Gospodarstvo

Mirko Tuš je še vedno najbogatejši

Ljubljana, 02. 11. 2010 12.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Katarina Keček/B.S./E.P./U.F./U.F.
Komentarji
169

Na lestvici najbogatejših Slovencev je letos okrog četrtina imen novih. Presenečenja so tudi med prvimi petimi. Od lani je sicer vsem stotim skupaj skopnela okrog petina premoženja.

Evrski kovanci
Evrski kovanci FOTO: Reuters

Lestvica najbogatejših sto menedžerjev v Sloveniji, ki jo pripravlja revija Manager in bo izšla jutri, prinaša nekaj sprememb. Pojavilo se je nekaj novih do zdaj relativno neznanih obrazov, mnogi so zdrsnili navzdol, nekaj pa jih je tudi strmoglavilo in odpadlo iz elitne skupine.

Prvi ostaja Mirko Tuš, ki pa ima težave v novih dejavnostih, ki se jih je lotil, v telekomunikacijah. Njegovo premoženje že drugo leto zapored pada, letos naj bi bilo vredno 140 milijonov manj kot lani, "samo" dobrih 200 milijonov.

Drugo in tretje mesto še vedno zasedata kralja certifikatov Igor Lah in Darko Horvat. Na četrtem mestu je Sandi Češko, ki je v primerjavi z lanskim letom precej poskočil, na petem pa je predsednik Slovenske smučarske zveze Tomaž Lovše.

Lestvica v znamenju presenečenj

"Na lestvici je letos okrog četrtina novih obrazov,“ je za oddajo 24UR OB ENIH povedala namestnica odgovorne urednice Managerja Bojana Humar. Tako se je letos za prvič precej visoko uvrstila družina Vuk.

Solastnik podjetja RM Vuk iz Ptuja, ki se ukvarja z gradnjo cevi v zahtevnih gradbenih projektih je Miran Vuk, letos je že četrtič zmagal za župana Zavrča. Ocene svojega premoženja ni želel komentirati.

Letos je z lestvice izpadlo nekaj znanih obrazov. Slabo leto sta imela denimo Janez Škrabec in Igor Jurij Pogačar. Kot je razložila Humarjeva, se je kriza zelo poznala. Kot je pojasnila, je letos skopnela okrog petina premoženja stotih najbogatejših. Ali povedano drugače: tistih, ki se jim je premoženje zmanjšalo, je več kot tistih, ki se jim je povečalo.

Pri sestavi lestvice upoštevajo informacije, poznane uredništvu revije Manager in časnika Finance, ter objave drugih medijev in neuradnih virov. Podatke pridobivajo tudi iz tujine.

Kriza je po njenih besedah vplivala tudi na strukturo lestvice. "Manj je tistih iz finančne industrije, izgubljajo predstavniki gradbenega sektorja, prihajajo in dobivajo pa novi podjetniki, ki so znali poiskati tržno nišo, globalizirati tržno poslovanje in najti ravnotežje med zadolževanjem in rastjo podjetja,“ je povedala Humarjeva.

Kje so veliki gradbeni direktorji? Nekateri so "odleteli" že lani, nekateri pa letos. Tisti, ki ostajajo, v vsakem primeru ne ostajajo zaradi visokih prejemkov, ampak zaradi velikih lastniških deležev, ki jim imajo v svojih podjetjih, je še pojasnila Humarjeva.

Globalno gledano imajo še dosti več pod palcem tisti s svetovne lestvice najbogatejših ljudi, ki imajo povrhu vsega še eno prednost – samskost. Preverite, kdo so tisti milijarderji, ki se bi jih splačalo "ujeti" in tako dobesedno čez noč obogateti!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (169)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

myworld
04. 11. 2010 17.30
+1
a ste se vprašal zakaj ima tušmobil minus? vlaganja v infrastrukturo zahtevajo ogromna sredstva in Tuš jih je vložil. je pa za to naredil rezultat in naredil najbolj tehnološko napredno umts omrežje. HVALA BOGU da sem to pravočasno opazil, ker sedaj mi internet res dela hitr in vsepovsod ne pa kokr na simobilu.. Tuš je zame najboljši podjetnik v Slo, skromen in pošten.. Vsaj en!
Igor Hari 1
03. 11. 2010 18.52
Sej ni čudnga , če ma pa take cene .......
Google_Chemtrails
03. 11. 2010 16.38
če daš vsaki delavki oz delavcu najnižjo plačo, kar je v sloveniji možno, si lahko najbogatejši slovenec(niti malo nisem zavisten, še zdaleč ne, ne privoščim pa ljudem, ki imajo delavce za sužnje tako velikega bogastva), LP;)
cool_cat
03. 11. 2010 13.46
Sama mafija lopovska....!!!!!!
saintjozef
03. 11. 2010 11.27
Najbogatejši , Tuš ima 196,2 milijona evrov. Povezani članki - Tuš ima 670 mio evrov dolgov. - A nas zezate?
Toribetty
03. 11. 2010 10.34
Star logo : Tuš vedno boljši !! Nov logo : Tuš delo osvobaja ( velja za nas delavce ) Naslednji logo ... Tuš nič ne bom vzel seboj , ko bom pod
emmanuel
03. 11. 2010 10.03
TUŠ TUŠ VEDNO BOLJŠI ! važno je da je nam zaposlenim izdal VREDNOSTNO KARTICO na katero nam nakaže MALICO, REGRES 200 € (v javnosti imamo pa regres 700€ ) še mal pa nam bo tud pol plače nakazal na to k..... kartico in bomo lahko plačali položnice v TUŠU z našo vrednostno kartco!! BANDITI !!
Cofar
03. 11. 2010 08.24
Klemzy00 se povsem strinjam s tabo. Vendar je tudi veliko takih bogatih, ki so si svoje premoženje ustvarili po vezah in obogateli na nedelaven način! To pa meče slabo luč na vse ostale bogate in PREDVSEM podjetne in sposobne ljudi, ki so ali nadaljevali družinska podjetja in jih naprej razvijali ali pa celo začeli iz nule. In tukaj ljudje ne znajo logično deliti "tajkune" od "poštenih podjetnikov"! Kar se tiče pa večine ljudi "povprečnih prebivalcev" pa itak samo jamrajo. Ni dost 500 evrov plače, ni dost 1000 evrov plače, ni dost niti 2000 evrov.... Če bi se ljudje zavedali, kakšna velika odgovornost sledi, ko imaš recimo svoje lastno podjetje recimo iz 30 do 50 zaposlenimi, sploh ne bi bil noben fouš direktorju koliko mora delat da mu stvari funkcionirajo! Ljuidje bi imeli za 8 urni delavnik tako plačo kot njihov delodajalec. Ampak njihvo delodajalec živi za podjetje 24 ur na dan. Medtem ko zaposlen živi za podjetje zgolj 40 ur na teden (v veliki večini primerov!!!!)
Naglas
03. 11. 2010 08.20
1. Koliko "pufou" je za temi najbogatejšimi? 2. Natega s certifikati in PID-i se nikoli ne bo začela razkrivat? 3. Kako je šlo Peku pod vodstvom 4. (se mi zdi) na lestvici in ali je dobil nagrado za neuspeh? . . . Še nekaj vode bo moralo pretečt pod mostom, da bomo Slovenci vedeli kaj pomeni biti bogat.
Klemzy00
03. 11. 2010 08.01
Zakaj so ljudje resni in zakaj bogati. Tisti ki so bogati so se celo življenje trudili in delali po svojih najboljših močeh, da so si prislužili svoje bogastvo, dajali so delovna mesta mnogim ljudem in sedaj ko nekaj imajo, kar so so ustvarili iz svoje pridnosti, jih ljudje grajajo. Pa poglejmo revne, veliko je takih, ki se ne znajdejo najbolje, saj čakajo in čakajo, da jim bo nekaj samo priletelo iz neba, no to se pa ne bo zgodilo, če bi se vsi potrudili biti delavni in dobri ne bi bilo ne revnih ne bogatih. Sedaj pa tisti, ki so velik del svojega življenja mešali zrak in živeli tako ali drugače na račun drugih, ker se jim enostavno no dalo, potruditi, da bi nekaj naredili iz sebe, se znašli in uspeli, najbolj kritizirajo tiste, ki so si upali in zastavili svoje življenje, zdravje in imetje za to, da danes nekaj imajo. Povedano zelo splošno, vedno in povsod so izjeme.
makiles
03. 11. 2010 07.40
ne razumem kako so lahko nekateri tako bogati in od kot oziroma kako so tako bogati lahko tudi tako zadolženi,KJE JE TU LOGIKA OZIROMA RES DRZAVA NE VE KJE VZETI ALI PA PODPIRA TAKŠNE TAJKUNE;ČE BI DELAVCEM DALI VEČJE PLAČE IN BI DELAVCI IMELI VEČJE PRAVICE VERJETNO TEH BOGATUNOV NEBI BILO SAJ BOGATIJO SPET NA RAČUN REVNIH
tedo974P8medo
03. 11. 2010 07.31
Tuš bo kmalu propadel.
robek35
03. 11. 2010 07.30
Vidite rešitev iz krize je tu, OBDAVČIT in vzeti tistim ki imajo,seveda so najbogatejši samo vprasajte njihove zaposlene kolkokšno plačo imajo. Zaposlenim ne dajo plač ampak vzamejo zase in potem se prosijo državo za pomoč
Domen Volavsek
03. 11. 2010 07.29
Vsako jutro.ko se zbudim pogledam seznam najbogatejših Slovencev,ker me ni na seznamu vstanem in grem v službo.
scipio
03. 11. 2010 07.29
no kaj bi bila rešitev: 0. ti ljudje so kot hude pridne mravljice, ki so na svojih kupčkih zbrale veliko, zelo veliko in recimo, da je to samo po sebi nekaj vrednega; lahko bi tudi oni vse skupaj zafrčkali po gostilnah in trgoviah, tako kot nas to naredi večina; 1. lepo jih je zdaj treba imet v evidenci in pazit da se njihovemu premoženju kaj ne zgodi, predvsem s strani njih samih. 2. v lepem trenutku jim moramo (skoraj) vse pobrat, z davki ali s čim podobnim in jim nekaj malega pustit za zahvalo, ker so toliko nakopičili. na primer skromno rento do konca življenja, njihovim otrokom pa do 24 leta štipendijo za študij 3. iz tako nabranega fonda denar vložiti v nacionalno fondacijo za razvoj in iz nje dajati kredite obetajočim podjetjem. slo nobel. Koliko je vsega tega testa? Ne vem, a če med njimi je MT No.1 z 200 in jih je 100 in je povprečje na glavo npr 50 MIO EUR, je številka 100*50 = 5 MIA EUR, to pa je približno 10% tega, kar slovenija ustvari v enem letu (bruto družbeni proizvod je ca. 50 MIA EUR) To pomeni, da če jim vse poberemo, gremo vsi lahko za 5 tednov žurirat in ne delamo nič, pa bomo tudi njihovo bogastvo pokurili in potem se gremo lahko le še bantustan. Še dobro, da imajo kmetje in del folka veliko pod blazinami in v štumfih. Potem bo seveda potrebno oskubiti še te vire... na koncu se vsi lahko počasi začnemo vračat nazaj na drevesa.
Aa1A
03. 11. 2010 07.16
Saj ne bo več dolgo, ko bo najrevnejši v kakšni kruti bolezni
resenik
03. 11. 2010 07.05
Kje na lestvici je pa Tad...
mamica55***
03. 11. 2010 06.47
TO SO NAVADNI TATOVI .
29350
03. 11. 2010 06.28
Tus je vsaj relativno posteno obogatel z razliko od Lovseta, ki je navaden bandit.
Andreja Nose 1
03. 11. 2010 06.22
če bi jaz miela toliko delavcev ki bi zame delal, bi tud lahko bila najbogatejša