Slovenija

Kako varno pa vi ravnate s svojo bančno kartico?

Ljubljana, 23. 06. 2014 12.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Bančna kartica je vaš denar, zato je z njo treba ravnati prav tako pozorno kot z gotovino in drugimi vrednimi predmeti. Še posebej bodite pozorni med počitnicami, saj bi vam kraja ali zloraba kartice lahko pokvarila zaslužen oddih.

Ob prihajajočem obdobju počitnic so v Združenju bank Slovenije pripravili navodila o priporočenem ravnanju s plačilnimi karticami. Kot opozarjajo, je nujno, da se zavemo, da je kartica naš denar, zato je z njo treba ravnati prav tako pozorno kot z gotovino in drugimi vrednimi predmeti.

Predlagajo, da si ponovno preberete splošne pogoje poslovanja za vašo kartico in osvežite, kaj vam kartica sploh ponuja, še posebej, če odhajate na počitnice v tujino. Opozarjajo, da mnogi pozabijo podpisati novo bančno kartico, zato ne pozabite na lastnoročni avtogram, saj je veljavna le podpisana kartica. Staro, neveljavno ali preklicano kartico takoj uničite oziroma jo takoj razrežite na več kosov, obvezno pa prerežite čip in magnetno stezo.

Vročina kartici slabo dene

Ker plastične kartice niso imune na temperaturne vplive, kartice nikoli ne hranite na soncu ali blizu drugih toplotnih virov, virov elektromagnetnega sevanja (na primer mobilnih telefonov) in drugih povzročiteljev škodljivih vplivov, ker se lahko poškoduje in tako postane neuporabna.

Vročina slabo dene vaši bančni kartici, prav tako je ne približujte preveč vašemu mobilniku.
Vročina slabo dene vaši bančni kartici, prav tako je ne približujte preveč vašemu mobilniku. FOTO: Thinkstock

Svoje kartice ne puščajte v avtu, garderobi ali kje drugje. Če se le da, jo vedno imejte pri sebi. Kadar plačujete s kartico, je nikoli ne izpustite izpred oči. V restavraciji naj natakar uporabi prenosni POS terminal ali pa ga sami pospremite do plačilnega mesta.

PIN v denarnici kar kliče po zlorabi

Še vedno vse preveč ljudi osebno identifikacijsko številko kartice (PIN številko) nosi v torbici ali denarnici skupaj s kartico. To je velika napaka, saj smo s tem olajšali delo nepridipravom. PIN številko si takoj po prejemu zapomnite in uničite dopis, na katerem je bila zapisana. Če že morate številko kam zabeležiti, potem naj to ne bo na mestu, kjer je shranjena kartica.

Kartica je izdana na vaše ime, zato nihče drug z njo ne sme opravljati nobenih storitev. Številka kartice in drugi z njo povezani podatki so tajni in edinstveni, zato jih ne razkrivajte vsakomur, ki vas povpraša po njih.

Ne verjemite elektronskim, telefonskim ali drugim sporočilom, četudi navidezno prihajajo od vaše banke, s katerimi vas obveščajo o zlorabi vaše kartice in vas pozivajo, da poveste podatke o svoji kartici ali da jih vpišete v tako imenovane varnostne obrazce na spletu. O takem dogodku obvestite svojo banko ali hranilnico in z njo preverite vsebino sporočila. Banka vam nikoli ne bo poslala elektronske pošte oziroma vas poklicala po telefonu ter vas povpraševala po podatkih o kartici (številka kartice, veljavnost, varnostna koda na hrbtni strani).

Varnostna SMS-sporočila so priročna pomoč

Vklopite si varnostna SMS-sporočila, ki jih omogoča vaša banka. Tako boste obveščeni o vsakem plačilu s kartico ali dvigu gotovine na bančnem avtomatu. Če torej veste, da kartice niste uporabili, vas bo varnostno sporočilo opozorilo, da se s kartico dogaja nekaj nenavadnega.

Redno spremljajte transakcije s kartico prek SMS-obvestil, spletne banke ali izpiskov prometa. Če opazite transakcije, ki jih niste opravili, o tem takoj obvestite svojo banko ali hranilnico.

Nekaj nasvetov za varno plačevanje

Kadar plačujete s kartico, kartice nikoli ne izpustite iz svojega vidnega polja. Vedno nadzirajte celoten postopek plačevanja. Pred vnosom PIN številke oziroma pred podpisom potrdila o nakupu (POS izpisek oz. slip) obvezno preverite ustreznost zneska plačila. V postopku plačevanja na prodajnem mestu pazite, da nihče ne vidi vaše PIN številke. Ko opravljate katerokoli storitev (še posebej na bančnem avtomatu), pazite, da nihče ne vidi vaše PIN številke, ki ste jo vtipkali, in da so čakajoči za vami dovolj oddaljeni od vas. Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.

Bodite pozorni, da oseba, ki vam zaračunava blago ali storitev, kartico avtorizira oziroma jo potegne skozi POS terminal samo enkrat.
Bodite pozorni, da oseba, ki vam zaračunava blago ali storitev, kartico avtorizira oziroma jo potegne skozi POS terminal samo enkrat. FOTO: Thinkstock

Bodite pozorni, da oseba, ki vam zaračunava blago ali storitev, kartico avtorizira oziroma jo potegne skozi POS terminal samo enkrat. Ob neuspešni avtorizaciji zahtevajte potrdilo o neuspešno opravljenem postopku.

Primerjajte izpiske s potrdili o nakupu

Mogoče je zamudno, a v vašo korist. Natančno preverite vse izpiske prometa in jih primerjajte s potrdili o nakupih. Le s primerjavo izpiska prometa s potrdilom o nakupu lahko ugotovite svojo dejansko porabo. Potrdila o opravljenih nakupih včasih vsebujejo več podatkov o kartici, zato stara potrdila uničite.

Na kaj morate biti pozorni pri spletnem nakupovanju?

Na spletnih straneh ne vpisujte številke kartice povsod, kjer jo od vas zahtevajo, temveč le takrat, ko ste se že odločili za nakup in dejansko želite plačati s kartico. Prav tako velja, da prek spleta plačujte le tistim ponudnikom, za katere veste, da so verodostojni, varni in imajo zagotovljene varnostne zaščite na svojih spletnih straneh. Varni spletni trgovci uporabljajo varnostne standarde 3-D Secure, ki jih prepoznate po logotipu "MasterCard SecureCode" ali "Verified by Visa".

Prek spleta plačujte le tistim ponudnikom, za katere veste, da so verodostojni, varni in imajo zagotovljene varnostne zaščite na svojih spletnih straneh.
Prek spleta plačujte le tistim ponudnikom, za katere veste, da so verodostojni, varni in imajo zagotovljene varnostne zaščite na svojih spletnih straneh. FOTO: Thinkstock

Obvezno poskrbite, da bo tudi vaš računalnik dobro zaščiten pred vdori, zlorabami in zlonamerno programsko opremo. Posebej bodite pozorni, če uporabljate javne dostopne točke (knjižnice, kavarne) ali katerikoli osebni računalnik, ki ni vaš in nad katerim nimate nadzora.

Prepričajte se, da se ob vstopu na spletno stran trgovca v spodnjem desnem kotu zaslona pojavi ikona zaklenjene ključavnice. V vrstici brskalnika, kjer je zapisan trgovčev spletni naslov, pa boste opazili, da se ta iz "http" spremeni v "https", ko se vzpostavi varna povezava. Nikoli ne zapustite računalnika, ko ste varno povezani na spletno stran trgovca. Prepričajte se, da ste se pravilno odjavili, ko ste končali nakup.

Skrivajte vašo PIN številko tudi na bankomatih

Med uporabo bančnega avtomata ne sme nihče videti vaše PIN številke. V združenju vam priporočajo, da pri vpisovanju PIN številke z drugo roko zastrete tipkovnico. Če kdo stoji preblizu, ga prosite, naj se odmakne.

Bančni avtomat uporabljajte sami. Če ga ne znate uporabljati, ne sprejemajte pomoči mimoidočega, temveč se o uporabi raje poučite v svoji banki ali hranilnici. Kartico uporabljajte na tistih avtomatih, ki stojijo na obljudenem in dobro osvetljenem mestu.

Če na bančnem avtomatu zaznate kakršnakoli odstopanja od običajnega delovanja (npr. kartico težje vstavite v avtomat, na avtomatu so naprave ali stvari, ki jih običajno ni, neobičajna postavitev kamer, neobičajna reža, v katero se vstavlja kartica itd.), vzemite kartico iz bančnega avtomata in poiščite drug avtomat. O tem čim prej obvestite banko ali hranilnico na telefonsko številko, ki je zapisana na kartici, in policijo na številko 113.

Do bančnega avtomata, nameščenega v zaprtem prostoru, pridete tako, da si vrata odprete s potegom kartice. Zapomnite si, da vam ob tem nikoli ni treba vtipkati PIN številke. Če je na vratih naprava, ki od vas zahteva vtipkanje PIN številke, tega ne storite.

Če vam bančni avtomat ne vrne kartice (zaradi ovire, nameščene na reži za sprejem kartice), ob ali na njem pa je nalepljeno navodilo, da ponovno vtipkajte PIN številko, tega ne storite. Enako velja, če vam ponovno vtipkanje PIN številke predlaga oseba, ki se nahaja v bližini in se predstavlja za bančnega delavca. V obeh primerih takoj obvestite najbližjo enoto banke ali hranilnice in policijo na 113.

Če vam bančni avtomat kljub odobritvi storitve ne izplača gotovine, takoj preverite stanje na svojem računu in se oglasite v najbližji poslovalnici banke ali hranilnice.

Še nekaj zasvetov za varne nakupe v tujini

Če potujete v tujino, je dobro razpolagati z več različnimi karticami. Pred potovanjem preverite veljavnost kartic, razpoložljiv limit in morebitne omejitve poslovanja s karticami v državah, kamor potujete.

Dober nasvet je tudi ta, da kartice in gotovino hranite ločeno. Tako vam v primeru kraje ostane vsaj še eno plačilno sredstvo.
Dober nasvet je tudi ta, da kartice in gotovino hranite ločeno. Tako vam v primeru kraje ostane vsaj še eno plačilno sredstvo. FOTO:

Dober nasvet je tudi ta, da kartice in gotovino hranite ločeno, tako v primeru kraje ne boste ob vse. V gneči imejte torbico ali denarnico tesno ob sebi. V hotelskih sobah ali apartmajih uporabljajte sefe za hranjenje dragocenosti, gotovine in kartic.

Pri plačevanju s kartico pred podpisom ali vnosom PIN številke preverite informacije na računu, POS izpisku ali POS terminalu.

Krajo in zlorabo takoj prijavite

Če se kljub vsem tem nasvetom zgodi najhuje in ostanete brez kartice ali pa vam jo zlorabijo, pokličite na telefonsko številko, ki ste jo prejeli od izdajatelja kartice in na katero lahko pokličete 24 ur na dan 365 dni v letu in takoj prijavite izgubo ali krajo kartice. Prijavo preklica, izgube ali kraje opravite takoj. Le tako bo vaša kartica čim hitreje blokirana, s čimer boste zmanjšali možnost zlorabe. Sum kraje kartice obvezno prijavite tudi najbližji policijski postaji. Enako storite tudi, če ste v tujini.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

24uric
23. 06. 2014 15.55
+2
jaz imam pin kar na kartici napisan pa to
flojdi
23. 06. 2014 16.53
+3
. ?? haha (jest tud.( itak mam 5let blokirano zarad par sto jojrow, tko da mi je ravno...še šenkam jo
Anatina
23. 06. 2014 15.48
+3
Ne rabimo vec kartic.. Tistih 100 eur, ki nam na racunu ostanejo po placilu vseh trajnikov, se da zlahka obvladat in zapravit v gotovino.
vesolj?ica1
23. 06. 2014 15.45
+2
pasoš je več vreden od bančne kartice... še posebi če nimaš nič gor na kartici...
Anatina
23. 06. 2014 15.51
+1
Ja, in tudi bolj iskan s strani lopovov, kot bancne kartice, sploh ce gres kam na vzhod.
dejgateprat3
23. 06. 2014 14.57
+1
...in koliko vam plačajo?
dejgateprat3
23. 06. 2014 14.56
+3
...za koga pa delate ankete??
Anatina
23. 06. 2014 15.50
+3
Pusti te njihove ankete. Mislis, da folk odgovarja po resnici?
igorz14
23. 06. 2014 13.33
+0
tko da "ponesreči" pištolo vn potegnem namesto kartice :D
24uric
23. 06. 2014 17.18
soba666
23. 06. 2014 13.27
+1
ja, lahko se zgodi, da sam pozabiš pin, glede na to, da jo uporabljaš vedno manj, ker ni toliko naloženo
Ramzess
23. 06. 2014 14.53
-1
Potem moraš iti domov preverit pin (na tist list) in potem spet nazaj. Se zgodi.
soba666
23. 06. 2014 15.41
+3
in ugotoviš, da si brez veze hodil sem in tja, ker je muca papala dinarčke, ker ni nakazila od nikoder in si brez skrbi