Gospodarstvo

Spremembe pri davkih za študente, najemodajalce, samostojne podjetnike …

Ljubljana, 04. 10. 2012 18.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Vlada si od predloga novele zakona o dohodnini obeta višje proračunske prihodke. Uvedli bodo pavšalno obdavčitev za mikro podjetja in nekatere samostojne podjetnike, olajšavo za študentsko delo pa bodo prepolovili.

Vlada predlaga nekatere spremembe pri obdavčitvi, tudi ko gre za nekatere samostojne podjetnike, študente in čezmejne dnevne delovne migrante.
Vlada predlaga nekatere spremembe pri obdavčitvi, tudi ko gre za nekatere samostojne podjetnike, študente in čezmejne dnevne delovne migrante. FOTO: Thinkstock

Vlada je sprejela predlog novele zakona o dohodnini. Kot je dejal finančni minister Janez Šušteršič je za gospodarstvo spodbudna uvedba pavšalne obdavčitve za mikro podjetja in nekatere samostojne podjetnike. Pavšalna obdavčitev za samostojne podjetnike bo veljala za tiste z do 50.000 evrov letnimi prihodki, je povedal Šušteršič.

Pri ugotavljanju davčne osnove od dohodkov fizičnih oseb, ki opravljajo dejavnost, se med drugim tudi dviguje višina normiranih odhodkov na 70 odstotkov davčno priznanih prihodkov.

Novela uvaja tudi ugotavljanje prihodkov po principu obračunane realizacije ter uvaja cedularno obdavčitev zavezancev, ki se odločijo za ugotavljanje svoje davčne osnove iz opravljanja dejavnosti z uporabo normiranih odhodkov. Davčna obveznost se bo obračunavala z uporabo proporcionalne davčne stopnje v višini 20 odstotkov, ukinja pa se možnost uveljavljanja dejanskih stroškov prispevkov za socialno varnost.

Več prihodkov iz naslova dohodnine pa si vlada obeta od prepolovitve posebne olajšave za študentsko delo, odprave olajšave za čezmejne dnevne delovne migrante ter uvedbe cedularne obdavčitve prihodkov od najemnin.

Kako bo z najemniškimi stanovanji?

Glede obdavčitve oddaje stanovanj v najem je Šušteršič pojasnil, da se bo priznalo 10-odstotne normirane stroške, na tako ugotovljen dohodek pa odmerilo 25 odstotkov davka, medtem ko je zdaj za te dohodke veljala stopničasto progresivna davčna lestvica. Stanodajalci bodo lahko uveljavljali tudi dejanske stroške, je dodal.

Obetajo se spremembe pri obdavčitvi oddaje stanovanj v najem.
Obetajo se spremembe pri obdavčitvi oddaje stanovanj v najem. FOTO: Thinkstock

Glede obravnave dohodkov prostovoljcev novela določa, da se dohodki prostovoljcev davčno obravnavajo kot kategorija drugi dohodki, pri obračunu bonitet za uporabo službenih avtomobilov pa se bo upošteval tudi davek na dodano vrednost.

Dohodki iz slovenskih investicijskih skladov bodo obdavčeni ne glede na to, ali ga oblikuje in upravlja družba za upravljanje iz Slovenije ali katere druge države EU.

Glede dohodkov iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti pa se določa drugačen način ugotavljanja izpolnjevanja dohodkovnega cenzusa za obvezen prehod kmetij v sistem ugotavljanja davčne osnove na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov: kriterij skupnega letnega dohodka se namreč nadomešča s kriterijem povprečnega skupnega dohodka dveh zaporednih predhodnih davčnih let. Ob tem bodo morale večje kmetije preiti na vodenje računovodstva šele z letom 2014 in ne že prihodnje leto.

Vlada je sicer na seji potrdila predlog proračuna za prihodnji dve leti in predlagala zvišanje DDV za določeno blago in storitve z 8,5 na 20 odstotkov.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (264)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pesnitev
07. 10. 2012 22.00
+2
Je še kje kaj negativnega, česar nam še vlada ni predpisala? Pa bolj negativne vlade ŠE NISMO IMELI. Zadušila nas bo. Najbolje bi bilo, da Slovenci za eno leto zapustimo Slovenijo, vlada pa naj ostane in bo potem videla, kaj bo, ko bo ostala sama samcata s svojimi bedastimi ukrepi! In brez denarja nas, davkoplačevalcev!
RKW
07. 10. 2012 09.24
+2
Kdaj bojo demonstracije, ki bodo odnesle to kriminalno združbo!
lily171066
06. 10. 2012 06.26
+2
že tako nas pahnejo v hudo revščino. denar je vladar sveta,pa vse pokvari
Nataša ?apelnik
06. 10. 2012 00.19
+2
hahahahha....... a si še niste prišli goooor da nas nas majo za norceeeeeee,vsi mediji in politiikaaaaaa....
domus
05. 10. 2012 22.07
+10
Mater smo neumni, če ga pustimo na vladi 2013.moral bi ga dol vreči pred božičem, da bi lahko v Polju novo leto čakal.
paperon
05. 10. 2012 19.58
+18
Samo cerkev naj pravilno obdavčijo kot vse ostale podjetnike pa smo rešeni,gozdovi, nepremičnine in vse prispevke ki jih dobijo in stvar je rešena. Potem pa odpuščanje v parlamentu in izbris vseh komisij ki niti ne vemo koliko jih je in kaj delajo......
pesnitev
07. 10. 2012 22.03
¨Parlament je treba prepoloviti in Slovenci smo rešeni! Avstrijcev je 8 milijonov pa imajo 180 poslancev, Slovencev pa 2 milijona in imamo 90 poslancev pa na tone njihovoh svetovalcev in mi jih mirni plačujemo za njihove bedaste ideje!
Jinks
05. 10. 2012 19.13
+12
Naj bi vlada za začetek zvišala davek na poslanske plače na 50% in davek na poslanska nadomestila za brezposelnost na 95% in davek na plače sindikalistov (Štrukelj, ipd.) na 50%, pa bi takoj ostalo več denarja v državni blagajni.
gospakatja
06. 10. 2012 07.45
+1
no, nekaj več bi res ostalo, ampak koliko več? vse skupaj ne bi zneslo niti 1 mio€!! to pa je premalo za potegniti ta voz iz dr..a! v bistvu ne bi zneslo niti toliko, kolikor bojo "prišparala" gospodinjstva z znižano rtv naročnino!!
lightning
05. 10. 2012 17.15
+12
hvala ti veliki vodja ivan janez... hvala hvala hvala hvala hvala nekako pa pogrešam prisotnost zvestih podanikov velikega vodje na forumih ter s tem hvaljenja velikega vodje...kaj je mucki, ni tako zabavno ko gre tudi iz vašega žepa???
gospakatja
06. 10. 2012 08.10
nisem podanica velikega vodje, in ne, ni zabavno, ko ti kaj odvzamejo, kar si imel za svojo "pravico" (poceni kredite, zagotovljeno službo in penzijo, zastonj zdravstvo in šolstvo, enoletno porodniško, doma bajto z marmornatimi stopnicami, istočasno pa socialno podporo, vrtec financiran od občine in mercedes v garaži, fušanje brez računa, a toplo malico za mulca, regres za dopust, plačan prevoz na delo, plačano malico, ki se šteje v del. čas, dodatek za ločeno življenje, otroški dodatek, dodatek za številno družino, plačano brezposelnost in "brezposelnost", štipendije, subvencionirane dijaške domove, subvencionirane medicinske pripomočke, subvencionirane domove za upokojence, lepe ceste v vsako vas, poceni bencin, poceni elektriko, poceni plin, poceni hrano, poceni časopise, ....). vsaka vlada, ki bi to omejila ali celo odvzela bi bila osovražena, a tudi doma, če mulariji odvzameš plačevanje mobitela , žepnino za v disko, vsak teden nove superge,.... te ne gledajo z ljubeznijo! so pa rezi, ki jih je treba speljati, ali bo konec te države; je pa res, da je ni države, kjer ponoči dežuje mana! ti časi so, definitivno, minili!! sedaj je pravljica ostala samo za nekatere, ki so se znajdli, ki so "barabe", ki so znali predvideti scenarije, ki so imeli srečo ali znanje, da so si mehko postlali- a takih je nekaj povsod po svetu!! lahko se le vprašamo, zakaj mi tega nismo znali , zmogli, si upali. zato ne upaj, da se bodo stvari izboljšale takoj, ko bo odšla ta vlada! mi smo tako majhni, in tako malo pomenimo v tem svetu, da en jj ali kdo drug nima čisto nobenega vpliva na svetovno gospodarstvo, ki pa nam sedaj kroji usodo, žal!!
Milan Koleznik
05. 10. 2012 16.32
+2
ce.ce. če jer res kar si napisal ljudje bodo tiho,če ne se bodo oglasili,povem pa ti da za štirimi stenami je vse drugače povsod.kdo nas vodi pa tako vemo,zato nam je vedno slapše in tudi evrope ni kaj prida.
ce.ce.
05. 10. 2012 17.38
+1
To je bil samo povzetek že napisanega, pa se mi je zdelo zanimivo
ce.ce.
05. 10. 2012 13.28
+32
bedniki.... : Mimogrede, Ivan Janez Janša, moj bivši šef, idol in mentor! Slišim, da mlatiš soprogo Urško! Je to res? Se nisi spremenil? Špeli si prebil ustnico, Melita se je teden dni skrivala na bolniški! Nika Dolinar jih je fasala vpričo tvojih varnostnikov in mene večkrat! Te dohiteva preteklost? Spet izgubljaš nadzor nad seboj. Vem, da hodiš k psihiatru v Polje zato, ker je bil to Urškin pogoj, da se ne loči. Potem, ko si jo premlatil, psihopat! Anton Krkovič je mlatil svojo ženo, ki se je zaradi tega ločila. Danes prodaja rože v Leclercu na Rudniku. Kar vprašajte žensko, če vas zanima. Njavro je pretepal Matejo Fajs, ki je bila sekretarka vlade v prejšnjem sklicu. Dokler jo ni odnesla njena trma. Pa ne bom tega pogreval. Ko ji je bilo dovolj nasilja Dareta, ga je postavila pred vrata. Na vratih stanovanja na Viču je zamenjala ključavnice in obvestila viško policijo. Njavro se je preselil k teti v ljubljansko Polje. Na Rjavi cesti pri teti je bival, dokler se ni priženil v Grosuplje. Milan Zver je mlatil bivšo ženo in silil v hčerko Manco, ki je zaradi tega pobegnila od doma. Res elita tipov, ki svoje frustracije in komplekse zdravijo z nasiljem nad ženskami. Bedniki, marš!
ce.ce.
05. 10. 2012 13.31
+18
Mimogrede, tole je od Mitja Kunstlja...ki kroži po mailih..samo v vednost , kakšni bedniki vodijo to državo in kaj volite
xlady
06. 10. 2012 00.07
+1
ce.ce.
06. 10. 2012 06.25
+1
DA , TO JE TEXT IZ NJEGOVEGA BLOGA, VEMO, JA...
Levji
05. 10. 2012 11.29
+19
Kaj je zdej opozicija, dejte nezaupnico tej nesposobni vladi.
Niet-Che
05. 10. 2012 11.20
+2
xlady
05. 10. 2012 11.35
Fussy
05. 10. 2012 10.44
+25
No še mal pa bo res prišel dan, ko bodo Slovenci dojel kam nas je Janez peljal... Ne rečem da je to samo nejgovo maslo, smo tud sami krivi da smo 20 let gledal ljudi v politiki ki za to niso nikoli bili.. Skratka veliko prej bi moral naši vodilni rečt Ne ne bomo jedl nizozemskega krompirja ker je naš boljši čeprav ga mamo manj, ga bomo pa uvozil tok kokr nam ga bo zmanjkal in tud enako z ostalimi stvarmi... Načrtno je blo uničeno zdravo državno gospodarstvo s strani enih in drugih zavoljo neke tretje sile ne glede na dolgoročne posledice, po ključu kaj me briga sej jst nam trpel.. Škoda ker smo zdej res tik pred pokom kritične mase oni pa nimajo novih oklepnikov za izgrede a ne.. Vsaka nepremišljena in neusklajena ( oz. neustrezna)poteza zdej je lahko kaplja čez rob, sam se očitno tega še ne zavedajo... Treba bo rečt že enkrat bobu bob in pač pobrat nazaj tistim katerim se dokaže da so se kakorkoli okoristl iz državnega proračuna. Če ni sledu o denarju se pač začne pr osebni lastnini al to velja samo za nas normalne državljane??
Levji
05. 10. 2012 10.33
+18
Islandsko gospodarstvo ponovno cveti Islandsko gospodarstvo je utrpelo zlom leta 2008, ko so njene banke bankrotirale zaradi 85 milijard dolarjev dolgov. V letu 2009 so se njeni državljani podali na ulice in od vlade zahtevali ukrepe proti tistim, ki so jih videli kot odgovorne za krizo. Vlada je odgovorila, postavila svoje ljudi pred trge in zdaj gospodarstvo Islandije cveti v primerjavi z evroobmočjem in razvitim svetom v splošnem. Bloomberg poroča, da je vlada posredovala šele po tem, ko je bilo v oktobru 2008 že določeno, da bank ni več mogoče rešiti. Vlada je blokirala domače račune in postavila mednarodne posojilodajalce pod preiskavo. Islandska centralna banka je preprečila razprodajo islandske krone preko kapitalskih kontrol, po drugi strani pa so bile ustvarjene nove banke, ki so bile pod nadzorom države. Nato so se vlada in nadzorovane banke dogovorile, da bodo zneski, ki presegajo 110% vrednosti domov na hipoteke, pozabljeni. Državno vrhovno sodišče je odločilo, da so bili dolgovi, kateri so bili v letu 2010 indeksirani v tujih valutah, prav tako nezakoniti. To je ubranilo gospodinjstva pred kritjem izgub, katere je povzročil padec vrednosti krone. Država je v tem primeru stopila v bran svojemu prebivalstvu in banke prisilila, da sprejmejo odgovornost. Pri Bloombergu poudarjajo, da je Islandsko združenje za finančne storitve navedlo, da so te državne banke odpisale posojila v višini 13% BDP-ja Islandije. To je zmanjšalo dolžniško obremenitev prebivalstva in omogočilo zelo hitro okrevanje gospodarstva. Poleg tega pa vlada preiskuje in preganja številne ugledne osebnosti v času zloma. Trenutno je več kot 200 kazenskih ovadb oseb, pri čemer pa posebni tožilec ocenjuje, da bi lahko bilo obtoženih tudi do 90 oseb. Lars Christensen, glavni ekonomist trgov v razvoju iz Danske Bank v Kopenhagnu, je dejal: »Brez težav lahko rečemo, da ima Islandija svetovni rekord, kar se tiče odpisa dolgov gospodinjstev. Islandija je pravi šolski primer tega, kaj je potrebno storiti v krizi. Vsak ekonomist bi se strinjal s tem.« Rezultat? Po podatkih Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj - Organization for Economic Cooperation and Development (OECD), bo v skladu s tem gospodarstvo Islandije raslo za 2,4 odstotka, tako letos kot tudi prihodnje leto. Lani je ta rast znašala 2,9%. V nasprotju s tem je OECD novembra ocenila, da bo v letu 2012 rast evroobmočja le 0,2 odstotka, rast na območju OECD pa 1,6%. Bonitetna agencija Fitch je že priznala, da je islandski pristop k reševanju krize deloval, s tem, da je dvignila boniteto islandskemu gospodarstvu. Thorolfur Matthiasson, profesor ekonomije na univerzi v Islandiji v Reykjaviku je dejal: »Lekcija katero se moramo naučiti iz reševanja islandske krize je ta, da v kolikor druge države želijo odpisati dolg svojemu prebivalstvu naj pogledajo, kako uspešno je to storila Islandija s 110% sporazumom. To je najširše soglasje kdajkoli sprejeto. Po besedah Christensena iz Danske Bank je najpomembneje, da v primeru, ko so gospodinjstva insolventa, morajo banke to preprosto sprejeti, ne glede na interese bank, ki so posojila izdala na podlagi lastnega tveganja in v veliko primerih celo nezakonito.
Qu
05. 10. 2012 11.55
+2
Islandske banke (ZASEBNE) so nakopičile dolgove, ki so popolnoma presegle zmožnosti Islandije(dolg: 100 miljard, Islandski BDP:14 miljard). Glede na velikost problema je logično leta 2008 sledil en največjih bankrotov. Razglasitvi je nato sledila nacionalizacija bank, 14% skrčenje gospodarstva in 19% inflacija. Kupna moč se je znižala za 25% v zadnjih 3 letih. Bili so protesti ljudi z hipotekami, ki so plačevali enormne vsote. Ljudje so trpeli in 50% jih je razmišljalo k odselitvi. Rešitev iz krize je več, nobena pa ni niti najmanj enostavna ali "idealna". Seveda, tudi naše gospodarstvo lahko okreva šele ko se zares lotimo sanacija bančnega sistema. (to je možno izpeljati na več načinov - vsi so boleči). Pravi izhod za Slovenijo pa naj določijo strokovnjaki - torej ekonomisti in ne politiki/nevedno ljudstvo.
Levji
05. 10. 2012 10.22
+13
Podpiram Islandski recept, reševanja države.
laznivec
05. 10. 2012 10.11
+29
Ma ni šanse, da komurkoli storitev plačam preko računa... Plačam v kešu, pod roko, država ti se pa je.i!!!!! Boste rekli, kaj pa garancija? Sem imel tako izkušnjo pri gradnji hiše... Račun, slabo opravljeno delo, izvajalcu se je.e za vse, inšpekcije zatajile, sodišča sama sebi namen... Pravna država? Ja, mogoče Bangladeš, Slovenistan vsekakor ne!!!! Naj živi delo (na črno) !!!!!!!!!
Niet-Che
05. 10. 2012 10.21
+9
Tudi sam delam na črno. Dokler živim v taki državi JIM NE DAM NIČESAR. V urejeni državi pa z veseljem plačeval davke (za vrtce, ceste ipd.)
velikauharica
05. 10. 2012 10.11
+21
Poglejte, politične stranke imajo 9 milijonov € za en poslanski mandat (4 leta) za zaposlovanje svojih svetovalcev. To si niso odrezale. Po drugi strani je gospod Šuštaršič s sarkazmom pripomnil da bo šopek za ženo zdaj dražji za nekaj €. Vi volilci pa trdite da se bo iz tega res nabralo nekaj milijonov € davkov več, a bo BDP nižji, nekaj podjetij pa bo propadlo. Gospod Pukšič je za las ušel potovanju v J Ameriko za 25 000 €. Zakaj politiki to počnejo ? Ker lahko. Ker so vas prepričali da demokracija ni vsak posamezni volilec, ki lahko uveljavi svoje interese ampak oblast, ki ima neomejeno moč vladanja. Zdaj ta zdaj ona. Zakaj pa bi gospod Šuštaršič predlagal pogoje svojim volilcem ? Kaj pa če bi stvar obrnili in volilci predlagali namesto tega dohodka gospodu Šuštaršiču da se odpove polovici svojih svetovalcev v kabinetu ? Ki so sorodniki njegovih prijateljev ? In polovici denarja namenjenega za svetovanje političnim strankam ? Ki so svetovalci sorodniki vodstev političnih strank ? Se pravi 4,5 milijona € ? Bo šlo gospod Šuštaršič ? Vi volilec in Vaša žena pa bosta še vedno lahko šla k frizerju 1x na mesec. Samo pišite mu in mu to predlagajte ! Kaj pa imate za zgubit ?
Niet-Che
05. 10. 2012 10.22
+4
Pozabi na našo vlado. Oni so tebe že zdavnaj...
Levji
05. 10. 2012 10.11
+16
Ta oblast rešuje državo na ramenih otrok, študentov delavcev in upokojencev, lopove, tajkune, cerkev in sebe pa ščiti, to se ne more nikakor dobro končati in nič drugače kot z vstajo obubožanih državljanov. To se ne bo dobro končalo!
Neutrino
05. 10. 2012 09.39
+21
Problem nekaterih politikov je da ne poznajo osnov fizike. Mase ne moreš v nedogled stiskati - enkrat bo dosegla kritično točko, jo presegla in naenkrat nenadzorovano ekspodirala. To kar počne vlada je recept za fisijsko - fuzijsko bombo.
Levji
05. 10. 2012 09.30
+18
Davke naj dvigujejo takrat, ko bodo pobrali vso neupravičeno premoženje lopovom, tajkunom, RKS pobrali vse davke, onemogočili delo na črno in pripeljali neupravičeno pridobljen kapita nazaj v Slovenijo iz denarnih oaz. Ko to naredijo Slovenija ne bo več v recesiji in ne bo potrebno dvigovat nobenega DDV. Če tega ni sposobna storiti trnutna oblast nima nobene pravice več voditi države in naj nemudoma odstopi, če ne jo bomo odstopili mi državljani. Referendum o neučinkovitosti in nesposobnosti te vlade je potrebno takoj sprovesti.