Gospodarstvo

'Strah pred pogledom na indekse'

Washington, 12. 12. 2008 09.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
9

Propad načrta za ameriško avtomobilsko industrijo je povzročil strm padec delnic, tečaj dolarja v razmerju do jena pa se je znižal na najnižjo raven v zadnjih 13 letih.

Republikanci in demokrati se niso mogli uskladiti glede časovnice krepkega znižanja plač pri General Motorsu, Fordu in Chryslerju. Vodja senatne večine demokrat iz Nevade Harry Reid obžaluje, ker so bila pogajanja z republikanskimi senatorji glede predloga zakona o pomoči ameriškim avtomobilskim podjetjem neuspešna. Dodal je, da ga bo v petek strah pogledati borzne indekse, ker podoba ne bo prijetna.

Imel je prav, tečaji delnic na vodilni azijski borzi v Tokiu so se po propadu pogajanj o rešitvi ameriške avtomobilske industrije krepko znižali. Indeks Nikkei, ki ga izračunavajo na osnovi vrednosti 225 najpomembnejših delnic, je trgovanje končal pri vrednosti 8235,87 točke. To je 484,68 točke oziroma 5,56 odstotka manj kot v četrtek.

Vest iz Washingtona je poleg tega povzročila, da se je tečaj ameriškega dolarja v razmerju do japonskega jena med trgovanjem za nekaj časa znižal na najnižjo raven v zadnjih 13 letih, kar ni dobro za japonske izvoznike. Zgodaj popoldne so z dolarjem v Tokiu trgovali po tečaju 88,10 jena, potem ko je bilo treba v četrtek zvečer zanj še treba odšteti približno 92,50 jena.

Zaradi negotovosti glede rešitve ameriških avtomobilskih proizvajalcev so se v četrtek znižali tudi tečaji ameriških delnic. Na borzi na Wall Streetu se je industrijski indeks Dow Jones znižal za 196,33 točke oziroma 2,24 odstotka na 8565,09 točke, tehnološki indeks Nasdaq pa za 57,60 točke oziroma 3,68 odstotka na 1507,88 točke.

Avtomobili pred tovarno podjetja Chrysler
Avtomobili pred tovarno podjetja Chrysler FOTO: Reuters
Dogajanje v senatu je presenetljivo podobno tistemu pred dvema mesecema, ko je kongres sprejemal 700 milijard dolarjev vreden zakon o odpravljanju posledic finančne krize. Republikanci so tudi takrat nasprotovali Beli hiši in svojemu predsedniku ter uvodoma zavrnili predlog zakona, nakar je prišlo do krepkega padanja vrednosti borznih indeksov. Republikanci so si kasneje premislili in pomagali potrditi 700 milijard dolarjev vreden načrt, od katerih je polovica brez vidnih pozitivnih učinkov že porabljena.

Pogajanja so propadla, ker so republikanski senatorji od sindikata avtomobilske industrije zahtevali, naj člane prepriča v krepko znižanje plač še pred iztekom veljavnosti sedanje kolektivne pogodbe leta 2011, s čimer bi se oblikovale na ravni plač zaposlenih pri japonskih proizvajalcih v avtomobilski industriji. Sindikat je izsiljevanje zavrnil in pogajanja so propadla. Nato je opravil proceduralno glasovanje o predlogu zakona, o katerem so se demokrati dogovorili z Belo hišo in ga je v sredo potrdil predstavniški dom. Izid je bil 52 za in 35 proti, vendar pa bi bilo potrebno zbrati 60 glasov, da bi predlog lahko šel na glasovanje.

Pomoč iz 700 milijard?

Nadaljnji razvoj dogodkov je negotov, znano pa je, da podjetju General Motors brez pomoči države do konca leta grozi propad. Ogrožen je tudi Chrysler, medtem ko bi naj Ford imel še nekaj denarja, vendar le, če ne propadeta oba konkurenta. Republikanci želijo, da gredo avtomobilska podjetja v stečaj, demokrati in Bela hiša pa opozarjajo, da si ameriško gospodarstvo v času krize in recesije ne more privoščiti dodatne velike izgube delovnih mest.

Predlog zakona bi avtomobilskim podjetjem še letos namenil 14 milijard dolarjev iz sicer že pred krizo odobrene vsote 25 milijard dolarjev ugodnih posojil za prehod na proizvodnjo bolj varčnih in okolju prijaznejših avtomobilov. Trditve republikancev, da gre za nov denar, so tako iz trte zvite.

V rešitev krize lahko poseže ameriški predsednik George Bush, ki lahko sprejme uvodni predlog demokratov, da bi denar vzeli iz 700 milijard dolarjev vrednega načrta proti finančni krizi. Iz Bele hiše so že prišli namigi, da to ni izključeno, "saj bi propad avtomobilske industrije občutno vplival na gospodarstvo". Glede na to, da so predstavniki administracije opozarjali na katastrofalne posledice propada avtomobilskih podjetij, bi bilo sicer zelo nenavadno, če Bush denarja ne bi zagotovil.

Predlog "rešilnega" zakona je predvideval tudi ustanovitev urada posebnega nadzornika za porabo proračunskih sredstev. Podjetja bi morala do 31. marca 2009 predložiti natančne načrte prestrukturiranja, v nasprotnem primeru pa bi se jim denar odvzel in bi morala v stečaj. Morala bi upoštevati podobne pogoje, kot bi jih morale banke, ki prejemajo denarno pomoč iz 700 milijard dolarjev vrednega paketa za boj proti finančni krizi. Omejiti bi morala plače direktorjem, prenehati z izplačevanjem dividend ter jamčiti, da bo posojilo najprej odplačano državi, šele nato pa drugim delničarjem ali upnikom.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Cofar
12. 12. 2008 17.38
Hvala bogu, da avtomobilski gigantje ne dobijo dnarja! To je edino pravilno. Moje edino mnenje je: davkoplačevalski denar ne sme reševati problemov firme. Če bi se to zgodilo - bi moral vsak od malega s.p.ja do velikih d.d.jev dobiti podporo.
dgorfb
12. 12. 2008 15.44
res je da če kihne, bo tudi nas potegnlo not... samo mi bomo vrjetno imeli priložnost se saj držati za vejico na obrežju ...
fantodfare
12. 12. 2008 15.44
he,he. Runkl to kihanje boš občutil samo ti, hehe, te bo ameriški virus položil in boš šel zaradi gripe v posteljo, he,he
fantodfare
12. 12. 2008 15.43
he,he. Drugače bi tudi delali samo zaloge, he,he
fantodfare
12. 12. 2008 15.42
he,he. Hvala Bogu in k,. da ta ameriška avtomobilska industrija že enrkat propade, he,he
chill
12. 12. 2008 12.48
mora iti ameriki ze zelo slabo..kaj pa je teh 14mlrd dolarjev v primerjavi s tem koliko stane en dan vojne v iraku,mislim da bi to imeli pokrite se prej kot v mesecu..res so smesni..mrlde za irak so bile sprejete v hipu,ko pa je ogrozen njihov ponos,razni mustangi,dodge rami in ostali avtomobilski dinozavri je pa treba delavcem place znizati--smesni so.
Uporabnik417863
12. 12. 2008 11.21
14 pa 7 mio $ letne plače direktorjev, zanima me zakaj imajo 3 letala ford al gm nevem točno. pol pa ni čudn
Runkl1
12. 12. 2008 11.20
Če Amerika kihne, se strese ves svet. Posledice tega bomo občutili tudi pri nas.
sandi101
12. 12. 2008 11.03
A šele sedaj so spoznali,da morajo omejiti plače direktorjev in uprav, ko je že polovica denarja porabljena za njihove riti! Pametno ...