Gospodarstvo

Stavke na železnicah ne bo

Ljubljana, 11. 01. 2005 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavkovni odbor Sindikata železničarjev Slovenije in vodstvo SŽ sta po štirih dneh pogajanj vendarle dosegla dogovor.

Stavkovni odbor Sindikata železničarjev Slovenije in vodstvo Slovenskih železnic (SŽ) sta po štirih dneh pogajanj vendarle dosegla dogovor, ki naj bi bil po besedah predsednika stavkovnega odbora Mirka Antoloviča dobra podlaga za uresničitev stavkovnih zahtev.

Kot je povedal Antolovič, se je odbor stavko odločil preložiti za dva meseca, v tem času pa uprava SŽ morala izpolniti njihove zahteve. O podrobnostih bo odbor javnost seznanil v torek dopoldne.

Po več kot osmih urah so sindikati in vodstvo SŽ pozno sinoči dosegli kompromis (foto: POP TV)
Po več kot osmih urah so sindikati in vodstvo SŽ pozno sinoči dosegli kompromis (foto: POP TV) FOTO: POP TV

Kot je znano, je stavkovni odbor Sindikata železničarjev Slovenije opozorilno stavko napovedal 30. decembra, ker "posamezni člani poslovodstva kakor tudi vodstva Holdinga Slovenske železnice zavestno in neposredno krši določila kolektivne pogodbe za dejavnost železniškega prometa ter zakona o delovnih razmerjih". Po razlagi sindikata z enostranskim preklicem veljavnosti Navodila o koriščenju prostih ur kot kompenzacijo za opravljeno nadurno delo delavcem onemogočajo, da nadurno delo koristijo kot proste ure, pet členov kolektivne pogodbe pa da kršijo s tem, ko na podlagi izdanega obvestila začasno prerazporejajo delovni čas mimo kolektivne pogodbe dejavnosti železniškega prometa.

Vodstvo SŽ po prepričanju sindikata krši kolektivno pogodbo tudi s tem, ko delavcem ne omogoča izrabo odmora med delom, kakor tudi izrabo delovnega dopusta v tekočem letu, tako kot je določeno v pogodbi. Poleg tega delavcem v disciplinskem postopku ne zagotavlja zagovora pred organom, ki izreka disciplinske sankcije, od delavcev pa tudi zahteva, da delajo več nadur, kot jih dovoljuje zakon o delovnih razmerjih. Vodstvu SŽ očitajo tudi kršenje določil zakona o varnosti in zdravja pri delu ter na njegovi podlagi izdane podzakonske predpise (pravilnik o zahtevah za zagotavljanje varnosti in zdravja delavcev na delovnih mestih); omenjajo neurejene premikalne steze ter neustrezne in dotrajane zavetiščne utice, nezadostno ogrevanje službenih vagonov, neurejene delovno bivalne pogoje, sanitarije in drugo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou