Gospodarstvo

Starajoče prebivalstvo in breme mladim

Ljubljana, 16. 07. 2009 13.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ob izostanku strukturnih reform, bo javni dolg vse bolj bremenil prihodnje generacije, opozarja Umar. Napoved, da se bo BDP letos skrčil za štiri odstotke, je še povsem realistična.

Sedanja finančna kriza po oceni še stopnjuje potrebe po strukturnih spremembah na področju javnih financ. "Slovenija se je letos pravilno odzvala s fiskalno politiko, a je imela relativno malo manevrskega prostora, ki bi preprečeval oz. blažil posledice krize," je dejal direktor Umarja Boštjan Vasle.

Starajoče prebivalstvo pomeni povečanje pritiskov na izdatke za socialno zaščito.
Starajoče prebivalstvo pomeni povečanje pritiskov na izdatke za socialno zaščito. FOTO:
K naglemu poslabšanju stanja v javnih financah so prispevali pešanje gospodarske aktivnosti in s tem povezanega delovanja avtomatskih stabilizatorjev, ukrepi za blažitev posledic krize, pa tudi povečanje obsega sredstev za socialne transferje in naraščanje plač z uveljavitvijo novega plačnega sistema v javnem sektorju ob hkratnem povečanju števila zaposlenih. Umar

Usklajenost virov prihodkov in odhodkov je po besedah Vasleta eden večjih izzivov ekonomskih politik v zadnjem času. Na eni strani bi bilo potrebno prestrukturirati izdatke tako, da bi laže dosegali razvojne cilje, po drugi strani pa se lotiti težav pri virih.

Kot je poudaril Vasle, je Slovenija glede na projekcije med bolj ogroženimi, kar zadeva delež starajočega prebivalstva, kar pomeni povečanje pritiskov na izdatke za socialno zaščito.

Ključna je, je poudaril Vasle, modernizacija teh sistemov, a ne v celoti na strani odhodkov, temveč tudi pri proračunskih virih. Umar izpostavlja razmislek o razširitvi davčne osnove, o uvedbi nekaterih novih dajatev, saj po Vasletovih besedah Slovenija glede na mednarodne analize zaostaja predvsem pri davkih na premoženje, ter o razbremenitvi gospodarstva s socialnimi prispevki.

Prihodnje generacije bi lahko ob izostanku strukturnih reform vse bolj bremenil tudi javni dolg, opozarja Umar. Letos naj bi se po napovedih povečal za osem odstotnih točk, na 30,5 odstotka BDP, razmere pa se lahko še spremenijo. Težave s servisiranjem dolga se lahko pojavijo tudi zaradi višjih obrestnih mer.

Lahko se zgodi, da bo javni dolg bremenil prihodnje generacije.
Lahko se zgodi, da bo javni dolg bremenil prihodnje generacije. FOTO: Reuters

Napoved Umarja, da se bo BDP v Sloveniji letos skrčil za štiri odstotke, je še "povsem realistična". Kot je pojasnil Vasle, so po strmem padcu gospodarskih aktivnosti konec lanskega leta v prvih mesecih letos vidni nekateri znaki umirjanja. Če se bodo razmere doma in v mednarodnem okolju umirjale tudi v prihodnjih mesecih, potrebe po spreminjanju gospodarske napovedi na Umarju ne vidijo.

Kriza je prizadela tudi trg dela, po besedah Alenke Kajzer z Umarja pa so brezposelnosti najbolj izpostavljeni manj izobraženi ter starejši (nad 50 let), pa tudi mladi v starostni skupini od 15 do 29 let.

Zaostritev razmer na trgu dela je predvsem posledica odziva zasebnega sektorja na gospodarsko krizo. Razmere na trgu dela se bodo kot običajno izboljšale z zamikom, je opozoril Vasle. Po napovedih Umarja naj bi Slovenija v prihodnjem letu dosegla enoodstotno gospodarsko rast, pri čemer "v naslednjih dveh letih ne pričakujemo bistvenega izboljšanja na trgu dela".

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

resslovenka
20. 07. 2009 11.37
Ja Aleksej, to so dejstva. Je pa stara živjenjska resnica: Šparaj takrat ko imaš, ne takrat ko nimaš. In koliko denarja, ki so ga prispevali današnji in bodoči upokojenci je šlo v nepovratne franže. Toda o tem danes ne govori nihče več. Da o predčasnem upokojevanju ne govorimo. In mnogo teh mlado upokojnih ljudi še danes veselo dela, sociala gre pa iz pokojninske blagajne. Enkrat mora zmanjkat ali ne? Starost prebivalstva je kakršna je, pa za to niso krivi upokojenci, ampak država, ki se je prepozno zavedla kaj to pomeni. Tako da je vedno več plati medalje. Pokasirajo pa vedo najmanj krivi. Mnogo gnilobe se je zalezlo, pravzaprav preveč .
marshall13
20. 07. 2009 10.22
Pač... to so dejstva. Življenjska doba se povečuje, kar posledično pomeni vedno večje izdatke za pokojninsko in zdravstveno blagajno. Naj se sliši kakor se... država namenja veliko denarja v zdravstveno blagajno, da lahko potem še več vlaga v pokojninsko. Potrebno je gledati realno in ne bit užaljen, če kdo reče, da so upokojenci breme države. Tudi mi bomo, ampak se ne slepim s tem, da bom od države kaj dobil.
resslovenka
20. 07. 2009 08.18
danaaajaaa To je javno rekel en prepotenten mladi dr. ekonomije, ki še delati ni prav začel pa je verjetno zaslužil dosedaj več, kot kdo v 10 letih. Me zanima kdo mu je omogočil študij, da sedaj stresa takšne. Vsa ekonomska filozofija naše države pelje brez nadzora čisto mimo ali po domače vse skupaj je vlak brez voznega reda, ki bo tako ali tako kmalu iztiril. Samo naše vrle strokovnjake in njihove odločitve spremlajš pa je tudi nekomu, ki nima pojma o ekonomijo vse jasno.
MrBane
19. 07. 2009 15.47
To je vse mafija, vsak gleda na svoj interes.
danaaajaaa
18. 07. 2009 17.59
Kako nekdo upa rečt da so upokojenci breme? To lahko reče samo neuk osebek, ki niti pomisli ne, da je lahko hodil v šolo, doštudiral in sedaj lahko , seveda če ima srečo, tudi dela. Vse vrtce, šole, fakultete, bolnice..... so zgradili ti upokojenci! Ajde, vzemite jim pokojnine, oni pa vam bodo vzeli to kar so zgradili! Kaj boste pa potem? Strinjam se z pedhonimi komentarji: vzamejo naj tistim ki so 18 let kradli in si basali v svoje žepe, zato da ne bodo odvisni od pokojnin pa še njihovi otroci in vnuki bodo imeli dovolj, jim sploh delati ne bo treba, krasti pa tako ne bodo imeli več kaj! Me prav zanima kaj bo z vsemi temi ovadbami kaznivih dejanj korupcije, odtujevanja, ipd. ipd. Me prav zanima kdaj bo pri nas kdo kaznovan za svoja nečedna dejanja! Me prav zanima če bo šel osebek Kučan, Zidar, Golobič, pa banda različnih nadzornih svetov in pokvarjenci iz IUV, MURE, DARSa in podobnih v zapor, oziroma ali bodo sploh kdaj odgovarjali? Sprašujem se zakaj po tolikih letih Kupan še vedno poleg pokojnine živi, potuje, se zdravi in še bi lahko naštevala na stroške države, to je nas, davkoplačevalcev? Dajmo, vprašajmo se zakaj sploh še to dovolimo! Ker če bomo dovolili da se bodo take svijnarije delale naprej, potem pokonine sploh več ne bomo imeli! Današnjo vlado pa naj bo sram ! Izvoljeni so bili, prisegli so da bodo delali v dobro države in državljanov, in to VSEH, ne samo skorumpiranih barab , ki še davke ne plačujejo tej državi, ampak tujcem ali pa sploh ne! Torej? Pa naj že nehajo s komisijami! Tudi te so je.. veter.
Leandra
18. 07. 2009 14.34
Največje breme za Slovence, Slovenske delavce so družbosolovci in ostali davčni odvisniki recimo Občinarji razni delavci socialnih centrov zavodov za zaposlovanje, zbornic, RTV ja..Sazasa ostalih parazitov pijavk, podgan in podobno.. Ti so večje breme za Slovenijo kot bi bila cela Evropa pijancev, barab kiminalcev in drogerašev skupaj..
manco-capac
17. 07. 2009 21.55
Jaz ne pričakujem bistvenega izboljšanja na nobenem področju, dokler ne bodo začeli zapirat tistih, ki so pokradli slovenska podjetja.
BMSS
17. 07. 2009 16.10
Ta vlada samo straši ljudi, naredi pa bore malo. Nekateri posamezniki kradejo in zapravljajo milijone, pa nič. Tistim, ki pa delamo bi najraje vzeli vse. Obdavčijo naj nepremičnine, npr. v Portorožu-Lucija je kar nekaj blokov, ki so na 3/4 prazni, stanovanja so namreč prazna, imajo jih "vikendaši", ki so jih po Jazbinškovem zakonu napol zastonj kupili. Koliko je še takih blokov in hiš v Sloveniji? Verjetno veliko. Mlade družine pa si ne morejo kupiti stanovanja, nekateri tudi najeti ne.
Roxy79
17. 07. 2009 15.30
Starejši so mlajšim v breme. Hmm.... mar niso starejši (nekoč mladi) delali otroke.....da bodo le-ti imeli zaposlitev...??? Da bodo plačevali v pokojninski sklad?.... itd itd.
resslovenka
17. 07. 2009 14.14
Starejši breme mladim? Komu so bili breme naši upokojeni starši, ko smo bili mi mladi in smo hodili v službe in plačevali v pokojninsko blagajno? Pa še hodimo in še plačujemo. Naj se država ukvarja raje s tem, kako bo zaposlila čimveč mladih, da si bodo ustvarili družine, ne pa da životarijo brezciljno iz dneva v dan. Pa bi radi delali. Kakšen blef! Sram naj jih bo.
TikaTaka00
16. 07. 2009 18.09
moja mami mi ne bo nikoli v breme!
vikica11
16. 07. 2009 18.04
Glede na razvoj (robotizacija, avtomatizacija, ipd) je pričakovati, da bo potrebno vse manj človeškega fizičnega dela, kar pomeni, da bo vedno več brezposelnih. Vendar napredek prinese tudi več dobička in s tem tudi več davka v državno blagajno. Tega pa bo potrebno porabiti tudi za svoje brezposelne državljane in upokojence.
Leandra
16. 07. 2009 17.49
Starejši nikakor niso breme..prav tako ne pijanci in narkomani pač pa so to družbosčlovci ti davčni odvisniki so kot kobilice ali podgane morda jedrski odpadki kjer koli so vse propade..segnije in vzame hudič...
Inspire
16. 07. 2009 15.07
Tudi mi smo bili mladi ,ter plačevali vse prispevke ,ki jih ni bilo malo .Danes pa ,da bomo samo v breme ? To je prva vlada ,ki si upa kaj takega privleči na dan .Vzamite vsem tistim ,ki so na protipravni način prišli do bajnega bogastva --pa ne s svojim trdim delom --ampak z goljufijami . Nobena vlada se ni upala upreti bogatašem ,zato so pa danes take posledice . Davke naj plačujejo na luksus ( vile ,jahte ,počitniške hišice v gorah in na morju,drage avtomobile itd.) Zakaj bi nesposobnost vlade morali nositi mladi brezposelni in upokojenci z nizkimi pokojninami ?
JohnWayne.
16. 07. 2009 15.07
kokr vzameš ane.. sej je prov, da penzionisti dobijo penzion, da uživajo še preostanek življenja po trdem delu 40 let.. samo.. kakšna sprememba pa ne bi bla čist nič napačna.. vsi mladi oz tisti do trenutno 35 let plačujemo v pokojninsko blagajno, da lahko penzionisti živijo in dobivajo domov cash.. A mi (28let) kdo lahko garantira, da bom jaz od teh prispevkov lahko kaj imel, a je boljše, da kar "plačujem" za njih, zravn pa še svoje šparam za stara leta? pa ne mi rečt, da jaz osebno ne plačujem prispevkov ampak firma, ker to ni res.. če prispevka ne bi blo, bi mel jaz tolk višjo plačo.. delo upokojencev.. zakaj lahko penzionisti dobivajo penzion, zraven pa odžirajo mesta brezposelnim.. sej je res, da je izkušen pa vse.. samo.. zakaj nekaterim 2 plače, nekaterim nobene?? višina pokojnin.. tudi tukej je treba naredit spremembe.. nekateri 400, nekateri 2000.. zakaj more ata imet vsake 2 leti nov mercedes?? če je bil direktor, si je že tko al tko nagrabu denarja, zgradil hiše in kupu vikendice.. res je tukej spet faktor zahtevnosti dela v smislu tekstilni delavec - direktor.. samo kdo je dobesedno delal tukaj?? se pa strinjam s spodnjima komentajema mby in adsa1.. meneđerjem ukinit odpravnine in v primeru njegovega neuspeha vračilo dela (če ne vsega) denarja in nagrad, ki jih je za delo prejel.. sploh pa kakšni poslanci.. zadnjič je pisalo Marija Požonec al kako se že napiše.. še vedno prejema skoraj 6000 odpravnine zato, da je spala med sejo.. kakorkoli vzameš.. bolje dati nekomu določen znesek, da se na tisti zgornji sloj malo usede in prouči zadeve, zakaj toliko preveč in ne normalno.. .. in to je treba tujca.. ne slovenca..
arhimed_33
16. 07. 2009 14.16
res je tako mby,denarja je dovolj,Slovenija pred osamosvojitvijo je bila dovolj gospodarsko razvita,da nam bi ne smelo biti hudo,ampak apetiti kapitalistov so to našo Slovenijo oklestili do neprepoznavnosti.Lakomnost in zavist so zdaj postala glavna vrlina....,žalostno
mby
16. 07. 2009 13.34
ah nehajte že s takimi penzije niso visoke, plače in odpravnine meneđerjem v državnih in javnih podjetjih pa so blazno visoke denarja je prk zadosti, samo razporejen ni pravilno milijonček enemu, pa milijonček drugemu, pa se nabere potem pa so potrebne reforme pokojninskega sistema...