Gospodarstvo

Sporni nakup Tovila

Ljubljana, 01. 02. 2002 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenske železarne so eno izmed svojih podjetij, Tovil, pred časom prodale slovenskemu zasebniku. Prodaja pa zaradi nizke kupnine zbuja vrsto vprašanj. Kot kaže, so se železarne s prodajo znebile skoraj sto delavcev, ki zdaj živijo v negotovosti.

Kakšna usoda čaka delavce Tovila?
Kakšna usoda čaka delavce Tovila? FOTO:

Na ministrstvu za notranje zadeve so nam potrdili, da primer obravnavajo tudi ljubljanski policisti in povedali, da bodo zadevo v kratkem predali tožilstvu.

Železarne naj bi Tovil, tovarno v središču Ljubljane, prodale podjetju, katerega lastnik je Ignac Burja, znesek kupnine pa ni znan. Po naših informacijah je bila vsota 150.000 nemških mark, to informacijo pa je Tibor Šimonka iz Slovenskih železarn komentiral z besedami: "Predpostavljam, da imate dobre informatorje."

V kupnino naj bi bili, skupaj z 80-odstotnim lastništvom, všteti tudi štirje apartmaji, dva v Kaninski vasi in dva v Barbarigi. Šimonka, po lastnih besedah, teh informacij nima, pogodba, katere kopijo smo imeli, pa dokazuje, da so apartmaji vključeni v ceno. Kupec Tovila je tako za 75.000 evrov dobil 90 zaposlenih, vso tovarniško opremo ter 4 počitniške apartmaje.

Eda Brecelj
Eda Brecelj FOTO:

Poleg tega so železarne prevzele odgovornost za vse tožbe, ki jih delavci vlagajo zaradi več kot 100 milijonov tolarjev neizplačanih plač. Eda Brecelj, odvetniška zastopnica delavcev, nam je povedala, da so k zadevi že pristopile Slovenske železarne in z njimi potekajo dogovori za morebitno poravnavo.

Tibor Šimonka
Tibor Šimonka FOTO:

Podpisnik pogodbe pa še vedno meni, da je pogodba korektna. Šimonka meni, da je bila dobra v tistem trenutku. "Moramo se zavedati, da ni bilo nobenih drugih resnih ponudnikov in da smo dali možnost tudi zaposlenim in vodstvu," pravi Šimonka.

Vendar ponudba, ki so jo dali delavcem, še zdaleč ni bila podobna tisti, za 150.000 DM. Po besedah Antona Zubaka, predsednika sindikata Tovila, so železarne za Tovil hotele 4 milijone mark oz. okoli 400 milijonov tolarjev.

Res pa je, da je kupec z izjemno nizko kupnino prevzel zavezo, da v pol leta preseli delavce z Gerbičeve, saj je ta objekt ostal v lasti SŽ. Toda preselili se še niso, kar jih vsak dan stane 125.000 SIT kazni. Tako se je nabralo že za 26,5 milijona tolarjev oz. 130.000 evrov kazni, kar pa je skoraj še enkrat toliko, kolikor je Burja za Tovil plačal. Tako kaže, da obljube, da bo vsaj tri leta ohranil število zaposlenih in v tovarno vložil 1,3 milijona evrov, ne bo izpolnil.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou