Gospodarstvo

Strožja pravila za proizvodnjo igrač

Bruselj, 09. 11. 2008 08.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski parlament je podprl uvedbo izredno strogih pravil za proizvodnjo igrač. Posebej strogo zakonodajo predlaga za igrače, ki so skrite v hrani.

Še posebej strogo zakonodajo parlament predlaga za igrače, ki so skrite v hrani, kot je denimo slavni Kinder jajček.
Še posebej strogo zakonodajo parlament predlaga za igrače, ki so skrite v hrani, kot je denimo slavni Kinder jajček. FOTO:

Odbor Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov je pred bližajočimi božično-novoletnimi prazniki, ko prodaja igrač skokovito naraste, podprl uvedbo izredno strogih pravil za proizvodnjo igrač, ki so naprodaj v EU. Proizvajalci igrač menijo, da so ukrepi, ki jih morajo v prihodnjih tednih potrditi države članice EU, nepotrebni.

Spremembe 20 let starih pravil

Evropski poslanci so ta teden soglasno podprli spremembo obstoječih, 20 let starih pravil za proizvodnjo igrač v EU. Še posebej strogo zakonodajo parlament predlaga za igrače, ki so skrite v hrani, kot je denimo slavni Kinder jajček.

Nova pravila bodo veljala za vsa podjetja, ki prodajajo igrače v sedemindvajseterici, še posebej največjo svetovno proizvajalko igrač Kitajsko. Kitajska je v letu 2006 po svetu prodala kar 22 milijard igrač.

Kot je pojasnila belgijska poslanka v Evropskem parlamentu Marianne Thyssen, ki je pripravila poročilo o igračah, bi morali prepovedati neposreden stik igrače s hrano. To pomeni, da bi morala biti igrača v posebni embalaži, ki je prevelika, da bi jo otrok dal v usta in pogoltnil. Tudi igrača bi morala biti 'zadosti velika' in opremljena z opozorilom.

Med predvidenimi ukrepi so še strožja pravila za uporabo dišav in kemikalij za igrače in obvezna uvedba varnostnih opozoril na navodilih za uporabo.

"Naš cilj je zagotoviti staršem, da so lahko prepričani, da vse igrače, ki jih kupijo, ustrezajo najstrožjim varnostnim standardom,"
je pojasnila Thyssnova.

Proizvajalci igrač protestirajo

Združenje glavnih evropskih proizvajalcev igrač se z uvedbo strožjih pravil ne strinja in poudarja, da so varnostni standardi za igrače že zdaj visoki. Ob tem združenje poziva EU, naj ne sprejema novih ukrepov, ki bi lahko škodovali proizvajalcem. "Vzpostaviti moramo jasen okvir, ki bi varnost otrok še naprej postavljal na prvo mesto, obenem pa evropskim podjetjem v hudi svetovni konkurenci omogočil razvoj in inovacije," je poudaril predsednik združenja Bryan Ellis.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pijanec22
09. 11. 2008 14.51
Tem v Evropi se obrača in so postali obsedeni z ameriškimi pravili, kjer je za vsak izdelek milijon opozoril. Pa niti en sam primer na svetu NI znan, da bi se kateremukoli otroku kaj zgodilo zaradi kinder jajčke. Še bolj neumna pa je tista z opozorilom ... nisem vedel, da znajo dojenčki brati.
Aaron-Heydar
09. 11. 2008 10.49
@Abrams: in a več čokolade v jajčkih :P
LomilkaSrc
09. 11. 2008 09.35
\"\"Tudi igrača bi morala biti \"zadosti velika\" in opremljena z opozorilom.\"\" 6 mesečni otrok zna že brati in pisati. jaz bi takim parlamentarcem predlagal naj se vpišejo vsaj v osnovno.
Abrams
09. 11. 2008 09.32
Še en razlog za višje cene in več odpadkov.
kahel
09. 11. 2008 09.19
zakaj policaji ne smejo jesti kinder jajčkov? ker bi se eden skor zadavu z rumenjakom! hahahahahaahahahaah