Gospodarstvo

'Svetovno gospodarstvo je prišlo v nevarno fazo'

Washington, 25. 09. 2011 10.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

IMF je pripravljen podpreti prizadevanja za boj proti krizi tudi dlje od zgolj pomoči Grčiji, Portugalski in Irski. ZDA in druge države želijo, da bi članice evra okrepile 440 milijard dolarjev vreden sklad.

Kriza
Kriza FOTO: Reuters

Finančni ministri in guvernerji centralnih bank držav članic Mednarodnega denarnega sklada (IMF) so se v soboto zavzeli za odločen spopad z grožnjami svetovnemu gospodarstvu, na čelu z Evropo, ki se je zavezala, da bo naredila vse, kar je potrebno, za rešitev dolžniške krize.

Z zasedanjem Mednarodnega denarnega in finančnega odbora IMF (IMFC) ter zasedanjem Razvojnega odbora so se v soboto v Washingtonu sklenila redna jesenska srečanja finančnih ministrov in guvernerjev držav članic obeh organizacij. Med njimi sta bila tudi slovenski finančni minister, ki opravlja tekoče posle, Franc Križanič ter guverner Banke Slovenije Marko Kranjec.

V ospredju pozornosti je bila evropska dolžniška kriza.
V ospredju pozornosti je bila evropska dolžniška kriza. FOTO: Reuters

V ospredju evropska dolžniška kriza

V ospredju pozornosti je bila evropska dolžniška kriza in tudi druge grožnje svetovnemu gospodarstvu, kot je pregrevanje gospodarstev hitro rastočih držav z inflacijskimi pritiski, posledice japonskega potresa in cunamija ter drugo. Vse pa je zasenčila krize v območju evra, s katero se začne tudi izjava IMFC.

"Svetovno gospodarstvo je prišlo v nevarno fazo in potrebna bo usklajena akcija držav članic in samega sklada," piše v izjavi, ki se nadaljuje z obljubo evropskih držav, da bodo uresničile zaveze ob oblikovanju mehanizma za zagotavljanje stabilnosti evra (EFSF) 21. julija, izboljšale krizno upravljanje ter bankam zagotovile dovolj kapitala in izvedle potrebne strukturne reforme.

IMF je pripravljen podpreti prizadevanja za boj proti krizi tudi dlje od zgolj pomoči Grčiji, Portugalski in Irski. ZDA in druge države želijo, da bi članice evra okrepile 440 milijard dolarjev vreden sklad. Guverner kanadske centralne banke Mark Carney je dejal, da bi ga morali povečati na okrog 1000 milijard evrov.

Ameriški finančni minister Timothy Geithner je opozoril, da zmanjkuje časa za zaustavitev učinka domin v Evropi in pozval k močnejši podpori državam v težavah za pomiritev finančnih trgov. Evropska kriza močno vpliva na ameriške borze, kjer je Wall Street pretekli teden doživel najslabši teden od oktobra 2008.

Generalna direktorica IMF Christine Lagarde, za katero je sedanja kriza prva velika preizkušnja, potem ko je junija prevzela položaj zaradi odstopa Dominiqua Strauss-Kahna, je države območja evra prav tako pozvala k utrditvi EFSF, države, ki dobivajo pomoč, pa k bolečim varčevalnim ukrepom. "Ni izgovora," je zabičala.

Znani finančnik George Soros je ob robu zasedanja IMF menil, da bi morala Evropa dobiti svoje skupno finančno ministrstvo, ker EFSF ni dovolj močan, saj nima pooblastil za porabo denarja.

Evropski predstavniki niso bili bojeviti. Evropski komisar za gospodarstvo Olli Rehn je dejal, da so prišli poslušat nasvete, in napovedal, da bo evropski parlament do sredine oktobra ratificiral načrte za nova pooblastila EFSF.

Protesti v Grčiji
Protesti v Grčiji FOTO: Reuters

Pohvala državam v razvoju

Izjava IMFC države v razvoju oziroma hitro razvijajoče se države pohvali, da so pokazale izjemno stabilnost in rast, a jih kljub temu poziva k prilagajanju makroekonomskih politik, omejevanju pregrevanja ekonomij, utrjevanju domačega povpraševanja in večji prožnosti valutnih tečajev.

Razvojni odbor Svetovne banke in IMF je medtem opozarjal na hude posledice sedanje krize za revne države ter v izjavi zagotovil, da bo Svetovna banka še naprej podpirala trajno in uravnoteženo rast vseh članic.

Izjava med drugim napoveduje povečanje humanitarne pomoči afriškemu rogu, kjer se 13 milijonov ljudi sooča z lakoto zaradi hude suše. Predsednik Svetovne banke Robert Zoellick je dejal, da bodo sedanjo pomoč v višini 1,88 milijarde dolarjev potrojili, ker želijo preprečiti, da bi se kriza ponavljala v prihodnje.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (51)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nichiren
26. 09. 2011 13.18
"Evropski predstavniki niso bili bojeviti. Evropski komisar za gospodarstvo Olli Rehn je dejal, da so prišli poslušat nasvete," -butl evropski,prišel je poslušat nasvete od tistih ki so zakuhali to krizo
mulmar
26. 09. 2011 12.34
Oh, pot nazaj je. Samo nihce noce po njej hoditi, dokler je tako lepo ziher placo od drzave dobiti.
Herr Immergleich
26. 09. 2011 12.19
Naslov 'Svetovno gospodarstvo je prišlo v nevarno fazo' berite kot POTI NAZAJ NI.
MIZANTROP
26. 09. 2011 12.17
Pa saj je bilo vsakemu kmetu jasno da kriza bo. Pa so veleumi ekonomije in politike vse stavili na nenehno eksponentno rast, ki se je napajala s kreditiranjem. In danes je treba najti zdravo kmečko pamet, ki bo veleumom ekonomije dopovedala, da je prvo treba kredite za nazaj odplačat. In kako, bodo vprašali veleumi ekonomije? Zdrava kmečka pamet pa bo odgovorila: Naj tisti ki so v preteklih letih imeli dobičke iz kreditov, svoje priguljufano bogastvo vrnejo v ekonomijo in tako sprostijo zagozdo v kolesju ekonomije.
porka.malorka
26. 09. 2011 12.06
quantrum Sej to je to. Vse je imaginarno. Zato pravim naj se vse skupaj sesuje. Mogoče se bo potem iz pepela dvignilo kaj boljše. Mi reveži nimamo kaj za izgubit. Malce bomo potrpel,kar pa delamo že dvaajset let,ko nam obljubljajo evropske plače za evropske stroške
quantrum
26. 09. 2011 09.37
ni mi jasn komu je cel svet dolžan miljarde miljard, mogoče bankam, čigave so pa banke, od vesoljcev mogoče,
milesahead
26. 09. 2011 07.32
ne bodo spustili denarja, ker preko njega kontrolirajo rajo. na žalost. to so pohlepni stari prdci, ki so se umastili, sedaj pa manipulirajo in želijo večno življenje... ne bodo ga dobili.
Nauders
25. 09. 2011 22.29
google: mladina otoki zakladov
Nauders
25. 09. 2011 22.28
Nekateri pravijo, da se zgodovina ne ponavlja dobesedno - vendar se rima. Kar se zgodi v novem krogu, morda ni prav natanko enako prejšnjemu, teče pa po podobnih tirnicah in najde podobne izrazne oblike. Kajti vse skupaj poganjajo ljudje, ti se spreminjajo le malo in ne nujno na bolje Svetovno gledano nemore bit krize, ker imamo 1 planet. edino da nam marsovci kradejo. Ta kriza je politična in ker so banke zelo politično vpletene(poglejte pri nas-vsi na managerskih stolčkih imajo prste v politiki-banke so jim preveč dale) je prišlo do nesoglasij. dejstvo je da denar ni problem na svetu, ampak on ga dela, ker smo ljudje opazili da ni nič vreden in da so druge stvari bolj pomembne kot denar in to je hrana, življenje na splošno. in vemo sami da liter mleka ima ceno 0,3€ pri kmetu mi pa plačujemo čez 1 euro v trgovini. počasi so ljudje dojeli in nočejo več se pustit krast in ne zaupajo obljubam in zato je kriza. ker politiki ne držijo več tempa do bank in banke njih režejo in potem oni hočejo pa da mi plačamo!!!!
Nauders
25. 09. 2011 22.25
bnam 2707 25.09.2011, 20:59 0 Podira se svetovni ekonomski red.Svet pluje v nevarne vode. ne, na prvem mestu, podira se morala in etika ljudi
KONEC VAŠEGA SVETA POHLEPA
25. 09. 2011 22.19
MAJI SO NAM NAPOVEDALI ZRUSITEV DENARNEGA SISTEMA ZATEM PA SE CELOTNEGA SISTEMA .TO JE ODLICNA NOVICA SAJ IMAJO DENAR LE TISTI KI SO GA POKRADLI REVNIM NJIHOV CAS PA SE DO NASLEDNJEGA LETA ISTEKA .VSAK KONEC NA ZEMLJI PA VEDNO PRINESE LE DOBRO NAZAJ KAR SMO ZE ZDAVNAJ IZGUBILI.PREPUSTIMU SE POPOTOVANJU MATERE ZEMLJE DO LETA 2012 .PRELEP POZDRAV
upornik_007
25. 09. 2011 22.01
bnam 2707
25. 09. 2011 20.59
Podira se svetovni ekonomski red.Svet pluje v nevarne vode.
nosferatu
25. 09. 2011 20.45
T_One, krivda za to gre frakcijskemu bančništvu oz. delanju navideznega denarja. Tako se npr. od vsake transakcije določen procent prikaže kot dodaten prihodek za banko, vendar pa v resnici tega denarja ni nikjer. Te navidezne miljone nato kupčkajo in premetavajo po borzah ter tako vedno bolj napihujejo denarni balon in ko ta balon poči, se pokaže, da v resnici toliko denarja niti ni v obtoku. Nastane t.i. "kriza", s katero vse države dobijo lep izgovor za tisoče odpuščenih ter zmanjšujejo svojim prebivalcem prihodke in ugodnosti, češ da ta denar gre za "posojila", ki so pravzaprav le en prikladen izgovor, zakaj ni v resnici nikjer toliko denarja, kot naj bi ga bilo še pred enim mesecem na bankah. Sistem počasi propada, ker pač ne moreš vsem ljudem lagati ves čas, kar so pogruntali tudi oni protestniki pred Wall Streetom.
Phoca
25. 09. 2011 20.27
Bla, bla, BLAAAA
T_one
25. 09. 2011 19.49
Ne vem ali se samo meni zdi tole čudno; kam je šel ta denar od "pomoči", ki so jo namenile države EU-ja Grčiji?? Kolikor jaz vem, ljudje v Grčiji od tega denarja niso videli niti centa, stanje v državi pa se ni niti malo izboljšalo ampak se samo še slabša. Če je Grčija potrebovala leta in leta, da si je ustvarila 100 milijard € dolga, kako je lahko teh stotine mlijard € pomoči, ki so jo države EU-ja namenile za "reševanje" Grčiji izginilo v šestih mesecih ... in kam ... Ali nas spet EU skuša prepeljati žejen čez vodo??? Kod je pokradel teh stotine milijard € "pomoči" namenjenih za "reševanje" grčije??? Učinek ni bil nič drugega kot to, da je zaradi te "pomoči" potegnilo še mnogo drugih držav, ki še drugače ne bi bile v tako hudi krizi, v prepad ...
francl12
25. 09. 2011 19.27
Predlagam da EU zaseže vse zlato, ki ga ima raja na papirju - pa bo denarja!
KLK007
25. 09. 2011 17.51
Naštancajo lahko denarja z ne vem koliko ničlami, ampak dokler se sistem ne bo spremenil ne bo nič. Finančne trge po strogo kontrolo! Zmanšat davke, prispevke, zmanšat davke na dobičke, zmanšat javno porabo, reprogramirat kredita, pa je EU zmagala. Pa še kup varovalk zraven pa je.Glavni problem Evrope ni gospodarski, pač pa politični.... Ali če povem po domače... Vsi bi nekaj odločali NIHČE pa ni ODGOVOREN
boy_
25. 09. 2011 15.02
ja folk svet gre v propad ampak zakaj zaradi ljudi....eni imajo vsega pouno rit in še veččč...eni pa nimajo za kruh oziroma za položnice...to negre tk....
LAcaliente
25. 09. 2011 14.59
začela pa se bo v Palestini in Izraelu