Gospodarstvo

Rudarji z vodstvom večino zadev spravili pod streho, ne pa tudi cene premoga

Velenje, 02. 07. 2014 06.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Pogajanja med rudarji in lastniki Premogovnika Velenje spet niso obrodila sadov. Sicer naj bi se o večini glavnih zahtev že dogovorili, ne pa tudi o ceni premoga. Rudarji namreč zahtevajo, da mora pokriti vse stroške premogovnika.

Predstavnika rudarjev na pogajanjih Sašo Tomše in Asmir Bečarević
Predstavnika rudarjev na pogajanjih Sašo Tomše in Asmir Bečarević FOTO: POP TV

Pogajanja med velenjskimi rudarji, ki od torka spontano stavkajo, in upravo Premogovnika Velenje so se nadaljevala danes ob 14. uri, končala pa so se po 19. uri. Strani naj bi se danes dogovorili o večini stavkovnih zahtev, morajo pa se še dogovoriti o ceni premoga. Zato danes niso podpisali še nobenega dogovora, so pa podpsali dogovor o tem, da je stavka legitimna in zakonita, kar pomeni, da rudarji zaradi stavke ne bodo disciplinsko ali kako drugače odgovarjali.

Pogajalski skupini bosta zopet za mizo sedli jutri ob 17. uri. Stavkajoči so sicer generalnega direktira Holdinga slovenskih elektrarn (HSE) Blaža Košoroka pozvali k odstopu, saj menijo, da ni dober gospodar.

Jutrišnjih pogajanj naj bi se udeležil tudi Košorok, ki ga danes ni bilo na pogovorih, rudarji pa napovedujejo, da bodo vztrajali pri vseh svojih stavkovnih zahtevah.

Okoli 1400 stavkajočih se bo pred rudnikom zbralo v četrtek ob 8. uri in bodo vztrajali do 12. ure. Jutri je tudi dan rudarjev, vendar ga rudarji letos ne bodo praznovali, saj je vodstvo rudnika zaradi aktualnih razmer tradicionalni letos že 54. Skok čez kožo odpovedalo oziroma prestavilo na boljše čase.

V stavkovnem odboru razmišljajo o zaostritvi stavke, vendar dokončne odločitve o tem še ni. Eden izmed rudarjev je povedal, da razmišljajo o nadaljevanju stavke v jami, možno je tudi, da se bodo peš odpravili pred banke in parlament v Ljubljani.

Pogajanja bodo dolga

Član pogajalske skupine velenjskih knapov Aleksander Kavčnik je dopoldne na izredni seji občinskih svetov Velenja, Šoštanja in Šmartnega ob Paki v Velenju povedal, da zaposleni v Premogovniku Velenje ne pristajajo več na znižanje plač. Ocenil je, da bodo pogajanja z upravo rudnika dolga, saj so se rudarji odločili, da ne bodo več popuščali.

Stavkajoči rudarji pa so v torek povedali, da zahtevajo izplačilo zaostanka plač iz let 2012 in 2013 do konca letošnjega leta in zagotovilo izplačila plač po kolektivni pogodbi do 18. v mesecu. Če bo kakšen mesec plača zamujala, pa rudarji napovedujejo, da bodo takoj naslednji dan začeli stavkati. Rudarji prav tako nasprotujejo predlaganemu 10-odstotnemu znižanju plač in odvzemu treh dni dopusta.

Tretja stavkovna zahteva je izplačilo regresa v višini nekaj manj kot 800 evrov in nagrade ob 3. juliju dnevu rudarjev do 18. julija, četrta zahteva pa se nanaša na ohranitev obstoječih pravic zaposlenih v primeru prisilne poravnave ali stečaja rudnika.

Premogovnik Velenje
Premogovnik Velenje FOTO: POP TV

Rudarji so danes upravo opozarjali, da ne sme uvesti nobenih sankcij za stavkajoče, med stavko pa morajo dobiti plačo in ostale pravice, ki jim pripadajo. Med stavkovnimi zahtevami so tudi spoštovanje in izvajanje sporazuma podpisanega marca letos med podjetniškim sindikatom, upravo rudnika in HSE, uprava rudnika pa mora v dogovoru z vodstvom HSE zagotoviti, da bodo v ceni premoga zajeti vsi stroški, ki nastanejo pri ali zaradi izkopa premoga.

Uprava Premogovnika zaposlene razume

Uprava Premogovnika Velenje razume skrb zaposlenih za nadaljnje delovanje rudnika in se strinja, da je regres pravica, ki po kolektivni pogodbi pripada zaposlenim. "Regres je bil izplačan tudi po ostalih družbah skupine HSE, vendar Premogovnik Velenje zaradi zahtevne likvidnostne situacije ni imel na razpolago finančnih sredstev za izplačilo v mesecu juniju," so po torkovih pogajanjih sporočili iz velenjskega rudnika.

Navajajo tudi, da je zaradi razlike med stroškovno in prodajno ceno premoga premogovnik v težki likvidnostni situaciji, poslovanje je zelo zahtevno, kar se odraža tudi v odvisnih družbah.

Za Premogovnik Velenje in njegove hčerinske družbe je bilo s strani zunanje institucije izdelan osnutek načrta finančnega in poslovnega prestrukturiranje celotne skupine Premogovnik Velenje. V njem so razdelani potrebni ukrepi, ki zadevajo optimizacijo poslovanja, katere pa mora uprava skupaj s socialnimi partnerji še uskladiti oz. izpogajati, pri čemer pa pričakujejo konstruktivno sodelovanje tudi s strani socialnih partnerjev, so še navedli v premogovniku.

Stavki so se pridružili praktično vsi zaposleni, teh pa je okoli 1400, rudarje namreč podpirajo tudi nekatere režijske službe. Lastnik Premogovnika Velenje, družba HSE, je zaskrbljen nad dogajanji. generalni direktor HSE Blaž Košorok je danes v Velenju ocenil, da je premogovnik dva koraka pred stečajem.

Vsi vzponi in padci Premogovnika Velenje

Velenjski premogovnik od leta 1875 deluje na največjem slovenskem nahajališču premoga in na eni od najdebelejših znanih plasti premoga na svetu. V lignitnih plasteh, ki so debele kar 165 metrov, je bilo doslej odkopanih več kot 220 milijonov ton lignita. V premogovniku navajajo, da bi lahko s to količino, če bi premog naložili na vagone, sestavili kompozicijo, ki bi dvakrat obkrožila svet.

Prva termoelektrarna je v bližini premogovnika zrasla leta 1905 in je delovala na osnovi lignita. Največji razmah pa je pridobivanje lignita doživelo po drugi svetovni vojni, ko so potrebe močno narasle. Sredi 80. let prejšnjega stoletja je premogovnik dosegel vrhinec izkopanih količin premoga na leto. Takrat so nakopali kar pet milijonov ton premoga, kar je precej več v primerjavi z lanskim letom, ko so jih nakopali 3,7 milijona tona. Le za malenkost manjšo količino naj bi nakopali tudi letos.

Štrajk v Premogovniku Velenje - 2
Štrajk v Premogovniku Velenje - 2 FOTO: POP TV

Premogovnik Velenje je ekskluzivni dobavitelj premoga za bližnjo Termoelektrarno Šoštanj (Teš), ki iz letne odkopane količine premoga proizvedejo eno tretjino elektrike, ki jo porabimo v Sloveniji. Imel je in še ima odločilen vpliv na razvoj Šaleške doline in predvsem samega Velenja, kamor so se v iskanju zaslužka priselili številni tuji delavci predvsem z območja nekdanje Jugoslavije, ki so pomagali zgraditi mesto. Premogovnik Velenje z rudarjenjem močno vpliva tudi na okoliško naravno okolje in njegov izgled. Na nekdaj poškodovanih površinah so danes urejene površine za šport in zabavo, od leta 1999 pa je v opuščenem delu jame Škale urejen tudi Muzej premogovništva Slovenije.

Premogovnik in Teš sta sicer povezana v Holding Slovenske Elektrarne (HSE) in predstavljata pomemben energetski steber pri nas. HSE je 77-odstotni lastnik premogovnika in 100-odstotni lastnike Teša.Premogovnik Velenje je krovna družba skupine, ki ima skupaj s premogovnikom 2576 zaposlenih, skupino pa sestavljajo še podjetja HTZ Velenje, GOST, PV Invest, Golte in RGP.

Trenutno cena premoga znaša 2,45 evra za giga joul energije, ki pa je očitno prenizka. Že leta 2004 je dogovorjena cena za projekt gradnje Teša 6, ki je zdaj v zaključni fazi, znašala 2,25 evra za giga joul energije, povišanje te cene pa bi po besedah Košorka pomenila ustvarjanje izgube za Teš. To bi posledično vplivalo tudi na premogovnik in njegovo poslovanje.

Po ocenah HSE je premogonik v težkem finančnem in likvidnostnem položaju, ki je posldica napačnih odločitev in dejanj iz preteklosti. Med temi naj bi bila tudi v naprej določena cena premoga, hkrati pa se je premogovnik ukvarjal tudi z dejavnostmi, ki niso povezane s košanjem premoga in so prinašale izgubo. Premogonik ima trenutno namreč za 75 milijonov evrov dolgov.

Košrok in direktor Premogovnika Velenje Ivan Pohorec se strinjata, da je prestrukturiranje neizbežno. Zaradi likvidnostnih težav so motena izplačila delavcem, sicer pa je premogovnik edina družba v skupini HSE, ki je v zadnjih dveh letih zmanjševala plače.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (256)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

emilzapata
03. 07. 2014 12.57
+0
Da se v TEŠ 6 ne bo kuril velenjski premog, se je vedelo že leta 2006, še meni je to prišlo na uho v tujini, ker pač ljudje te stroke vedo za vse gradnje elektrarn, in kje se bodo gradile v bodoče. Velenjski rudarji so samo kolateralna škoda političnih igric, kajti če slovenske javnosti ne bi uspeli prepričati o uporabi velenjskega legnita, elektrarna TEŠ6 ne bi bila nikoli zgrajena. Kajti javnost je le bolj pametna in poštena kot egoistični politiki.
emilzapata
03. 07. 2014 12.49
+0
ker sem dolga leta delal v tujini na področju eneretike, poznam stvari do obisti v tujini in, doma, pozabil sem pa na balkanska mutna posla. Poznam slovensko podjetje, ki je nabavilo opremo za izdelovanje rotorjev vetrnih elektrarn, ki jh je vzhod in sever Evrope poln, prepoln, v dobri veri, da se bo tudi pri nas nekaj začelo delati na tem področju, za opremo dali 20milijonov eurov, sedaj jim pa stoji že nekaj let, ker jih je premogovni lobi nadmudril, pomagali pa so tudi Francozi s svojim izsiljevanjem: Ali gradimo teš6, ali zapremo Renoult Novo mesto, 2milijonov pa je žrtev tega spletkarjenja, vključno z velenjskimi rudarji, kjer ni bilo intelektualca in politika, ki bi priznal, da v 21.stoletju ne moremo delati kot 19.stoletja.
Jaka Planinc
03. 07. 2014 09.07
+0
DRŽIJO GOR ŠE SAMO JAVNO UPRAVO, KI JE ZA NJIH NEDOTAKLJIVA..... POGLEJTE SLOVENSKA SODIŠČA KOLIKO SODELAVCEV SE ZAŽIRA V PRORAČUN NA DESET TISOČE PO VSEH SLOVENSKIH SODIŠČIH.!! KATASTROFA,!!!
flum
03. 07. 2014 07.18
-1
Gospodje iz Šaleškega lobija so vseskoz lagal o ceni premoga in zagovarjal smotrnost gradnje TEŠ 6. Njih bi blo treba stisnt in jim pobrat kar so nakradl !
Prisrcen Prisrckovi?
03. 07. 2014 06.57
+7
PUSTITE POLITIKO IN NE NABIRAJTE NA NAŠ RAČUN POLITIČNIH TOČK. BORIMO SE ZA GREHE PRETEKLOSTI DA SE UREDI STANJE NA PREMOGOVNIKU OB ENEM PA ŠE ZA SVOJE PRAVICE. NE BODO NAM JEMALI VEČ PLAČ, NE DOPUSTA, NE PRIPADAJOČIH SE BONITET. BORILI SE BOMO DO KRAJA TUDI PROTI POLITIKI KI SAMO OBLJUBLJA DELA PO SVOJE IN KI JE NAS PRIPELJALA TAM KO SMO PA NAJ BODO LEVI, DESNI ALI SREDINSKI... PA NISO SAMO NAS RUDARJE PRIPELJALI NA ROB PROPADA AMPAK VSO SLOVENIJO.. DRŽIJO GOR ŠE SAMO JAVNO UPRAVO KI JE ZA NJIH NEDOTAKLJIVA..... SREČNO RUDARJI OB PRAZNIKU 3 JULIJU NADALJUJMO BOJ ZA PRAVICO
Jaka Planinc
03. 07. 2014 09.07
DRŽIJO GOR ŠE SAMO JAVNO UPRAVO, KI JE ZA NJIH NEDOTAKLJIVA..... POGLEJTE SLOVENSKA SODIŠČA KOLIKO SODELAVCEV SE ZAŽIRA V PRORAČUN NA DESET TISOČE PO VSEH SLOVENSKIH SODIŠČIH.!! KATASTROFA,!!!
Cisto na hitro
03. 07. 2014 06.28
+7
Kje je Dušan Semolić, kje je Lenka Plagiatoršek, kje so zombiji, kje je Zdruzena levica.... zakaj ne gredo v jamo, v rudnik.... se boriti proti kapitalu, za prvice delavcev.... Kje so????
slayer2
03. 07. 2014 06.40
+2
Kje je desnica,pa to,ne sprenevedaj se!!!!!!
Redžepi
03. 07. 2014 06.43
+1
slayer2, desnica je v opoziciji in v zaporu;
slayer2
03. 07. 2014 06.51
+1
Redžepi
03. 07. 2014 06.54
+1
slayer2, torej tisti ki je na oblasti, naj rešuje te zadeve; zato pa naj gre butelškova in kameradi v jamo;
tirolec
03. 07. 2014 06.16
+10
S knapi bi morali vsi potegniti in se jim pridružit....brezposelni, vsi sindikati, ki se "imajo za sindikate - zaščitnike delavcev", ves delavski razred Slovenije, vključno z javnimi uslužbenci....To bi bil spontani štrajk in le tak upor bi povzdignil še ves ostali slovenski zaspani narod, kar bi lahko bil povod za boljši jutri.....V nasprotnem bomo še naprej tavali v temi, obljubljali, lagali, uničevali, odpuščali, kradli, se obnašali nečastno itd......
Prisrcen Prisrckovi?
03. 07. 2014 06.59
+3
Primož Urankar
03. 07. 2014 02.07
-3
10 let nazaj bi morali zapreti rudnik skupaj z teš. Ampak smo se sli poltiko ... SD je placeval svojo volilno bazo. To je isto ce bi delavke mure na silo hotele, da se obleke prodajajo po 5000 € / kos ter da morajo vsi javni usluzbenci le-te kupiti ... hallo? Ce je kapitalizem bo premog taksen kot doloca trg. Ce pa je ponudnik zgolj en in ni rentabilen je pa to se 1 argument vec na tisto zgoraj napisano.
slayer2
03. 07. 2014 06.41
+2
Prassek
03. 07. 2014 06.49
Primož Urankar
03. 07. 2014 12.46
+0
Bo vama jasno ko bosta fasala xy % vecji racun za elektriko.
vatikan
03. 07. 2014 00.24
-20
Od leta 91 naprej bi volili Janšo in tega danes ne bi bilo... tako pa so najbolj glasni ravno tisti, ki volijo proti našemu osamosvojitelju Janši.
mrdezan
03. 07. 2014 06.46
Bolani ste vsi ker spite namesto da bi vzeli stvari v zvoje roke! Bolan je tisti ki je 23 let volil leve in desne, kateri so med seboj zmenjeni.
slayer2
03. 07. 2014 06.52
+1
slovenijazbudise
03. 07. 2014 00.18
+22
Po poklicu nisem rudar pa vendar me je poklicna pot pripeljala na PV. Po letih dela sem postal jamski reševalec. Ko je prišlo do požara v muzeju PV sem okusil razmere, ki si jih ne moreš zamisliti niti v sanjah. Ko spoznaš, da z vsakim odhodom v jamo daš življenje na kocko ti vseeno da si nekdo dobesedno dela norce iz nas!!!!!
Ponosni Na Hrvatsku!
03. 07. 2014 00.25
-17
A naj sedaj jocemo zaradi tega? Briga nas kaj in kako ti delas!
Prisrcen Prisrckovi?
03. 07. 2014 00.34
+9
pravi si provokator, a knapi imamo trdo kožo :)
vatikan
03. 07. 2014 00.09
-7
Reši nas lahko le Janez Janša in ekipa iz SDS, Kučan in ljudje, ki jih je nastavljal so zavozili vsa državna podjetja.
Angela Franko
03. 07. 2014 06.18
+0
MALO SE SKULIRAJTE SE TAKO POGOVARJATE KAKOR ;DA JE JJ BIL VRATAR V PARLAMENTU ????? VSE JE ŠLO TUDI Z NJEGOVO POMOČJO V MALORO !!! KOLIKOKRAT IN KAKO DOLGO JE KRALJEVAL ????
Jaka Planinc
03. 07. 2014 09.07
+1
DRŽIJO GOR ŠE SAMO JAVNO UPRAVO, KI JE ZA NJIH NEDOTAKLJIVA..... POGLEJTE SLOVENSKA SODIŠČA KOLIKO SODELAVCEV SE ZAŽIRA V PRORAČUN NA DESET TISOČE PO VSEH SLOVENSKIH SODIŠČIH.!! KATASTROFA,!!!
Jaka Planinc
03. 07. 2014 09.08
DRŽIJO GOR ŠE SAMO JAVNO UPRAVO, KI JE ZA NJIH NEDOTAKLJIVA..... POGLEJTE SLOVENSKA SODIŠČA KOLIKO SODELAVCEV SE ZAŽIRA V PRORAČUN NA DESET TISOČE PO VSEH SLOVENSKIH SODIŠČIH.!! KATASTROFA,!!!
noel83
03. 07. 2014 00.09
+9
Ah ljudje to ni hec delat u takih razmerah takm ljudem sam kapo dol
vatikan
03. 07. 2014 00.11
-2
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 23.53
+32
ko berem vaše komentaje mi gre na bruhanje... še dobro da imam okno blizu... to lahko pišejo in kritizirajo samo tisti ki ne poznajo razmer v holdingu in premogovniku... ne poznajo razmer v jami in dela v jami.... ni to en stroj in ti opravljaš z njim... delo je še vedno fizižno ob enem tudi psihično naporno saj ne veš kje te kaj čaka (nevarnost) ... treba je imeti znanje in tega ne pridobiš v šoli ali na mesečnem uvajanju... pravi rudar postaneš skozi leta ki si z delom pridobiš znanje in izkušnje.... ni delo rudarja takšno da ti nekdo pokaže tako se to dela pa ti delaš... vsaka minuta ali sekunda ti lahko spremeni potek dela ali celo življenje... vi se pa tukaj delate pametne.... dolgo smo bili tiho in se marsičemu odrekali a vsaki stvari enkrat zbije dno.... smo trpežni, žilavi in delovni knapi in ne bomo nasedal tem vašim provokacijam in vašim lajičnim izjavami... ko si enkrat izkusiš kaj pomeni biti rudar potem me mirne duše opluvej kolikor želiš a zavedajte se da naše delo ni lahko in enostavno in nismo rudarji krivi za nastalo situacijo... ne zahtevamo višjih plač ampak da se uredijo razmere ki bi se morale že pred leti oziroma desetimi leti....
Krta?a 21
02. 07. 2014 23.58
+19
Pravilno! Eni redkih ki upajo! Namesto podpore pa.... Tipicno slovensko.
slayer2
03. 07. 2014 06.43
+5
Gremo knapi,jaz vas 110% podpiram!!!!!!!!!
slovenijazbudise
02. 07. 2014 23.41
+2
Slovenski rudarji praznujejo svoj praznik 3. julija, v spomin na petdnevno gladovno stavko, ki so jo 3. julija 1934 začeli zasavski rudarji. 
Tone 12345
02. 07. 2014 23.20
-4
To je neverjetno! v vsej zgodovini ko j s ali podobne združbe začnejo stavkat takoj dobijo želenn cilj!tto izsiljevanje je neverjetno!privatni sektor pa nima kaj!
Alojz Železnik 1
02. 07. 2014 23.14
+0
"Rudarji namreč zahtevajo, da mora pokriti vse stroške premogovnika." Svobodni trg pa to ... smo še kilometre daleč ... Ajajajaja! Slovenija, ni ti več pomoči!
Prisrcen Prisrckovi?
03. 07. 2014 00.12
+3
svobodni trg je takrat ko sam določiš ceno, ker pa zgleda ne spremljaš vsega so nam ceno določili drugi... sami pa zahtevamo ceno ki je še vedno najbolj ugona na svetovnem trgu...
zlobniCO2
02. 07. 2014 23.01
+3
mi kdo razloži za kaj se delavci pogajajo o ceni surovine ?????? to je premog
Ka pa mislis
02. 07. 2014 23.10
+12
s ceno premoga dosezejo rentabilno poslovanje rudnika. S tem mora tes placevati vec rudniku, posledicno manj dobicka hse. Pac ne bo 160 milj ampak 90 dobicka. Najlazje je nickrive rudarje peglat, sebe pa hvalit in izplacevat nagrade za nobeno delo.
dugi159
02. 07. 2014 23.11
+1
Hja ker so isto k drzavna uprava sve ce to narod da pozlati a ce bojo delavci v privat firmi strajkal bo tud drzava dala denar? Pomojem ne
Ka pa mislis
02. 07. 2014 23.15
+4
Dugi imas prav. Ampak v hse je drugac. Vodilni imajo miljonske dobicke, zato da imajo drugi izgubo. Skregano z logiko. Kot bi ti otroku deval zemljco, ti bi jih pa 20 pojedu in se hvalil da si skos sit.
dugi159
02. 07. 2014 23.25
+11
Tud to je res sam problem je v nas samih dokler se mene ne tice me ne briga...potem je pa prepozno Se mi ucas zdi da sploh nismo vredni Slovenije ker pustimo vse te barabije al smo pa prevec zabiti.Nikol mi ne bo jasn kako lahko volilci tako branijo najvecje lopove samo zato ker so beli ali rdeci.Lopov je lopov
dugi159
02. 07. 2014 22.54
+3
Tud muro ni uniclo samo vodstvo ampak rizotarska konkurenca in ja s prevozom iz kjer kol je obleka cenejsa ce delajo za pest riza mi pa veselo kupujemo kao original pise pa made in vietnam ampak ocitno to nobenga ne mot usi bi cim cenej...k pa je od nas en cenejsi je pa revolucija davkoplacevalci zdej pa pokrite razliko
plešivec
02. 07. 2014 22.43
-5
Rudarji so zadnji v Velenju, ki imajo pravico do štrajka! Zadnji!
Ka pa mislis
02. 07. 2014 22.52
+2
plešivec
02. 07. 2014 23.38
-5
Kdo se je zavzel za Vegrad, Gorenje...ko so stavkali, kdo? Zdaj ko pa knapi štrajkajo je pa vse "v luftu"!
Prisrcen Prisrckovi?
02. 07. 2014 23.43
+11
plešivec poslal bi te delat v rudnik za isto plačilo ki ga dobivam jaz in ob enem ti bom rekel da ti bom še uzel 10%plače, dopust in še bi ti lahko našteval si pripravljen tvegat in dat glavo na prodaj v jamo????
Krta?a 21
02. 07. 2014 23.54
+2
Kaj ti bo elektrarna ce ni premoga? Kaj ti bo veter ce ni el.vetrnic? Kaj ti bo pec na plin ce Putin zapira pipico? Drva? Nak, premoderna pec ki ne dela brez elektrike....
dugi159
02. 07. 2014 22.40
+6
Pa ce nisi konkurencen, a ko pridete v trgovino ste tolk patriota pa recete hocem srajco ki je narejena v evropi? Seveda ne kupte kitajsko ane ja premog je indonezijski tud cenej...
bluestar
02. 07. 2014 22.50
-5
Tko nekako, a bo pek tud zahteval 10€ za štruco kruha??, Pek , ne trg,,,??
Ka pa mislis
02. 07. 2014 22.53
+2
dugi159
02. 07. 2014 22.57
+1
Bluestar lahko zahteva...sam pol bom spet zacel sam kruh pect