Gospodarstvo

Švedski finančni minister: Grčija bi lahko evroobmočje zapustila v pol leta

Stockholm, 14. 10. 2012 14.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Švedski finančni minister Anders Borg je dejal, da je najbolj verjetno, da bo Grčija zapustila evroobmočje. ''Ne bi smeli izključiti, da se bo to zgodilo v naslednjega pol leta,'' je še dodal. Borg je znan kritik dogajanja v Grčiji.

Švedski finančni minister Borg znova napoveduje slovo Grčije od evrskega območja.
Švedski finančni minister Borg znova napoveduje slovo Grčije od evrskega območja. FOTO: Reuters

Švedski finančni minister Anders Borg je s svojimi izjavami že večkrat dvignil prah. Zdaj je minister države, ki ni članica evroobmočja, dejal, da bi lahko Grčija v šestih mesecih zapustila evrsko območje. ''Najbolj verjetno je, da bodo odšli,'' je dejal Borg. ''Ne bi smeli izključiti, da se bo to zgodilo v naslednjega pol leta,'' je še dodal.

Borg je sicer že dlje časa eden najglasnejših kritikov grških politikov in je že večkrat opozoril na možnost grškega slovesa. Že prejšnji mesec je tako švedski finančni minister dejal, da se evropske banke mrzlično pripravljajo na izstop te do vratu zadolžene države.

''Če bi morala Grčija zapustiti evrsko območje, bi morala nato znova najti svojo konkurenčnost in nato bi se lahko Grčija znova postavila na svoje noge,'' je razpredal Borg in pojasnil, da ''gre za težko in zapleteno pot, a da je težko videti drugo, ki bi delovala.'' Borg je še dejal, da bi grški odhod zelo pretresel trge, saj ''v praksi že vsi razumejo, kam piha veter.''

Švedski finančni minister je ob robu zasedanja IMF ponovil, da je Švedska proti vzpostavitvi enotnega mehanizma nadzora nad bankami. Po njegovem mnenju je ta mehanizem za države članice EU brez evra popolnoma nesprejemljiv.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kajetan
17. 10. 2012 23.36
+1
No Herr Šveda pol pa nam daj nazaj kar smo dali Grčiji v zameno za Pahorja ki nam je obljubil da bomo s tem zaslužili. Sigurno maš kako službo zanj..
ni_mi_vse_eno
17. 10. 2012 00.40
+2
Realna ocena.
sassoo
16. 10. 2012 10.15
+6
Drugo leto bo Šved isto govoril za nas. Lansko leto je bila cela Slovenija zgrožena nad "lenimi" Grki, bomo videli drugo leto kam spadamo.
olyca
15. 10. 2012 20.50
+4
Švedski politiki za svoja dejanja odgovarjajo, naši ASI pa tega ne poznajo, še celo samooklicanega predsednika vlade imamo, ki ga bremeni nič koliko afer.
Titus01
15. 10. 2012 14.26
+3
Lepo. Samo potem čez leto dni evroobmočja ne bo več. Težava je v tem, da valutne unije temeljijo na predpostavki nerazdružljivosti. V hipu, ko države članice pokažejo, da so pripravljene voditi politiko, ki terja izstop (naj)šibkejše članice, se proces razkroja začne. To se lahko prikaže na primeru evroobmočja: Recimo, da ga Grčija zapusti. Ko se ugotovi, da evroobmočje ni več nedeljivo, bodo fizične in pravne osebe morale računati s tem, da bodo tudi druge ogrožene države članice morale opustiti skupno valuto. To pomeni beg kapitala iz periferije v center, kar lahko vodi v zlom finančnega sistema, obenem pa vodi v bankrot držav: Ker morajo računati z izstopom države, bankrotom in/ali konverzijo dolga v devalvirano nacionalno valuto, bodo posojilodajalci zahtevali višje obresti na državni dolg. Ko se finančni položaj države (npr. Španije, Italije ali Portugalske) poslabša, znotraj evra ne bo imela druge možnosti, kot da uvede varčevalne ukrepe in večji del proračuna nameni servisiranju dolga. Varčevanje bo dodatno oslabilo gospodarstvo po fiskalnem multiplikatorju (Mednarodni denarni sklad je v zadnjem poročilu priznal, da so se motili, in da so multiplikatorji večji, kot so menili; okvir 1-1, če koga zanima), BDP bo padel in dolg bo še težje servisirati, zaradi česar bodo vlagatelji dodatno dvignili obrestne mere, kar bo naredilo servisiranje dolga še težje... in tako dalje do bankrota države in posledičnega izstopa iz evra. No, ampak nekaj pravice je v tem: Tudi center EU, ki vsiljuje absurdno ekonomsko politiko, v takem scenariju ne bo v dobrem položaju: Če periferne države razglasijo bankrot, bodo s tem razstrerili bilance svojih posojilodajalcev, ki so povečini banke iz centra, pod pravili evrosistema pa niti te države ne bodo mogle sanirati svojih finančnih sistemov, hkrati pa bo menjalni tečaj evra, iz katerega izstopijo šibkejše države, narasel, kar bo preostalim članicam podražilo izvoz ter pocenilo uvoz, zato bo izvoznih čudežev, kakršni je nemški, konec. Države, ki izstopijo, pa bodo z devalvacijo svojih valut nemudoma postale bolj konkurenčne. ECB bi tak proces lahko zaustavila z odkupovanjem državnih obveznic, s katerim bi stabilizirala obrestne mere in preprečila izstop perifernih držav, ter z neomejenim zagotavljanjem likvidnosti bankam v prizadetih državah. Težava je v tem, da je prvi ukrep - financiranje držav prek denarne emisije - tako sporen že v sedanjem, omejenem obsegu, da ne gre računati, da se bo uporabil v zadostnem obsegu. Brez tega pa bi se v primeru grškega izstopa evroobmočje verjetno sesulo. Seveda bi opisani proces povzročil depresijo, ne samo recesije. Vendar, če smo izvolili politike, ki so dovolj ideološki in trapasti, da to dopustijo, si jo tudi zaslužimo.
ne rabimo predsednika
16. 10. 2012 18.34
kg1
15. 10. 2012 13.02
+1
saj sedaj boste vsi lahko izvolili svojega bednega predsednika...izmed vseh kandidatov imate na voljo le te, ki so nas v 20 letih pripraljali sem kjer smo zdaj! samo malo se bodo face zamenjale ali pa še to ne!! nič ne bo drugače kot je bilo... Očitno 46% ljudem odgovarja da država tone!! kako se da z ljudmi lepo manipulirati!! Tako da kar mirno...jamrajte tukaj in pišite komentarje in izvolite bednika, da vas bo še naprej vleku za nos še naslednje 4 leta!!
MICLA
15. 10. 2012 12.54
+3
MI PA SE RAJE ZNEBIMO TEH NESPOSOBNIH IN BEDASTIH POLITIKOV.
jakapatetitudelas@yahoo.com
15. 10. 2012 09.05
+9
A sedaj ji bodo to končno dopustili? Sedaj ko ni itak nič več ostalo kar bi še lahko uničili, razprodali in pokradli? Trojka je svoje delo dobro opravila, za sabo je pustila samo razvaline, sedaj se pa naj Grki znajdejo kakor vedo in znajo. In ta trojka namerava priti tudi k nam. Janša ali trojka, če imamo samo ti dve možnosti na izbiro je Slovenija dokončno pokopana.:(
tirolec
15. 10. 2012 08.40
+9
Skrajni čas, da se ta velika Evropa sesuje....in se začnemo zavedati sebe! Občudujem tiste v Slo, ki znajo z 200 € preživeti...Mnogi se izseljujejo iz Slo, ker nimajo več prihodnosti...Švedi znajo in obvladajo tržno gospodarstvo ter cenijo pridne roke, lopove polovijo in jih kaznujejo...., kar je v nasprotju s Slo....zato smo tu, kjer smo...Pri nas bi takega ministra, ki zna misliti s svojo glavo takoj zamenjali.....in to je EU???
tronkodak
15. 10. 2012 08.38
+8
To ali bo šla Grčija iz EU območja ITD se govori in ugiba že 1 leto. Tako kot vsi politiki tudi EU ne upa sprejeti poteze in jo izključi. PAč samo dolivajo vodo na ogenj, ki gori in ga samo vzdržujejo. Naj ga pogasijo ali pa naj pustijo da do konca pogori. V končni fazi pa ali bomo imeli kaj manj če gre EU v maloro ?
Dejan Obradovi?
15. 10. 2012 04.43
+8
to je najboljsi minister v celi Evropi!! ce bi pri nas imeli tazga bi nas izkopal ven iz tega dreka..
ateistek
14. 10. 2012 23.04
+4
Pa kaj je z vami? Nek bebček nekaj čivkne, pa si vsi želite razpada EU. Bi radi ponovno vojno? Ne pozabite, da sta se tukaj začeli dve svetovni vojni. Problem Evrope je Nemčija, ki je ugrabila centralno banko in s tem preprečila denarne stimuluse drugim evropskim državam, ki jim gre slabše. Prej ali slej bo morala popustiti, sicer ne bo v Evropi nobene kupne moči več, da bi lahko ljudje kupovali nemške izdelke...Kriza se bo prej ali slej rešila z novim denarjem, ki bo zagnal novo rast. Druge možnosti ni.
ONniON
14. 10. 2012 22.14
+7
bravo švedska , pametno !
nevski
14. 10. 2012 20.37
+17
Tudi Slovenija mora čimprej iz EU.
krtaca15
14. 10. 2012 20.27
+6
Definitivno evropa gre, je samo vprašanje časa.....in kako...ker se zionisti ne bodo tako zlahka predali....
molotov
14. 10. 2012 19.56
+3
ma u ljublajni je bil kak protest GLOBAL NOISE, al je bil v vseh evropski mestih razen u sloveniji?
Adolph
14. 10. 2012 17.14
+5
Najprej Grki in potem Slovenci . . .. . . Lahko napravite z Hrvati in Srbi nekaj novega . . . .. . Kraljevino Srbov Hrvatov in Slovencev . . . ... Ha. haa. ha . . .. .. .. . ..
b77
14. 10. 2012 17.54
-3
in komunjare bodo spet na svojem! pobile podjetnike, pokradle in izropale narod! a niso to enkrat že?
korintos1
14. 10. 2012 18.50
+13
A tebo so Hilda, Zidar, Kordež, in ostali klump podjetniki?
Jimi1
14. 10. 2012 19.02
+6
Ja za kakšno brezno bi se jih zlahka našlo....
Audy
14. 10. 2012 16.44
+6
Borg: upor je nesmislen
KakovostenSmeh
14. 10. 2012 16.42
+13
Svedska.. po eni strani moja najljubsa drzava v evropi, kjer standard ni tak podn...
Jure Herer
14. 10. 2012 16.40
+9
youtube : Evro: Draghi ve da je konec Glede padca evra, tu je kar konkreten dokaz, kako slabo je !