Gospodarstvo
Oglas

'Stanovanjski grad' v Lipnicah

Češka, 12. 11. 2016 07.05 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

V kraju Lipnice nad Sázavou na češko-moravski meji se srečajo srednjeveške razvaline in sodobni gradovi v pokrajini, ki jemlje dih, ter dokazujejo, da se lahko zgodovinska lepota iz preteklosti odlično združi s sodobno arhitekturo.

Prefa
Prefa FOTO:
'Stanovanjski grad', ki sta ga iz majhne enodružinske hiše ustvarila arhitekt František Čekal in projektni vodja Ivan Dolejš, združuje tradicionalen, regionalen način gradnje in futuristični način nadgradnje ter po vzoru velikega gradu predstavlja sodobno, zanimivo, a harmonično nasprotje arhitekturi utrdbe iz 14. stoletja. Arhitekturno spektakularen viteški oklep kot arhitekturna vez s starim vekom in sodobnimi trendi novogradnje je sestavljen iz strešnih in fasadnih panelov FX.12 proizvajalca PREFA
 
Kraj Lipnice je majhen turistični kraj s skoraj 700 stalnimi prebivalci v gričevnati češko-moravski pokrajini. V času dopustov ta mirna občina, ki leži ob vznožju razvalin srednjeveškega gradu in se sicer preživlja s kmetijstvom in ribogojstvom, postane priljubljeno začasno bivališče in izletniški cilj mnogih Čehov. Prebivalci velikih mest imajo tu pogosto počitniške hišice, ki so jih podedovali, in prav takšno »dačo« je s futurističnim prizidkom in zanimivim kontrastom med novim in starim ustvaril arhitekt František Čekal. Objekt se sicer diskretno vključuje v pokrajino, vendar pa kljub temu tudi sam privablja obiskovalce kot edinstven objekt, ki bogati kraj. Kvader antracitne barve z novim delom fasade in ogromnim steklenim delom v ospredju se namreč odlično umešča v okolico. "Je opazen in hkrati nevpadljiv," pravi Ivan Dolejš.
 
Prefa
Prefa FOTO:
Dača: vrtne in počitniške hišice za dobro počutje telesa in duha

Lep razgled ne ponuja le priložnosti za pobeg iz mesta, temveč tudi za ponovno prizemljitev. Tako je nekdaj »podarjeni kos plemiške zemlje« danes pribežališče za sprostitev in družinska medgeneracijska srečanja, za počitek, pogovor, vrtnarjenje ali preprosto skupno preživljanje časa. Ivan Dolejš: "Pri tej nadgradnji gre za ustvarjanje več prostora za vse večje število družin, ki zgradbe uporabljajo kot začasno bivališče. Povezanost družine ima na Češkem namreč velik pomen, prav tako kot različne pravice starejših in nazori." 
 
Tako zanimiv kot pogled na hišo je zato zanimiv tudi pogled od znotraj navzven: ogromen stekleni del v ospredju nudi pogled na visokogorsko panoramo in pripelje pokrajino v notranje prostore.
 
Trdna utrdba

Za trajno podlago skrbijo temelji in železobetonski pokrov prizidka: navpična nosilna konstrukcija iz keramičnega bloka. Za spektakularen videz pa poskrbita nadstrešek in fasada iz antracitno obarvanih strešnih in fasadnih panelov FX.12 proizvajalca PREFA. "Sodobno in preprosto za vzdrževanje. Za dobro počutje in dolgo obstojnost. To so bile zahteve investitorjev," pove vodja projekta Ivan Dolejš o izbiri 'viteške opreme' PREFA za ovoj prizidka.
 
Za fasadne panele FX.12 sta se odločila skupaj z arhitektom Františkom Čekalom, prva izbira pa so bili iz več razlogov: "Videz je nenavaden in privlačen. To nama je na panelih všeč. Poleg tega pa so preizkušeni. Z njimi sva imela odlične izkušnje."
 

Prefa
Prefa FOTO:

FX.12: raznolika površina za futuristično zasnovo

Ta učinek poudarjajo raznolike lastnosti strešnih in fasadnih panelov FX.12. Njihova vzdolžna in prečna zarobljenost ter raznolika površina omogočajo še posebej futuristično zasnovo površine. Močno členjena površina fasade celotnega objekta pa je kleparju vendarle predstavljala velik izziv, ki pa ga je rešil s pomočjo domišljije in panelov FX.12: izhodišče pri izdelavi ovoja je bilo pri tleh, in sicer na najnižji vogalni točki fasade. Od tu so se strokovnjaki prebijali naprej proti slemenu strehe. Strešna kritina pa predstavlja zaključek.
 
PREFA kot PERFEKTNA REŠITEV

Pri načrtovanju prizidka je na ekipo gradbenikov zagotovo vplivala tudi lega sredi območja za dopustovanje in sprostitev. "V veliki meri smo morali upoštevati sosesko in poskrbeti za kar se da malo motenj," pojasnjuje Ivan Dolejš. Tudi strma pokrajina je predstavljala izziv, ki je zahteval veliko perfekcije in načrtovanja. Za Dolejša je perfekcija alfa in omega uspešnih gradbenih projektov: "Vse do konca mora vse teči kot po maslu," zaključuje vodja projekta sanacije enodružinske hiše v kraju Lipnice. Še en vidik, zaradi katerega se gradbeni strokovnjak 'sreča' z izdelki PREFA.

Prefa
Prefa FOTO:
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1