Gospodarstvo

Bo Sumitomo Rubber stal na mestu nekdanje tovarne Kli Logatec?

Ljubljana, 02. 08. 2017 11.31 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Japonsko podjetje Sumitomo Rubber, ki bo v Sloveniji proizvajalo gumijaste izdelke za farmacevtsko industrijo in medicino, se še odloča o točni lokaciji nove tovarne. Ena od možnosti je na območju propadle tovarne v Logatcu.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: V Logatcu tovarna farmacevtskih proizvodov
    02:19
    Iz 24UR: V Logatcu tovarna farmacevtskih proizvodov
  • Iz SVETA: Kje bodo Japonci postavili tovarno?
    02:07
    Iz SVETA: Kje bodo Japonci postavili tovarno?
Podjetje Sumitomo Rubber se še odloča o točni lokaciji nove tovarne. Trenutno imajo v mislih tri možnosti. Ena od teh naj bi bila na mestu nekdanje tovarne Kli Logatec, kjer 13 hektarjev velika parcela trenutno sameva.

Družba Sumitomo Rubber Industries je leta 2015 prevzela švicarsko podjetje Lonstroff, ki proizvaja gumijaste dele za farmacevtsko industrijo in medicino. S tovarno v Sloveniji, ki bo letno proizvedla 2,5 milijarde delov, nameravajo proizvodnjo v Evropi do leta 2020 glede na leto 2016 potrojiti in hkrati razpršiti tveganja, je v pogovoru z novinarji danes v Ljubljani pojasnil glavni izvršni direktor Lonstroffa Urs Bahnmüller.

Kot je dodal eden višjih izvršnih direktorjev Sumitoma Rubber Naofumi Harada, bodo z novim proizvodnim obratom tudi optimizirali proizvodnjo oziroma dobave med Japonsko, Švico in Slovenijo. Sedaj namreč na primer evropskim strankam dobavljajo dele, proizvedene na Japonskem. Koliko prometa bi finančno gledano lahko ustvarila slovenska tovarna, pa ne želijo ocenjevati, saj je to odvisno od razmer na trgu, cen in podobnega.

Pnevmatike
Pnevmatike FOTO: Reuters

Lonstroff v Švici zaposluje okoli 170 ljudi, v Sloveniji pa načrtujejo 200 zaposlitev ljudi različnih profilov - od proizvodnih delavcev in mehanikov do inženirjev, kemikov z univerzitetno izobrazbo ter srednjega menedžmenta. Bahnmüller je pojasnil, da za proizvodnjo visokokakovostnih izdelkov za medicino in farmacijo družba potrebuje zanesljive, odgovorne in motivirane zaposlene, kar se bo - seveda v skladu s slovenskimi razmerami - odražalo tudi na plačah. Razvojni oddelek v Sloveniji medtem trenutno ni predviden.

Na vprašanje, ali se zaposleni v Švici ob odpiranju nove tovarne v državi z nižjimi stroški dela ne bodo bali za delovna mesta, je Bahnüller odvrnil, da seveda nekaj strahu je prisotnega. "A moja naloga jih je prepričati, da ne nameravamo preseliti proizvodnje, ampak se diverzificirati, ob tem pridobivati nove posle," je dejal.

V Združenju kemijske industrije pri GZS pozdravljajo prihod Sumitoma. Poleg prihoda novih znanj v Slovenijo so med pozitivnimi učinki izpostavili tudi nova delovna mesta, kar bo pozitivno prispevalo k ravni zaposlenosti. Kot so pojasnili, je bilo v Sloveniji v dejavnosti proizvodnja izdelkov iz gume lani aktivnih 67 gospodarskih družb, ki so skupno zaposlovale 3200 ljudi. To predstavlja dobro desetino zaposlenih v kemijski industriji pri nas. Med večjimi proizvajalci so družbe Goodyear Dunlop Sava Tires, Savatech, ContiTech Slovenija, Siliko in Tesnila GK. Omenjene družbe skupno zaposlujejo okrog 85 odstotkov vseh zaposlenih v dejavnosti.

"Za velike stranke smo v določenih segmentih edini dobavitelj delov, na primer za rešitve za infuzije. Gre za kritičen del v zdravstveni negi, ki terja odobritev regulatorjev v dolgotrajnih postopkih. Če imamo le en proizvodni obrat, to predstavlja tveganje. Te dele zato nameravamo proizvajati v Švici in v Sloveniji, torej v dveh tovarnah, ki imata ustrezna dovoljenja. S tem se zmanjšuje tveganje za Lonstroff, naše stranke, pa tudi za paciente," je povedal Bahnmüller.

Prav tako v Lonstroffu ocenjujejo, da njihova proizvodnja ne bo pretirano obremenjevala okolja. "Naše proizvode uporabljajo na ali v človeškem telesu, zato po definiciji ne smejo biti strupeni - v proizvodnji ne smemo uporabljati strupenih snovi, zato je vpliv na okolje sprejemljiv," je prepričan Bahnmüller.

V proizvodnem procesu sicer potrebujejo toplotno energijo, vendar je Bahmüller poudaril, da se trudijo kar se da zmanjšati tako porabo energije kot tudi ponovno uporabiti odpadno toploto. Tako v Švici na primer toploto vode, ki jo uporabljajo za končno izpiranje izdelkov, ponovno porabijo za segrevanje. Kar se tiče neprijetnega vonja pa je pojasnil, da je najbolj problematična naravna guma, ki pa je sami ne uporabljajo.

Prošnjo za gradbeno dovoljenje bodo oddali še letos, takoj ko dokončajo zasnovo tovarne, je dodal Peter Weber, ki bo vodil slovensko podjetje Lonstroff medicinski elastomeri. Bahnmüller je dodal, da bodo morali skozi vse postopke, ki jih narekuje slovenska zakonodaja, zato zagotovil, da bodo dovoljenje dejansko pridobili, nimajo.

Sta jim pa tako gospodarski minister Zdravko Počivalšek kot premier Miro Cerar izrazila podporo in obljubila, da bodo postopki tekli kar se da hitro.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Ali bodo v gradnji tovarne sodelovali tudi slovenski gradbinci, Harada ni želel ugibati. Izvajalce bodo iskali prek zbiranja ponudb, predvidoma konec letošnjega ali v začetku prihodnjega leta. Celotna investicija je sicer ocenjena na 34 milijonov evrov, sama gradnja naj bi stala okoli 10 milijonov evrov. V Sumitomu računajo, da se jim bo investicija v Slovenijo poplačala v devetih letih.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (63)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
03. 08. 2017 14.40
+0
Sumitomo, dobrodošli !
arne1
03. 08. 2017 08.55
+0
Neverjetno je kako bi nekateti ki tu komentirate pikro in žaljivo narefili vse, da ne bi bilo potrebno delat in da bi lahko še naprej kritizirali vse v prek. Eni pa res živite samo od kritizerstava, bolje rečeno to vam je ves smisel življenja. Neverjetno!!
Nightyfly
02. 08. 2017 22.55
+16
Vidim nekaj komentarjev spodaj , v katerih opozicionisti ,torej sdsovci v glavnem spet spreobracajo nekaj pozitivnega v negativno . Dejstvo je ,in tu ni nobenega dvoma , da bo morala Slovenija pozreti se marsikaksen slab vonj iz fabrik ,,na poti v lepse zivljenje . V vseh drzavah so fabrike ,ki izpuscajo -ne vedno samo vonj po Chanel %° ,mar ne ? To si lahko danes privoscijo bogatejse drzave .Dragi opozicionerji , bivsi komunisti , ste kdaj bili v Porurju , ali vsaj videli slike te regije od zacetka prejsnjega stoletja pa naprej . slabse kot Peking in Kitajska . No , ce bi to vedeli ,bi lahko vedeli tudi ,da je Jadran narejen za vecinoma nemske delavce ,tja do srednjega razreda , da si zdravijo pokvarjena pljuca , kozne bolezni in ostalo .Tega niste vedeli ? Zakaj je danes Apple najbolj ´´cenjena ´´ znamka na svetu ,ce vemo , da v njihovih tovarnah in ostalih ,ki delajo za Apple na orientu ,delavci -in otroci ,zenske , delajo v nezivljenskih pogojih za drobiz , zato da ena govoreca skatla , stane toliko kot je Kitajec ne more prisparati v letih svojega dela . In vsi ploskamo takemu kapitalizmu , takemu izkoriscanju , da cloveka kar stisne . Potem danes beremo ,da se proda en nogometas za 222 mio , celotna operacija pa bo kostala skoraj pol miliarde . Prav zaradi tega in podobnega bom se naprej ponosen Levicar in to jasno in glasno izkazoval vedno in povsod . Slej ko prej bo ta svet , ta korupcija razvitega sveta klecnila in placala ceno . Upam visoko . Vi , opozicionalci pa kar nadaljujte pljuvati - bogi , se sami ne veste , da pljuvate po sebi , gazda se vam pa rezi .
Frane Šajn
02. 08. 2017 21.26
-3
Kjer ima prste vmes Cantatrutti jemljite stvari z rezervo . On tudi z vsemi štirimi podpira Magno. Kolikor mi je poznano tale japonski novi slovenski ponudnik novih delovnih mest pravi "biser" ne potrebuje ravno šolane delovne sile seveda bolj tiste za btto 600€. In pa dotacijo od Slovenije.
Frane Šajn
02. 08. 2017 21.32
-1
Frane Šajn
02. 08. 2017 21.37
-2
Moji Slovenceljni se bodo šli izdelavo gumi medicine to pa ni kar tako kajnede Cmero!?
Frane Šajn
02. 08. 2017 21.38
-4
Slovenci če ne upeljemo tehnične vlade smo nasrkali vrejemite mi!
paxvobiscum
02. 08. 2017 22.12
-1
Aijn Prenn
02. 08. 2017 22.14
+5
Dej ne klamfaj Šajn! Misliš, da če si že celo večnost v penziji, tako, da si že pozabil kaj je delo, da tudi drugi ne potrebujejo delovnih mest? Nekdo mora plačati prispevke, da penzjonisti dobite penzije, veš!
proofreader
02. 08. 2017 20.26
+8
Janša pa v jok, ker ni nikogar pripeljal v Slovenijo.
toneznovega
02. 08. 2017 21.14
-6
Kot lahko vidimo, Janša prav lepo uživa na dopustu in se ne ukvarja z vami. Me pa zanima,kaj je Cerar pripeljal v Slovenijo ? Zaenkrat nič. So pa zaprli že kar nekaj firm.
Frane Šajn
02. 08. 2017 21.30
+2
Le koga v Sloveniji je nekoč od politikov poimenoval bivši Hrvaški primer Sanader Barbika?, ja to vemo, samo koga je poimenoval đeparoš(žepar) se pa lahko samo ugiba. Kajnede Tone z ........
proofreader
02. 08. 2017 20.23
+5
Samo Požarja ne spustiti blizu, pa bo vse v redu.
Aijn Prenn
02. 08. 2017 22.17
+4
walter2
02. 08. 2017 20.11
+5
Bo,če "upokojenci" ne bodo spet ustanovili kakšne civilne iniciative za zaščito okolja,a za delosposobni zahvaljujoč njim na sociali ali iskanju priložnosti kje v tujini!
fljfo
02. 08. 2017 20.15
+0
Zakaj pa država slovenske podjetnike izganja iz Slovenije? Nekaterim vam je važno samo, da podjetje ni slovensko in da nas imajo za hlapce.....
Jožajoža
02. 08. 2017 20.03
-2
spet bodo "tuji investitorji" slovenclji, ki imajo firmo odprto na japonskem, dobili vse podarjeno, politiki provizijo, tovarne pa ne bo.
Uporabnik565636
02. 08. 2017 20.02
-3
Zmanjkalo kmetijske zemlje?
hondica
02. 08. 2017 19.53
+2
Lepo, takih investicij manjka zadnja leta.
fljfo
02. 08. 2017 20.02
-4
Itak, dajmo sterat vse domače firme in hi tech v tujino, mi pa uvažajmo in dajajmo subvencije lakirnicam, sežiganicam in kemičnim obratom....
misterbin
02. 08. 2017 19.52
+2
Na koncu pa spet nič .Japonci bodo odšli ,ko bodo spoznali z kakšnimi tolovaji imajo posel .Delali bodo na Hrvaškem ,ali pa na Madžarskem
fljfo
02. 08. 2017 19.40
-2
A bo res naša najlepša država na svetu postala raj za lakirnice, sežigalnice in kemično industrijo...Prav streslo me je, ko je Cerar izjavil: "to je prihodnost za Slovenijo!"
valjhunsinkajtimara
02. 08. 2017 19.49
+6
fljfo
02. 08. 2017 19.51
-4
supergigi
02. 08. 2017 19.21
+1
Samo da ne bo takšna blamaža, kot pri Magni.
Uporabnik565636
02. 08. 2017 20.02
+3
supergigi
02. 08. 2017 22.01
+0
valjhunsinkajtimara
02. 08. 2017 17.06
+1
K nam prih ker imamo zelo veliko diplomantov fakultete za družbene vede... To je izobrazba, ki jo išče cel svet!
kaslc 1
02. 08. 2017 16.49
-1
bilo kaj delas,povzrocis doloceno onesnazenje
BaGr67
02. 08. 2017 19.40
+3
arne1
02. 08. 2017 16.38
+5
Bravo. To si informacije ki mi polepšajo dan! 😊
prašek
02. 08. 2017 16.17
+7
Kjerkoli v Sloveniji bodo to postavili, povsod bodo imeli težave za najti delavce ! Nekateri raje sedijo na maminem kavču in prejemajo s.p. !!!!!
toneznovega
02. 08. 2017 18.03
-3
Prav gotovo. Pa ja niso neumni da bi delali za 600 eur ? Nismo vsi za hlapce vzgojeni.
dostojevski II
02. 08. 2017 18.45
+5
V letu 2014 je Slovenija izdala delovno dovoljenje 17.457 tujim delavcem. Če bi nagnali delat janšite, ne bi potrebovali tujih delavcev.
slovenc59
02. 08. 2017 16.06
+1
No, če smo že zvedeli kaj v tej firmi delajo, mi povejte vi umetniki, zakaj so na slikah stare gume ???? Sam zato, da ljudje nasedejo in se začnejo idiotski komentarji, ki jih vi s takim veseljem podpihujete !!!!! Ko vas pa kdo pošinfa, pa takoj brisat, pa maile pisat, da komentar ni v skladu, blablabla !!! Ste slabš ko mrhovinarji !!
prašek
02. 08. 2017 16.19
+1
srecnii
02. 08. 2017 15.20
-3
Zavožena država bo vabila vsa sporna podjetja v našo domovino....kolk časa bodo ljudje še čepel doma.
prašek
02. 08. 2017 16.15
+4
Čepeli doma in vlekli socialno pomoč . Saj si to mislil @NEsrečni ?
BobbyP
02. 08. 2017 14.34
-2
Nekam v center Ljubljane naj postavijo to "ekološko" fabriko. Priložnost, da "najlepše mesto na svetu" postane "še bolj najlepše mesto na svetu".
BobbyP
02. 08. 2017 14.38
-2
Konec koncev se take fabrike postavljajo v nerazvite in revne države s temu primernimi stroški dela. Kitajska, Indija, Bangladeš ipd. so že malenkost predragi.
BaGr67
02. 08. 2017 19.42
+1
Pri nas v Ljubljani se ne branimo nobenega dela z razliko nekaterih v Sloveniji..!!!
Uporabnik565636
02. 08. 2017 20.03
-2