Gospodarstvo

'Srečni smo lahko, da smo dobili 1,4 mio €'

Begunje na Gorenjskem, 02. 11. 2009 15.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Elan prodaja dve hčerinski družbi za 1,4 milijona evrov. Prvi nadzornik Stojan Nikolič je prepričan, da so sklenili dober posel. Dodatnih odpuščanj ne načrtujejo.

Nadzorniki begunjskega Elana so se seznanili s tekočim poslovanjem družbe za obdobje januar–september 2009. Kot je povedal predsednik nadzornega sveta Stojan Nikolič, družba posluje po pričakovanjih, v zvezi s prodajo dveh hčerinskih družb Elana Burinu YC pa je dejal, da "smo lahko srečni, da smo dobili 1,4 milijona evrov".

Elan
Elan FOTO: Kanal A

Pogodba za prodajo dveh družb, ki se ukvarjata s čarterjem, je bila podpisana, vendar prenosa ne bo do končnega plačila, kar pa naj bi se po njegovih besedah zgodilo 15. decembra. "Prepričan sem, da je bil to dober posel," je dejal, ''saj sta se o prodaji pogovarjala že prejšnja uprava in prejšnji nadzorni svet''. "Nova uprava nas je prepričala, da poskusimo preživeti še eno sezono, a se je ta znova končala z 200.000 evri izgube. In za družbo, ki ima 29 jadrnic, pri čemer so vse starejše od šest let, in ki v zadnjih šestih oziroma sedmih letih, odkar je ustanovljena, dela do 200.000 evrov izgube, smo lahko srečni, da smo dobili 1,4 milijona evrov."

Prav v zvezi z omenjeno prodajo dveh Elanovih hčerinskih družb pa so na Okrožnem državnem tožilstvu v Kranju 6. oktobra letos prejeli anonimno ovadbo zoper predsednika uprave Roberta Ferka in prvega nadzornika Nikoliča. Ovadena sta zaradi suma kaznivega dejanja zlorabe položaja, pranja denarja in dejanja poslovne goljufije. Ker pa k ovadbi po navedbah tožilstva niso priloženi nobeni dokazi, bo ovadba sprva poslana v preveritev policiji. Z ovadbo Nikolič ni podrobno seznanjen in zato zadeve ni želel komentirati. Dejal je le, "naj si anonimnež prebere 288. člen Kazenskega zakonika, ki navaja, da je za krivo ovadbo zagrožena zaporna kazen do dveh let". Ovadbe prav tako ni želel komentirati Ferko.

Glede načrtov o nadaljnji prodaji družb je Nikolič dejal, da razmišljajo o prodaji nestrateških družb, ''saj so v težkem likvidnostnem položaju, pri čemer tudi lastniki nimajo denarja za nenehne dokapitalizacije Elana''. Omenjenih 1,4 milijona evrov, ki jih bodo dobili od prodaje dveh hčerinskih družb, bo Elan namenil za poplačilo bank. Omenil je še, da je vso Elanovo premoženje zastavljeno pri bankah.

'Dodatnih odpuščanj ne načrtujemo'

Glede tekočega poslovanja, ki so ga na današnji seji obravnavali nadzorniki, je Nikolič pojasnil, da so rezultati v skladu s pričakovanji, kar pomeni, da bodo na koncu leta beležili "pozitivno stanje v zimski diviziji, v Elan Marinu pa dobrih sedem milijonov evrov izgube". Dodatnih odpuščanj ne načrtujejo. Uprava podjetja je po Nikoličevih besedah pripravila tudi nov načrt o reorganizaciji podjetja, a podrobnosti načrta ni želel razkriti, saj ga morajo najprej obravnavati lastniki. Naslednja seja nadzornega sveta bo 24. novembra.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tinie100
03. 11. 2009 13.57
"... rezultati v skladu z pričakovanji,... ...7 mio izgube,..." Kaj ko bi podali še podatke o stanju iz prejšnjih let?
chriswebber
03. 11. 2009 10.14
o nene, jadrnice so tud čist kul... sam podjetje rabi reorganizacijo
najbutec
03. 11. 2009 07.35
poglej si tega Nikoliča učenca poteze, ki menda ni najbolje končala, hudi je ko človek želi biti faca pa se na vse spozna zadnje njegova fora, je da se gre pravnika in poglej ga kakšne stresa, navedeni člen je res trapast, sinko ti so res en lol, firma pa pod tabo gre v maloro 7mio izgube v 9 mesecih, ti si fenomen kako se ne dela 288. člen KZ (1) Sodnik, ki pri vodenju sodnega postopka ali izrekanju sodne odločbe zavestno krši zakon ali izkrivlja pravo, da bi stranki v postopku škodoval ali ji neupravičeno dal prednost, se kaznuje z zaporom do treh let. (2) Enako se kaznuje sodnik, ki z namenom iz prejšnjega odstavka tega člena opre sodno odločbo na dejstva, za katera ve, da ne obstojijo ali se krivo podtikajo z lažnimi ali nedovoljenimi dokazi.
justime
02. 11. 2009 16.29
in kradejo in kradejo.... kot vsi drugi
GTR
02. 11. 2009 16.04
Sj so tko sam smuče uredu! :P