteval odškodnino v višini 130 milijonov evrov. Sodišče je ugotovilo, da T-2 ni pojasnil izračuna višine domnevne škode.

sodno kladivo
sodno kladivo FOTO: Thinkstock
Sodnica Katja Kmetič z Okrožnega sodišča v Ljubljani je na današnjem prvem naroku ugotovila, da družba T-2 ni predložila dokazov glede višine tožbenega zahtevka in da je zadeva zrela za razsojo, ter zato končala glavno obravnavo.

Da naj sodišče konča obravnavo, ker T-2 ni pojasnil izračuna višine domnevne škode, so danes predlagali tudi odvetniki odvetniške pisarne Stojana Zdolška, ki zastopa Telekom Slovenije.

Odvetniki iz odvetniške pisarne Mira Senice, ki zastopa družbo T-2, so pojasnili, da so prav za primer potrebe po preveritvi podlag za izračun škode predlagali, da se sodnemu izvedencu omogoči vpogled v celotno računovodsko dokumentacijo T-2 in tudi zaslišanje nekaterih prič.

V T-2 ogorčeni nad potezo sodišča

Družba T-2 se je na potezo sodišča naknadno odzvala s sporočilom za javnost, v katerem je izrazila ogorčenje "nad nepričakovano in nesmiselno odločitvijo sodišča, ki ni izvajalo prav nobenih dokazov glede protipravnih ravnanj družbe Telekom Slovenije, temveč je že na prvem naroku zavzelo stališče, da družba T-2 v odškodninski tožbi ni predložila dovolj dokazov za ugotovitev višine škode. Sodišče je zaključilo glavno obravnavo ter s tem nakazalo, da namerava v celoti zavrniti tožbeni zahtevek."

Takšno ravnanje sodišča si družba T-2 lahko razlaga le tako, da se je sodišče odločilo, da bo navedeno zadevo, ki je po dejanskem stanju zelo obsežna, pravno pa zelo zahtevna in ki je glede kršitev zlorabe monopolnega položaja ena največjih v Sloveniji, na prvi stopnji rešilo tako, da bo vsebinsko odločanje o zadevi prepustilo višjemu sodišču. "Gre za 130 milijonov evrov vreden spor, ki ga na noben način ni mogoče odvrniti z levo roko in se tako igračkati s strankami že šesto leto, saj je bila tožba vložena že leta 2007," pravijo v T-2.

V T-2 so prepričani, da so skladno s postopkovnimi standardi in primerljivo mednarodno sodno prakso podali ustrezno trditveno podlago in predložili vse potrebne dokaze, iz katerih bi lahko sodišče ugotovilo višino škode, ali pa škodo celo določilo po prostem preudarku v skladu z 216. členom zakona o pravdnem postopku. "Sodišče bi moralo postaviti ustreznega sodnega izvedenca, saj sodnica s tovrstnimi znanji ne razpolaga," nadaljujejo v družbi.

sodišče - tehtnica
sodišče - tehtnica FOTO: Dare Čekeliš

T-2 napoveduje pritožbo na zavrnilno sodbo

Dodajajo še, da to meče dvom na nepristranskost sodnice, zaradi česar bodo predlagali vnovično otvoritev obravnave in zahtevali njeno izločitev. Če bo izdana zavrnilna sodba, se bo družba T-2 na takšno odločitev pritožila.

Ob tem v T-2 opozarjajo tudi, da je takšna presenetljiva odločitev sodišča pomenljiva tudi iz razloga, ker pomembno vpliva na vrednotenje družbe Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti in katere prodaja se trenutno napoveduje.

V Telekomu pa so naknadno le pojasnili, da je sodišče ugotovilo, da tožeča stranka ni predložila dokazov o višini tožbenega zahtevka, in končalo glavno obravnavo, ker je štelo, da je stvar zrela za razsojo. "Sodišče bo odločbo izdalo pisno. V nasprotju s tožečo stranko v Telekomu Slovenije zadeve ne bomo komentirali, dokler od sodišča ne dobimo pismene odločbe," so zapisali.

T-2 je odškodninsko tožbo zoper družbo Telekom Slovenije, ki je v večinski državni lasti, vložil v začetku leta 2007 zaradi domnevne zlorabe prevladujočega položaja s strani Telekoma – ta naj bi družbo T-2 tehnično oviral pri ponujanju paketov za dostop do interneta prek tehnologije VDSL. Po pisanju medijev je nato prišlo do več zamenjavah sodnikov in vrste preklicev obravnav.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HooplaToopla
21. 01. 2013 22.33
+13
"Telekom odbil 130-milijonsko tožbo T-2" -- To bi bilo vse čudovito in odlično. Če si ne bi banda v bistvu delila našega denarja.
joze drugi
21. 01. 2013 22.01
+3
So spet kuverte romale okrog po sodišču? Bo v redu takole 24ur, al je Telekom takšen oglaševalec pri vas, da še to ni dovoljeno?
-1
t3 je bila tako in tako vatikanska zgodba, skuapjk s tistimi porniči! sedaj pa so desničarji prevzeli telekom!