Gospodarstvo

Stečaj družbe CPL – drugič

Ljubljana, 03. 06. 2013 13.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Stečaj nad družbo CPL se je začel znova, potem ko je bil februarja začeti postopek ustavljen. Tudi v drugem primeru je stečajni upravitelj Veljko Jan. Uvedba stečaja bo olajšanje prinesla odpuščenim delavcem, saj bodo končno upravičeni do nadomestila iz jamstvenega sklada.

Na povračilo zaostalih plač in drugih prispevkov bodo morali delavci počakati do konca stečajnega postopka.
Na povračilo zaostalih plač in drugih prispevkov bodo morali delavci počakati do konca stečajnega postopka. FOTO: 24ur.com

Okrožno sodišče v Ljubljani je začelo stečajni postopek nad družbo Cestno podjetje Ljubljana (CPL). O zahtevah upnikov za stečaj je znova odločalo po tem, ko je višje sodišče aprila razveljavilo februarja izdani sklep o začetku postopka. Upnikom terjatev ni treba znova prijavljati.

Kot je razvidno iz sklepa o začetku postopka, ki je danes objavljen na spletni strani Ajpesa, je stečajni upravitelj Veljko Jan. Ta je vodil že februarja začeti postopek.

Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice prijavijo v treh mesecih; zadnji dan je 3. september. Upnikom, ki so svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice že pravočasno prijavili v stečajnem postopku, ki je bil začet 26. februarja letos, teh ni treba še enkrat prijavljati, saj se bodo upoštevale kot prijavljene.

Po razveljavitvi sklepa o stečaju so se delavci, ki so jih odpustili v stečajnem postopku, znašli v zapletenem položaju. Izplačilo iz jamstvenega sklada jim pripada le ob razglasitvi stečaja.
Po razveljavitvi sklepa o stečaju so se delavci, ki so jih odpustili v stečajnem postopku, znašli v zapletenem položaju. Izplačilo iz jamstvenega sklada jim pripada le ob razglasitvi stečaja. FOTO: S.S.

Sodišče je odločitev sprejelo na podlagi zahtev za stečaj, ki so jih vložili upniki SKB banka, Banka Celje, SCAC Italpali in Probanka, za katere je ugotovilo, da je podana aktivna legitimacija. O tem, ali imajo to legitimacijo tudi štirje delavci, ki so bili poplačani na dan naroka februarja, v izogib zavlačevanju postopka sodišče ni odločalo. Za odločitev to ni bilo potrebno, saj je podana aktivna procesna legitimacija preostalih štirih upnikov, ki so zahtevali stečaj, navaja sodišče.

Sodišče je ugotovilo, da sta izkazani obe zahtevani predpostavki za začetek s strani upnikov predlaganega stečajnega postopka.

V okviru februarja začetega postopka je delo izgubilo 264 delavcev, od katerih jih je začasno, kot omenjeno, delo ohranilo 44. 75 nekdanjih delavcev CPL je na delovno in socialno sodišče vložilo tožbe zaradi nezakonite odpovedi delovnega razmerja.

CPL po navedbah sodišča ni uspel izpodbiti obstoja dejstva, da več kot dva meseca zamuja s plačilom obveznosti v znesku, ki presega 20 odstotkov zneska njegovih obveznosti. Po bilančnih podatkih iz konca leta 2012 je imel do bank 5,1 milijona evrov dolgoročnih in 24,2 milijona evrov kratkoročnih obveznosti, verjetno izkazane terjatve štirih predlagateljev pa presegajo 19 milijonov evrov, navaja sodišče.

Ugotavlja tudi, da je podana domneva, da CPL več kot tri mesece zamuja z izplačilom plač do višine minimalne plače ali s plačilom davkov in prispevkov, ki jih mora poravnati s plačami.

CPL trdi, da izplačuje plače, sodišče dokazov za te trditve ni našlo

Da je dolžnik s temi izplačili zatrjeval neobstoj dejstva trimesečne zamude z izplačilom plač in prispevkov, je najmanj nedostojno, v resnici pa je tako postopanje mogoče označiti za norčevanje iz sodnega postopka. Okrožna sodnica Jana Khalil Šnuderl

Družba je na naroku 22. maja izjavila, da plače izplačuje prek obvladujočih družb. Sodišče ugotavlja, da ni podala dokazov za svojo trditev, da je v obdobju zadnjih treh mesecev pred uvedbo tega postopka (tj. pred datumom vložitve prvega predloga ob upoštevanju, da je predlagatelj SGP Zasavje svoj predlog umaknil, torej predloga SKB banke 14. decembra 2012) delavcem izplačal plače in prispevke iz plač.

CPL torej ni dokazal niti, da je on sam izplačal svojim zaposlenim plače in prispevke iz plač in tudi ne, da je to storil kdo drug namesto njega, piše sodišče. Na naroku 29. maja je CPL predložil obračun plač 44 še zaposlenim delavcem za devet dni marca (od 23. do 31. marca), ki jih je izplačala družba prek stečajnega upravitelja, ter obračun davkov in prispevkov za to obdobje.

Okrožno sodišče je danes ločeno objavilo, da preklicuje narok za začetek stečajnega postopka, ki je bil sklican za 18. junij.

Danes objavljena odločitev okrožnega sodišča je druga v zadevi zahtev za stečaj CPL. Že februarja je začelo stečaj CPL, a je Višje sodišče v Ljubljani aprila ugodilo pritožbi družbe pooblaščenke CPL in zadevo vrnilo okrožnemu sodišču v nov postopek. Družba je omenjenim štirim delavcem na dan naroka v februarju izplačala plače. Višje sodišče je ugotovilo, da upnik, ki je poplačan že pred začetkom stečajnega postopka, nima več pravnega interesa za vodenje postopka, s tem pa preneha tudi njegova aktivna procesna legitimacija.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Marjana Del Negro
05. 06. 2013 18.25
+2
majorb tvoj komentar je nerazumljiv
majorb
05. 06. 2013 16.57
-3
CP Ptuj bo sedaj to delo prevzelo.
ex.CPL delavec
04. 06. 2013 21.14
+3
ker očitno na moje pismo ministrom ne bo odgovorov sem po tistem starem: pomagaj si sam in ta zgorn ti bo pomagal, šel malo raziskovanja pomenov. In pri tem na žalost ugotovil da razveljavitev nekega sklepa po naši pravni terminologiji ne pomeni razveljavitev vseh dejanj ki izhajajo iz njega. Po pomenu pravnih izrazov v javni praksi pomeni: Razveljavitev pomeni, da učinki odločbe/sklepa, ki so že nastali, ostanejo v veljavi, vendar na podlagi razveljavljene odločbe/sklepa ne morejo nastati novi učinki. Pravnomočnost pa :Posamičen upravni akt je pravnomočen, ko zoper njega ni več možna pritožba in ni mogoče v zvezi z njo sprožiti upravnega spora. No in če povzamemo po mojem laičnem razumevanju: -Jan je vsem delavcem izdal nepravnomočen sklep o odpovedi, ki kot učinek ne glede na razveljavitev ostane v veljavi. V bistvu bi Jan lahko izdal sklepe šele po 29.04.2013, ko je bilo objavljeno. -Kar pomeni da sklep o odpovedi zaradi stečaja ostane v veljavi za tiste ki se niso pritožili. Za tiste ki so se pritožili v pritožbenem roku mora o sklepu odločati sodišče. Za tisti ki so se pritožili po razveljavitvi pa ne, ker na podlagi razveljavitve ne morejo nastati novi učinki. -Jamstveni sklad je izdal sklep o plačilu na podlagi sklepa okrožnega sodišča, in bi po tem takem moral ostai v veljavi, ne glede na odločitev višjega sodišča. Kajti odpoved oz umik izplačila na podlagi razveljavitve je nov učinek ki pa zaradi razveljavitve ne sme nastati. Tako da bi bilo pravilno da jamstveni sklad takoj izplača predvidene in že potrjene vsote ne pa da teče nov 60dnevni rok. Nov sklep o pričetku stečajnega postopka pa bo dejansko pravnomočen če se nihče ne pritoži nekje konec Junija začetek Julija odvisno od vročitve. Če pa se bodo pritožili pa začetek Avgusta, če se na sklep višjega ne bodo pritožili. Kar se pa tiče vlaganje zahtevkov v stečajno maso pa ne vem kam spadajo, v učinek ki je v veljavi ali ne. Po menju sodnice se vloge smatrajo kot učinek ki je v veljavi.
ex.CPL delavec
03. 06. 2013 22.44
+5
Ste opazil še eno sodniško. V sklepu piše Upnikom, ki so svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice že pravočasno prijavili v stečajnem postopku nad dolžnikom po sklepu St 2515/2012 z dne 26.2.2013 in na podlagi oklica z istim datumom, le-teh ni potrebno še enkrat prijavljati, saj se bodo njihove terjatve oz. zatrjevane ločitvene in izločitvene pravice upoštevale kot prijavljene. Halo. A ni bil ta sklep razveljavljen??????.In Cpl bo 100% ugovarjal im spet bomo zvisel, oz nas hočjo potegnt še za plače februar, marec, april, maj ko ni bilo stečaja. No sindikalisti boste kaj preverili na to temo, masikdo bo z dodatnimi 3 meseci lahko kakšen mesec dalj na zavodu.Pa tudi terjatev se poveča. Mislim da je prav da se da delavcem možnost za max možnen vpis terjatve, ker vemo da se od tega na koncu dobi iz stečajne mase le par procentov, večja kot je vsota večji je končni %.
ex.CPL delavec
03. 06. 2013 22.10
+6
Sem mal zračunal kdaj bo sklep o stečaju pravnomočen: 8dni vročitev. 15dni rok za pritožbo. 30 dni do obravnave na višjem. 20dni do objave višjega sodišča(toliko je trajalo prvič od sklepa 10.4. do objave 29.04.) 65dni od danes do sklepa višjega sodišča ki pa bo, kdo ve kakšno??????. Torej bo CPL pravnomočno v stečaju, v najbolšem primeru 07.08..2013. Do takrat pa bo Jan delal nič na poplačilu dolgov, pisal bo mesečna poročila in 2x po 15min na tede prišel v firmo (kot je bilo sedaj), Jamstveni sklad ne bo izplačal nič ker teče nov 60dnevni rok, a morajo prej ponovno obravnavati, se pravi nekje 31.08.2013 bo izplačilo iz jamstvenega sklada če bo vse po sreči. Saj poznate tisto v času dopustov. Kad imam para kupam se u moru.... No sedaj bo pa takole. Petrič&Co ukrali mi pare i kupaju se u moru, a ja jih nemam pa doma u lavoru (če bom mel za vodo). Sudija, Petrič&co sunčaju se na plaži, a ja nisam platio struju, pa u pritvoru na stalaži.
CPL_DELAVEC
03. 06. 2013 20.55
+15
Popravni izpit uspel.Težka bo.Fantje so se ujeli v popolni nadzor ko so veselo ropali banko (KPL).
CPL_DELAVEC
03. 06. 2013 21.13
+15
Stanček-To ti je drugič v tvoji zgodovini ko tvoji hlapci (odvetniki) na sodišču niso prišli do besede-Pazi tretjič bo (kle t k a)!?
CPL_DELAVEC
03. 06. 2013 20.46
+10
Išči you tube ." NE ODHAJAJ VEČ - ansambel Slavka Petriča "
ex.CPL delavec
03. 06. 2013 14.39
+10
Te risanke bo konec ko poteče pritožbeni rok. 15 dni od vročitve. Bomo videli koliko časa bodo vročali.
vsi za enega
03. 06. 2013 14.20
+2
Saj ni res... celo višje sodišče je tukaj "izdalo svoj račun"...BANANA REPUBLIKA...končno bojo delavci prosti...
mijavci
03. 06. 2013 14.20
+20
Kolk časa se bo pa Stanko Petrič še na odru smejal.
CPL_DELAVEC
03. 06. 2013 20.59
+13
Ne dolgo-Sedaj bo lahko igral samo še nanizanko ODPISANI
majorb
05. 06. 2013 16.58
-1