Gospodarstvo

Suša bo še bolj oklestila pridelek

Moskva, 09. 08. 2010 18.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

Zaradi hude suše, ki pesti Rusijo, bo žetev žita za več kot tretjino manjša kot lani. Kljub temu naj bi imela Rusija za svoje potrebe še dovolj zalog. Že pretekli teden pa je Putin prepovedal izvoz žita in žitnih izdelkov.

Ruski premier Putin je sporočil, da bo letina za tretjino manjša kot lani.
Ruski premier Putin je sporočil, da bo letina za tretjino manjša kot lani. FOTO: Reuters
Rusija je tretja največja izvoznica žita na svetu, lani pa je izvozila 21,4 milijona ton žita.

Zaradi hude suše je Rusija še znižala napovedi o letošnjem pridelku žita. Žetev bo za več kot tretjino manjša kot lani, je povedal predsednik ruske vlade Vladimir Putin.

Ruski premier je za letos napovedal pridelek v višini od 60 do 65 milijonov ton. Običajno v Rusiji požanjejo približno 90 milijonov ton žita letno, lanska letina pa je bila rekordna, saj je bilo pridelka kar za 97 milijonov ton. Rusija ima tudi v primeru pesimističnega scenarija, to je 60 milijonov ton pridelka, po Putinovih besedah dovolj zalog žita za pokritje domačih potreb. "Imamo 9,5 milijona ton žita v intervencijskih zalogah ter 21 milijonov ton iz lanskega leta," je dejal premier in ocenil, da bo Rusija letos potrebovala 78 milijonov ton žita.

Namestnik kmetijskega ministra Aleksander Bejajev je že pred tednom dni znižal napoved o letošnji žetvi na 70 do 75 milijonov ton.

Prejšnji teden je Rusija sklenila, da bo 15. avgusta prepovedala izvoz žita in žitnih izdelkov. Vlada prepovedi do konca leta zagotovo ne bo preklicala, je danes povedal Putin. Zaradi v četrtek napovedane prepovedi izvoza so se svetovne cene žita že zvišale. Ruski kmetje sicer po poročanju agencije AP tudi niso zainteresirani za izvoz, saj cene žita v Rusiji rastejo hitreje kot pa drugod po svetu.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

julij13
10. 08. 2010 09.14
Od kdaj pa Rusija izvaža pšenico, kar mi je znano jo že od Stalina naprej uvažajo iz Amerike...
kokodajsar
10. 08. 2010 04.03
Todi v Kanadi bo letos manjsa pridelava zaradi poplav in dezevja. Ko se bo se tole vreme stopnjevalo iz leta v leto bo pa pritisnila nekatere prekleta lakota - ja kaj pa drugega vojne se bodo pa stopnjevale.