Gospodarstvo

Splošna opozorilna stavka v energetiki bo 28. avgusta

Ljubljana, 17. 07. 2014 12.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikat zaposlenih v energetiki je napovedal opozorilno stavko. Izvedli jo bodo konec avgusta, vendar pa dela ne bodo ustavili vsi hkrati. Do takrat je čas za dialog, sporočajo.

Sindikat delavcev dejavnosti energetike Slovenije je za 28. avgust napovedal splošno opozorilno stavko. Z odločitvijo, ki so jo sprejeli že v ponedeljek, je danes javnost seznanil predsednik sindikata Branko Sevčnikar.

Stavka bo potekala v obliki t.i. kotaleče stavke, kar pomeni, da ne bo potekala hkrati v vseh energetskih družbah. Tako bodo v posameznih družbah izvedli dveurno opozorilno stavko, obstaja pa možnost, da bo v proizvodnem delu HSE ta prej, kar je odvisno od razvoja dogodkov v Termoelektrarni Trbovlje (Tet) – ali se je bo prodalo, ali stečaj, ali likvidacija; v prvem primeru stavke ne bo, je povedal Sevčnikar. V času dveurnih opozorilnih stavk ne bodo zmanjševali dobave in proizvodnje električne energije, če pa bo stavkovni odbor nato ocenil, da pogajanja ne tečejo v želeni smeri, bo naslednji korak zmanjšanje dobave elektrike.

Stavkovna zahteva je odločno ukrepanje vseh odgovornih za reševanje problemov v dejavnosti energetike, v problematiko so vpleteni politika, upravljalci, nadzorni sveti in poslovodstva posamičnih družb, je pojasnil in dodal, da gre za interesno stavko, ne za stavko zaradi kolektivnih pogodb, plač.

Električar
Električar FOTO: Reuters

'Dali smo čas dialogu, upam, da bodo bolj odzivni kot do sedaj'

Predsedstvo sindikata je v obrazložitvi napovedi stavke navedlo finančne težave, neodzivnost pri razreševanju nastalih težav, nejasno usodo zaposlenih v energetskih družbah, neurejene odnose v delu slovenskega energetskega sistema, enostranske odločitve, s katerimi se povzročajo dodatne težave in neodzivanje na socialni dialog – te po njihovem prepričanju niso prava pot za izhod iz nastalih razmer.

Dogovorjeno je bilo, da se lahko kadar koli v primeru odprtih problemov organizira sestanek med SDH oz. HSE in predstavniki sindikata, kar je bila sicer praksa tudi do sedaj. S tega vidika je napoved stavke za nas presenetljiva, je pa po našem mnenju namenjena pristojnim ministrstvom in vladi v želji, da se čim prej pripravijo in uskladijo tudi strateški dokumenti za področje energetike, ki jih po novem energetskem zakonu sprejemata vlada in DZ. SDH

"Zato od odgovornih zahtevamo takojšnje ukrepanje," je poudaril Sevčnikar in pojasnil, da je sindikat dve leti opozarjal na probleme v sistemu, kako pristopiti k reševanju težav in predlagali konkretne rešitve. Ocena je, da niso bili uspešni, ne s svojimi predlogi, ne opozorili, ne z grožnjami.

Sindikat do izvedbe stavke daje čas dialogu z odgovornimi za nastali položaj. "Dali smo čas dialogu, upam, da bodo bolj odzivni kot do sedaj," je dejal in dodal, da na zadnje zahteve, ki so jih prejšnji teden poslali na odhajajočo vlado, infrastrukturno ministrstvo in Slovenski državni holding (SDH), praktično ni bilo nobenega odziva – odzvali so se le v SDH, a tudi tu nekih rezultatov s teh sestankov po njegovi oceni trenutno ni.

Sindikat si želi začrtati traso reševanja problem. Sevčnikar upa, da bodo do izvedbe stavke z odgovornimi dosegli dogovor. Na vprašanje, ali ne bi raje počakali na novo vlado, pa je Valter Vodopivec, ki je sicer orisal razmere v distribuciji, odvrnil: "Napaka bi bila, če bi čakali, da bo imenovana nova vlada." V tem času se namreč lahko po njegovih pojasnilih z aktualno vlado pogovarjajo in morda dosežejo dogovor o smeri in možnostih reševanja problemov. "Vsem je jasno, da se do 28. avgusta ne da sprejeti dokončne rešitve," je dodal.

Bojan Majhenič je opisal razmere v proizvodnem delu, kjer je trenutno največji pereči problem Tet. Ta trenutno obratuje, ima še nekaj premoga, ki pa ga bodo ta teden po njegovih informacijah pokurili. Potem se ne ve, kaj se bo s Tetom zgodilo. Poleg tega jih skrbijo razmere v Holdingu Slovenske elektrarne (HSE) in načini reševanja razmer v skupini. Po njegovih besedah so "začudeni", da je HSE kljub nadzornim mehanizmom (nadzorniki in poslovodstvo) v takem finančem stanju, kot je.

Pred letom dni se je govorilo o 400-milijonski luknji, ki bi jih v HSE rabili v naslednjih letih, zadnja informacija pa je, da višina potrebnih finančnih sredstev znaša 838 milijonov evrov, ki na mesec narastejo za približno 20 milijonov evrov, je dejal Majhenič in izpostavil pomen tega na unovčitev državnega poroštva za šesti blok. Tako si od poslovodstva HSE želijo natančne podatke o možnih prihrankih in načrt, kako lahko v nekem doglednem času HSE znova pride na zeleno vejo. "Upam, da bomo zadevo z nekim konstruktivnim dialogom na nek pameten način rešili ... Ker vseeno, energetika Slovenije je kri slovenskega gospodarstva," je še dejal Majhenič.

Kot je navedel Vodopivec, v distribuciji pogrešajo konstruktivni dialog, tudi s strani SDH. Opozoril je, da država nima razvojnega programa za energetiko. "Želimo biti aktivni partner," je dejal in dodal: "Z energetiko se ne da igrati in potrebno je pristopiti k reševanju teh problemov zelo strokovno in z upoštevanjem različnih pogledom, ki lahko pripomorejo k boljšemu dokumentu."

Sindikalisti so izrazili tudi bojazen, da je za vsem skupaj nameravana privatizacija energetike. Ta mora po njihovem mnenju ostali v državnih rokah.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

star1
18. 07. 2014 22.59
+5
Z zakonom prepovedati stavke v državnih podjetjih. V SLO je kriza že sedmo leto,sedaj ,ko hočejo nekateri narediti red tudi v elektrogospodarstvu se počutijo sindikalisti užaljene.Sindikati naj se zavedajo, da niso lastniki energetskih objektov.Nova oblast naj na tem področju takoj naredi red!
spoštovanje
19. 07. 2014 09.28
+1
nova oblast bo naredila red, ko si bo napolnila žepe s tvojim in mojim denarjem in denarjem nas vseh....od elektrogospodarstva ima profit pa naj se sliši še tako bedasto in naj ne govorijo bedarij
spoštovanje
18. 07. 2014 11.56
+4
na račun dviga cene za premog se bo v TEŠ-u in na HSE-ju (brez PV) plača znižala za cca. 10%, posledično ne bo treba distributerjem dvigovati cen električne energije
VSEZNALECno1
18. 07. 2014 08.30
+3
Povprecna placa je 55% nad slovenskim povprecjem.... Mora biti pa vsaj 77%...... Borca se delat pa to.....
hotchilipoper
18. 07. 2014 06.56
+6
Preveč denarja imajo,pa ne vedo kam z njim
periot22
17. 07. 2014 21.57
+11
Imajo dobre plače ,dobijo regres pa še kaj, takšne stavke niti pod razno ne podpiram!!!!!!!!!!!!!!!!!!
FailNation
17. 07. 2014 22.30
razocarani
18. 07. 2014 18.38
+1
ko pa imajo tako zanimivo pogajalsko moc ..ce ne bi bilo tes in tistega vekikega posla bi rudarji sli vsi na zavod .tes mora zalavfat ze zaradi politike ceprav bo delal zgubo .vazno da je kup elitnikov tu namocilo kljun ..nazaj poti ni in rudarcki to vedo ..no cez leto dve bo tako vse propadlo tako tudnik kot tes ..in tedaj bomo spet nali delavci placevali rudarjem ..ni kaj hvala vam rudarji za podrazitev elekrtrike .. narod vas je spregledal ..no lahko se boste kmalu pridruzili nam delavcem za 600 evrov upam da vam bo pa to dovolj ko vam dvojno ni ...
pogan
17. 07. 2014 21.15
+13
2000 eur imajo povprečno večje plače kot js....
razocarani
18. 07. 2014 18.40
+1
pa jim ni dovolj kaj ces so postali elita ..niso vec delavci ..
daf3
17. 07. 2014 20.13
+9
sita vrana ne verjame lačni
razocarani
18. 07. 2014 18.40
+1
spoštovanje
17. 07. 2014 20.10
+15
AJDE SLOVENCI NA GENERALNI ŠTRAJK IN JIM POKAŽIMO, DA NAJ SE NE ZAJEBAVAJO Z NAMI
hrabrimisek40
18. 07. 2014 09.22
+0
Tako bi moralo biti. Sam na žalost če gre enemu podjetju malenkost bolje kot drugemu je takoj zraven tipična slovenska fovšija v stilu naj sosedu crkne krava. Saj zato pa smo tam kjer smo in lahko politika veselo pometa z vsemi.
razocarani
18. 07. 2014 18.46
+1
da da tudi pohlep je zelo zanimiva zadeva in rudarji so ga sedaj kar pokazali ..da pa bomo zaradi njihovega ohlepa vsi mali ljudke nasnkali je pa cisto slovensko prav ..pa naj zakaj pa nismo vsi rudarji ..a ne kolega HRABRIMISEK bos cez kratek cas zelo hrabro placeval veliko drazjo elektriko ..no kot vidim tebi je to vseeno ker nisi mali delavec ..pa srecno ..
ares3
17. 07. 2014 19.55
+11
vsi bi morali stavkat ne samo energetika splošni generalni štrajk samo tega pri nas ne bo ker nismo enotni narod.....zato pa lahko delajo z nami kar hočejo.....
dost
17. 07. 2014 19.46
+18
elektro podjetja 30 % preveč zaposlenih previsoke plače na račun državljanov, elektro primorska marmorna stavba v kopru vse klimatizirani po vseh gostilnah so v delovni obleki z logotipom podjetja pisarne trikrat prevelike za enega človeka ,ki greje stol. V delavnicah večina delovnega časa pripravljajo materjal za popoldanski fuš z materjalom od podjetja. Izplačujejo si najvišje regrese v državi IN KAJ IMAJO ONI ZA JOKAT IN STAVKAT. ONI NISO RUDARJI ! SRAM VAS BODI PREVILIGIRANCI
LOS - T
17. 07. 2014 22.05
+0
hehehe...elektrika je brez veze...sveče nazaj...
dar66
18. 07. 2014 18.07
A sploh ločiš elektrarne od distribucije ?? Stavka za TET je stavka za priviligirane fotelje. V vsakem primeru bo tukaj zopet potegnil kratko delavec ki je na istem kot delavec v vsaki firmi z tem, da ima pač 200e neto plače več. Vsaj družina lahko živi brez karitasa !!!!! Pa ne bodi fauš delavcu !!! Popljuvaj foteljarje !!!!
zvit kot presta
17. 07. 2014 15.20
+18
Zaposlenim v panogi, ki ima pčale višje od slovenskega povprečja, bi morali stavke prepovedati!
marsikajve
17. 07. 2014 15.02
+4
Stavkali bomo proti tistim, ki dobijo plače, ko nič ne delajo in tistim , ki imajo prevelike plače. Zato podpri stavko!!!
ROMELS
17. 07. 2014 14.13
+8
Imajo previsoke plače, zato bodo stavkali.
marsikajve
17. 07. 2014 14.58
-2
Stavkali bomo proti tistim, ki imajo previsoke plače, kot praviš. Zato podpri stavko!!!
komunjara 1
17. 07. 2014 14.02
+2
A stavka pomeni da bodo dali strom zastonj??? Ali to po.eni da bodo dobili placan se en dan v sluzbi ko nic ne delajo
marsikajve
17. 07. 2014 14.53
+3
Stavkali bomo proti tistim, ki dobijo plače, ko nič ne delajo, kot praviš. Zato podpri stavko!!!
Krtaksn.
17. 07. 2014 13.31
+12
Dajte odpoved, na zavadu je veliko ljudi ki bi bili zadovoljni z vaso placo.
civitasstain@gmail.com
17. 07. 2014 13.45
-3
Če bi vedel (Če sploh delaš) kdaj bi v tvojem podjetju stavkal, bi ti zasolil s tvojim komentarjem!
Krtaksn.
17. 07. 2014 22.18
+4
Ka bi ti rada kobila? Lepe place majo za nedelo. Kje pa to delaa na najvecji slovenski firmi Zrszz????
Netajkun
17. 07. 2014 12.58
+2
Sindikati želijo , da dobičkonosne HE pokrijejo izgubarsko premogovništvo . Elektrodistributerji pa grozijo , da bodo elektriko v največji možni meri kupovali na prostem trgu ( trenutno je zelo poceni ) .
spoštovanje
17. 07. 2014 13.27
+8
za nas ne ker bo vsak pristavil svoje politične in skorumpirane kremplje in bo to podražilo stvar predvsem pa bo udarilo po žepu nas - uvoz nas bo stal dražje, kot si pa misliš
civitasstain@gmail.com
17. 07. 2014 13.48
+1
Si zato, da bi vse države razglasile stavke za ilegalni ukrep? Na pol pa adijo našemu standartu!
spoštovanje
17. 07. 2014 15.32