Gospodarstvo

Strauss-Kahn: Okrevanje v EU počasno, v ZDA hitro

Varšava, 29. 03. 2010 13.45 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

ZDA naj bi zaradi večje prožnosti gospodarstva okrevale hitreje kot Evropa, meni direktor IMF Straus-Kahn. Je pa Evropa zaradi manjše prožnost bolje kljubovala finančni krizi.

Dominique Strauss-Kahn
Dominique Strauss-Kahn FOTO: Reuters

Po oceni generalnega direktorja Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Dominiqua Strauss-Kahna bo evropska gospodarska rast po krizi praviloma počasna, medtem ko bo gospodarstvo ZDA okrevalo relativno hitro. Razlika pa je v gospodarskem modelu, saj evropsko gospodarstvo ni tako prožno kot ameriško.

EU se je krizi upirala precej dobro, razlog pa je v manj prožnih evropskih gospodarstvih, ki se niso hitro krčila, je ob robu obiska na Poljskem pojasnil Strauss-Kahn. Iz istega razloga pa bo okrevanje v EU obenem trajalo precej časa.

"Zaradi počasnega okrevanja bo dejanska rast v Evropi okoli odstotka, 1,5 odstotka, mogoče nekaj več, ampak ne preveč," je ocenil in dodal, da to ni dovolj. Nizka rast v Evropi pomeni večjo brezposelnost. Navedel je, da od veliko ljudi sliši, da je kriza "za nami".

"Menim, da se motijo," je izpostavil in poudaril, da je finančna kriza verjetno minila. Vendar pa so tukaj socialne posledice krize in dokler bo brezposelnost naraščala, ne bo mogoče reči, da je kriza končana, je ocenil prvi mož IMF.

Medtem ko bo evropsko gospodarstvo okrevalo počasi, pa nasprotno meni o gospodarstvu ZDA. To bo, potem ko je bilo v krizi močno prizadeto, verjetno okrevalo precej hitro. Po mnenju Strauss-Kahna je tako, ker je ameriško gospodarstvo zelo prožno.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

HARIJSKARASA
30. 03. 2010 02.08
Hja sej je blo tko nacrtovan..
Millena
29. 03. 2010 23.38
Sej dejansko je Pahor rekel pred 6 meseci da je konec recesije usak dan pa se sliši več in več kako ljudje ostajajo brez dela kako delodajalci ne dajo plač hmm čudno tole je use ena velika natega če mislijo da smo totalni bedaki se motijo.
Cofar
29. 03. 2010 23.16
Jasno v ZDA je hitra, ker so tud vse hitr pokradl :)
mitjasen
29. 03. 2010 15.00
Mi lahko kdo razloži kako je kriza lahko minila,če pa niso ničesar naredili,spremenili??? Vse je ostalo tako kot je bilo prej...Rešli niso enega problema, s katerim se je vse to začelo.Nevem kaj mislijo da so ljudje res tolko neumni in bojo vse to verjeli
Titus01
29. 03. 2010 14.24
Lahko bi omenil, da ameiško gospodarstvo raste hitreje od grdihgrdih socialnih deokracij skoraj izključno po zaslugi priseljevanja. Rast realnega BDP na prebivalca (kar izključi inflacijo in demografske dejavnike) pokaže, da je bila v zadnjih 20 letih letna rast rBDP/capita v zahodni Evropi (FR, NEM) povprečno 1,53%, v ZDA pa 1,83%. Prav tako pa počasnejše okrevanje ni problem, če smo v izhodišču na boljšem. Na koncu smo precej na istem.