Gospodarstvo

Telekom Austria kupil mariborsko družbo Amis

Ljubljana, 08. 06. 2015 12.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Avstrijski telekomunikacijski operater Telekom Austria se je dogovoril za nakup mariborske telekomunikacijske družbe Amis. Telekom Austria, ki ima pod svojim okriljem tudi Simobil, naj bi za nakup Amisa odštel 30 milijonov evrov.

Avstrijski telekom je kupil celoten Amis, deleže so prodali sklad Iris Capital, sklad Kebek Private Equity in Amisovi vodstveni delavci, so danes sporočili iz Telekoma Austria.

V Telekomu Austria, ki jo lastniško obvladuje mehiški telekomunikacijski velikan America Movil, ob tem ne razkrivajo višine kupnine, pojasnjujejo pa, da morajo posel odobriti še pristojni organi za varstvo konkurence. Po neuradnih informacijah naj bi sicer Simobil in Amis že jeseni na trgu nastopila s skupno ponudbo.

Skupina Amis je lani ustvarila 41 milijonov evrov prihodkov, skupno je na slovenskem in hrvaškem trgu imela okrog 86.000 uporabnikov storitev dostopa do interneta ter IP-televizije in telefonije.

V Sloveniji je Amis konec zadnjega četrtletja lani zasedal 13,1-odstoten delež na trgu IP-televizije (3. mesto), 11,5-odstoten delež na trgu širokopasovnega dostopa do interneta (4. mesto) in 9,3-odstoten delež na trgu IP-telefonije (4. mesto), kaže poročilo agencije za komunikacijska omrežja in storitve o razvoju trga elektronskih komunikacij.

Amis je bil ustanovljen leta 1995, leta 2003 se je razširil tudi na Hrvaško, v kateri je Telekom Austria prisoten prek družbe Vipnet. Glavni izvršni direktor družbe je Boštjan Košak, ki pravi, da bodo Amisovi uporabniki na račun te poteze deležni razširjene in še bolj kakovostne ponudbe storitev.

S tem se nadaljuje konsolidacija slovenskega telekomunikacijskega trga. Telekom Austria bo z drugim največjim slovenskim mobilnim operaterjem Simobil ter Amisom kot ponudnikom fiksnega širokopasovnega dostopa do interneta, televizije in telefonije zaokrožil svojo telekomunikacijsko ponudbo v Sloveniji.

Prvi mož Telekoma Austria Hannes Ametsreiter poudarja, da bodo s prevzemom Amisa na ravni skupine postali konvergenčni operater na šestih od skupno osmih trgov, na katerih delujejo.

Dekle piše sporočilo
Dekle piše sporočilo FOTO: Thinkstock

V Simobilu zadeve ne komentirajo, po neuradnih informacijah pa naj bi bili s to potezo zadovoljni, saj naj bi predstavljala prvi korak k že dolgo načrtovani pretvorbi v ponudnika celovitega paketa telekomunikacijskih storitev. Njihov lastnik naj bi bil sicer še vedno v igri tudi za slovenskega telekomunikacijskega operaterja T-2.

Simobil je sicer v okviru reorganizacije skupine Telekom Austria z majem doživel večje spremembe v vodstvu. Dolgoletni predsednik uprave Simobila in zdajšnji prvi mož srbskega mobilnega operaterja Vip mobila Dejan Turk je po novem znova odgovoren tudi za Simobil.

Skupina Telekom Austria, pod okrilje katere sodita tudi oba omenjena mobilna operaterja, se pod novim večinskim lastnikom, mehiškim operaterjem America Movil, prestrukturira. Svoje hčerinske družbe bo povezala v tako imenovane grozde, eden od teh bo izključno mobilni in v njem bosta Simobil ter Vip mobile. Vodil ga bo Turk.

Ker bo srbski del mobilnega grozda močnejši, bo večina menedžmenta lokacijsko v Srbiji. Za operativno vodenje Simobila bo medtem v Ljubljani skrbel dosedanji član uprave Boštjan Škufca Zaveršek, in sicer kot izvršni direktor.

Konsolidacija slovenskega telekomunikacijskega trga se medtem odvija tudi okrog največjega slovenskega kabelskega operaterja Telemach, ki je pred časom prevzem tretjega največjega mobilnega operaterja Tušmobil, njihov lastnik, ameriški sklad KKR, pa naj bi se zanimal tudi za telekomunikacijsko družbo T-2.

Največji slovenski telekomunikacijski operater Telekom Slovenije je medtem pred časom prevzel ponudnika storitev mobilne telefonije Debitel, sam pa se nahaja v sklepni fazi privatizacije. Zanj se poteguje britanski zasebni naložbeni sklad Cinven, ki se obenem omenja tudi kot interesent za družbo T-2.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Montekristo
08. 06. 2015 23.22
+1
Čudi me, da tudi v tem primeru (kot pri Telekom) niso nič vprašali vlado oz. Cerar-čka za mnenje! Potem bi tako vsa pogajanja propadla!
BURGA
08. 06. 2015 21.35
+2
Vse bo pokupilo nekaj multinacionalk, ki vladajo planetu. Uboga brezpravna raja. Ko bodo popolnoma privatizirali še šolstvo in zdravstvo bo konec demokracije in človekovih pravic. Samo denar, denar, denar. Če ga nimaš, pač umreš.
stajerc3
08. 06. 2015 18.00
+1
gledam gor grafični prikaz vremena a niso rekl da bodo ohladitve vidim pa skoz čez trideset
stajerc3
08. 06. 2015 17.58
-3
tooooooo pezdonterji mariborski ste se le prodal pred telekomom upam da bo zdej položnica kej manjša znesek mislim
miko11
08. 06. 2015 17.05
+10
odlično,bravo AMIS,sem že mislil,da je ta naš rdečkarski telekom kupil kaj hahaha
butalistan
08. 06. 2015 16.57
+12
TOOOOO pa da vidmo konkurenco????
shadyyyy
08. 06. 2015 16.09
-5
Vedno bolj se mi zdi, da si kupujejo monopol. Ko več ne bo telekoma v slovenskih rokah, se bodo lepo skupaj preko telefona dogovorili za dvig cen in glej ga zlomka... Slovenska država ne bo imela več podjetja s katerim lahko monopol zaustavi...
miko11
08. 06. 2015 17.03
+6
boste pa ja kako novo konkurenčno firmo zrihtali,saj ste pa ja en najbolj izobraženih narodov v evropi,no na papirju :)
Mb128
08. 06. 2015 15.34
-1
No nasledenj korak je zelo jasen in nadvse logičen. Telemach bo najpozneje do začetka drugega leta kupil Proplus! V Sloveniji je nastopila doba telekomunikacijskih-medijskih mastodonov kar je v končni fazi zelo slabo za potrošnika!
binmister
08. 06. 2015 13.51
+1
Mislim da bodo lopovi letos vse prodali po tem bodo probali še prodati nas kot sužnje
LOPOVEpredZID
08. 06. 2015 13.02
+5
A to pomeni, da bodo zaposleni deležni nagrad za zvestobo?
ghx
08. 06. 2015 12.37
+9
Če že kopirate (copy-paste) novice z rtvslo.si, bodite vsaj pozorni da popravite morebitne slovnične napake... "...kabelskega operaterja Telemach, ki je pred časom prevzem tretjega največjega mobilnega operaterja..." PREVZEL, ne PREVZEM! Vsaj toliko se pa lahko potrudite, dragih 24ur...
Transformerji
08. 06. 2015 12.20
+6
Za naš Telekom še vedno ne vemo, ga bodo prodali ali ne! Glede na to novico ga bodo, telekomovi privrženci pa bomo sčasoma morali menjati operaterja?