Gospodarstvo

Tako bo raslo slovensko gospodarstvo: država bo gospodarstvu dala 377 milijonov evrov

Ljubljana, 27. 06. 2012 14.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Drugi paket za spodbujanje gospodarstva prinaša spremembo 16 zakonov, ki bodo zajemali 75 ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti z odpravo administrativnih ovir in finančnih razbremenitev.

Po varčevanju naj bi zdaj država gospodarstvo pospeševala še z ukrepi za njegovo rast.
Po varčevanju naj bi zdaj država gospodarstvo pospeševala še z ukrepi za njegovo rast. FOTO: Anže Godec

Vlada je začela predstavljati predloge, s katerimi naj bi pognali opešano slovensko gospodarstvo. Podlaga zanje je bila analiza stanja, ki pravi, da se je izvozna konkurenčnost slovenskega gospodarstva od začetka gospodarske krize precej poslabšala. Od leta 2008 do tretjega četrtletja 2011 je Slovenija izgubila približno 15,6 odstotka deleža na svetovnem trgu blaga in 7,5 odstotka deleža v največjih trgovinskih partnericah.

Kot ugotavlja ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, so na konkurenčnost gospodarstva v obdobju gospodarske krize močno omejevalno vplivali tudi stroškovni dejavniki z naslova stroškov dela.

Ugotavljajo tudi, da je kriza močno oklestila manj konkurenčne dele industrije in povečala delež tehnološko zahtevnejših panog v strukturi dodane vrednosti. Tako je leta 2009 v Sloveniji delež visoko in srednje visoko tehnološko zahtevnih dejavnosti v dodani vrednosti predelovalne industrije presegel povprečnega v EU. Kljub premikom v smeri tehnološko zahtevnejših in praviloma produktivnejših dejavnosti, pa se je zmanjševanje zaostanka v ravni produktivnosti predelovalnih dejavnosti v zadnjih letih upočasnilo. Dodana vrednost na zaposlenega je leta 2010 dosegala 60,6 odstotka povprečne v EU, kar je približno na ravni leta 2008.

Zmanjšuje se tudi delež prebivalstva, ki se ukvarja s podjetništvom, podjetniki pa z razmerami za poslovanje v Sloveniji niso zadovoljni, čeprav so že bila zmanjšana nekatera birokratska bremena. Tudi po raziskavi Svetovne banke o enostavnosti poslovanja se Slovenija zelo slabo uvršča na področju pridobivanja kreditov in dolžniškega kapitala za poslovanje, raziskava WEF pa opozarja na rigidno delovno zakonodajo na področju najemanja in odpuščanja delavcev.

Kaj vlada predlaga zdaj?

Drugi paket za spodbujanje gospodarstva prinaša spremembo 16 zakonov, ki bodo zajemali 75 ukrepov za spodbujanje gospodarske rasti z odpravo administrativnih ovir in finančnih razbremenitev.

Za oživitev gospodarstva pa namerava vlada nameniti 377,5 milijona evrov, od tega 148,5 milijona za subvencije, 50 milijonov za garancije in 179 milijonov evrov preko izvajanja javnih investicij. Prav tako pa paket zajema ukrepe za blažitev kreditnega krča in ugodnejšega financiranja slovenskega gospodarstva. Vlada je na današnji seji obravnavala že devet zakonov, ostali bodo prišli na vrsto na naslednji seji, insolvenčni zakon pa bo počakal na jesen, je po seji vlade povedal gospodarski minister Radovan Žerjav.

Predlagani zakoni predvidevajo nadaljnje zmanjševanje birokratskih ovir za podjetnike. Med drugim se zmanjšujejo globe za majhne družbe in s. p. za prekršek nepredložitve letnega poročila AJPES in globe za družbe, če AJPES-u ne predloži podatkov o premoženjskem in finančnem poslovanju ter poslovnem izidu.

Uvaja se prostovoljno članstvo v obrtni zbornici, zato neplačnikov članarine za prispevek ne bodo več terjali.

Vlada želi tudi spremembo zakona o poroštvih za financiranje investicij gospodarskih družb. Prilagodili naj bi ga tako, da se delež poroštva za investicije povišuje na 80 odstotkov kredita, povečuje se zavarovanje poroštev pri kreditih za obratna sredstva s strani vodstva družbe in krajša ročnost kreditov in s tem jamstva države na 12 mesecev. Maksimalni delež vseh kreditov za obratna sredstva je 20 odstotkov letnega prihodka družbe, ki pridobi državno poroštvo v preteklem poslovnem letu.

Pripravljajo tudi poenostavitev postopkov ter zagotovitev večjih možnosti prestrukturiranja oziroma ohranjanja zdravih jeder dolžnikov v postopkih zaradi insolventnosti. Za s. p. in mikropodjetja naj bi veljal postopek poenostavljene prisilne poravnave, ki bo cenejši in hitrejši. Zaradi boljšega varstva upnikov bo odprta tudi možnost za omejitev organov insolventnega dolžnika v postopku prisilne poravnave.

Stanje v bančnem sistemu naj bi izboljšali z uvedbo hipotekarne in komunalne obveznice, kar bi bankam omogočilo lažje refinanciranje v trenutnih zaostrenih razmerah na finančnih trgih. Na ta način zbrana sredstva bi banke namenjale za sproščanje kreditnega krča.

Z ukrepi pa naj bi se lotili tudi plačilne nediscipline, ki uničuje likvidnost podjetij. Uvedli bi izvršnico za neposredno izterljivost dolga. Izvršnica vsebuje nepreklicno pooblastilo podpisnika banki, da izvršnico plača iz sredstev na katerem koli računu dolžnika, in imetniku izvršnice, da se poplača iz sredstev na računu dolžnika. Črta se omejitev plačilnega roka na 120 dni za posle med poslovnimi subjekti, tridesetdnevni plačilni rok za javne organe ostane, AJPES pa se določi za izvajalca večstranskega pobota.

S spremembo zakonodaje naj bi odpravili tudi ovire pri nefleksibilnosti prodaje zemljišč v industrijsko obrtnih conah, ki so v lasti občin. Poleg ponujene cene bodo morale občine odslej upoštevati tudi program potencialnega investitorja – koliko delovnih mest in razvoja bo prinesel v kraj. Ukinili bi tudi odškodnine za spremembo namembnosti kmetijskih zemljišč. Podaljšali bi tudi veljavnost okoljevarstvenih dovoljenj.

Na področju kmetijstva pa bi poenostavili delo Agencije za kmetijske trge in razvoj podeželja, predlagano pa bo tudi skrajšanje obdobja sankcije, ko upravičenec, ki ni izpolnil obveznosti iz pogodbe o sofinanciranju, ne more kandidirati na nove razpise, s petih na dve leti.

S predlaganimi rešitvami novele zakona o graditvi objektov pa se pospešijo in skrajšujejo administrativni postopki s področja graditve. Na ta način bodo postopki pridobitve gradbenega in uporabnega dovoljenja cenejši in hitrejši in bi se posledično lahko izboljšala trenutna uvrstitev Slovenije na lestvici konkurenčnosti.

Skupaj naj bi odprava administrativnih ovir gospodarstvu prihranila okoli 400 milijonov evrov letno, najpomembnejši ukrepi za zagon gospodarstva pa po Žerjavovih beseda prihajajo jeseni, ko bo na vrsti tudi nova delovnopravna zakonodaja.
 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

usi-glih
16. 07. 2012 18.37
-1
SDS-ova podjetja rabijo dakapitalizacijo ker smo pametni pač z njimi prenehali sodelovati in ni vež zastonjske robe.
Shisui
30. 06. 2012 20.20
+3
Pomojem se JJ na ves glas krohota, ko tu kdo zapise, da bi bilo pametno uvesti podrobno financno policijo.
snifff
30. 06. 2012 12.26
+5
Saj ne vem ali bi se jokal ali smejal.
HooplaToopla
30. 06. 2012 00.52
+10
377 milijonov evrov. Glede na to, da so v tejle državi ta glavni še vedno povsem brez občutka za realnost, se mi zdi da bo ravno dovolj za potešitev apetitov kakih desetih poslovnih genialcev blizu vladi. Čez eno leto ali še prej, nam bodo pa pojasnili, da je bilo sicer vse čudovito in odlično zamišljeno, vendar se je ta grda, grda kriza spet nepričakovano poglobila in stvar ni uspela. Da 377 milijonov sicer ni nikjer več, vendar smo pa lahko veseli in vladi hvaležni, da bo v zvezi s tem projektom potrebno doplačati samo še kakih 250 milijonov.
Jeanus1
16. 07. 2012 17.35
gordo
29. 06. 2012 15.50
+5
KI JIH IKOLI VEČ NE BO VIDELA
buckolindas
28. 06. 2012 23.23
+8
in ta denar bo sel med med Jansev klan...zacaran krog...
molotov
28. 06. 2012 23.11
-1
Ali izbrisanim?
odpisan2x
28. 06. 2012 14.41
+7
spet kakšnemu geniju za razvoj pomurja
nibo
28. 06. 2012 14.17
+5
Nam delovcem razlagajo da smo v tržni ekonomiji in da te bo lahko delodajalec lažje odpuščal in nate goval. Ja potem pa naj jih tudi ta tržna ekonomija izpljune če so nesposobni da bo delovali, ne pa da se jim daje denar.
nibo
28. 06. 2012 14.13
+6
Ja in kaj se bo zgodilo, gospoda bo pobasala denar in nič drugega. Večina naših delodajalcev je samo požrešna in nesposobna svojat.
ikoz
28. 06. 2012 14.06
-4
končno se je nekaj začelo delati na tem
batom@pinkponk.com
28. 06. 2012 09.44
+7
Žerjav, najpomembnejši minister v trenutni situaciji, je dobesedno poniknil, ni ga nikjer, tiho je, medtem ko bi moral biti najglasnejši in najaktivnejši. je res vse prevzel JJ???
Roberto69
28. 06. 2012 11.54
+5
WikiX
28. 06. 2012 08.33
+5
150 milijonov le subvencij tistim, ki so nam vse pokradli, da si bodo lahko zdaj kupili še preostalo. Državljani jim dajemo denar, potem se pa sprašujemo, odkod tajkunom denar in da rabimo za te skrivnosti še posebno finančno policijo. Zgleda, se nekaj papirjev še vedno najde. Tudi, če jim podarimo ves denar, bodo pač pobrali še tega, nedotakljiva oligarhija, na dosmrtnih položajih, po 20 leti že misli, da je to njihova služba.
Levji
28. 06. 2012 07.02
+10
MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP ! MAJER STOP !
loden
27. 06. 2012 22.39
+4
Nekateri pljuvate čisto po vsaki vladini potezi, ne glede na to ali je dobra ali slaba. In potem vas je težko jemati resno.
uuuau
27. 06. 2012 23.46
+8
vlada je itak nemočna. najboljše ukrepe so verjetno že uvedli (smiselno bi bilo), a spremenilo se ni kaj dosti. brezposelnost visoka, gospodarstvo slabo itd. prestavljajo denar iz enega v drug žep in pričakujejo da se bo nekaj izboljšajo.
saintjozef
27. 06. 2012 23.50
+8
Dobro preberi tole in povej, če je to resno. Medtem, ko taisti paket zajema ukrepe za blažitev kreditnega krča. To pomeni, da so vrgli denar v brezno banke, ki je luknja brez dna. Pravi podjetnik ali gospodarstvenik od tega denarja ne bo videl tud evra. Medtem, ko se je v Janševi vladi posojalo, seveda brez kritja, veliko večje zneske. In naj ploskamo? Za oživitev gospodarstva pa namerava vlada nameniti 377,5 milijona evrov, od tega 148,5 milijona za subvencije, 50 milijonov za garancije in 179 milijonov evrov preko izvajanja javnih investicij. Prav tako pa paket zajema ukrepe za blažitev kreditnega krča in ugodnejšega financiranja slovenskega gospodarstva. Vlada je na današnji seji obravnavala že devet zakonov, ostali bodo prišli na vrsto na naslednji seji, insolvenčni zakon pa bo počakal na jesen, je po seji vlade povedal gospodarski minister Radovan Žerjav.
saintjozef
27. 06. 2012 22.19
+3
Torej vejo vsoto, ki jo lahko še poberejo?
saintjozef
27. 06. 2012 22.18
+10
Moraš bit od SDS-a, da kaj dobiš?
Uporabnik113189
27. 06. 2012 22.15
+4
V vsaki stvari je nekaj dobrega. V tej novici na primer je dobro to, da smo izvedeli koliko davkoplačevalskega denarja bodo pospravili partijski privrženci in priskledniki vladajoče klike. Slabo pa to, da bo raja živela za 377 milijonov slabše kot prej.
Jožajoža
27. 06. 2012 22.04
+5
država bo gospodarstvu dala 377 milijonov evrov, spet istim firmam, samo firme bodo imela malo drugačna imena. pa še na bankah so isti nadzorniki, direktorji, svetovalci.......
Jeanus1
16. 07. 2012 17.37
mijavci
27. 06. 2012 20.37
+11
Mislim da naslov ni pravi denar bo spet dobila NLB da si bojo lahko spet regres pa božičnico za nazaj in naprej izplačal.