Gospodarstvo

Šrot še vedno brez glasovalnih pravic

Ljubljana, 16. 07. 2009 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker Infond Holding in skupina z njim povezanih podjetij še vedno ni objavila ponudbe za prevzem, njihov delež v Mercatorju pa je nespremenjen, ostaja Infond Holding na skupščini Mercatorja brez glasovalnih pravic.

Skupščina Mercatorja je sklicana za ponedeljek, 20. julija. Infond Holding je kot največji delničar zaradi postopkov, ki jih zoper njega in z njim povezanih družb vodita varuh konkurence in ATVP, zaprosil za preklic skupščine in njeno preložitev na konec avgusta, a je uprava Mercatorja na podlagi posvetovanja ugotovila, da za preklic ni utemeljenih razlogov.

Infond Holding na ponedeljkovi skupščini Mercatorja ne bo smel uresničevati glasovalnih pravic. Urad za varstvo konkurence in Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) namreč ugotavljata, da Infond Holding in skupina z njim povezanih podjetij (Pivovarna Laško, Pivovarna Union, Radenska) še vedno niso objavile ponudbe za prevzem, njihov delež v Mercatorju pa je nespremenjen.

Tako sta urad za varstvo konkurence in ATVP zapisala v dodatnih pojasnilih glede trenutnega stanja postopkov, ki jih vodita zoper Infond Holding, ki je z 48,34-odstotnim lastniškim deležem največji delničar Mercatorja. Za pojasnila je zaprosil Mercator, so danes prek spletnih strani sporočili iz največjega slovenskega trgovca.

Varuh konkurence je postopek presoje skladnosti koncentracije družb Infond Holding in Mercator uvedel 2. junija letos, saj je bila izkazana verjetnost, da je prišlo do koncentracije, ki je podrejena odločbam zakona o preprečevanju omejevanja konkurence, in je podjetja, ki bi morala koncentracijo priglasiti uradu, niso priglasila.

Na skupščini Mercatorja ostaja Infond Holding brez glasovalnih pravic.
Na skupščini Mercatorja ostaja Infond Holding brez glasovalnih pravic. FOTO: POP TV

Urad pojasnjuje, da družbe Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska ne smejo uresničevati glasovalnih pravic iz delnic Mercatorja in obveznosti v zvezi s koncentracijo, ki bi jo morale priglasiti, do izdaje odločbe o skladnosti koncentracije s pravili konkurence.

Urad lahko sicer skladno z zakonom izjemoma na predlog podjetja izda sklep, s katerim dovoli izvrševanje koncentracije v določenem obsegu ali pod določenimi pogoji pred izdajo odločbe, če podjetje v predlogu izkaže, da je takšno izvrševanje nujno potrebno za ohranjanje vrednosti naložbe ali za opravljanje storitev splošnega interesa.

Varuh konkurence poudarja, da do srede s strani Infond Holdinga in z njim povezanih družb ni prejel predloga za izvrševanje predmetne koncentracije in tako o izvrševanju koncentracije tudi ni odločal.

Delež glasovalnih pravic nespremenjen

ATVP je postopek zoper Infond Holding, Pivovarno Laško, Pivovarno Union in Radensko s prepovedjo uresničevanja glasovalnih pravic iz delnic Mercatorja sprožila 23. oktobra lani. Prepoved uresničevanja glasovalnih pravic velja do objave prevzemne ponudbe ali odtujitve delnic Mercatorja, tako da ne bodo več dosegale prevzemnega praga, ki je skladno z zakonom določen pri 25 odstotkih.

Iz delniške knjige na dan 7. julij je razvidno, kot pojasnjuje agencija, da je delež glasovalnih pravic omenjenih družb nespremenjen, torej znaša 48,34 odstotka. Ker družbe niso objavile prevzemne ponudbe za Mercator in tako niso ravnale skladno z odločbo ATVP, prepoved uresničevanja glasovalnih pravic še učinkuje. Agenciji namreč tudi ni bila vročena sodna odločba, s katero bi vrhovno sodišče na podlagi tožbe v postopku sodnega varstva kakor koli ugodilo omenjenim družbam oziroma poseglo v odločitev agencije.

ATVP navaja, da dnevno lahko prihaja do sprememb okoliščin, ki vplivajo na prenehanje obveznosti omenjenih delničarjev Mercatorja, da dajo prevzemno ponudbo, kar pomeni, da znova pridobijo glasovalne pravice iz vseh delnic Mercatorja. Tako bo moral Mercator tovrstne okoliščine ugotavljati na sami skupščini na podlagi dejstev in dokazov, ki jih bodo ponudili Infond Holding, Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska.

ATVP predlaga, da Mercator vsekakor spremlja stanje oziroma spremembe v deležih glasovalnih pravic posameznih delničarjev v delniški knjigi. Glede na bližajoči se datum skupščine Mercatorja pa ni verjetno, poudarjajo v agenciji, da bi bila odločba ATVP izvršena z objavo prevzemne ponudbe za Mercator.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Leandra
19. 07. 2009 16.13
Lastninjenje je proces v kataerem Lastnina brez Lastnika prehaja v roke Lastnikov brez Lastnine..to delajo managerji, Ekonomisti in ostali dolgoprsti družbosolvci.. Ob asistenci do podna skorumpiranega LDS ovskega pravosodnega sistema.. Včasih so tem preprosto rekli tolovaji, rokomavhi, barabuni, lopovi, konjski tatovi in kriminalci..zato so jih kar Obesli na prvo jabko ali pobili drugače vsem na veselje..
tron3
16. 07. 2009 13.00
Za Šrota je najboljš da bo do konca svojega življenja čisto tiho, pa srečen je lahko da ni v kehi, zdaj pa bi rad imel glasovalne pravice, da bi finančno izčrpaval Mercator, kar je bil prvotni namen nakupa delnic Mercatorja. Kje pa je tisti falot, ki mu je omogočil nakup se še kar mucka po Trenti, saj res je poslal svoje vojake v boj za edino pravico in resnico
dr.psiho
16. 07. 2009 12.16
gotov si šrotar...
Nad.oblaki
16. 07. 2009 12.00
Pravici bi bilo zadoščeno, če bi dobil 5 let zapora. Vzgled naj si vzemejo rusijo, vsi se ji posmehujejo njeni 60% demokraciji....vendar take lopove tipa Šrot, Bavčar, Zidar,... imajo po celicah zaprte... pri nas se nam pa javno posmehujejo po TV in sodstvu...
RADO62
16. 07. 2009 11.46
In maje se stolček Šrotu pa Kosmovi.... heh