Gospodarstvo

Splošna plovba z isto upravo

Portorož, 28. 05. 2007 12.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Egon Bandelj ostaja predsednik uprave Splošne plovbe, ki še vedno išče nove lastnike.

Splošna plovba upravlja z 20 ladjami skupne nosilnosti 684.135 ton in opravlja mednarodne pomorske prevoze v prosti plovbi in linijski dejavnosti. V družbi načrtujejo, da bodo do leta 2010 pomladili svojo floto z eno do dvema novima ladjama. Izdelani naj bi bili na Kitajskem, njuna nosilnost pa bo znašala predvidoma 57.000 ton. Ena ladja naj bi stala približno 35 milijonov dolarjev.

Nadzorni svet Splošne plovbe je za naslednjih pet let soglasno podaljšal mandat sedanji upravi družbe. Podjetje bosta tako še naprej vodila Egon Bandelj kot predsednik in Loredana Kolbe kot članica uprave. Medtem pa se prodaja državnega deleža v Splošni plovbi nadaljuje; Kapitalska družba (KAD) in Slovenska odškodninska družba (SOD) sta zainteresirane kupce že pozvali k izboljšanju ponudbe.

Nadzorniki Splošne plovbe so se na seji seznanili tudi s poslovnimi rezultati za prvo letošnje trimesečje. Podjetje je po Bandljevih pojasnilih v tem obdobju poslovalo dobro, in sicer je ustvarilo 28,6 milijona evrov skupnih prihodkov in 4,94 milijona evrov čistega dobička. V enakem lanskem obdobju so prihodki znašali 26,5 milijona evrov, dobiček pa 1,77 milijona evrov. Kot je še povedal Bandelj, poslovni načrt za celotno leto 2007 na ravni skupine Splošna plovba predvideva 106,45 milijona evrov prihodkov in 14,87 milijona evrov čistega dobička.

Po pisanju Dela sta odločitvi nadzornega sveta o podaljšanju mandata upravi odločno nasprotovala direktor in predsednik nadzornega sveta Mercate, ki se poteguje za nakup lastniškega deleža v Splošni plovbi. Predvsem zato, tako časnik, ker vsi vedo, da bi lahko prišlo čez mesec dni do zamenjave lastništva, novi lastniki pa morda ne bi bili zadovoljni s sedanjo upravo. Če bi jo hoteli zamenjati, bi ji morali izplačati visoko odpravnino. Zato bi bilo v takih razmerah logično, da bi upravi podaljšali mandat za določen čas in končno odločitev prepustili novim lastnikom.

Kot je znano, se za nakup 30-odstotnega deleža KAD in SOD v Splošni plovbi potegujejo nemška ladjarska družba Peter Döhle, Mercata in Luka Koper. KAD in SOD sta vse tri zainteresirane kupce pozvala, naj do danes pisno izboljšajo svoje ponudbe. Če tudi z izboljšanimi ponudbami ne bosta zadovoljna, pa bi se lahko odločila tudi za dražbo in prek nje poskušala iztržiti čim večji izkupiček za delež v Splošni plovbi.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.