Gospodarstvo

'Svetovno gospodarstvo bo šibko do konca krize v območju evra'

Washington, 13. 09. 2011 08.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Ameriški predsednik Barack Obama je opozoril, da bo svetovno gospodarstvo šibko, dokler ne bo rešena kriza v območju evra. Zatrdil je še, da ZDA sodelujejo z evropskimi državami pri oblikovanju paketov pomoči najbolj ranljivim državam.

Ameriški predsednik pravi, da bo svetovna gospodarska kriza trajala tako dolgo, dokler ne bodo prezadolžene države evroobmočja dokončno rešene.
Ameriški predsednik pravi, da bo svetovna gospodarska kriza trajala tako dolgo, dokler ne bodo prezadolžene države evroobmočja dokončno rešene. FOTO: Reuters

Ameriški predsednik Barack Obama je v pogovoru s skupino špansko govorečih novinarjev tudi napovedal, da bo kriza v območju evra ena od pomembnih tem novembrskega vrha skupine G20.

Ameriški predsednik je še poudaril, da Washington dejavno sodeluje z evropskimi državami pri reševanju krize v državah z evrom, vendar pa "bodo morale na koncu velike evropske države stopiti skupaj in se odločiti, kako iz krize".

"Grčija je seveda največji trenutni problem. In ukrepajo, da bi krizo upočasnili, vendar to še ni rešitev," je bil kritičen Obama. A po njegovih besedah je večji problem to, ''kar se bo dogajalo v Italiji in Španiji, če bodo finančni trgi še naprej ciljali na ti dve veliki državi''.

''Težko se je dogovoriti in koordinirati skupno pot, če je vpletenih toliko različnih držav s tako različnimi politikami in ekonomskimi situacijami,'' je po poročanju spletne strani časopisa El Mundo dejal Obama. ''Na koncu koncev se morajo voditelji velikih evropskih držav srečati in sprejeti odločitev, kako koordinirati monetarno integracijo, ki bo zajemala tudi učinkovitejšo koordinacijo fiskalne politike.''

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Elias47
15. 09. 2011 13.36
Aja; prok... lopov lažnjivi; od kod pa je prišla kriza, če ne iz Amerike. A cigo misli, da smo tudi že to vsi pozabili. Pa ZDA so v dolgih za 15 oz. 56 trilijonov, EU pa samo za nekaj trilijonov ... kod je torej kriv, da ni okrevanja ?!!! Grčija je bili v dogih za 0.1 trilijona, ZDA pa so za 15 oz. 56 triljonov, pa je Grčija bankrotirala, ZDA pa še vedno ne?!! Kakšna neumnost oz. konstrukt, manipulacije. Ta Obmanin lažnivc pa še kar naprej laže in kaže prst na napačnega. Obmana je za ZDA, in s tem tudi, na žalost, za cel planet, največja katastrofa v zgodovini človeštva. Tega skorumpiranega lažnivega prostozidarskega lopova bi bilo treba strpati v Guantanamo, ne pa v Belo Hišo!
Danijel Fric
15. 09. 2011 08.41
Mislim, da Kitajcem tako dobro gre preprosto zato ker nimajo managementa Norih Ekonomistov, pa red ki takoj reši problem Haš bub, Ritn pikerjev ter dolgoprstnežev. Predvsem pa da so samostojna država in verjamejo vase in svoje ljudi, mi pa nimamo komu ker imamo same ritoliznike v politiki in nimamo svojega "JAZ"
Cheguevara717
14. 09. 2011 11.22
Pa smo tam, kjer ne bi smeli biti: obama ocita EU, "svetuje" o monetarni in fiskalni enotni Uniji itd. Pa , kdo ga je kej vprasal. Financno krizo so povzrocile njegove banke, ameriske. Ce bo tudi EU podrepnik A merov, nevem, kako se bo pisalo nasi zepni drzavici.
Macyy
13. 09. 2011 15.30
Mislim, da Kitajcem tako dobro gre preprosto zato ker nimajo managementa Norih Ekonomistov, pa red ki takoj reši problem Haš bub, Ritn pikerjev ter dolgoprstnežev.
Macyy
13. 09. 2011 15.00
Nezaslišano, sramota sedaj se bodo kapacitete doktoratov Harwarda in zahodne tržne Ekonomije začeli učiti osnove Ekonomoije v državno planskem gospodarstvu. In Komunistični sistem je pokopal Kapitalizem njihove Norce na Borzi in njihove Dohtarje Ekonomije.. Čas je da začno na Ekonomskih fakultetah zahoda deliti partijske knjižice..
kim llsung
13. 09. 2011 14.05
sej je amerika zakuhala recesijo amerika je kriva za polom po svetu in zdej se obama oglasa prvo svoje s. spucite potem da drugim najedite
ss09
13. 09. 2011 11.12
roaddogg
13. 09. 2011 10.46
Zdejle, ko se bodo borze zelo verjetno podrle,. bodo s prstom kazali na evropejce :))
roaddogg
13. 09. 2011 10.46
+1
Eh ...posončeni bleferček...
Goran Dovecar
13. 09. 2011 10.04
lol... nateg. Sami so krivi za to krizo. Zdaj pa iščejo krivca v Evropi... Sodelujejo z evropskimi državami pri reševanju krize v državah z evrom. To je še le lol. Kot, da bi meni klošar pomagal. Naj raje svoj dolar rešuje. Mimo grede. Svetovno gospodarstvo ni šibko. Rusija, Kitajska, Japonska, Avstralija... je ne čutijo ravno. Očitno je mnenja, da je Amerika celi svet.
wsharky
13. 09. 2011 09.43
... torej dokler bo vladal Borutek ...
SEBASTI
13. 09. 2011 09.37
Naj raje očisti pred svojim pragom kar se zadolženosti in nekontroliranega tiskanja denarja tiče.
Vance
13. 09. 2011 09.14
Cilj Amerike je dosežen,oslabiti evro in potrditi prevlado USD.Na tak način Amerika ne bo prišla do tako željene svetovne prevlade,ker slabenje proameriške Evrope pomeni krepitev azijskih držav,z njimi tudi Rusijo.In ti se ne bodo pustili potem tako podjarmit,kot se je podjarmila Ameriki naša Evropa.