Gospodarstvo

Tajnikar bi tožil bonitetne hiše

Ljubljana, 08. 08. 2012 16.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ekonomist Maks Tajnikar je prepričan, da so bonitetne hiše ostrejše do Slovenije kot do nekaterih drugih večjih članic evroobmočja. Njegov kolega Masten pa meni, da so potrebni novi rezi v transferje.

Ekonomist Maks Tajnikar
Ekonomist Maks Tajnikar FOTO:

Potem ko je Slovenijo v petek doletelo novo znižanje bonitetne ocene, je Tajnikar dejal, da se je mogoče z oceno slovenskih gospodarskih razmer, ki jo je podala bonitetna hiša Moody's, strinjati. Potrdil je zlasti ugotovitev bonitetne agencije, da so za Slovenijo značilni "prezadolžena podjetja, velika odvisnost bank od financiranja v tujini, šibak gradbeni sektor, zmanjšana cenovna konkurenčnost in odsotnost tujih investicij".

Četudi se strinja z mnenjem Moody's o Sloveniji, je Tajnikar kritičen, saj naj bi našo državo ocenjevali strožje od velikih držav s skupno evropsko valuto. Kot je ocenil, so težave v državah, kot sta Španija in Italija, "še bistveno, bistveno večje". To kažejo tudi objektivni podatki, je dodal.

Spomnil je še, da bi tudi najhujša kriza v Sloveniji v primeru zunanjega reševanja zahtevala skromna sredstva, medtem ko to za Španijo in Italijo ne velja. "Tako ocena Moody's kaže tudi na njegovo monopolno moč nasproti majhnim državam, ki je ne upa kazati proti velikim," je poudaril ekonomist.

Kot je izpostavil, bi bilo treba bonitetne agencije tožiti, "saj s svojo dejavnostjo zagotavljajo paralelno obnašanje bančnih in finančnih organizacij. Paralelno obnašanje pa je ena od najhujših oblik kršitve konkurence po zakonih EU".

"Da je svet izgubil smerokaz, kaže dejstvo, da so ljudje v bonitetnih organizacijah avtoritete, po katerih se ravna ves svet, ljudje pa zaradi njihovih ocen, ki jih zmoremo tudi lokalni ekonomisti, prek višjih obrestnih mer bankam plačujemo milijarde, čeprav bi morali biti po navadni konkurenčni zakonodaji skupaj z bančnimi direktorji v zaporih," je zatrdil.

Dodal je, da ta očitek ne gre na račun bonitetnih hiš, temveč evropskih politikov.

Petkovemu znižanju bonitetne ocene države je v torek in sredo sledilo tudi znižanje bonitetnih ocen SID banke, skupine Triglav, Pozavarovalnice Sava in Telekoma Slovenije.

Bonitetna hiša Moody's
Bonitetna hiša Moody's FOTO: Reuters

Masten: Nujno je treba ukrepati

Ekonomist Igor Masten je prepričan, da je znižanje kreditnih ocen teh družb posledica splošnega položaja gospodarstva, povečanega tveganja v finančnem sistemu in obetov poslovanja. Glede na to, da ocene navadno sledijo najvišji entiteti – državi – je bilo znižanje po njegovih besedah pričakovano.

Kako se bo klestenje bonitet družb izrazilo v praksi, je odvisno od njihovih potreb po zadolževanju na tujih trgih. Če tujih finančnih virov ne bodo iskale, neposrednih učinkov niti ne bo. Ker so slabše tudi bonitete bank, bi lahko imela podjetja težave pri dostopu do finančnih virov na domačem trgu, je menil.

Četudi so obeti za oceno države in družb v njeni lasti ali solasti negativni, Masten nove evalvacije s strani bonitetnih hiš ne pričakuje v kratkem. A če se položaj ne bo spremenil, bodo sledila nova znižanja, je napovedal.

Država bi zato morala po njegovih besedah "pospešeno sprejemati ukrepe, ki se tičejo finančnega sektorja in proračuna, zaradi signalov pa tudi reformne ukrepe". Kot je ocenil, bi veljalo razmisliti tudi o prerazporeditvi virov v letošnjem proračunu.

V tem smislu predlaga dodaten rez v različne transferje in plače v javnem sektorju ter porabo tako privarčevanih sredstev za spodbujanje gospodarske aktivnosti.

Ekonomist se zaveda, da je krčenje transferjev politično problematično. "In glede na to, da se v tej državi očitno nič ne zgodi hitro, je običajen argument ljudi, nasprotnikov ukrepov, da nikoli ni dovolj hudo za tako radikalne ukrepe. In potem se res nič ne zgodi. In se vedno znova znajdemo sredi slabe situacije," je bil kritičen.

Agencije že štiri dni znižujejo bonitetne ocene

V petek sta bonitetni hiši Moody's ter Standard & Poor's (S&P) znižali bonitetno oceno Slovenije, in sicer za tri stopnje na Baa2 oz. za eno stopnjo na A.

Moody's je med razlogi za znižanje izpostavil težave slovenskih bank, ki potrebujejo dodatno dokapitalizacijo, s čimer se povečujejo tveganja za državni dolg, S&P pa naraščajočo politično polarizacijo in pomanjkanje konsenza med koalicijskimi političnimi strankami, kar da predstavlja tveganje za načrtovane strukturne reforme v državi.

V torek je Moody's zaradi padca bonitetne ocene Slovenije znižal bonitetno oceno Telekomu Slovenije in SID banki, ki sta v večinski državni lasti oz. v državni lasti. Poleg tega je oklestil tudi bonitetno oceno obveznice SID banke, Abanke Vipa in Factor banke.

S&P je danes zaradi znižanja bonitetne ocene Sloveniji znižal bonitetno oceno skupini Triglav, s tem Zavarovalnici Triglav in pozavarovalnici Triglav Re, ter Pozavarovalnici Sava.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (102)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drugi_maj
10. 08. 2012 12.46
+4
Komentarji g. Tajnikarja so vedno kot komentarji generala po bitki.
gordo
14. 08. 2012 15.09
odpisan2x
10. 08. 2012 10.34
+3
kva je brihten,kmalu bo vsa flota njegov spomenik
Jimi1
10. 08. 2012 09.06
+8
He,he...berem kako že razmišljajo s tožbami proti Tajnikarju.... Zafural je TAM, Adrijo-airvais (uspel nasrati še državo, da je vanjo vložila 50MIO EUR čeprav je vedel da je ta denar vržen v nič....), na koncu mu je uspela kronska naloga, da je celo EF spravil v rdeče številke. Gre za vrhunskega čvekača, ki ves čas s tujim tičem (denarjem) po koprivah otepa.... Seveda uniči vse čemur blizu pride. He,he...če bi ga človek deklariral, bi imel lahko visok naziv v poslu ANTIEKONOMIST, glede na njegove rezultate.
Dejan Bezjak 1
09. 08. 2012 23.09
+4
ka boš tožo bonitetno hišo čist prav vam je vi ste dosti bolj strogi do slovencev kot so katerekoli države do njihovih državljanov zato si tudi vi zaslužite strožjo roko =) žal
Dejan Bezjak 1
09. 08. 2012 23.15
+2
p.s rezi nebodo pomagali sloveniji le ljudi bodo spravli na kant in na noge... pomagale bodo samo spremembe v strukturi zakonodaje legalize the hemp pa bo dnarja in vsega dovol =)
Majda Božnar
09. 08. 2012 16.44
+2
Pa saj se ne gre za moč bonitetnih hiš napram velikih in malih držav. Vsak ve, da so tudi bonitetne hiše skorumpirana organizacija in da jim lahko večja država nudi večjo podkupnino.!
drugi_maj
09. 08. 2012 15.46
+3
Kdo je že v sobotni prilogi dela podcenjeval delavce, ki baje nekje v neki tovarni izdelujejo primitivne strojčke za dviganje avtomobilskih stekel in primitivne hladilnike Poveličeval pa delavke, ki bolnikom morajo servirati že pripravljeno hrano po bolnišnicah ali pa po peskovnikih paziti otroke in na ta način" plemenitijo" državni proračun.
nenasedaj
09. 08. 2012 11.43
+7
A ni Tajnikar vodil Adrio, ko je lani država šenkala 50 milijonov in je Adria še vedno v rdečih šrevilka? Treba je tožiti Tajnikarja, ki svoje lažno znanje prenaša na uničevanje nekdaj odličnih podjetij. Ko grejo naši ex ministri v gospodarstvo se še na drugi strani dogajajo katastrofe. Če bi on in njegovi nasledniki zares kaj koristnega naredili, potem bonitetne hiše sploh ne bi nadzirale Slovenije.
kratkovidni
09. 08. 2012 10.19
+2
ne vem kaj mu je, una gripa mogoče..
liveandletlive
09. 08. 2012 10.12
+6
tako delajo oligarhije v tej deželi. če ni kaj po njihovo bi kar tožli ... sevede na račun davkoplačevalcev. predlagam da tajnikar vloži tožbe in založi denar za izvedbo postopka
Jimi1
10. 08. 2012 11.29
+1
Kot je v letalsko družbo pred časom vložil svoj veliki NIČ EUROV !, ki so bili jamstvo za državnih izhlapelih 50 MIO.....
wsharky
09. 08. 2012 10.09
+4
... a ni bil maks v nadzornem svetu adrije, ki je ena velika luknja brez dna ... in on bi tozil ... naj najprej odgovarja za zgresene odlocitve ...
Elvis Šiši?
09. 08. 2012 10.05
+2
če bonitena hiša reče da si mrtev boš nehu dihat tok so hudi ,in sploh nevem zakaj obstajajo kot pa da delajo eno velko *
kolcamož
09. 08. 2012 09.44
+4
zakaj zmeraj preganjat nekoga ,ki pove resnico.....imajo bonitetne hiše kar prav
cepec22
09. 08. 2012 04.48
+8
Dej no Tajnikar umakni se, ne smesi se saj vidis, dasi navaden klovn, ki je povsod kamor koli je prisel pokazal veliko dozo neznanja. Od kod ti diploma ne vem, a bogve kakega znanja nimas, skrij se in ne kazi s saj se ti bodo se krave smejale!! Pa brez zamere, tako je!!
hanoveranec
09. 08. 2012 00.05
Francija je na poti v novo recesijo, drugo v dobrih treh letih, je danes opozorila francoska centralna banka. Ta v tretjem letošnjem četrtletju državi napoveduje 0,1-odstotno krčenje bruto domačega proizvoda (BDP), kar bi pomenilo drugo zaporedno četrtletje krčenja gospodarstva, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Francija se je iz zadnje recesije izvila spomladi leta 2009, njeno gospodarstvo pa od takrat še ni dobilo pravega zagona. Francoski BDP je v prvem letošnjem četrtletju stagniral, v drugem pa se je skrčil za 0,1 odstotka. Recesija tehnično gledano nastopi po dveh zaporednih četrtletjih zmanjšanja obsega BDP. Socialistična vlada francoskega predsednika Francoisa Hollanda sicer za letošnje leto napoveduje 0,3-odstotno, za prihodnje leto pa 1,2-odstotno gospodarsko rast. Javnofinančni primanjkljaj želi zmanjšati z okoli 4,5 odstotka BDP v letošnjem letu pod tri odstotke BDP do konca leta 2013. Na gibanje francoskega BDP močno vpliva evropska dolžniška kriza. Negotovost glede prihodnosti evra in s tem povezane težave so spodkopale zaupanje potrošnikov in podjetij, ki odlašajo z večjimi nakupnimi odločitvami. To je še posebej močno prizadelo francoski gradbeni in avtomobilski sektor. V drugem letošnjem četrtletju je bilo v Franciji začetih 14 odstotkov manj novogradenj kot v enakem obdobju leta 2011. Julija se je prodaja avtomobila na letni ravni znižala za sedem odstotkov. Zastoj v delovno intenzivnih sektorjih je navzgor potisnil brezposelnost. Ta je skoraj 10-odstotna, medtem ko nadaljnjih pet odstotkov ljudi dela krajši delovni čas, kot bi si želeli, še poroča AFP.
zbodljaj
08. 08. 2012 23.26
+2
Stric, vsaj toliko kot bonitetne hiše so za sranje v Sloveniji krivi tvoji kolegi meneđerji iz Foruma 21
motorka57
08. 08. 2012 22.49
+10
G. Tajnikar,ste ugleden ekonomist in vaše izjave so na mestu,kapo dol.Bil pa ste tudi gospodarski minister,ki pa niste prav dobro opravil dolžnost.Da pa bi šel v tožbo bonitetne hiše,.......hm,mate pa jajca.Vredu ,se strinjam ,da greste v tožbo,ampak ne ščuvat druge ljudi in jim polagat besede v usta.Prevzemite krmilo,zastavite svoje premoženje in pokažite ljudem, da ste iz "tapravga testa"!!
zakkram
08. 08. 2012 22.24
+1
Jaz dam tud prav Tajnikarju,pa kaj imajo te bonitetne hiše,dajat za ene ocene,to so itak eni prodajalci megle,pa kdo so to sploh,na osnovi česa kar dajejo eno ocene,to bi moral takoj ukinit,če se mene vpraša,itak je pa jasno,eni državi daš slabo oceno,država rabi kredit,seveda po višji obr.meri višek gre pa hišam,ki nas ocenjujo,Pa kje so bile te bonit. hiše 10 let nazaj.američani spet rabjo denar,itak so pa vso to krizo ustvarile prav te hiše
tantadruj1
08. 08. 2012 21.36
+3
ta jih tud strelja...
mirora
08. 08. 2012 21.26
+1
taknikar vozi Q7
mirora
08. 08. 2012 21.27
+2
Prophet
08. 08. 2012 21.18
+9
Tajnikar bi tožil ogledalo hahaha ta pa je smešen. Slovenija tone ker sami sebe nategujemo...tudi tisti ki so okradli in uničili Slovenijo bodo dolgoročno ob plen.