Gospodarstvo

Stekel stečajni postopek nad TVM

Maribor, 08. 03. 2011 11.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA / P.J.
Komentarji
6

Stečaj je predlagala uprava TVM, saj lastniki niso našli partnerja, ki bi bil pripravljen v podjetje investirati. TVM je sicer v lasti Viator & Vektorja.

Tovarna vozil Maribor
Tovarna vozil Maribor FOTO: Mia Media

Okrožno sodišče v Mariboru je danes izdalo sklep o začetku stečajnega postopka v Tovarni vozil Maribor (TVM), potem ko je pretekli četrtek uprava družbe vložila predlog za stečaj. Za stečajno upraviteljico je sodišče imenovalo odvetnico Aljo Markovič Čas, upniki pa imajo zdaj tri mesece oziroma najpozneje do 8. junija čas, da prijavijo svoje terjatve.

Uprava TVM je zahtevo za začetek stečaja na mariborsko sodišče vložila pretekli četrtek, s čimer se je zaključila agonija 140 zaposlenih, ki so s stavko že od novega leta neuspešno skušali izsiliti poplačilo zaostalih obveznosti. Uvedba stečaja je pričakovana, čeprav je lastnik podjetja, družba Viator & Vektor, še 18. februarja obljubljal, da je našel novega, vendar nerazkritega lastnika.

Lastniki so ob tem obžalovali, da so bili pri iskanju ugodne rešitve za mariborsko tovarno neuspešni. Kot so sporočili iz Viator & Vektorja, so si v prepričanju, da izdelki, znanje, zmogljivosti in naročila, ki jih TVM ima, zagotavljajo uspešno poslovanje, v zadnjih dveh letih od nastopa finančne in gospodarske krize prizadevali, da poiščejo strateškega partnerja oziroma kupca tovarne.

"Pogovori so potekali z različnimi potencialnimi partnerji iz Slovenije in tujine, iskali smo tudi mnoge druge rešitve, ki bi omogočile nadaljevanje proizvodnje in razvoj podjetja," so zapisali v V&V in dodali, da so se zaman trudili pridobiti tudi obratna sredstva za proizvodnjo s strani bank, takšna sredstva pa so lastniki zagotavljali tudi sami.

TVM, ki se je ukvarjal s proizvodnjo avtobusov, je bil v krizi že dve leti. Ker je večkrat prišlo do zamud pri izplačilu osebnih dohodkov, so delavci 3. januarja začeli stavko, ki se je nadaljevala vse do danes. Podjetje jim dolguje plači za december in januar, prav tako ni plačalo vseh obveznosti do pokojninske in zdravstvene blagajne in odpravnin že odpuščenim delavcem in prihodnjim upokojencem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tezkakovina
09. 03. 2011 11.36
Bravo Madyy ! Res bo potreben globok rez v to gnilo leglo.Nič hudega.Imamo dovolj mladih in poštenih strokovnjakov,ki lahko zasedejo bilokatero mesto.Poglejmo kdo zaseda vodilna mesta v državi : sami samouki,ki so kupili šnelkurs diplome od nekih kvazi privat fakultet-dejansko pa so večji bedaki kot so bili.
Madyy
09. 03. 2011 10.59
Zakaj niso povprašali tistega dohtarja Ekonomije iz Merkurja...on vse ve..?? Baje bi morali v stečaj dati obvezno vse družboslovne Fakultete predvsem pa Ekonomijo saj toliko škode kot so jo ti naredili je ni naredil niti Hitler v drugi svetovni vojni..?? Obvezno bi jim pa še morali populiti jezike in zalepiti lape z vsem selotejpom, ki so ga pridelali v zadnjih letih. poleg Likvidacije Parlamenta in zbornic je to nujen ne pa zadosten pogoj za preprečitev državljannske vojne in krvave revolucije.
vetrolov
08. 03. 2011 17.55
menedžer nad menedžerji. lopov nad lopovi.
antonino
08. 03. 2011 13.33
A BO KDO ENKRAT USTAVIL TO KRAJO Z BLAGOSLOVOM VLADE IN POSLEDIČNO SESUTJA SLOVENIJE - BOJIM SE, DA NI KANDIDATA, DA TO NAREDI
antonino
08. 03. 2011 13.29
pavček bo tvm samo formalno dal v stečaj - da se znebi pufov in delavcev, naslednji teden bodo normalno delali pod novo firmo ( npr tvp - tovarna vozil pavček ), na katero bo prenesel vse kar je tu dobrega z programom vred na novo firmo, pa še za vsakega delavca, kateremu bo v knižici pritisnil samo žig te druge firme, bo dobil od države po 4000€ - to pa je biznis, seveda z blagoslovom vladajoče garniture- predvsem LDS, na stari firmi bo pa šlo v stečajno maso par starih palet, ker drugo bo vse " prenesel " na novo firmo
antonino
08. 03. 2011 13.24
normalno, da ni hotel nobeden kupit tvm, če ga bo pa stečaju dobil zastonj.