Slovenija

1,1 milijarde evrov težak primanjkljaj

Ljubljana, 25. 02. 2009 17.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Finančni minister Križanič je predstavil rebalans proračuna, težak je kar 1,1 milijarde evrov. Tako sindikati kot delodajalci imajo pripombe.

Bo vladi uspelo rešiti krizo?
Bo vladi uspelo rešiti krizo? FOTO: Damjan Žibert

Člani Ekonomsko socialnega sveta (ESS) so osnutek letošnjega rebalansa proračuna po besedah finančnega ministra Franca Križaniča "v grobem podprli". "Vsak pa je imel pripombe, dodatne predloge," je dejal. Sindikati so podprli večjo socialno naravnanost, delodajalci pa stavijo na boljše upravljanje razvojnih sredstev. Križanič je dodal, da se vsega hkrati ne da upoštevati, da pa je mogoče vsak dober predlog speljati skozi proračun v nekaj letih.

Rebalans je izrazito socialno usmerjen, kar je glede na upad gospodarskih aktivnosti pričakovano. Vendar če hočemo iziti iz krize z neko višjo tehnološko ravnjo, ki bo dala nova kakovostna delovna mesta, bo potrebno v prihodnje proračun bistveno bolj razvojno naravnati. Alenka Avberšek

Kot ocenjuje minister, z rebalansom največ pridobiva slovenski razvoj, izboljšuje se položaj Slovenije pri izhodu iz krize. "Gre za velik premik, za veliko fiskalno spodbudo gospodarski rasti, ki jo dajemo k bistvu EU, ker smo izrazito majhno, odprto gospodarstvo z velikim deležem uvoza v BDP," je poudaril.

Primanjkljaj bo ...

Najnovejši osnutek rebalansa predvideva za približno 9,9 milijarde evrov proračunskih izdatkov, medtem ko naj bi proračunski prihodki dosegli okoli 8,7 milijarde evrov. Proračunski primanjkljaj bo po Križaničevih besedah 1,1 milijarde evrov oziroma 2,9 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

"Primanjkljaj ostaja v maastrichtskih okvirih, seveda če bomo dodali možen primanjkljaj v zdravstveni blagajni, bo to šlo nekoliko čez," je dejal. Če bi prestavili katero od načrtovanih investicij v prihodnje leto, bi se po ministrovih besedah znašli približno v okviru triodstotnega primanjkljaja. Proračunske prihodke bodo povečevali prek posrednih davkov, dviga trošarin, kakšnih "posebnih povečanj ostalih davkov" pa po ministrovih besedah ni predvidenih.

Minister je potrdil, da hitrejše vračanje preplačanega DDV v rebalansu letošnjega proračuna ni predvideno. "Prihodki se s tem zamikom nekoliko povečajo, kar nam omogoča ostajati v maastrichtskem okviru ali zelo blizu njega," je dejal. V rebalansu je zajetih večina ukrepov, sprejetih lanskega decembra in sredi februarja, nekateri pa bodo zajeti v proračunu za prihodnje leto, ki ga bodo začeli pripravljati maja.

Ta vlada ima to nesrečo, da je krizo uvozila. Pretekla vlada je pripravila močne ukrepe, med njimi tudi za davčno razbremenitev gospodarstva, kjer je sedanja vlada zatajila. Andrej Vizjak (SDS)

Kaj pravijo sindikati?

Za predsednika Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) Dušana Semoliča, ki je izrazil zadovoljstvo, da se je vlada pred sprejemom rebalansa pogovorila s socialnimi partnerji, je pomembno, da rebalans zvišuje sredstva za aktivno politiko zaposlovanja. Sindikati so po njegovih besedah podprli tudi zviševanje sredstev za tehnološki razvoj in znanost.

Proračunski primanjkljaj bo velik.
Proračunski primanjkljaj bo velik. FOTO: POP TV

Semolič opozarja, da je nekaj neznank zlasti na prihodkovni strani, pri čemer so sindikati opozorili, da bi bilo mogoče bolj progresivno obdavčiti dohodnino. Na odhodkovni strani so rezerve zlasti pri investicijskih odhodkih, med drugim pri novogradnjah, investicijskem vzdrževanju, nakupu opreme. "Kakšna fasada lahko počaka kakšno leto. Tu bi bile še možne spremembe," je dejal.

Izvršna direktorica za zakonodajo in politiko pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) Alenka Avberšek je dejala, da so današnjo sejo razumeli kot začetek dlje časa trajajočih pogovorov za iskanje novega ravnovesja med socialno in razvojno naravnanimi ukrepi.

Poudarila je, da je treba sofinancirati ključne razvojne projekte, saj se bo "Evropa gotovo razvijala, z nami ali brez nas", in da je zelo pomembno posrbeti za bolj učinkovito porabo in upravljanje s sredstvi, ki so namenjena za raziskave in razvoj. Tako bi namreč lahko poskrbeli za kakovostne projekte, s katerimi bomo lahko bolje črpali evropska razvojna sredstva.

Avberškova pričakuje, da bo v proračunu za prihodnje leto za razvoj namenjenih več sredstev, po njenem pa bi morala biti bolj razvojno naravnana tudi sredstva, ki so namenjena za socialne ukrepe. In sicer v smeri pridobivanja znanj ter pripravljenosti ljudi za drugačen način dela.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (204)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zogby
28. 02. 2009 12.00
RADO62 To ni moj lažni občutek,saj ga doživljam na lastni koži! Seveda se Pahorju kaže veeeelliiiikanski primanjkljaj,ko pa mu je tako stanje zapustil Janša in njegov finančni "mastermind" Bajuk! Kaj res misliš,da je Pahor naredu tako finančno luknjo v samo dobrih 3 mesecih!!!! Ali je bolj možno,da je ta finančna luknja bolj delo 4-letnega mandata Janše??!!!!! S tem,da so navzven prikazovali super malo državico,na naoter jim je pa počasi gnila ter pripeljala do skorajšnjega izginotja srednjega sloja!!!! Mogoče pa ti tako dobro živiš,da imaš ta tvoj "lažni" občutek!!??
manjakranjc@hotmail.com
26. 02. 2009 18.18
Poltik70 Welcome! Drugače pa ti ves čas tu agitiraš o nekih zmenkarijah in mešanju spolov; preveč vem, da bi se igral na teh indicah, ki so zrasle na zelniku Butalca! Resnično sem ti povedala, tudi sama sem si premislila zaradi dvojnega značaja, ter nefer igre! Premisli!
RADO62
26. 02. 2009 16.53
politik7026.02.2009, 16:370 ... Pa vidim, da ste vsi levičarji navadni lažnivci, ki v prostem času obiskujete bordele kot vaš velik vzornik Jurij... Očitno spadaš v isti koš in se greš še kakšne ilegale z dr.g. za preživetje... heh...
politik70
26. 02. 2009 16.37
Manjak... Za tistole spodnje pisanje se bomo pa še pogovarjali! Nekdo je šel očitno predaleč! In to zelo močno!
RADO62
26. 02. 2009 15.07
zogby26.02.2009, 14:37... to je samo tvoj lažni občutek... V teh časih se stvari merijo z ekonomskimi kazalci, ki so Janševi vladi kazali dobro, medtem ko Pahorju kažejo pa velikaaaaaanski primankljaj.....heh... Očitno levičarji bolj verjamete vedeževalcem kot ekonomski stroki.... heh
zogby
26. 02. 2009 14.37
"RADO62 nefretete ... A ti si res tako tumpasta al se samo delaš, ker ne razumeš, da je sedanja vlada naredila luknjo, ki znaša 1 miljardo eur... Presežek o katerem govotiš pa je znašal borih 37 mio evrov... Mal se poduči in potem se čez kakšen mesec vrni na forrum, ker zgleda, da nimaš osnove za razpravljat o teh stvareh... heh" Mah,daj no Pahor ni toliko finančno luknjo naredil,to je še vedno Janševa zapuščina in mojstrovina bivšega financ-ministra Bajuka! JA prav on je bil "mastermind" te revščine,ki je sedaj v Sloveniji,moram priznati zares "odličen" finančnik!!! A je imel tudi on kaj prstov vmes pri "zelo dobrem" finančnem položaju Argentine v 90-ih!!? Za "nagrado" so mu pa kupili letalsko karto za v Slovenijo!
strogoff
26. 02. 2009 14.33
Levosučni in Desnosučni so VSE že pokradli - OSTALO NI NIČ !! _ _ _
zakretene
26. 02. 2009 13.29
Hej Slovani, naša rit slovanska mehko serje...
Cukercek Sladki
26. 02. 2009 13.10
Politik samo za tebe in samo za PRAVE čase! Vstanite, v suženstvo zakleti, ki jarem vas teži gorja! Zdaj stara pravda k borbi sveti vas kliče za prostost sveta. Ta svet krivičnosti razbijmo, do tal naj boj ga naš podre; nato svoj novi svet zgradimo, bili smo nič, bodimo vse! Že se ljudstvo je zbralo, v zadnjo borbo že hiti, da z Internacionalo prostost si pribori.
manjakranjc@hotmail.com
26. 02. 2009 13.02
Politik70 Prosim upoštevaj moj nasvet in pridi. Baje veš kdo in kje sem doma, torej ni težav. Novih poznanstev pa ni nikoli preveč, mar ne? Verjetno si ženi že povedal za izlete v neznano ali morebiti hčeri omogočil boljše razmere, ki jih sam nisi zmožen dati. Le pridi, če resnično zaupaš prašku in želiš izvedeti, zakaj te še niso izbrisali iz portala. Prosim!
Prvo Borec
26. 02. 2009 13.01
Radosave !! Levičarjem sploh ne kapne v kakšno past jih je MJJJ zapeljal !! MJJJ igra zelo umazano igro in se mu ...... za državljane Slovenije !!
RADO62
26. 02. 2009 13.01
Zgleda, da si je Pahor zelo ležerno predstavljal vodenje države.... heh... Samo sprana kumrovška frazologija očitno ne bo dovolj dragi Borut.... heh
Prvo Borec
26. 02. 2009 12.57
Radosave !! Pahor je preblag z desničarji !!
politik70
26. 02. 2009 12.56
Tadej! Ti bo že prašek povedal ali pride ! Mene ne zanimaš!
RADO62
26. 02. 2009 12.53
Prvo Borec26.02.2009, 12:350 ... V tem postu je vse zlagano, tako da nima smisla komentirati... Dejstvo, da se Slovenija pod Pahorjevimi ekonomskim analfabeti gospodarsko in finančno potaplja pa ostaja.... In to vas boli dragi kljukci levičarski.... heh...
manjakranjc@hotmail.com
26. 02. 2009 12.52
Poltik70 Torej, dobim danes obisk ali ne. Zaradi tako "velikih" gostov, bom prestavila obveznosti. Torej?
manjakranjc@hotmail.com
26. 02. 2009 12.50
nefretete Se opravičejm; nisem vedela, da ni Slo. beseda!? heh
politik70
26. 02. 2009 12.49
legalc Spet te bojo brisal al boš pa še baan fasalod admina ali adminke .... Pol pa v jok in na drevo smrk smrk......
Prvo Borec
26. 02. 2009 12.49
Moj avatar je za desničarjie !! Samo navalite in pazite na ekrane !!
nefretete
26. 02. 2009 12.48
manjica: ti, ki tako zelo obvladaš slovenščino, da še mamo manko vlečeš za pomoč pri definiciji oksimorona, pa uporabljaš take nelepe hrvaške besede, kot je NADIMEK?citiram: "Sama rada spremljam nadimke, " C c c... (ali po Radekovo heh)