Gospodarstvo

Ste pripravljeni? Veščine, ki jih morate osvojiti za to, da dobite in obdržite službo

Ljubljana, 20. 06. 2016 07.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 8 min
Avtor
Jasna Simončič
Komentarji
70

Tehnološka revolucija, ki je prinesla velike družbene spremembe, vpliva tudi na način, kako delamo in kakšne veščine potrebujemo za delo. Če želi delovno okolje izkoristiti prednosti, ki jih prinašajo spremembe, mora prilagoditi veščine, ki jih imajo zaposleni. Kar pomeni, da se morate prilagoditi tudi vi.

Mnoge delodajalce bolj zanimajo veščine in osebnostne lastnosti kot samo znanje, saj to hitro zastara.
Mnoge delodajalce bolj zanimajo veščine in osebnostne lastnosti kot samo znanje, saj to hitro zastara. FOTO: Thinkstock
Kot otrokom so nam govorili, da moramo biti pridni v šoli in bomo na koncu nagrajeni z dobro službo. Pridno smo delali, kar so nam naročili učitelji in če smo čim natančneje ponavljali, kar so povedali, so bile ocene višje. Kreativnost je sodila v dramske krožke.

In takšen priden, uspešen, poslušen učenec je postal dijak, študent, magister. In na koncu ga ni pričakala služba, temveč zavod.

Kaj se je spremenilo v tem času? Vse.

Ko je zaprt v izobraževalne ustanove živel v svetu obljub o pridnem učenju, ki prinese dobro službo, ga je povozil čas. Razvijal je poslušnost, voljo in sposobnost za učenje. Ker so takšne veščine v službi potrebovali njegovi starši. Šef je določal, kaj, kako in kdaj je treba narediti.

Učili so ga, da ne sme dvomiti v avtoriteto ali ji ugovarjati, nato pa vstopi v realen svet, v katerem je najbolj pomembno biti ustvarjalen, sposoben reševati težave, razmišljati izven okvirjev, dvomiti v avtoriteto, ji argumentirano nasprotovati, predlagati drugačne rešitve težav. Svet se je v kratkem času izjemno spremenil, še hitreje se spreminja naprej.

Četrta industrijska revolucija

Nahajamo se na pragu velikih sprememb, ki jih prinaša tako imenovana četrta industrijska revolucija. Če je prvo industrijsko revolucijo zaznamoval parni stroj, drugo elektrika in motor na notranje izgorevanje, tretjo pa elektronske komunikacije in informacijske tehnologije, je za četrto značilen razvoj umetne inteligence, robotov in biotehnologije. "Stojimo na robu tehnološke revolucije, ki bo do temeljev spremenila način, na katerega živimo, delamo in se povezujemo drug z drugim," je prepričan Klaus Schwab, ustanovitelj Svetovnega gospodarskega foruma (WEF).

Po prepričanju drugega člana Svetovnega gospodarskega foruma Alexa Graya bo razvoj napredne robotike, umetne inteligence, naprav, sposobnih učenja, umetne inteligence, naprednih materialov in biotehnologije, zelo spremenil način, na katerega živimo, in način, na katerega delamo. Nekatere službe bodo izginile, druge bodo postale pomembnejše, nekatere, ki danes še ne obstajajo, bodo postale nekaj vsakdanjega. Gotovo pa je, da se mora tehnološkim spremembam delovno okolje prilagajati že zdaj, da bi lahko dohajali spremembe in želi koristi tehnološkega napredka. Kako? S prilagajanjem veščin in kompetenc, ki jih zahteva delovno okolje.

Kompetence so kombinacija vedenj, osebnostnih lastnosti in veščin, ki jih ima posameznik.

Marsikje so pomembnejše od samih znanj, saj vemo, da znanje v hitro spreminjajočem se svetu hitro zastara in ni dovolj za delovno uspešnost.

Katere veščine in kompetence delodajalci danes najbolj cenijo?

najpomembnejše veščine
najpomembnejše veščine FOTO: Canva.com / Thinkstock
Najpomembnejše veščine so sposobnost kompleksnega reševanja težav (na temelju drugih veščin in izkušenj iz vsakdanjega življenja ter tudi na podlagi čustvene inteligence, o kateri bomo spregovorili kasneje), ter sposobnost timskega dela (sodelovanje v razpravah, upoštevanje mnenj in občutkov drugih, prilagajanje, skupno iskanje rešitev, grajenje medsebojnih odnosov sodelovanja).

Zelo pomembna je tudi sposobnost kritičnega mišljenja. Gre za objektivno presojanje na podlagi argumentov, utemeljeno sklepanje, analitično mišljenje za razumevanje in reševanje težav, jasno podajanje mnenj in predlogov.

Pomembna je tudi sposobnost postavljanja prioritet in organizacije, torej sposobnost načrtovanja, razvrščanja opravil po pomembnosti ter sposobnost jasnega, učinkovitega govornega komuniciranja ter pisnega sporazumevanja.

Vse bolj pomembna je vešča uporaba novih tehnologij.

Ker čas hitro beži, še hitreje pa se spreminja način dela - kaj bo najpomembneje čez nekaj let?

WEF je na podlagi raziskal identificiral, katere veščine naj bi bile zaželene čez nekaj let, že leta 2020:

veščine v prihodnosti
veščine v prihodnosti FOTO: Canva.com / Thinkstock
Veliko bolj pomembna bo postala ustvarjalnost, najbolj pa bo iskana sposobnost reševanja kompleksnih težav in sposobnost kritičnega mišljenja.

Pomembna pa bo postala tudi čustvena inteligenca, ki je danes še ne najdemo med prvimi desetimi. Gre za sposobnost prepoznavanja svojih čustev (samoobvladovanja, uravnavanja in prilagajanja) ter razumevanja čustev drugih, zmožnost spodbujati in podpirati druge in preprečevati, da bi lastna čustva vplivala na naše delo.

Nagnjenost k pomoči pomeni, da radi pomagamo drugim, da sodelujemo z njimi ter da smo pozorni in uvidevni.

Kognitivna fleksibilnost pa sposobnost, da preklapljamo med razmišljanjem o dveh različnih konceptih in da lahko istočasno razmišljamo o več konceptih hkrati.

Vse bolj bodo torej pomembne naše osebnostne lastnosti, naša človečnost, prijaznost, zmožnost sodelovanja in sočustvovanja z drugimi, naša čustva. A hkrati tudi zmožnost obvladovanja teh čustev in predvsem sposobnost kritičnega in ustvarjalnega razmišljanja, reševanja težav in pogajanja.

Po raziskavah Institute for the Future (IFTF) pa bodo ključne naslednje delovne kompetence:

Osmišljanje

Vse bolj je pomembna sposobnost povezovanja, saj iz nje izvira ustvarjanje novih idej. "Da bi resnično ustvarjali in prispevali svetu, moramo biti sposobni povezovanja neštetih pikic, navzkrižno povezovati ideje iz mnogo različnih disciplin, kombinirati in ponovno kombinirati kose in graditi nove gradove," je to sposobnost domiselno opisala pisateljica Maria Popova.

Družbena inteligenca

Ena izmed ključnih veščin je in ostaja sposobnost povezovanja z ljudmi in grajenja medsebojnih odnosov. Sposobnost povezovanja z ljudmi na globlji način, ne glede na to, ali so sodelavci ali stranke (tujci), nam omogoča, da smo uspešni, da stvari naredimo do konca ter da rešujemo kompleksne probleme. 

Pomembno je, da razvijamo sposobnost hitrega razumevanja čustev in motivacij drugih, nujno je, da zavzamemo človeški pristop k poslu.

Prilagajanje

Vedno moramo skrbeti, da bomo ostali relevantni. S hitrostjo, s kakršno se podjetja spreminjajo, ni dovolj le to, da dohajamo. Moramo biti samoiniciativni in nenehno izboljševati svoje veščine, potiskati se moramo izven con udobja, postati moramo nenehen študent in se hitro prilagajati novim realnostim – s tem bomo ustvarjali vrednost.

Ena izmed ključnih veščin je sposobnost timskega dela (sodelovanje v razpravah, upoštevanje mnenj in občutkov drugih, prilagajanje, skupno iskanje rešitev, grajenje medsebojnih odnosov sodelovanja), prav tako pa jezelo pomembno, da smo vešči uporabniki digitalnih medijev in znamo pretvoriti ogromne količine podatkov v jasno razumljive razlage.
Ena izmed ključnih veščin je sposobnost timskega dela (sodelovanje v razpravah, upoštevanje mnenj in občutkov drugih, prilagajanje, skupno iskanje rešitev, grajenje medsebojnih odnosov sodelovanja), prav tako pa jezelo pomembno, da smo vešči uporabniki digitalnih medijev in znamo pretvoriti ogromne količine podatkov v jasno razumljive razlage. FOTO: Thinkstock
Medkulturne veščine

Pomembno je, da smo učinkoviti v različnih kulturnih okoljih. Globalizacija je realnost. Mnogo ljudi vsakdan deluje na globalni ravni, komunicira z različnimi ljudmi iz različnih kultur, prednost pa bodo vedno imeli tisti, ki vedo, kako sočustvovati in prilagoditi svoj način komuniciranja z drugimi.

Računsko mišljenje

Analitično mišljenje postaja vse bolj pomembno, saj smo povsod obkroženi z gorami podatkov - ali preskakujete med desetinami elektronskih sporočil ali pa se prebijate čez gromozanske preglednice. Zdaj je, bolj kot kadar koli, ključna sposobnost, da znamo pretvoriti ogromne količine podatkov v jasno razumljive razlage. Mnogi vsak dan delajo z bazami podatkov, a razumeti pomen, trende, zakonitosti, videti vzorce o tem, kaj podatki govorijo – to postaja vse bolj pomembno.

Obvladovanje novih medijev

Svet videoposnetkov, spletnih dnevnikov in podcastov je spremenil način, na katerega komuniciramo in pridobivamo informacije. Zdaj se otroci v digitalni svet že rodijo in ko bodo vstopili na trg delovne sile, bodo morali vsi ostali postati vešči uporabniki digitalnih medijev.

Za uspeh pri iskanju zaposlitve je najpomembneje, da razvijete sposobnost reševanja težav, timskega dela in kritičnega mišljenja.
Za uspeh pri iskanju zaposlitve je najpomembneje, da razvijete sposobnost reševanja težav, timskega dela in kritičnega mišljenja. FOTO: Thinkstock

Trans-disciplinarnost

V času vedno večje tekmovalnosti se podjetja ne morejo več zanašati na to, da bodo, ko bodo naleteli na težavo, zbrali skupino strokovnjakov, ki jo bo rešila. Bistven je hiter odziv, zato podjetja potrebujejo "generaliste" - posameznike s širokim naborom veščin, ki so sposobni videti širšo sliko, ki zna prisluhniti, sintetizirati ideje in "povezovati pike".

Kognitivno upravljanje obremenitev

Tvit tukaj, sporočilo ali elektronska pošta tam - kmalu postane velik izziv, kako upravljati s tokom in kako razvrščati pomembnost informacij. Sposobnost, da učinkovito filtriramo informacije in se osredotočamo na tiste, ki najbolj potrebujejo našo pozornost, je najpomembnejša.

Virtualno sodelovanje

Ne glede na to, ali ste pristaš ali ne, učinkovito virtualno sodelovanje in delo, tako pri preprosti nalogi kot kompleksnem projektu, je nuja, ker se je naše delo globaliziralo. Prihodnost virtualnega sodelovanja je zelo obetavna, a virtualno delo zahteva nov set veščin.

Kako pa je pri nas?

Podjetja vedno bolj potrebovala visoko prilagodljive zaposlene, ki lahko sprejmejo nove poslovne razmere, nove poslovne priložnosti in vedno hitrejše spremembe strategij, je dejala Viviana Žorž iz Adecca, agencije za zaposlovanje.

Tudi pri nas bodo podjetja vedno bolj iskala "inovativne zaposlene, ki ne samo poznajo trende, ampak jih lahko tudi sooblikujejo ter ljudi s kritičnim razmišljanjem, da presodijo, ali so te inovativne rešitve tudi realne," je pojasnila Žorževa. "Takih kadrov je vedno premalo, saj so to kompetence, cenjene na različnih delovnih mestih," je dodala.

Tudi pri nas sta torej v ospredju inovativnost oziroma ustvarjalnost (porajajnje lastnih idej in različnih pristopov) in kritično mišljenje.

Seveda pa tudi obvladovanje in razumevanje tehnologije. "Kot primer lahko navedem strokovnjake za komuniciranje: za uspešno opravljanje dela je potrebno tako 'klasično znanje', v smislu razumevanja stroke odnosov z javnostmi, kot znanje uporabe novih komunikacijskih orodij, torej predvsem družbenih omrežij in uporabo mobilnih naprav," je povedala.

Če vseh teh, v novi industrijski dobi nujnih, kompetenc in veščin nimate, ne skrbite – večine se lahko naučite oziroma se v njih izurite.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (70)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Vanilia445
21. 06. 2016 16.31
+2
Hudo je s temi službami res .... Sama delam v proizvodnji kot konj in za minimalca a kaj češ jamrat te v sekundi zamenjajo.
ONniON
20. 06. 2016 21.48
+4
revščina se v takšnem sistemu ne bo zmanjšala, večja avtomatizacija pomeni izgubo na milijone delovnih mest in izgubo še tistega malega kar je ostalo, izguba prihodkov, nebi razmišljal, nič kaj dobrega
ONniON
20. 06. 2016 21.19
+3
nič kaj dobrega nas ne čaka, nič ne bodite optimistični
walter2
20. 06. 2016 20.10
+3
Koliko se pri nas cenijo veščine in znanja v branži,kjer bi pričakoval hitro zaposlitev lahko povem iz svojega primera!Imam tri tečaje iz robotike in programiranja le teh!Delal sem to delo uspešno in z veseljem 8 let vse do preselitve firme v tujino(Gorenje-TIKI v Srbijo)in ko sem pristal na zavodu sem glede na izkušnje in na modernizacijo in robotizacijo proizvodnje v Sloveniji pričakoval hitro zaposlitev.In glej ga zlomka,ker sem starejši od 45 let se ne vklapljam v sliko mladih kolektivov kot mi je bilo v zavrnitvah mojih prošenj obrazloženo!To je vizija razvoja gospodarstva mladih menedžerjev v Sloveniji!Starejši od 45 let tu nimamo kaj iskati ne glede na znanja in izkušnje!
unikin
20. 06. 2016 18.13
+4
V glavnem, biti moraš ÜBERMENSCH... za 600 €, se razume.
evian2016
20. 06. 2016 13.05
+16
Veščine, ki so potrebne, da v Slolandiji obdržiš službo so najprej dobre veze in poznanstva, če so politična toliko boljše. Obenem je izjemnega pomena, da si na poseben način butast in ne znaš razmišljati s svojo glavo.. Prav tako je važno, da si hinavski in da obrekuješ sodelavce nadrejenim, namesto, da delaš za kar si plačan. Ni pomembno kaj ustvariš, ampak je pomembno, da je bilo delovno mesto ustvarjeno zate. Res lepa dežela.
Skunk Works
20. 06. 2016 12.53
-2
Hravaški Jadran zaradi razmer v svetu postaja vse dražji.....Ampak slovenci ne obupat, ko se boste vračali z dopusta s kampov, dokler si boste še lahko privoščili, lahko ob cestah prodajate svojo kamp opremo, da boste imeli za bencin domov. Morda jo bi kupil kakšen Poljak ali Čeh, čeprav ne vem, njim je standard že zrastel preko slovenskega in še kar raste......glavno, da smo v sloveniji ostali "na liniji" in da ni na oblasti kakšna desnica, ali bog nedaj sds......hahahahohoho.......
ficfiric 1
20. 06. 2016 13.03
+2
Jp....tiste debele krave iz casov sds je blo treba nafutrat...hahahahohoho
Skunk Works
20. 06. 2016 13.38
-3
haha, vi bi takoj našli razlago tudi za ploščato zemljo....no saj daleč naprej tudi še niste prišli....če boste pa letos še spraskali za jadran pa kar brez skrbi.....nazaj grede boste ob cesti prodajali svojo kramo morda kakšnim romunom, morda makedoncem, poljaki, čehi, madžari...so že gopoda za vas.....imajo službe v svetovnih multinacionalkah v njihovih državah, biznis laufa, standard rase....no morda se najde še kak ukrajinec....nekako boste že......sicer pa Kosova nas še kakih pet let verjetno ne bo prehitelo, tako da ni vse tako črno....
pop greznica
20. 06. 2016 12.49
+6
Hehe ja ta šola je res svetovni nateg. Najbolj neuporabna snov na svetu- gimnazijska matematika. Prodajali pa so nam jo kot sveti gral
Megaclite
20. 06. 2016 12.38
-8
Najprej je potrebno znižati socialne transferje za brezposelne in zvišati minimalno plačo. Dokler bo prejemnik socialne podpore doma iz kavča se smejal onemu, ko dela za minimalca, ne bo kaj boljše. V Sloveniji primankuje delovne sile, išče se ogromno varilcev in drugih delavcev, vendar dokler sta socialc in minimalna plača skoraj enaka, ne bodo našli domačih delavcev.
evian2016
20. 06. 2016 13.01
+7
Megaclite
20. 06. 2016 13.26
-3
večkrat kaj zavarim. Dobro, da nisem na oblasti, ker bi vsi zdravi brezposelni dobili javna dela.
aristotel
20. 06. 2016 12.22
+2
Ja Višegrajska skupina nas je res prehitela in to v večji socialni razliki elit in ljudstva prezposelnosti ki se skriva v statistiki v prekarnih zaposlitvah za določen čas,kapital gre tam kjer se dobro počuti mali davki,delovna zakonodaja spisana po željah multinacionalk,nikakršne pravice,mizerne mezde in pokojnine skratka Indija Koromandija za kapital.Kaj je že rekel Mramor da smo država z najmanjšimi razlikami med prejemki - razslojevanju državljanov in vi ga podpirate žagate vejo na kateri sedite...
Uporabnik113189
20. 06. 2016 12.02
+3
Vsa spretnost, ki jo potrebuješ je prijatelj v tujini, ki že ima službo, pozna razmere in te lahko varno uvede v to družbo ( da te ne bi uporabili prekupčevalci z ljudmi, ki imajo v Sloveniji že monopol, ali pa v ciljni državi) . Tam se dogovoriš brez posrednikov, plača se takoj podvoji ali potroji..Skratka, ko imaš izobrazbo zaključeno, si poiščeš varnost in urejene razmere. Pri naših mafijcih na kadrovskem področju in pravnih luknjah, poznanstvih, odvetniških prevarah, neplačništvu prispevkov in plač , sodnih "zmotah", legalnem trgovanju z ljudmi preko agencij pa nima nobenega smisla. Razen če že imaš namen delati v prostituciji.
DeBill
20. 06. 2016 11.42
+3
to je za službe, kjer se ne ve kaj boš delal. za nek profil, ki je nedefiniran. za vsa ostala so pravila jasna.
aristotel
20. 06. 2016 11.23
+5
to ni samo tehnološka revulucija,te veščine ki naj bi jih imel, jih ima lahko samo robot to se pravi da je neobčutljiv za okolico in sočloveka je neizprosen in prilagodljiv delodejalcu se najde tudi po tridesetih letih na trgu dela in spet začne na novo in dela do konca z istim elanom in produktivnostjo kot na začetku in je zraven še ponižen in zadovoljen da ima delo in mizerno plačilo zraven pa še se smeji in je zadovoljen pa seveda zdrav kot dren...
najjana
20. 06. 2016 11.19
+8
Dobiš in obdržiš dobro plačano službo z malo dela brez problema če imaš sorodnike in znance na pravem mestu. VEZE in poznanstva. Če pa tega nimaš dobiš slabo plačano službo z dosti dela za drobiž in še to le tedaj če imaš hudo srečo. Če nimaš sreče pa pristaneš na cesti ne glede na izobrazbo. če imaš pa pogum pa pošlješ Slovenijo v tri krasne in greš v tujino kjer je kruh debelejši pa še takrat naša država steguje kremplje in hoče pobrat delež od tebe.
RoadWarrior
20. 06. 2016 11.32
-1
Nimam nobenega sorodnina/znanca na pravem mestu in sem vseeno dobil dobro placano sluzbo z veliko potenciala za napredek. Je pa pomagal studij in pripravnistva v tujini.
RoadWarrior
20. 06. 2016 10.37
+2
Vsi se zgovarjate na veze in poznanstva. In do neke mere je to res, samo podjetja, ki imajo tako kadrovsko politiko na dolgi rok niso konkurencna. Zato pa je slovenija kjer je. Od 10 kolegov iz EF (in vem kaksno mnenje imate o EF), je mogoce en tak, ki je sluzbo dobil preko vez, ostali so se pac prijavili, razturali na razgovoru in dobili ponudbo. Definitivno pa pomaga ce izstopas po CVju, ocenah ter da nisi i.diot razgovoru. In kar pise v clanku je 100% resnicno za tujino ter prav tako slovenijo. Vsaj po mojih izkusnjah.
catman
20. 06. 2016 10.32
+17
To ni čisto nič drugega kot trosenje floskul!
gongash
20. 06. 2016 09.51
+20
spet neki bluzijo, to je ziher kakšen pingvin z gea collega skupaj spacal
Die einemaister
20. 06. 2016 09.50
+29
jjoooo, a ni bil prejšnji teden identičen članek, pa smo usi povedali isto,VEZE IN POZNANSTVA
tedo9GWTSmedo
20. 06. 2016 11.06
+2
Vsi članki se tukaj ponavljajo, da se samo drug naslov in se malo obrne stavke. Kviz za 1€: Kaj je najbolj pogosto pisanje v rubriki ekxkuziv > tuja scena? Severina, Kardashianke, ženska s seksi, zapeljivo, očarljivo, popolno... postavo, dva sta se zaljubila, ločila. Kaj je najbolj pogosto v rubriki šport? Vsakodnevno pisanje o Pedraldu. V rubriki svet je streljanje v Ameriki, v rubriki Slovenija pa proplusove reklame.
electricity
20. 06. 2016 09.49
+12
Če kdaj zmagam na kakšnih volitvah, in dobim pozicijo z zadostno močjo, vašo "medijsko" bajto takoj ukinem!!!
TRUMPP
20. 06. 2016 09.49
+5
Edina veščina, ki jo v komunizmu moraš imeti ...so veze in poznanstva,....V javnem sektorju je to pravilo.....Etični moralneži se s tem strinjajo....
Kollerik
20. 06. 2016 10.57
+7
da, sinčki in kčerkice znanih politikov v javnih službicah (recimo v Plinovodih) so živ dokaz za nepotizem...
evian2016
20. 06. 2016 13.02
+2
Samo še junak in vžigalnik pa bo rešeno.