Gospodarstvo

Stavka elektrogospodarstva: 'V bolnišnicah, šolah in vrtcih ne bodo občutili težav'

Ljubljana, 24. 03. 2016 13.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je razkril, da bo splošna opozorilna stavka trajala od 4. do 21. aprila. Po besedah člana predsedstva sindikata Vodopivca bo potekala v skladu z zakonom, dejavnosti pa bodo stopnjevali, tako da bo proti koncu ob neodzivu vlade morda čutiti posledice pri oskrbi z elektriko. Na vladi menijo, da stavkovne zahteve vsebinsko ne upravičujejo stavke, v HSE pa, da je stavka nepotrebna in neosnovana.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Kaj jezi sindikate?
    04:35
    Iz SVETA: Kaj jezi sindikate?
  • Iz 24UR: 4. aprila stavka energetikov?
    02:30
    Iz 24UR: 4. aprila stavka energetikov?

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije (SDE) je razkril, da se bo stavka začela 4. aprila ob 8. uri in bo trajala do 21. aprila do 14. ure. Zaposleni v elektrogospodarstvu bodo stavkali na različne načine, začeli pa bodo z dveurnimi zbori delavcev.

"Napovedali smo dve obliki stavke, po prvem dnevu se bo stavkalo s prekinitvijo dela na delovnem mestu in izvajalo vse tisto, kar so zaposleni v elektrogospodarstvu dolžni na podlagi zakonodaje. V nekaterih proizvodnih enotah pa bomo stavkali na delovnih mestih z omejevanjem proizvodnje, ki se bo stopnjevalo," je pojasnil član predsedstva sindikata Valter Vodopivec. Delavci bodo morali biti v pripravljenosti "v primeru kakšne napake, če bi se ogrožalo premoženje, življenja".

Elektrika
Elektrika FOTO: Reuters
Kljub morebitnim posledicam za oskrbo z elektriko pa je predsednik sindikata SDE Branko Sevčnikar poudaril, da težav ne bodo občutili v bolnišnicah, šolah, vrtcih in drugih pomembnih institucijah. "Verjetno bomo vlado, DZ in še koga izključili med prvimi, ko bo treba vzdrževati raven ravnovesja sistema," se je še pošalil.

"Naša ambicija je, da z vlado začnemo konkreten, strokoven dialog o težavah, ki se dogajajo v elektrogospodarstvu," je ob tem pojasnil Vodopivec. Zato so vladi posredovali tudi dve zahtevi. V prvi so vlado pozvali, naj v sodelovanju z vsemi deležniki oblikuje in sprejme odločitev o prestrukturiranju in organiziranju slovenskega elektrogospodarstva, da se ohrani varno in zanesljivo delovanje energetskega sistema ter kakovostna in zanesljiva oskrba z elektriko. Poleg tega zahtevajo, da se do sprejetja zahtevanega dokumenta ustavijo vse enostranske aktivnosti na področju odpuščanja pod pretvezo domnevnih racionalizacij in optimizacij v elektrogospodarstvu.

Vlada pripravlja energetske smernice za leto 2050, a po prepričanju Vodopivca vlada takrat ne bo imela o čem odločati, če ne oblikuje strategije elektrogospodarstva "za danes, jutri". Kot je pojasnil, bi lahko začetek stavke preprečil dialog, da bi vlada izrazila razumevanje za zahteve in pripravljenost za pripravo zahtevanega dokumenta v roku, za katerega bi se dogovorili. "Če bo to sprejemljivo za nas, odložimo začetek stavke ali pa jo med potekom ustavimo," je dodal Vodopivec.

Sevčnikar je medtem opozoril, da vlada ne ščiti svojih interesov v tolikšni meri, da bi "trdili, da bo ta sistem še nekaj časa deloval normalno in nemoteno". "Na vse pozive in tudi grožnje se vlada ni odzvala, zato smo danes tukaj," je še poudaril.

Odločitev o stavki so sprejeli v petek, a so o njej razmišljali že precej časa, saj se v sindikatu bojijo tujega lastništva v energetskih družbah.

V ZSSS podprli stavko

Podporo stavki so izrazili tudi v Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije, pri čemer je predsednik Dušan Semolič opozoril, da je pasivnost lastnika, se pravi vlade, le navidezna, "saj s tem omogočajo proces, ki se ne bi smel dogajati". "Zahtevamo, da država naredi strategijo razvoja elektrogospodarstva, ki bo ohranjala kakovostna delovna mesta in ne bo nastajala v vladnih pisarnah, ampak skupaj z zaposlenimi. Vsak razumen gospodar bi moral sprejeti roko sodelovanja zaposlenih," je še poudaril.

Po Sevčnikarjevih besedah poskuša sindikat svoje videnje vladi predstaviti že od leta 2010, ko se je v dejavnosti odvila stavka, ki so jo nato po podpisu dogovora z gospodarskim ministrstvom ustavili. Nato so še predlani zagrozili z opozorilno stavko, a jim do danes odgovornih ni uspelo prepričati, da pokažejo svojo vlogo in začrtajo pot, po kateri bo energetika šla.

Vlada: stavkovne zahteve vsebinsko ne upravičujejo stavke

O stavki so že obvestili predsednika vlade Mira Cerarja ter ministra za finance in infrastrukturo.

Iz vlade so v odzivu sporočili, da menijo, da stavkovne zahteve vsebinsko ne upravičujejo stavke. "V stavkovnih zahtevah sicer Sindikat opozarja na zadeve, ki se jih vlada zaveda, procesi za njihovo ureditev pa potekajo v najširšem dialogu z vsemi deležniki, vključno s predstavniki Sindikata delavcev dejavnosti energetike Slovenije," so zapisali.

Za stavkovne zahteve, ki se nanašajo na upravljanje in prestrukturiranje družb, vlada ni pristojna, temveč je pravi naslovnik za pogajanja delodajalec. Za upravljanje družb so odgovorni organi upravljanja, to sta poslovodstvo in nadzorni svet; slednjega imenuje Slovenski državni holding, so še dodali na vladi. 

Vlada obenem ocenjuje, da so spoštovane in se izvajajo vse točke dogovora, ki je bil sklenjen med stavkovnim odborom SDE in takratnim Ministrstvom za infrastrukturo in prostor ob zaključku stavke avgusta 2014.

Preiskava na HSE - 2
Preiskava na HSE - 2 FOTO: Miro Majcen

HSE: Stavka je nepotrebna in neosnovana

V Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) so ocenili, da je napovedana stavka nepotrebna in neosnovana. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se odločili za refinanciranje posojila Evropske investicijske banke (EIB), "s katerim smo dne 27. januarja poplačali 110-milijonsko posojilo".

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je skušal podaljšati garancije, ki so zapadle v januarju, a banke, pri katerih je Teš pridobil garancije, teh niso želele podaljšati pod pogoji EIB. Tako so se po skoraj celoletnih pogajanjih z EIB in bankami, ki so Tešu dale garancije, in ob vzporedni pripravi več alternativnih scenarijev, odločili za refinanciranje, s katerim so poplačali omenjeno posojilo.

Brez nadomestnega vira financiranja bi po navedbah HSE tvegali nelikvidnost Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in unovčitev državnega poroštva. Tako so se tej grožnji izognili in jo minimizirali tudi za naprej. "Pripravili smo vse potrebno, da bomo skupini HSE zagotovili ustrezno finančno strukturo in vzdržno likvidnost tudi v prihodnje," še zagotavljajo.

Ponovili so, da neizdaja obveznic ne vpliva na poslovanje HSE, saj imajo finančne vire zagotovljene vsaj do konca letošnjega leta. Predstavlja pa neizdaja zanje razočaranje, saj bi "z izvedbo zadnjega koraka v normalizaciji strukture financiranja ... skupini HSE zagotovili vsaj štiri do pet let nemotenega delovanja in popolne osredotočenosti na optimizacijo delovanja skupine".

Ob tem poudarjajo, da HSE zaradi neizdaje obveznic ni bila povzročena poslovna škoda za razliko od "številnih napačnih odločitev v preteklosti, ki jih mora trenutno poslovodstvo HSE sanirati".

Verjamejo tudi, da sta še vedno odprti možnosti najema dolgoročnih kreditov ali izdaje obveznic. "V naslednjih tednih bomo ponovno preverili vse predpostavke in se odločili za najustreznejšo možnost."

Pojasnjujejo še, da je HSE v podobnem finančnem položaju kot pred letom ob dejstvu, da "smo uspeli v letu 2015 nadgraditi odnose z bankami, urediti pogodbena določila vseh kreditnih pogodb na način, da ne bo več prihajalo do kršitev zavez, po dveh letih bomo objavili letno poročilo, ki ne bo vsebovalo mnenja revizorja s pridržkom, in prvič v zgodovini skupine HSE smo pridobili bonitetno oceno, ki je bila za marsikoga pozitivno presenečenje".

Verjamejo, da bodo tudi zato v najkrajšem možnem času naredili zaključili refinanciranje in finančno prestrukturiranje skupine HSE ter se usmerili v aktivnosti, ki so potrebne za dolgoročno uspešnost družbe.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (136)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nebvedu
29. 03. 2016 09.00
+0
Oni nam izklopijo elektriko za en dan, mi pa jim potem 3 mesece ne plačamo položnic. Me zanima če se jim bo izšlo.
kolbek460
28. 03. 2016 19.55
+6
Tu je potrebna dobra čistilna akcija in štege se pometajo z vrha na vzdol ,,
muci007
27. 03. 2016 17.55
+5
Problem je v politiki, ki je naredila škodo v energetiki.
opazovalec_
04. 04. 2016 12.37
Jožajoža
26. 03. 2016 16.41
+4
lepo ste napisali. v bolnišnicah,šolah,vrtcih in drugih javnih ustanovah ne občutijo pomanjkanja
zulj001
26. 03. 2016 14.28
+3
Te privilegirance v elektrogospodarstvu,je treba preprosto razgnati.Bil sem priča ,ko so prišli vklopit glavno varovalko k hiši ,trije uslužbenci z dvema službenima avtomobiloma ,dela je pa bili tri minute za enega samega človeka...........
ROMELS
26. 03. 2016 12.47
+9
Lani je osem vodilnih v hse dobilo približno 1,300.000 evrov za plače, ostali prejemki v časopisu niso navedeni. Približno za 40 inženirskih plač.
Cofar
26. 03. 2016 12.23
+0
ne rabim elektrike. Lahko preživim tudi brez nje :)
Die einemaister
26. 03. 2016 10.52
+3
Dragi hlapci, boste kaj ukrenili??? Ne, Ok super ,upam da vam zaprejo elektriko za 1 mesec, ko boste kaj naredili u tej državi da ne bo tako takrat bom verjel da nekaj ne štima do takrat pa tiho in plačevat
Mungos2
25. 03. 2016 12.14
+7
Ker se Kekci ne morejo, oziroma ne znajo dogovoriti, naj raja grize žice. Kaj bodo dosegli s stavko ? Samo normalne ljudi bodo živcirali z odklopi elektrike !
Uporabnik1175947
25. 03. 2016 10.30
+24
Kako lahko skupina ljudi, ki so celo svojo delovno dobo prisesani na proračunske jasli, zaradi strahu pred izgubo privilegiranega položaja vzame za talce ljudi, ki polnijo proračun in jih dejansko preživljajo? Ne, vi pa resnično ne zaslužite naše podpore!
igy02
25. 03. 2016 09.57
+12
Tak hudič delajo zato, da se ne bi nič spremenilo. Isto delajo v Luki Koper. Oboji med najbolj plačanimi v Sloveniji. V Luki Koper vladajo žerjavisti v povezavi s komunjaro lokalnimi kruhoborci. Verjetno je podobno v elektrogospodarstvu. Niti Bog ne more več pomagati Sloveniji. Pa drugi tir. Ekonomsko se izplača v cca 103 letih. Glede na možne kapacitete Luke Koper (in omejeno ozemlje do Ankarana, Luki manjka le cca 30% prevoznih kapacitet. Drugi tir bi kapacitete povečal za 150%. Do italijanske železnice je 11 km in cca 150 mio Euro investicije. Ampak komunjare se ne bodo povezale na fašiste! Bolje zapraviti 1,5 milijarde Euro.
murinar
25. 03. 2016 11.12
+5
Tako nekako pa še Slovenske železnice sodijo zdraven!
butalistan
25. 03. 2016 09.44
+13
socialistični kulaki se borijo za nedelo in visoke plače
26277
25. 03. 2016 09.26
+15
to je štrajk za elito v elektrogospodarstvu, ne za delavce. Ko berem spodnje komentarje, pa je razvidno, da nimate pojma , kaj se dogaja - na žalost.
ROMELS
25. 03. 2016 08.54
+16
Od prvega do zadnjega so v energetiki imeli previsoke plače. Slabo vodenje in prekomerno razmetavanje denarja, predvsem za previsoke plače vodilnih in raznih uslug, ki so si jih privoščili, jih je pripeljalo v ta položaj. Zato pa plačujemo drago elektriko. Včasih je bila elektrika tako poceni, da so položnice plačevali le štirikrat letno.
bob bob 1
25. 03. 2016 08.44
+19
1,5 milijarde smo dali v TEŠ 6, ki zdaj dela z izgubo...Kje so bili takrat, zakaj niso takrat stavkali?
hotchilipoper
25. 03. 2016 08.37
+14
Dokler je bilo korito polno za vse, je bila tišina
Ivan janez
25. 03. 2016 08.29
+18
Kaj tista pogodba nič ne velja ki sem jo podpisal pri elektro Celje za nemoteno dobavo elektrike dveh let ---če ne bo redne dobave elektrike gremo takoj v tožbo ---VPRAŠAJMO SE KDO JE PLAČAL ELEKTRARNE KO SO SE GRADILE --MI DRŽAVLJANI če bodo štrajkali to ne sme biti nobena motnja pri dobavi elektrike.
Bofur
25. 03. 2016 08.14
+16
če izklopijo štrom, teli štromarji niso nič drugačni od islamskih radikalnih skrajnežev, želijo sejati strah, paniko, nezadovoljstvo med ljudmi, ob tem da bodo ogrožena številna človeška življenja, če ne bodo delovali semaforji na križiščih, signalizacija v prometu.
25kur
25. 03. 2016 08.04
+6
delam v elektro gosp. in 4200€ bruto je čist OK plača za tako odgovorno delo, ne vem zakaj štrajk, privatizacija nop?
rintitinti
26. 03. 2016 17.01
+1
felix59 drugič
24. 03. 2016 21.58
+18
Uzamte štrom , če si upate !!! Ga sigurno ne boste nikoli več !!