Gospodarstvo

Splošna plovba v nemških rokah

Ljubljana, 26. 06. 2007 07.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Na javni dražbi deleža Splošne plovbe je zmagal nemški ladjar Peter Döhle.

Za Splošno plovbo je nemški ladjar odštel 55,5 milijonov evrov
Za Splošno plovbo je nemški ladjar odštel 55,5 milijonov evrov FOTO: POP TV

Na današnji dražbi za 29,65-odstotni delež Splošne plovbe v lasti Slovenske odškodninske družbe (SOD) in Kapitalske družbe (KAD), je zmagal nemški ladjar Peter Döhle. Za državni delež, za katerega je bila izklicna cena 40 milijonov evrov, bo Döhle odštel 55,5 milijonov evrov in bo tako postal večinski lastnik družbe. Nemški ladjar je sicer že prej obvladoval dobro petino Splošne plovbe. Na dražbi sta poleg Döhleja sodelovala še Luka Koper in Mercata.

Omenjeni 29,65-odstotni delež v Splošni plovbi sta paradržavna sklada ponudila naprodaj skupaj z deleži v še devetih drugih podjetjih 16. februarja. Rok za oddajo ponudb se je iztekel 3. aprila, interes za nakup pa so izrazili Peter Döhle, Mercata in Luka Koper. Vsi trije ponudniki so plačali tudi varščino za dražbo.

KAD in SOD, slednji je pred prodajo imel 48,5-odstotni lastniški delež v Splošni Plovbi, bosta sicer ostala strateška lastnika 25-odstotnega deleža plus ene delnice Splošne plovbe, s čimer bosta ohranila svoje glasovalne pravice ter vpliv na statutarne spremembe in zagotovila ohranitev sedeža podjetja v Sloveniji.

Döhle je premagal slovenska tekmeca Luko Koper in Mercato
Döhle je premagal slovenska tekmeca Luko Koper in Mercato FOTO: POP TV

Nemški ladjar bo moral tudi zagotoviti investicijska vlaganja v ladijsko floto, poleg tega bo kupec od vlade prevzel poroštvo v višini približno 13,7 milijona evrov, ki se nanaša na zavarovanje 80 odstotkov kredita, ki ga je Banka Koper odobrila Splošni plovbi.

Med ostalimi prodajnimi pogoji je tudi ustanovitev prodajne opcije za preostalih 25,05 odstotka lastniškega deleža Soda in Kada v Splošni plovbi. Prodajna opcija je namenjena zaščiti interesov obeh skladov, da si zagotovita možnost odprodaje lastniških deležev od začetka prihodnjega leta do konca leta 2012, vendar ta opcija še ne pomeni, da bosta prodajalca to opcijo zares tudi izkoristila. Prodajna opcija ne zagotavlja predkupne pravice.

Kad in Sod, slednji je pred prodajo imel 48,5-odstotni lastniški delež v Splošni plovbi, ostajata strateška lastnika 25-odstotnega deleža plus ene delnice Splošne plovbe, tako da ohranjata svoje glasovalne pravice, vpliv na statutarne spremembe in zagotavljata ohranitev sedeža podjetja v Sloveniji.

S prodajo lastniškega deleža v Splošni plovbi Kad in Sod nadaljujeta načrtovan in postopen umik iz gospodarskih naložb. Prejeto kupnino bo Sod namenil za poplačilo zakonsko določenih obveznosti iz naslova denacionalizacije, Kad pa pokrivanju primanjkljaja pokojninske blagajne in prestrukturiranju portfelja. Prosto likvidna sredstva bosta usmerila v različne tržne naložbe oziroma instrumente, ki bodo v skladu z merili in naložbeno politiko ter bodo zagotavljali ustrezno varnost, likvidnost in donosnost, še poudarjajo v Sodu.


  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.