Gospodarstvo

Šušteršič: Poteka že skrbni pregled banke NLB pred dokapitalizacijo

Ljubljana, 26. 04. 2012 13.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V prizadevanjih za dokapitalizacijo NLB brez sodelovanja države že poteka skrbni pregled banke. Finančni minister Janez Šušteršič pričakuje, da bodo postopki uspešni. Imena možnega investitorja Šušteršič še ne razkriva.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič FOTO: Reuters

Finančni minister Janez Šušteršič je spomnil na namero vlade, da pri zahtevani dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) tokrat ne bo sodelovala. "Pogovori tečejo, že poteka tudi skrbni pregled banke," je dejal in izrazil pričakovanje, da "bomo uspešni in bomo dobili trden dogovor o dokapitalizaciji banke".

Kdo je možni investitor, ki naj bi NLB zagotovil dodaten kapital, ki ga regulator zahteva do konca junija, ni želel razkriti. "Ne bom povedal, kdo," je dejal ter dodal, da so roki zelo kratki in si želijo "v nekaj tednih imeti glavne rezultate – ne le mi, tudi potencialni investitor".

"Ko bodo ti dogovori sprejeti, bo to zagotovo pozitivno vplivalo na bonitete naših bank," je znižanje bonitetne ocene za tri slovenske banke s strani agencije Moody's komentiral Šušteršič. Čeprav država ne namerava sodelovati pri dokapitalizacijah, pa stoji za bankami tako, da išče vlagatelje.

Moody's znižal bonitetne ocene trem bankam

Bonitetna hiša Moody's je v sredo znižala oceno kreditnega tveganja za tri največje slovenske banke – NLB, Novo Kreditno banko Maribor in Abanko Vipa. Znižanje ocene je med drugim posledica občutnega poslabšanja bančnih posojilnih portfeljev, Moody's pa poleg tega ocenjuje, da so kapitalski temelji omenjenih bank šibki in nezadostni za spopadanje z večjimi izgubami v letošnjem letu.

Šušteršič je v odzivu na znižanje bonitetne ocene bank spomnil, da je bila že lani gospodarska rast nizka, za letos pa so napovedani še slabši rezultati. "Rezultati zadnjega lanskega četrtletja in prvega letos v gospodarstvu so slabi. To se seveda odraža tudi v poslabšanju kakovosti bančnih portfeljev, tako da je bilo takšno znižanje ratinga do neke mere tudi pričakovano," je dejal.

V prizadevanjih za dokapitalizacijo NLB brez sodelovanja države že poteka pregled banke in Šušteršič pričakuje, da bodo postopki uspešni.
V prizadevanjih za dokapitalizacijo NLB brez sodelovanja države že poteka pregled banke in Šušteršič pričakuje, da bodo postopki uspešni. FOTO: Damjan Žibert

Skrajni rok za dokapitalizacijo NLB v okviru usklajene evropske operacije za kapitalsko krepitev bank je 30. junij. Po oceni uprave NLB bi se morala banka dokapitalizirati za 400 milijonov evrov, da bi zadostila zahtevam Evropskega organa za bančni nadzor (Eba) po doseganju devetodstotnega količnika najbolj kakovostnega temeljnega kapitala (Core Tier 1). Eba je sicer decembra lani ugotovila, da bi NLB potrebovala 320 milijonov evrov.

Šušteršič je ob tem spomnil, da država že zelo dolgo stoji za bankami. "Tudi mi stojimo za njimi, a na drugačen način kot doslej. Ne stojimo za njimi s proračunom, stojimo pa za njimi tako, da kot ministrstvo za finance zelo intenzivno vodimo ta proces dokapitalizacije."

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

adventurer
10. 05. 2012 16.39
Ja ,sami smo si krivi ljudje!!!! VSI DENAR VZET VEN IZ BANKE KDOR IMA ,PA ŠE VSI LIMIT NAREDIT pa naj se sesuje sistem!!!Šele takrat bodo dojelikdo je kriv!!!Potem pa naj dajo nazaj Bavčar, Šrot ,Zidar,Tovšak,pa nevem kdo še vse....VSI V LIMIT NA NLB!!!!!!!
Uporabnik113189
30. 04. 2012 09.28
+1
Vse skupaj se mi zdi zopet nova velika \"uspešnica\". Če sem prav razumel načrte te naše najnovejše in najbolj uspešne vlade v zgodovini kapitalistične Slovenije bo zgodba potekala približno tako, da bodo skrbni pregled izvedli \"zaupanja vredni strokovnjaki\" in podporniki vladajočih za primerno plačilo seveda. Potem bo uspešni investitor \"dokapitaliziral\" tisti del banke, kjer je smetana in maslo. Drugi del bo šel v slabo banko, za katero se ne bo nihče posebej trudil (in kjer se nahaja premoženje naroda v odhajanju). Seveda ta slaba banka ni vredna da se jo omenja, že njeno ine samo pove dovolj, da jo je potrebno zakopati dovolj globoko da ne bo smrdela..
Tonček Balonček
30. 04. 2012 07.46
+2
KAj če bi to banko raje skrbno pregeldovali zadnjih 20 let, saj ej startala popolnoam razbremenjena, kot "Nova". Vprašajte Argarja in Gasparija, zakaj je niso iz BS-ja "skrbno pregledovali", ampak je služila kot samopostrežba na kreditne kartice za lastninja in druge mahinacije, ne pa za servisiranje gospodarstva in investicij.Pri nas so lastniki postali ljudje takorekoč brez lčastnega denarja! Malo si zaverižil in si postal lastnik, delodajalec in še kaj! Ko je pa te igre konec in poči lonec, so pa delavci in penzionisti tisti, ki naj servisirajo te inventivne ljudi!
cepec22
30. 04. 2012 07.01
+1
Zapreti vse, saj ste nas pripeljali do propada! Vlado tudi lahko komot razpustimo, saj je general imun na obtozbe in zato najlepse, da se vse konca! On bo spokal v Australijo in odnesel s seboj kar se se da in to je to. Creda ovac pa na paso na domaci travi in naj meketa kolikor se da, saj nobeden ne bo slisal kar vam ze leta trobimo! Pa veselo v nov teden.
Shisui
29. 04. 2012 18.07
"Too big to fail" koncept je absolutna traparija, cimprej naj propade, Slovenci nimamo denarja za centralne banke! Financirati in podpreti moramo lokalne banke, tako, da vsaj nekaj denarja krozi skozi slovenske zepe.
izbriši mi profil admin
28. 04. 2012 12.17
+2
Zopet delujejo ozadja !!! zbija se cena pred prevzemom !!!
saintjozef
26. 04. 2012 15.38
+7
Imena možnega investitorja Šušteršič še ne razkriva....... --Težko je napisat imena vseh Slovencev in Slovenk.
matevz_grahou
30. 04. 2012 09.12
matevz_grahou
30. 04. 2012 09.12
mogoče bi bllo bolj pravilno državljanov in državljank.
chadmaster1
26. 04. 2012 14.10
+16
UPAM DA SEDAJ RAZUMETE ZAKAJ NISMO ZA VARČEVALNE UKREPE !!!!!!!!!! Ker ni važno če z reformo privarčujemo 800 milijonov bo ves denar šel k bankam, ki bi morale propasti !!! citiram : "Kdo je možni investitor, ki naj bi NLB zagotovil dodaten kapital, ki ga regulator zahteva do konca junija, ni želel razkriti. "Ne bom povedal, kdo," je""" To je država ampak se ne upa izapostaviti ker bi POČILO NAM Tako bo z davkoplačevaskim denarjem preko skritih transakcij pod pretvezo, da so investitorji drugi spet dokapitalizirali !!!
GTR
26. 04. 2012 13.41
+10
Dejmo davkoplačevalci 1 miljardo EUR banki, da nam lahko ona potem nazaj posoja z obrestmi!
urmek
26. 04. 2012 14.06
+1
hanoveranec
26. 04. 2012 14.52
+2