Gospodarstvo

'Stečaj Primorja bo stekel v zakonsko določenem roku'

Ljubljana, 20. 06. 2012 14.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Zakaj sodišče še vedno ni sprožilo stečajnega postopka Primorja? Sindikalni viri menijo, da razlog tiči v tem, da je bil primer dodeljen sodnici, ki je na dopustu. A na novogoriškem sodišču pravijo, da bo stečaj stekel v zakonsko določenem roku.

Primorje
Primorje FOTO: POP TV

Čeprav je Primorje že v četrtek vložilo predlog za stečaj družbe, sodišče še vedno ni sprožilo stečajnega postopka. Viri iz sindikata Primorja pa pravijo, da stečajni postopek še ni stekel, ker je bil primer dodeljen sodnici, ki je na dopustu. Po odgovore smo se obrnili na okrožno sodišče v Novi Gorici, kjer so nam sporočili, da bo o predlogu za stečaj odločeno v zakonskem roku, to je do petka, 22. junija.

Kot je znano, je upravni odbor vložil predlog za stečaj, ker družba ni več sposobna poravnati obveznosti, je trajneje nelikvidna in ker pogajanja s strateškim partnerjem niso prinesla dovolj hitrih in konkretnih rezultatov. Iz finačno-računovodskega poročila družbe je razvidno, da družba več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo več obveznosti v skupnem znesku, ki presega 20 odstotkov obveznosti družbe, izkazanih v letnem poročilu za zadnje poslovno leto (pred zapadlostjo teh obveznosti). S tem je skladno z zakonodajo izpolnjena tudi insolventnost družbe.

Upravni odbor je sicer predlog za stečaj vložil, ker ocenjuje, da bo postopek stekel hitreje, kot bi stekel ob predlogu za stečaj, ki so ga vložili sindikati. Tako se bodo delavci hitreje lahko vpisali na zavod za zaposlovanje in prejeli nadomestila, ki jim pripadajo, še navajajo v družbi in izražajo pričakovanje, da bo sodišče v najkrajšem možnem času izdalo sklep o začetku stečaja.

Upali na srečen konec

Ajdovska gradbena družba Primorje je še kot zadnje veliko gradbeno podjetje upala na srečnejši konec agonije, ki se je začela zaradi splošne krize gradbeništva v Sloveniji. Vendar so bili poskusi nove uprave, kot tudi iskanje strateškega partnerja, ki bi v podjetje vložil 30 milijonov evrov, neuspešni.

Ker niso dobili v celoti plačanih plač za marec, so delavci v Primorju 14. maja začeli stavkati. Stavkali so vse do 5. junija, ko je bilo dokončno jasno, da za podjetje ni več rešitve.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

travarpero
21. 06. 2012 09.13
+2
No pa se je spet pojavu LIZO .Naj vam povem kaj pomeni kratica HOLDING . Hlapčevska organizacija lopovov - direktorjev in ničvrednih GOSPODARJEV ! ! ! !
sintax
20. 06. 2012 17.57
+7
Bomo videli če res do 22.6 kajti to močno smrdi po našemu botru Černigoju in njegovi kompaniji.......................
guk
20. 06. 2012 23.47
+5
ma to je vse ena banda skorumpirana,in mi državljani to dopuščamo.
motorka57
20. 06. 2012 15.22
+6
Pri nas gre pa vvse po zakonu.Tudi stečaj Primorja, je po zakonu,ali je želja botrčka Černigoja ????