Gospodarstvo

Svea v stečaj, če …

Zagorje ob Savi, 07. 06. 2013 16.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Svee Zagorje do nadaljnjega stavkajo. Če jim vlada do četrtka ne zagotovi državne pomoči, bodo predlagali stečaj oziroma pričakujejo, da ga bo predlagal nadzorni svet Svee.

Stavka
Stavka FOTO: 24ur.com

Predstavniki sveta delavcev in podjetniškega sindikata družbe Svea Zagorje so napovedali stavko do preklica. Stavka se bo začela v ponedeljek ob 6. uri, ko bodo ustavili stroje in nehali delati. Zahteve delavcev so izplačilo že zapadlih terjatev z naslova plač za marec in april, lanskega regresa, potnih nalogov in jubilejnih nagrad.

Okrog 180 delavcev iz skupine Svea bo stavkalo na delovnih mestih toliko časa, dokler ne bodo stavkovne zahteve izpolnjene oziroma predlagan stečaj.

Če država do četrtka ne bo izpolnila zahtev in odločala o državni pomoči Svei, ki je v krizi že od leta 2011, bodo v četrtek predlagali stečaj oziroma pričakujejo, da nadzorni svet Svee predlaga stečaj.

Predsednik nadzornega sveta pričakuje opravičilo

Predsednik nadzornega sveta Svee Tomo Garantini od gospodarskega ministra Stanka Stepišnika pričakuje javno opravičilo zaradi četrtkove izjave po seji vlade. Stepišnik je namreč povedal, da bi morali pripravljenost za rešitev družbe najprej pokazati lastniki. Ti imajo po ministrovi oceni dovolj potenciala za izdajo jamstva za 1,5 milijona evrov kratkoročnega posojila pri bankah, a tega ne storijo.

Kot pravi Garantini, ki je tudi direktor Regionalnega centra za razvoj, ta pa je 29-odstotni lastnik Svee, reševanje Sveinih likvidnostnih težav ni mogoče preko garancijske sheme, saj so njena sredstva namenjena izključno investicijskim projektom in ne za obratni kapital. Poudaril je, da je lastniški delež države v Svei prek paradržavnih skladov enak deležu Regionalnega centra za razvoj.

Za Garantinija je najboljši model reševanja prodaja nepremičnin, ker bi lahko tako poplačali banke, delavce, država ne bi imela težav z brezposelnostjo v Zagorju ob Savi, Svea pa bi lahko kmalu postala zdrava družba. Ministru Stepišniku je Garantini poslal pismo, v katerem je pojasnil, zakaj Regionalni center za razvoj prek garancijske sheme ne more pomagati Svei.

Direktorica moralno podpira stavko

Generalna direktorica Svee Sonja Klopčič, ki moralno podpira stavko, pa je dejala, da bi z državno pomočjo prebrodili najtežje obdobje, vendar ta pomoč ne bi bila zadostna, ker je treba družbo prestrukturirati. Po njenih besedah so sredstva za prestrukturiranje pripravljena, s tem so seznanili tudi vlado in banke upnice.

Po pojasnilih Klopčičeve družbo v primeru odobritve državne pomoči čaka še veliko korakov, da bi postala trajnostno uspešna. Po njenih oceni ima Svea trenutno za okoli 700.000 evrov naročil, ki jih ne more izpolniti zaradi pomanjkanja obratnega kapitala, dolgovi družbe skupaj z najetimi krediti in obveznostmi do delavcev in dobaviteljev pa znašajo 11 milijonov evrov.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (16)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jankomat
07. 06. 2013 21.49
+6
kot vem naj bi regionalni center skrbel za razvoj podjetij in jim pomagal,tako pa pomaga garantiniju lastninit privatizirat sveo,ki pa vanjo ne bi dal svojega denarja,ampak bi rad izkoristil državno pomoč. se strinjam z klopčičevo,da bi se morala svea prestrukturirat,saj svea preživlja samo zaradi stalnih finančnih injekcij-enkrat dobijo denar zaradi poplave,potem so velik pokasirali zaradi zapiranja rudnika .olala je bilo to denarja,vedno je bilo kaj .v sloveniji imamo veliko lesnih podjetij,samo v zagorje pa pridejo ministri zelo hitro -sedaj premierka,paminister,ob poplavah tajnikar in ostali,......le zakaj -sami levi prijatelji !samo molzenje države ne pomaga (čeprav jo molzejo že skoz) ,če ni prave usmeritve. isto je z adrio-pa tudi drugimi prijateljskimi podjetji. adria je lani ali prelani peljala pahoja v indijo,dobila prijateljskih 50 mil eurov in dane s-se prodaja ,kar bi lahko storili žeprej ,pa še50 mil bi prihranili. da ne bi omenjal bank .zlasti nlb -samo metanje denarja v brezno brez dna,narod pa strada.kolk visokih politikov ,uradnikov je moralo dobit težke ,ugodne kredite,da so vsi tiho!!!!ne gre samo za te mandeljce o katerih se govori vsak dan ! kje so osebe a la dimic ???sedaj se veliko prijateljv nahaja v dubaju,narodu pa se doma nabijajo davki !!res je dobra naša država je pa minister s to zahtevo po garanciji lastnikov dobil plus. pa tud ta sredstva ne bi smela bit nepovratna!!!!!bi se morala po prebroditvi krize in pozitivnem poslovanju vračat. rok za reorganizacijo pa bi dal pet let.dajat denar lastnikom,ki ne zaupajo vase ,je škoda.
omeyer
09. 06. 2013 09.18
+4
No, ku tole berem sm mal razočaran nad folkam (če sploh to so slovenci) k tole piše ker če bi kupovali slovenske proizvode in dajali denar slovenskim firmam bi bil krog narejen tko pa gre denar mal naokoli. npr. drzava je dala denar za pomoč grčiji a za lastna podjetja nimajo, in folk dejte se mal bol prepričat o poslovanjih podjetij preden kej pišete. Svea od drzave ni dobila bore nič za poplave (bile so samo obljube) in a sploh veste kolk je tm slo denarja? 4.MILJONE aloooo pa ni bilo posluha in niso se dali, niso prodane duše tko k marsikatera firma, dela se naprej. dajte spodbujat slo firme da zaživi, najprej naj da drzava denar nato pa naj folk zavzeto kupuje slovenki proizvod pa bo vse rešeno.
omeyer
09. 06. 2013 21.05
s tem odgovorom si mi podan mnenje o tvojem znanju iz lesarstva , a mislim da ga imaš zelo ali bore malo. laser gor dol ampak v praksi je to sam za oči stranke (UUAAAUUU ta je pa resen izvajalec oz. privatnik) bravo ce mislis s tem nasedat, sicer se mi pa ne da k mislem d kr dosti vc vem k ti o teh stvareh in končajva s temi komentarji k ne bo konca verjem.
Goflja_1
07. 06. 2013 21.46
+3
Pa zakaj hudiča, Svea ne prosi za pomoč naj naj naj naj naj managerja z naj naj naj naj socialnim čutom.
Klemenqwsqq
07. 06. 2013 19.47
+4
Dejte še meni malo nakazat. Sedaj kar vsak že dobi denar :) Mi da kdo kontakt do 2x Gašparja da mu pošljem številko računa?
lightning
07. 06. 2013 19.51
+2
res...ko boš dobil kontakt posreduj naprej sicer pa za take ne sme biti denarja...razlastninit privat lastnike, pa tudi RCR in prodat za evro pa gremo
le.professionnel
07. 06. 2013 17.18
+10
Vodilni se zapufajo,kradejo in nasploh deloajo v škodo delavcev in podjetja,nato pa jočejo in fehtjajo naš denar. Ok,sem za to,samo pogoj je da se prvo menja vodstvo,potem nimam proti čisto nič
Žigana marela
07. 06. 2013 17.04
+14
Kaj je meni Svea dala ??? Kaj je dala tebi ??? Zakaj bi jo mi podpirali, ce niso sposobni preziveti na trgu, ker vodilni kradejo na veliko, vsi na polozajih pa so pijavke-otroci slovenskih politicnih veljakov, ki bodo samo zamenjali gostitelja ??? Referendum o zapravljanju nasega denarja za dokapitalizacijo bank in pomoci drzavnim podjetjem.
tantadruj1
07. 06. 2013 16.54
+9
nič državne pomoči. nekdo naj jih kupi in delajo naj naprej.
francl12
07. 06. 2013 16.47
+21
Razkrikat tiste ki so vse pokradli! Delavec ni popolnoma nič kriv - čeprav bi radi lopovi zvalili krivdo na bogo rajo!
STOP-UDBA...pa to ...
07. 06. 2013 16.29
+16
A ni Gašpar Gašpar Misić...reku : Borili se bomo za vsako delavno mesto ...pa to ...
tantadruj1
07. 06. 2013 16.54
+6
ja zase.. je pozabil povedat. sicer pa to da jim dajemo pomoč ne bo šlo, ker to je samo farsa.