Tujina

Švedska napovedala ukinitev davkov na proizvodnjo sončne energije, Finci bodo prepovedali premog

Stockholm/Helsinki, 27. 11. 2016 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Švedska je napovedala, da bo prihodnje leto ukinila davke na proizvodnjo sončne energije za lastno rabo, ponudniki električne energije pa bodo deležni 98-odstotnega zmanjšanja davkov. Finska pa želi postati prva država, ki bo povsem prepovedala premog.

Sončna energija trenutno pomeni zelo majhen del energetike te skandinavske države, saj njen skupni delež znaša le 0,1 odstotka celotne proizvedene energije. Največ energije Švedska pridobi iz vodnih virov (39 odstotkov) in z jedrskimi elektrarnami (36 odstotkov).

Po mnenju finančnega ministrstva bo ukinitev davka za fizične osebe in občutno davčno olajšanje za večje proizvajalce električne energije omogočila hitre investicije. Predlogu se obeta tudi parlamentarna podpora, saj je desnosredinska opozicija večkrat kritizirala finančno ministrico Magdaleno Andersson zaradi "pomanjkanja ambicij glede investicij v obnovljivo energijo".

Ukrepu mora zeleno luč prižgati tudi Evropska komisija, kar pa prav tako naj ne bi bilo pod vprašajem, saj komisija močno spodbuja k rabi obnovljive energije. Njena prizadevanja vključujejo cilj najmanj 20-odstotnega deleža takšne energije med vsemi energijskimi viri.

Regulator švedskega trga energetike je oktobra sicer ocenil, da je treba za dosego cilja 100-odstotne obnovljive energije delež sončne energije povečati za pet do deset odstotkov.

Sončne celice
Sončne celice FOTO: Thinkstock

Finci pa ...

Švicarji bodo na današnjem referendumu odločali, ali bo država pospešeno opustila proizvodnjo jedrske energije. Poteza bi sicer zmanjšala jedrska tveganja, a bi obenem povečala odvisnost Švice od fosilnih goriv, ki jih uvaža iz Nemčije. Kot javnomnenjske ankete povzemajo tuje agencije, so Švicarji glede opustitve jedrske energije razdeljeni na pol.

Nova nacionalna energetska in podnebna strategija, ki jo je Finska predstavila ta teden, predvideva popolno prepoved kurjenja premoga za energijo do leta 2030. Po mnenju strokovnjakov bo vladni ukrep omogočil, da bo premog izginil s finskega energetskega trga, država pa se bo še bolj osredotočila na obnovljive vire energije.

Uporaba premoga na Finskem močno upada že od leta 2011, država pa je leta 2012 občutno povečala investicije v obnovljive vire. To se je odrazilo v skoraj podvojitvi zmogljivosti za pridobivanje vetrne energije leta 2013, piše portal New Scientist.

Poleg tega cene energentov v nordijskih državah z izjemo premoga od leta 2010 padajo, zato vse več termoelektrarn na premog zapira svoja vrata. Premog tako trenutno zaleže le za osem odstotkov proizvedene energije.

Tudi druge države napovedujejo umik

Postopek umik iz uporabe premoga so napovedale tudi druge države, npr. Velika Britanija, Avstrija in Nizozemska, a je Finska najbližje temu, da tudi dejansko sprejme takšno zakonodajo.

Francoski premier Manuel Valls je minuli teden naznanil zaprtje vseh termoelektrarn na premog do leta 2023, kar pa po besedah predsednika programa za energetiko Svetovalnega odbora za znanost evropskih akademij Petra Lunda pušča več svobode kot prepoved kurjenja premoga.

Kanada je po drugi strani prav tako napovedala prepoved tradicionalne energetske uporabe premoga do leta 2030, a bo, kot opozarja New Scientist, po drugi strani glede na vsebino predloga provincam dovolila nadaljnjo uporabo tega energenta, če bodo poskrbele za zmanjšanje emisij in projekte zajemanja in shranjevanja ogljikovega dioksida.

Čeprav mora strategijo potrditi še finski parlament, o čemer bodo poslanci odločali marca, je po Lundovem mnenju vsaka takšna poteza korak naprej k izločitvi premoga kot vira energije. "Več držav bo pristopilo k opustitvi premoga, boljše bo za podnebje, poleg tega pa bo druge prisililo k enaki potezi," je še poudaril raziskovalec.

Strategija med drugim vključuje zmanjšanje uvoza nafte za polovico in občutno povečanje števila električnih avtomobilov na cestah. Kot je poudaril finski minister za gospodarske zadeve in nekdanji evropski komisar Olli Rehn, dokument s finskega stališča izpolnjuje zahtevne cilje, navaja portal ABC news.

Premog
Premog FOTO: Reuters

Poglejmo še kakovost zraka v Evropi

Kakovost zraka v Evropi se je izboljšala, a si še ne gre povsem oddahniti, v letnem poročilu opozarja Evropska agencija za okolje (EEA). Po ukrepih v industriji si agencija prizadeva za  trajnostne rešitve tudi v gospodinjstvih. Po njenih ocenah je z onesnaženostjo zraka povezanih 467.000 smrti letno.

Leta 2014 je bilo po kriterijih Svetovne zdravstvene organizacije 85 odstotkov v mestih živečih ljudi izpostavljenih prevelikim količinam prašnih delcev. Po kriterijih EU, ki so postavljeni višje, je bilo takšnih oseb 17 odstotkov, ugotavlja EEA.

Kot opozarja agencija, lahko prašni delci v zraku povzročijo ali poslabšajo srčno-žilne bolezni, astmo in pljučnega raka. Pri tem se v agenciji naslanjajo na izsledke raziskave, ki so jo leta 2014 opravili v več kot 400 mestih v 41 evropskih državah.

Po navedbah poročila je bilo v Sloveniji leta 2013 z onesnaženim zrakom povezanih 2210 smrti, kar državo uvršča na 25. mesto med 41 evropskimi državami. Skupno je bilo tega leta zaradi bolezni, povezanimi z onesnaženim zrakom, izgubljenih 1173 let življenja.

"Opažamo počasno izboljšanje kakovosti zraka, čemur med drugim botrujeta zapiranje premogovnih termoelektrarn in povečanje deleža obnovljivih virov energije," je ugotovitve za Evropo pojasnil vodja raziskave Martin Adams. Ob tem je opozoril, da je industrija v splošnem sicer naredila pomembne korake pri zmanjšanju emisij, je pa še veliko prostora za izboljšave pri gospodinjstvih.

"V nekaterih državah je velika težava ogrevanje z lesom, spet v drugih gre za neustrezno rabo gnojil v kmetijstvu," je opozoril Adams. V Nemčiji in Veliki Britaniji ter na Nizozemskem in v Grčiji k slabi kakovosti zraka večinoma pripomore promet. Po Adamsovem mnenju bi morale predvsem te države več truda posvetiti prepovedim in omejitvam prometa v mestnih središčih.

Direktor EEA Hans Bruyninckx je ob tem poudaril, da se je z vzroki za slabo kakovost zraka preprosto treba soočiti, kar med drugim vključuje uvedbo inovativnih načinov prevoza ter inovativnih energijskih in prehrambnih sistemov.

Evropski parlament je sicer v sredo podprl predlog o znižanju zgornjih meja nacionalnih emisij za ključne onesnaževalce zraka do leta 2030. Direktiva določa zmanjšanje emisij žveplovega dioksida, dušikovih oksidov, nemetanskih hlapnih organskih spojin, amoniaka in drobnih delcev s premerom manj kot 2,5 mikrometra. Če bo zmanjšanje doseženo, naj bi se zdravstvene posledice zaradi onesnaženega zraka do leta 2030 prepolovile.

Švicarji zavrnili pospešeno opustitev jedrske energije

Večina švicarskih volivcev je na današnjem referendumu zavrnila pospešeno opustitev jedrske energije. Proti takšnemu predlogu je glasovalo 54,2 odstotka volivcev, kar je dovolj velika večina, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Vladni načrt kljub temu še vedno predvideva postopno ugašanje jedrskih reaktorjev.

Predlog, o katerem so odločali volivci, je med drugim predvideval zaprtje jedrskih elektrarn do leta 2029. Poteza bi zmanjšala jedrska tveganja, a bi obenem povečala odvisnost Švice od fosilnih goriv, ki jih uvaža iz Nemčije.

Za pospešeno opustitev jedrske energije so se zavzemali predvsem v vrstah opozicijskih zelenih in socialdemokratov. Ti so pri referendumu vztrajali že vse od leta 2011, ko je svet pretresla katastrofalna nesreča v japonski nuklearki Fukushima. V švicarski vladi, pa tudi v panogi, so pospešeni opustitvi jedrske energije nasprotovali in opozarjali, da Švica v kratkem času ne bo zmogla nadomestiti zalog energije, pridobljene iz obnovljivih virov.

Država se sicer ponaša z dejstvom, da dve tretjini vse energije proizvedejo s hidroelektrarnami, a so za proizvodnjo tretjine še vedno odgovorni jedrski reaktorji.
Organizacije, ki nasprotujejo rabi jedrske energije, si prizadevajo, da bi Švica sledila Nemčiji, ki je po nesreči v Fukushimi zaprla 40 odstotkov jedrskih reaktorjev, preostale pa bo zaprla do leta 2022.

Če bi pospešeno opustitev jedrske energije Švicarji podprli, bi to lahko državi povzročilo sedem milijard švicarskih frankov gospodarske škode, saj bi morala Švica reaktorje zapreti predčasno.
 

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (126)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nikhrast
28. 11. 2016 18.20
V Sloveniji pa polno podpore Trumpu, ta bi pa odpiral premogovnike in podprl umazano enrgijo, naftne družbe bodo vrtale vsepovsod, pa fracking, gradili se bodo naftovodi, plinovodi...
gr rg
28. 11. 2016 11.22
-3
A se je kdo sploh vprašal, kako proizvajajo sončne panele, s kakšno umazano elektriko? A se je kdo vprašal o refleksiji, ki jo povzročajo kolektorji, koliko se bo to s povečanjem teh panelov povečalo, da o reciklaži teh strupenih snovi, ki so v sončnih panelih sploh ne govorimo. Pa čedalje manj je sončnih dni, ne vem kaj so toliko pametni na severu, ko sonca sploh ni čez zimo. Eno samo bluzenje, čez 30 let bodo pa dali ven podatke, da je to zguba. Samo da je posel, da so krediti, subvencije, kajti brez tega ne bi bilo nič.
slice1
28. 11. 2016 09.56
+2
Bistvena razika med kulturnim severom in našim......... okoljem: tam bodo ukinili davek na proizvodnjo el.eng. pri nas ti pa ukinejo pokojnino, če jo proizvedeš! In vse ostalo je v podobnih razmerjih.
User1063544
28. 11. 2016 08.42
+5
Vse okrog nas se nekako posveča opustitivi fosilnih in drugih nevarnih načinov pridobivanja el. energije... Mi, ko nas je samo 2 mio pa imamo tako blazne probleme. Najprej nas je prevladal lobij da smo zmetali miljarde v dimnik, ki nam dela izgubo, fotovoltaika je tako draga da ni šans da se nam strošek povrne v nekem normalnem obdobju. V hidroelektriko se ne vlaga skoraj nič... Samo če gledate položnico za e el. boste videli da je 45% položnice prispevek dobesedno na žico ker elektroni potujejo po njej.. Absurd na absurd... Na koncu pa vlade nam moralizira kako onesanženo ozračje imamo in kako smo potratni itd itd... Če bi vsaka hiša imela svojih neto 6kW bi bili danes carji.. Vsi razen industrijske panoge bi bili neodvisni od javnega omrežja oz bi oddajali v omrežje. Na koncu bi lahko teoretično pozaprli vse te strupene elektrarne prešli v celoti na obnovljive vire in Slovenija bi bila še bolj zelena kot je... Če sploh še je kaj ostalo od zelene slovenije. Tem piratom moramo enostavno pocvikat krila da prenehajo z plenjenjem in začeti moramo razmišljati na skupni cilj ne pa na neko konkurenco kako bomo nekoga bolj na-tegn-ili... Admin... Od kdaj je pred vsem pa zakaj je beseda "nategniti" neprimerna?????
feren?ek
27. 11. 2016 19.35
+0
Če bi ljudje vedeli da si za cerka 5000 evr povrnejo skoraj vsi stroški elektrike za 5let bi razmislili.
walter2
27. 11. 2016 20.15
+1
Si pa velik porabnik,če v petih letih skuriš za 5000 eur elektrike!
Explainator
27. 11. 2016 19.27
+2
Mi smo svetlobna leta od razvitega sveta. A mi sploh znamo kaj naredit prvi?
Ana891991
27. 11. 2016 19.23
+2
Končno ena pametna odločitev. Bolje bi bilo če bi ukinili izsekavanje gozdov.
Frane Šajn
27. 11. 2016 19.16
+3
To ni nič Slovenceljni smo kar sami večinoma izklopili vire gretja ker jih nimajo s čim plačati.
SDS_je_poden
27. 11. 2016 18.27
+4
Super. Pri nas pa delamo tako kot znamo, brez vizije, brez strategije, čisto kampanjsko. Ker smo mal blesav narod.
zziipp
27. 11. 2016 19.01
+0
Ne, ampak zato ker mamo zlo BLESAVE politike !!!
Explainator
27. 11. 2016 19.27
+7
blesavib politiki so posledica blesavega naroda, tko da ne mislit da nisi blesav
dajno
27. 11. 2016 17.29
+12
Mi pa zmagujemo s TEŠ!
glava2
27. 11. 2016 17.58
+0
Našvasan_zob
27. 11. 2016 17.13
+9
Zanimivo kako se noben ne loti problema z druge strani enačbe.. namreč KRČENJE GOZDOV ! Zakaj nebi teli veljaki raje uzakonimi, da mora vsaka država posaditi vsaj 2 Milijona novih dreves... Definitivno sober predlog za dvig kvalitete zraka... Problem pa je, ker smo Ljudje paraziti 1. klase in znamo gozdove samo krčit...
dr.dare
27. 11. 2016 17.28
+5
Našvasan_zob
27. 11. 2016 17.49
+3
To pa je drugi problem.. ker se gleda samo Povečevanje izpustov CO2 in ne tudi NETO povečevanje izpustov.. Namreč, pri nas se menda gozdovi ŠIRIJO in Širjenje gozdov zmanjšuje CO2 v ozračju... ZAKAJ se to nikjer ne upošteva ???
emilzapata
27. 11. 2016 16.33
+10
v oči mi je padel tale podatek: francija bo do leta 2023 zaprla vse elektrarne na premog. Nam jo je pa prav francoski Alstom naredil pred dobrim letom. Če bo TEŠ 6 dočakal svoj konec v obratovanju do leta 2060, sem jaz tudi papež.
emilzapata
27. 11. 2016 16.37
+9
sicer pa že ptički na veji vedo, da je investicija v Teš izslikjena s strani francoske vlade, če smo hoteli obdržati pri življenju novomeški Revoz-
bobitupi
27. 11. 2016 16.25
+9
naši bojo leta 2030 šele dojel da je teš 6 pa velenjski rudnik en velek nateg do takrat bomo pa z letnimi izgubami teša pa rudnika ki znašajo 250 mil. letno plačal še dva teša edina rešitev je zapret to luknjo brez dna
FC Chelsea2
27. 11. 2016 16.20
+5
pri nas bo pa cerar gli obratno naredil zvišal še bolj davke.
1airbus
27. 11. 2016 15.09
+2
sami paraziti
Našvasan_zob
27. 11. 2016 13.53
+35
Oni favorizirajo zeleno energijo, pri nas ti pa nabijejo davek na deževnico... Komentarja ne bom nadaljeval, saj me bodo brisali..
1airbus
27. 11. 2016 15.10
Našvasan_zob
27. 11. 2016 13.50
+5
A bo kdaj objavljen kšn konkreten podatek koliko CO2 se spusti v ozračje med proizvodnjo 1 solarnega panela.. In koliko je življenjska doba tega panela.. Aja pa še.. Kam se potem odloži sporne materiale, ko je panel odslužen...
c00kies
27. 11. 2016 14.15
+8
@Našvasan_zob... Koliko CO2 proizvede ena tona premoga? Koliko CO2 proizvede izdelava ene panele z maso 1 tone? Panele imajo operativno dobo lahko tudi več 10 let, premog je nima (lopata premoga gre v peč, lučke delajo dokler ne zgori). Pa še tole, solarne panele je možno bolj ali manj reciklirati, okvirji so iz aluminija, prednja stran je steklena, sintetični materiali so EVA, PVB in/ali polivinil fluorid, celice so slikonske, ostanejo pa še kovine, kot so svinec, baker, galij in kadmij. Vse se da rešiti, samo interes je treba imeti.
dzun-tao
27. 11. 2016 16.16
+0
Ne skrbi, panel je zgrajen pretežno iz aluminija, stekla in silicija. Silicij pa je naraven material in ga je v naravi ogromno.
ONniON
27. 11. 2016 13.41
+4
Finska pametna !
Teofil
27. 11. 2016 13.40
+34
V Sloveniji so prepovedali sončno in vetrno energijo,Slovenija dežela čudaških politikov
1airbus
27. 11. 2016 15.11
-2
bodi
27. 11. 2016 13.31
+7
pri nas imamo virov za izvoz problem je samo to da smo ovce