Gospodarstvo

Styria: Neznosen vpliv politike

Ljubljana, 23. 05. 2006 12.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Po mnenju prvega moža avstrijske založniške hiše je zaradi vpletanja politike poslovanje v Sloveniji oteženo.

Predsednik uprave Styiria Medien Horst Pirker: Politiki v vlogi gospodarjev medijev (Foto: Finance)
Predsednik uprave Styiria Medien Horst Pirker: Politiki v vlogi gospodarjev medijev (Foto: Finance) FOTO: Finance

Slovenija po besedah predsednika uprave Styrie Medien Horsta Pirkerja trenutno ni več v ospredju njihovih načrtov, saj sta Hrvaška in Avstrija pomembnejši. "V Sloveniji je uresničevanje projektov težje, saj prevladujejo poslovne razmere, ki so z mednarodnega stališča nenavadne. Vpliv politike je v Sloveniji neznosen," je v pogovoru za današnjo izdajo Financ povedal prvi mož Styrie Medien, ki je 25,74-odstotna lastnica časnika Dnevnik.

"Menim, da je vpliv politike v Sloveniji tradicionalen in je bil močan že prej," je poudaril Pirker. "V Styrii smo imeli ob zamenjavi politične oblasti velika pričakovanja, saj smo upali, da se bodo politične razmere uredile, vendar se to ni uresničilo."

Slovenija ni več zanimiva

Zamisel, da bi v Sloveniji začeli izdajati nov časopis, je po njegovih besedah še aktualna, vendar so za to potrebne normalne razmere poslovanja.

"Slovenija je na našem seznamu prednostnih nalog nazadovala, trenutno projekti v Sloveniji za nas niso več zanimivi," je dejal in ob tem dodal, da je načeloma vsak medij za Styrio zanimiv. "Vlada namreč slovenske medije vedno močneje nadzoruje," je navedel Pirker.

Pirker je ocenil, da je Delo kot največja slovenska časopisna hiša izrazito nadzorovano. "Zdi se mi, da tudi v državni televiziji ni dosti drugače. Celo DZS, glavni lastnik Dnevnika, vlada verjetno nadzoruje," je nadaljeval Pirker.

Žurnal ni finančna polomija

Kot je povedal, je poslovanje Žurnala, ki je v lasti Styrie, v skladu z njihovimi načrti. S tem je zavrnil pisanje Maga o finančni polomiji Žurnala. "Kot piše Mag, ni možno pisati nikjer drugje. Zaposleni na Magu se mi smilijo, saj nikoli niso naredili tistega, kar so dosegli naši sodelavci na Žurnalu," je bil kritičen Pirker.

Dodal je, da s tem ni kritičen do slovenskih medijev, temveč do politike. "Slovenija si takšne medijske politike ne zasluži. Politika je v Sloveniji do medijev nesprejemljiva in neznosna," je ponovil. "Na Hrvaškem mediji stojijo nasproti politiki, ne pa ji služijo. V Sloveniji si mediji in politika ne stojijo nasproti. Seveda so takšni primeri, čeprav posamični, tudi v Avstriji. Toda tudi tu jih kritiziram in povem, da je takšna drža nesprejemljiva," je zatrdil.

Styria bo svoj delež v Dnevniku obdržala

Pirker je zagotovil, da bo Styria lastništvo v Dnevniku obdržala, in pojasnil, da naložba v tej časopisni hiši ni skupna naložba z družbo WAZ, ki je pred kratkim neposredno vstopila v Dnevnik. Nemški WAZ je za četrtinski delež Dnevnika posredno prek skupnega podjetja plačal 15 milijonov evrov. "Imamo manjši delež, s katerim lahko preprečimo sprejetje določenih sklepov, in ta delež bomo tudi obdržali," je dejal Pirker.

SORODNI ČLANKI

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.