Gospodarstvo

Rešitelj Primorja: Če bi sredstva izplačal brez skrbnega pregleda družbe, bi bil nor

Ajdovščina, 15. 05. 2012 07.33 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Začetna potrebna sredstva za Primorje in 30 milijonov evrov svežega kapitala so po besedah prvega moža ameriške investicijske banke Icon Capital Group na voljo, a pred tem je potreben skrben pregled družbe in tudi dogovor z bankami upnicami ter z vsemi deležniki v Primorju.

Danes sta iz upravnega odbora Primorja odstopila predsednik upravnega odbora Darko Valenčič in član Sebastian Trajkovski, ki sta bila v upravni odbor imenovana 4. maja letos, torej pred dobrimi desetimi dnevi. Zdaj v upravnem odboru ostaja le še Štefan Činč, ki je sicer tudi direktor Primorje Holdinga, vendar pa je danes na poti v tujini, zato ni znano, ali bo odstopil tudi on.

Valenčič in Trajkovski sta se za tak korak odločila, ker strateški partner ni izpolnil dogovorjenih obveznosti in zato delavcem niso mogli izplačati plač. Valenčič bi moral poskrbeti za dokapitalizacijo družbe, v katero naj bi strateški partner Icon Capital Group iz Atlante vložil 30 milijonov evrov.

Primorje
Primorje FOTO: POP TV

Sindikalisti zahtevajo odgovore: kakšna bo prihodnost?

Po tej potezi so sindikalisti Činča, predsednika nadzornega sveta Primorja Holding Jožeta Vrabca in največjega posamičnega lastnika Primorja Holding Dušana Črnigoja pisno pozvali na sestanek, ki so ga sklicali za sredo ob 10.30. Od njih zahtevajo odgovore o tem, kakšna bo prihodnost Primorja in predvsem zaposlenih. "Vse bolj kaže, da bo prišlo do najbolj črnega scenarija, to je stečaja," je dejal sekretar Zveze svobodnih sindikatov Slovenije za Primorsko in Kras Bojan Kramar ter nadaljeval: "Uprava je odstopila zato, ker so bili poleg delavcev izigrani tudi člani uprave in da nakazila s strani Patere očitno ni."

Dodal je še, da bodo stavko v sredo zaostrili. Delavci ne bodo več stavkali na gradbiščih, pač pa v svojih poslovnih enotah v Ajdovščini. Stavkajoče delavce Primorja pa bosta v sredo obiskala tudi predsednika sindikatov, katerima pripada večina stavkajočih delavcev – Dušan Semolič in Peter Majcen.

Predsednik zbornice gradbeništva Jože Rener je v oddaji 24UR OB ENIH povedal, da je iz dneva v dan vse manj možnosti za rešitev Primorja, ki ima okoli 700 zaposlenih. Pravi, da je tudi perspektiva za gradbena podjetja v naslednjem letu zelo nizka.

Stavka se nadaljuje

Sicer pa se v Primorju nadaljuje stavka, saj zaposleni še niso dobili preostanka plač za marec. Že v ponedeljek je stavkalo okrog 300 zaposlenih, saj je uprava Primorja številne zaposlene poslala na dopust ali koriščenje dodatnih delovnih ur.

Danes so se jim pridružili tudi zaposleni v enoti Standard. Tako stavka okoli 370 ljudi, med njimi tudi kuharice in drugi zaposleni v restavraciji Primorja. Tako so delavci danes ostali brez toplih malic in kosil.

V primeru, da bi zaposleni dobili preostanek plač za marec na svoje bančne račune, bi prenehali stavkati.

Frost: Sredstva so že v Sloveniji

Prvi mož ameriške investicijske banke Icon Capital Group Julian C. Frost III. je danes novinarjem povedal, da se je v preteklih dneh sestal z novo upravo Primorja. Povedali so mu, da Primorje potrebuje 400.000 evrov nujnih sredstev za izplačilo zaostalih obveznosti do delavcev. Na ponedeljkovem srečanju pa je ugotovil, da so potrebna sredstva daleč nad to številko. Frost je danes tako govoril o dodatnih finančnih potrebah v višini od 1,5 do dveh milijonov evrov.

Rešitelj Primorja Julian C. Frost III. je obljubil, da sredstva pridejo po začetnem skrbnem pregledu in dogovoru z deležniki.
Rešitelj Primorja Julian C. Frost III. je obljubil, da sredstva pridejo po začetnem skrbnem pregledu in dogovoru z deležniki. FOTO: POP TV

Ta sredstva so po Frostovih besedah na voljo, a nujno je, da se pred tem sreča z bankami, sindikatom, zaposlenimi in ajdovskim županom Marjanom Poljšakom, da dobi še boljšo sliko o razmerah v podjetju. Denar je po njegovih besedah že v Sloveniji, ampak za izplačilo je treba uspešno izpeljati začetni skrbni pregled. Kot pravi, bi bil nor, če bi brez tega izplačal ta sredstva.

Dodatni kapital so v Icon Capital Group pripravljeni izplačati po koncu procesa začetnega skrbnega pregleda in po podpisu memoranduma o sodelovanju z vsemi deležniki ter podaljšanju moratorija na odplačilo obveznosti z bankami. Vsega tega zaenkrat še ni.

Frost zagotavlja, da se pogovarja z več evropskimi bankami, investicijo Icon Capital Group v Primorju pa vidi v treh fazah.
Prva je izplačilo nujno potrebnih sredstev. Druga faza bi bil dogovor z bankami in vsemi deležniki o izvedbi dokapitalizacije v višini 30 milijonov evrov. Tretja faza pa bi bilo vplačilo dodatnega kapitala skozi posojilne linije in jamstva za Primorje, da bi ta lahko nastopil na razpisih za nove projekte v Sloveniji, regiji in širše v Evropi.

Banke, sindikat, podizvajalce in dobavitelje Frost ob tem prosi za neke vrste moratorij na vsakršne odločitve glede vložitve vloge za stečaj Primorja. Ta bi bil po njegovih besedah zelo škodljiv za njihov vstop v ajdovskega gradbinca.

Prve ugotovitve skrbnega pregleda kažejo na to, da obstaja velika možnost za rešitev podjetja, pravi Frost, ki pa prosi za potrpljenje, da postopek uspešno izpeljejo. V Sloveniji je zato, da ta proces pospeši in najde rešitev za družbo. Če pa napredka ne bo, bodo o tem spregovorili z vsemi deležniki in nato tudi obvestili javnost, je še povedal.

Komentiral je tudi odstop dveh članov nove uprave Primorja, ki odhajata po vsega nekaj dneh. Zatrdil je, da je bila novica zanj presenečenje, a to po njegovih zagotovilih ne vpliva na skrbni pregled. Vseeno pa priznava, da začasno prihaja do zamud pri zagotavljanju nekaterih informacij v okviru skrbnega pregleda.

Če bodo postopki v Primorju uspeli, pa je napovedal prihod strokovnjaka za krizno upravljanje podjetij, ki naj bi se v Sloveniji in regiji glede nekaterih drugih podjetij že izkazal. Imena ni želel razkriti, pogovori z njim pa naj bi že potekali.

Glede zgodb, povezanih s Primorjem, je odgovoril, da težav v edinem preostalem velikem slovenskem gradbincu ni ustvaril in da ga zgodovina ne zanima. Glede na ime in ugled ajdovskega gradbinca pa vidijo priložnost, da ga znova postavijo na noge.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (82)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
16. 05. 2012 15.18
Sila čudna logika vlada v tej Sloveniji. Delavci so svoje plače zaslužili pred prihodom "rešitelja Primorja". Kdo je pokasiral denar za že opravljene posle, od katerega bi morali delavci dobiti svoje zasluženo plačilo? Stara uprava, stečjna upraviteljica, nova uprava? Sedaj pa tako, kateri osel bo dal svoje miljone taki firmi na lepe oči?
MICLA
16. 05. 2012 10.12
+2
DELAVCI NE DOBIJO niti tiste majhne plače Novakova in njena banda pa je pobrala skoraj vse kar je ostalo drugo bodo pa pskrili na tuje račune zato pa zavlačujejo ,naj mi kdo pove kdo jo ščiti da kamor pride gre vse v stečaj ona pa pobere toliko kot navadni delavec ne dobi celo življenje in to v parih mesecih sram me je da živim v taki sloveniji ki se samo krade in goljufa plačujejo pa reveži lopove pa naši kriminalisti pustijo pri miru.
simona_semenic
16. 05. 2012 07.47
+1
Tako je na svetu Kar bogatih je ljudi, bodo še obogateli. Kdor kaj malega ima, bodo brž še to mu vzeli. A če ubog si nemanič, ah, umri, umri čim preje - ker živeti sme le ta, lump, kdor kaj pod palcem šteje. Heinrich Heine (prevedel: Mile Klopčič)
hary1
16. 05. 2012 07.24
-2
če ima kravato še ne pomeni da je lopov tako kot drugi v srcu je dober
hary1
16. 05. 2012 07.14
-3
zglida da je pošten puste ga naj pomaga
arinaga
16. 05. 2012 07.10
+1
takole zgleda, ko si harlekin da gor kravato . . . pa kje jih najdete, da vas tako nategujejo ???
JEZKE-BLOKIRAT
16. 05. 2012 02.08
+4
najbols da jih nakaze zokiju bo najbol varno in bo takoj zgradil kosarkasko dvorano v novem mestu
kr_en99
16. 05. 2012 06.44
+2
v Novem mestu ne potrebujemo dvorane, saj imamo dve in obe sta prazni.......razen kadar pride propadla Olimpija
adax
16. 05. 2012 01.13
+14
Novinarji poglejte na MANTO!!!! Podjetje ICON je staro 1 LETO, ima 2 ZAPOSLENA in 100 000 dolarjev na LETO prihodka. Kako lahko sploh kdo verjame tem lažnivcem?
mc2
16. 05. 2012 09.43
Employees 20 to 49 Location Type Headquarters Years in Business 10
altzz
16. 05. 2012 00.47
+6
ta slovenija je ze cist u*
.eu.
16. 05. 2012 00.19
+10
primorje avstrija vas bo naučila kako se vodi podjetje
.eu.
16. 05. 2012 00.17
+7
HAHAHAHAHHAHAHAHAAAej hahahahahaahah A mislite da bodo delavci pa kar čakali pa delali za vas k na koncu itak ne bodo dobili vsega plačanega hahahahahahahal če sploh bodo hahahahaha. NE PONIŽUJTE DELAVSKI RAZRED VE SE KOK JE URA PA VSAK DELAVEC VE ZAKAJ SE GRE.
el-komandante
16. 05. 2012 00.15
+15
bla blabla blablabla a blala lalabla....... itd. vsi so prihajali le njega ni blo..... KJE SI ZAJ SEMULIČ SKORUMPIRANI LIZAČ PARTIJSKI TU IMAŠ PRILOŽNOST DA SE OGLASIŠ - zakaj čakat do srede ????? v sredo ti nakaže provizijo jel da in glede na vsoto bo ognjevit motivacijski govor
dukenukem
15. 05. 2012 23.51
+3
vse bodo spet zašuštrali, ter pobasali ves denar ,kar se še da ,sodniki in vlada pa križem rok ,delavci pa na cesto,banana republika ,komaj še gledam te kurupterje slovenske ,nesposobne mafijce .....
SimonaHamer
15. 05. 2012 23.42
+10
TI, KI NAM Z MIZE jemljejo meso, nas ljube zadovoljnosti učijo. Prav tisti, ki nam sproti vse požro, nam kar naprej o žrtvah govorijo. In sita vrana lačni kraka o zlati dobi, ki nas čaka. In tisti, ki zaradi njih drvi država in vse skup hudiču v rit, trdijo, delavcu ne damo oblasti, ker je za vladanje preveč zabit. Bertolt Brecht (Prevedel: Ervin Fritz)
Niko_K
15. 05. 2012 23.18
+7
Kot sem rekel.. Že zgleda kot nategun.
Justice1
15. 05. 2012 23.06
+6
*lud zbunjenog. Neverjetno kakšne predstave ( da privlečejo v državo takšnega bebota,ki poizkuša blefirati pred kamerami) si privoščijo lopovi, ki so nas okradli. Gre za oviranje pravnega postopka ( stečaja). V angliji je zato zagrožena dosmrtna ječa.
vetrolov
15. 05. 2012 23.03
+7
za tole glumo je od černigoja ziher dobil ene 2ok€ ! žalostno je, da ima ta černigoj lahko za take naivce tudi policijo in pravosodje oz. tožilce !
legnum
15. 05. 2012 22.56
+12
Spet edn ki bo nategnu slovenčke.
Kara213
15. 05. 2012 22.54
+2
ne vem zakaj se ljudje toliko čudijo nad tem, da človek noče vložit tako velike vsote denarja v neko dvoumno zadevo... tako delajo na splošno pri nas, pa poglejmo kje smo.
smolapataka
15. 05. 2012 22.17
+7
Že po izgledu je tisti čisti ksiht, predstavnik ene od korporacij, ki obvladujejo svetovno gospodarstvo in s tem naša življenja.