Gospodarstvo

Stavke v Gorenju ne bo, uprava se je s sindikatom sporazumela o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe

Velenje, 09. 03. 2018 15.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Delavci Gorenja ne bodo stavkali. So se pa z upravo dogovorili, da se bodo vrnili za pogajalsko mizo in da se nova podjetniška kolektivna pogodba uskladi najpozneje do 20. aprila.

Gorenje
Gorenje FOTO: 24ur.com

Uprava Gorenja je s sindikatom dosegla sporazum o prenovi podjetniške kolektivne pogodbe, zato je sindikat danes preklical za 14. marec napovedano dveurno opozorilno stavko. Dogovorili so se, da se vrnejo za pogajalsko mizo in da se nova podjetniška kolektivna pogodba uskladi najpozneje do 20. aprila.

Kot je Gorenje danes sporočilo prek spletnih straneh Ljubljanske borze, je bila januarska odpoved podjetniške kolektivne pogodbe povsem zakonita in legitimna, a je uprava družbe kljub temu pripravljena stopiti korak nazaj, ob tem, da enako stori tudi podjetniški sindikat Skei.

"Tako lahko zagotovimo ne le nadaljevanje pogajanj o novi kolektivni pogodbi, temveč tudi njihov čimprejšnji zaključek. Ker ostaja odprtih le še nekaj vprašanj, smo prepričani, da jih lahko rešimo v mesecu dni ter tako zagotovimo družbi Gorenje in njenim zaposlenih sodobno in uravnoteženo kolektivno pogodbo, ki bo ustrezala času in razmeram na trgu, zaposlenim pa zagotovila socialno varnost," je dejal predsednik uprave Gorenja Franjo Bobinac.

Predsednik sindikata Skei Gorenje Žan Zeba pa je povedal, da v sindikatu menijo, da se je uprava odločila pravilno, zato so se tudi pripravljeni vrniti k pogajanjem, želijo si, da bi se do zastavljenega roka 20. aprila uspeli dogovoriti. "Vsekakor pa bomo v nadaljevanju pogajanj v največji mogoči meri zastopali interese delavcev. V začetku naslednjega tedna jim bomo na zborih delavcev tudi predstavili novo situacijo," še navaja Zeba.

Delavce Gorenja je januarja razburila odpoved podjetniške kolektivne pogodbe iz leta 1991, ki po oceni vodstva podjetja ne ustreza več aktualnim razmeram. Spor je zanetilo skrajšanje dopusta; uprava je predlagala, da se ta skrajša za od štiri do pet dni, sindikat pa je pripravljen pristati na skrajšanje dopusta le za dva dni. Ker uprava ni želela preklicati odpovedi omenjene pogodbe, je sindikat Skei za 14. marec napovedal dveurno stavko v vseh treh izmenah.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Supervillain
11. 03. 2018 10.42
+6
Če je pa Gorenje v denarnih težavah čeprav težko verjamem toliko kot se dela in imajo denar tudi za nove avtomobile od dela delavcev in še za marsikaj drugega ste pa vodstvo sami krivi pa nenormalno nepravični ste gospodje delavci pa garajo za 650eur neto.
Supervillain
10. 03. 2018 16.16
+7
Vse do tistega dne,ko v Gorenju vsak delavec ne bo imel vsaj 900eur neto plače bo zame gnilo Gorenje in izkoriščanje delavcev po halah!
the kop
09. 03. 2018 17.44
+8
skei gorenje nima "jajc"!!
Ka pa mislis
09. 03. 2018 16.31
+11
Naj bi bobinac pristal na placo 650 neto