Gospodarstvo

Stavka v premogovniku Velenje je tik pred vrati

Velenje, 20. 12. 2017 17.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V Premogovniku Velenje so napetosti med sindikatom SDRES in upravo zaradi nezadovoljstva nad razmerami vse večje. Pred vrati je stavka, so opozorili predstavniki sindikata. Medtem pa uprava zavrača vse očitke in navaja, da so izplačali vse obljubljeno.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Tudi velenjski rudarji zahtevajo ureditev razmer
    01:52
    Iz SVETA: Tudi velenjski rudarji zahtevajo ureditev razmer
  • Iz 24UR: Zahtevajo izplačilo nagrade
    02:12
    Iz 24UR: Zahtevajo izplačilo nagrade

Sindikat delavcev rudarstva in energetike Slovenije (SDRES) zaradi nezadovoljstva nad razmerami v Premogovniku Velenje stopnjuje stavkovne aktivnosti. Predstavnik Asmir Bećarević je danes dejal, da je stavka v premogovniku pred vrati. Medtem pa uprava zavrača vse očitke in navaja, da so izplačali vse obljubljeno.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal Bećarević, bo SDRES prihodnji teden zaradi neizplačila nagrade za letošnjo poslovno uspešnost oblikoval stavkovni odbor in stavkovne zahteve, ki jih bo nato poslal vodstvu Premogovnika Velenje.

Po njegovih besedah je delavcem uprava obljubila, da bo v petek izplačala razliko regresa iz leta 2016. Pogovori o izplačilu nagrade za letošnjo poslovno uspešnost pa naj bi stekli prihodnji teden, vendar, tako Bećarević, bo njena višina znana, ko bo določen delovni koledar za leto 2018.

Spor je tudi glede delovnega časa. SDRES je ocenil, da je ta neskladen z zakonom o delovnih razmerjih in je to prijavil inšpektoratu za delo, ki je ugotovil neskladje, a se je uprava pritložila na upravno sodišče. Dokler sodišče ne bo razsodilo, uprava rudnika ne namerava urediti efektivnega delovnega časa, je navedel Bećarević.

Ob tem je postregel s podatkom, da knapi delajo 43 ur tedensko, kar pomeni 150 nadur letno, ki pa niso plačane. Od januarja do novembra so skupaj opravili 32.000 nadurnega dela, je dodal.

Po njegovih ocenah je bila sistemizacija v hčerinskem invalidskem podjetju premogovnika HTZ navidezna, njen namen pa je bil zmanjšati socialno varnost zaposlenih na daljši rok. "Uprava je celo najela detektiva, ki je delavcem na dom prinesel odpovedi starih pogodb o zaposlitvi in nove pogodbe o zaposlitvi," je dejal Bećarević.

Po njegovih besedah se knapi bojijo za jamo, v kateri je odkopavanje premoga vse bolj intenzivno, zahtevno in nevarno. Zato rudarji čutijo pogoste stebrne udare in povečane koncentracije plina, v jami je tudi preveč vode. Skrbi jih tudi delovanje premogovnika do leta 2054, saj mu bo januarja 2020 potekla koncesija.

Stavka v premogovniku Velenje je pred vrati.
Stavka v premogovniku Velenje je pred vrati. FOTO: POP TV

Generalni direktor Premogovnika Velenje Ludvik Golob je vse navedbe zavrnil. Povedal je, da zadnja tri leta skušajo vzpostaviti red v podjetju in da rezultati poslovanja kažejo, da so na dobri poti. "Vse, kar smo obljubili, smo tudi izplačali. Zagotavljamo redno plačo, izplačali smo nagrado ob 3. julija v višini 274,37 evra bruto na posameznika, poleg tega še neizplačilo plač za leto 2013 v povprečni višini 1532 evrov bruto. Stimulacija za prvo polovico leta 2017 v višini 1,94 odstotka na izvršne dnine bo izplačana v začetku leta 2018. Razlika lanskega regresa v višini 326,64 evra bruto pa bo izplačana v petek," je dejal Golob.

V Premogovniku Velenje tudi navajajo, da sta skupaj z vodstvom invalidskega podjetja HTZ v preteklih dneh opravili več razgovorov z reprezentativnimi sindikati in svetom delavcev o možnosti izplačila nagrade za leto 2017. "Nesporno je, da je uspešnost poslovnega leta možno meriti, ko je to tudi računovodsko zaključeno, zaradi česar vodstvo družbe poudarja, da se bo o rezultatih in možnostih stimulativnega nagrade delavcem pogovarjalo v začetku leta 2018, o čemer smo se s Sindikatom pridobivanja energetskih surovin (SPESS) in svetom delavcem tudi dogovorili," so navedli v premogovniku.

Dejali so tudi, da je bilo precej truda letos vloženega v obvladovanje stroškov. Učinki so vidni predvsem pri stroških materiala in storitev, medtem ko je viden negativni odklon zlasti pri strošku dela, predvsem iz naslova nedoseženega sporazuma za leto 2017 ter počasnejše dinamike upokojevanja tistih, ki že izpolnjujejo pogoje za to. Kljub temu da bo plan proizvodnje premoga v količini in energiji po trenutnih ocenah dosežen, plan z vidika poslovanja oz. stroškovne učinkovitosti ne bo. Rezultat bo sicer pozitiven, vendar bo po trenutnih ocenah približno 1,3 milijona evrov pod načrtom, ocenjujejo v premogovniku.

Menijo tudi, da so zaostrovanje pritiskov na vodstvo podjetij in grožnje s stavko neupravičeni, še posebej, glede na dejstvo, da je podjetje za opravljeno delo kljub izjemno zahtevni likvidnostni situaciji v preteklem obdobju vedno zagotavljalo redno plačo po kolektivni pogodbi in določene nagrade.

Ker jim sindikat SDRES, ki ima v skupini premogovnik okoli 15 odstotkov članov, očita tudi slabšanje razmer v jami, pa Golob navaja, da sta varnost in zdravje pri delu njihova ključna strateška cilja, zato varnemu delu in preprečevanju nezgod vseskozi posvečajo izjemno veliko pozornosti. Letos so tako v opremo in jamske objekte vložili približno 19 milijon evrov, kar je za slabih šest milijonov evrov več kot lani.

Zavedajo se, da je njihovo delo, ki poteka skoraj 500 metrov globoko pod zemeljskim površjem, specifično in zato zahteva povsem drugačen pristop k zagotavljanju varnosti in zdravja pri delu zaposlenih, kot je to morda urejeno kje drugje. Tako v Premogovniku Velenje kot tudi njegovih hčerinskih družbah vsakodnevno izvajajo številne ukrepe, s katerimi zagotavljajo najvišjo možno stopnjo varnosti pri delu.

V reprezentativnem sindikatu SPESS morebitne stavke ne podpirajo. Menijo, da ni treba iti z glavo skozi zid in da je treba rešitve iskati za mizo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flum
21. 12. 2017 14.25
+3
sploh mi ni jasn zakaj stavkajo, sej imajo Teš 6 kjer pokupijo ves njihov lignit.
RdecaZvezda
21. 12. 2017 08.10
+3
tAKOLE SE GODI VSEM ,KI NE GRESTE NA VOLITVE,POTEM JE PA TREBA ŠTRAJKAT,TREBA JE ITI VOLIT IN STERAT TE KOMUNISTE IZ VLADE.
srecnii
20. 12. 2017 22.21
+6
počasi se končujejo časi delat za min.plačo
nikhrast
20. 12. 2017 20.29
+4
Se gre tu za odpravnino, rudnik zapirajo.