Gospodarstvo

Telekom in Mobitel sta združena

Ljubljana, 01. 07. 2011 12.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mobitel so pripojili k Telekomu Slovenije, saj bodo šli lahko po besedah prvega moža Telekoma le tako v korak s konkurenco na trgu telekomunikacij, "ki je vse bolj zahteven in globalen".

Telekom Slovenije je pripojil hčerinsko družbo Mobitel, sicer največjega mobilnega operaterja v državi. Že več let načrtovana in napovedovana pripojitev je del prestrukturiranja skupine Telekom Slovenije. Skupna družba se imenuje Telekom Slovenije, ob združitvi pa so v Telekomu, ki je v večinski državni lasti, pripravili novo celostno podobo.

Združitev z vidika uporabnikov prinaša, da bo skupna družba lahko vse storitve, tako mobilne kot fiksne, ponudila na enem mestu in da bo paleta storitev celovita oziroma enovita. Načrtujejo tudi uvedbo enega računa za vse storitve, predvidoma s 1. januarjem prihodnje leto.
Združitev z vidika uporabnikov prinaša, da bo skupna družba lahko vse storitve, tako mobilne kot fiksne, ponudila na enem mestu in da bo paleta storitev celovita oziroma enovita. Načrtujejo tudi uvedbo enega računa za vse storitve, predvidoma s 1. januarjem prihodnje leto. FOTO: 24ur.com
Delničarji Telekoma Slovenije so pripojitev Mobitela potrdili 15. junija na skupščini.

Združevanje fiksnega in mobilnega dela operaterjev je posledica pritiskov konkurence in regulatorjev, spreminjanja tehnologije in upadanja prihodkov z naslove fiksne telefonije. Z združitvijo v Telekomu Slovenije pričakujejo številne sinergije, zlasti optimizacijo stroškov in stabilizacijo prihodkov oziroma celo povečanje slednjih z usmeritvijo na nova področja, kot so storitve v oblaku in digitalno oglaševanje. Neposredni finančni učinki združitve naj bi v prihodnjih štirih letih znašali okoli 150 milijonov evrov.

Po besedah predsednika uprave Telekoma Slovenije Ivice Kranjčevića 2765 zaposlenih v združenem podjetju predstavlja izjemen potencial, ki pa ga morajo realizirati za večji uspeh na zahtevnem trgu. Zanj je pripojitev prelomen trenutek, pomeni pa tudi rezultat trdega dela več kot 200 zaposlenih, ki so delovali na projektu.

Izposodil si je rek, ki ga je že večkrat uporabil tudi premier Borut Pahor. Današnji dan tako zanj ni konec procesa niti začetek konca, po vsej verjetnosti pa predstavlja vsaj konec začetka. Upa, da jim bo uspelo realizirati potencial poslovnega in strokovnega znanja, ki ga predstavlja združeno podjetje. Le tako bodo namreč lahko šli v korak s konkurenco na trgu telekomunikacij, "ki je vse bolj zahteven in globalen". Meni tudi, da bi morala skupina Telekom Slovenije korak narediti že prej, saj so jo večja telekomunikacijska podjetja po svetu prehitela.

Združeno podjetje bo uporabnikom ponujalo tudi skupne klicne centre, skupno prijavo napak, trgovine bodo ponujale vse storitve naenkrat, verjetno s 1. januarjem 2012 pa naj bi uvedli tudi skupni račun za vse storitve.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

_Tjasaa_
21. 07. 2011 20.30
Mobitel je danes samo še zgodovina, pa čeprav ves čas ponavljajo, da mobitel ostaja kot blagovna znamka, to ni to. Mah dajte no - ime Telekom?? niso resni, ko neko kmečko podjetje. škoda ker so šli uničt takšno uspešno podjetje kot je mobitel :(
minnaema@yahoo.com
07. 07. 2011 17.07
Ej, jej Mobitelovcem nikoli več ne bo tako lepo kakor pred mesecem dni in ne zavedajo da - je Telekom "zeloverjetno molzna kravca" in Mobitelovci, ki so radodarni bodo dajali in dajali in dajali ................ pa brz manere in veliko sreče v sinergiji z materjo "T" in Lp
Tonček Balonček
04. 07. 2011 09.27
Ja pa saj je Telekom ustanovitel Mobitela, ki je bil njegova hčerinska firma. Pravzapraj je bilo tako, da je to družbo oktobra 1991 ustanovil takratni PTT Ljubljana, ki so se mu do konca leta pridružila še druga slovenska PTT podjetja, leta 1992 pa je Mobitel postal d.d. 1994 PTT Slovenija loči poštne in telekomunikacijske dejavnosti in telekomunikacijske dejavnosti in infrastrukturo prenese na novoustanovljeni Telekom Slovenije. Telekom Slovenije postane 100-odstotni lastnik družbe Mobitel in tako je bilo do zdaj! Bo pač manj šefov in direktorjev!
divus
04. 07. 2011 08.46
In kaj bomo sedaj, prešaltal bomo vsi na Mobitel, nato se bo še on združil in kam potem? V krtovo deželico.
Komentiranje prepovedano
04. 07. 2011 08.31
Več bodo iztržili, ko bodo prodajali.... mar vam ni jasno? Kdaj bo napočil dan, ko bomo iz gospodarstva izločili ne državo ampak amero-neoliberaliste? Škoda, da trg tega ne more sam narediti...
AA11
03. 07. 2011 15.44
Telekom bi morali ukinit, ne pa da bodo naročniki Mobitela futrali mastodonta ....
JanezNovakJohn
03. 07. 2011 06.58
Saj sta že bila. Ti naši politiki in gospodarstveniki res ne vejo kaj početi.
durban
02. 07. 2011 23.45
Tega se še je manjaklo. Zdaj ko bodo račune za telefon in mobitel združevali zdaj še le bomo nastradali. Imajo same študente zaposlene samo SIOLu je trajalo 6 mesecov da je uredil račun kot je treba. Samo obljublajo naredijo pa nič ( pospešujemo slovenijo ). Ne razumejo da niso več monopolisti!
Sonyboy
02. 07. 2011 20.01
* telekom je itak monopolna združba, in bo mobitel še DRAŽJI! simobil je zakon!!!
Frane Šajn
02. 07. 2011 19.23
Ja, ja je zmanjkalo sape obema !
Tonček Balonček
02. 07. 2011 17.57
Pol miljona so zapravili le za "promocijo" tega poslovnega dogodka. Pri meni doma smo dobili štiti pisma, v katerih so nakladali, kako s eimamo radi in si delimo ptivce, kot da bi šlo za diplomsko nalogo iz komunikologije, megla, zavita v celofan!
piar2
02. 07. 2011 15.44
spet ena slabih potez nasih politikov,, ali pa dobra ker bojo zopet na velko lohka kradli.
krohotalo
02. 07. 2011 14.01
@fox12 sej v mobitelu so res mel neverjetno dobre plače in preostale privilegije. še referenti in interni poštarji so lahk hodli za 14dni na karibe. da na govorim o zastonj telefonih in športnih klubih,
kohar38
02. 07. 2011 12.01
zanimivo, da je Evropska komisija dovolila to združitev.... mogoče pa se vračamo nazaj v državna podjetja.
vragecbilly
02. 07. 2011 09.29
Ku še enkul ne blu...
vragecbilly
02. 07. 2011 09.29
Tu je lepu...
Tonček Balonček
02. 07. 2011 08.09
Naj raje obelodanijo, kam je za časa prejšnje vlade poniknilo na stotine mio EUR, ki so bili "porabljeni" za investicije in "širitev" na Kosovo in v Makedonijo. Kot da bi metali denar skozi okno!
Raztezje
02. 07. 2011 05.42
Neverjetno, da se lahko še danes tako dela, ko naj ne bi bilo več družbene lastnine in naj bi imeli demokracijo. Državno podjetje je razpadlo na več delov, da bi lahko dvignilo cene storitev, postalo konkurenčno na tujem trgu ter tujina ne bi posumila, da gre z navadno leglo priviligiranih državnih koritnežev in raznih tajnih služb. Ker oligarhiji tako bolj ustreza, saj imajo s tem tudi manj odgovornosti, ker imamo še vedno družbeno lastnino in ker konkurence itak praktično ni, se zdaj raje spet združujejo, da bi lahko navili cene in nas še dodatno zadolžili. Omrežje bodo prenavljali za potrebe vojske in tajnih služb, javni del infrastrukture pa bo spet poddimenzioniran ter še komaj sprejemljiv za današnje čase. Ko nam bodo pobrali dovolj denarja, ker prave konkurence tudi v prihodnje itak ne bo, saj se nas prav zaradi takih celi svet izogiba, se bodo spet razkrojili na svoje žepne firme ter trobili naokoli, da zdaj imamo pa čisto zares tržno gospodarstvo in sodoben telekom. Državljanom bo ostalo priviligirano podjetje, podaljšek represivnega aparata oligarhije, z zastarelo tehnologijo in najvišjimi možnimi cenami v Evropi, ki ga oligarhija nikoli ne bo izpustila iz rok, saj je to postalo njihovo družinsko podjetje, s podruužnico na kosovu vred, kakomr so se edino uspeli razširiti. Te zgodbe o uspehu še ne bo kmalu konec, rešitev bi bila tudi, če bi nas kdo napadel ter jim stolkel oddajnike in centrale...
Caterpillar
01. 07. 2011 23.18
Ze vrabci na strehah civkajo, da se bo tako Telekom povlekel ven iz dreka... Mobitelovci pa kapo dol, da ste dejansko povozili svojo maticno firmo!
p1i
01. 07. 2011 22.18
se zavedate koliko ljudi bo spet ostalo brez služb? :) lp