Gospodarstvo

Podražitev elektrike le še vprašanje časa

Ljubljana, 05. 09. 2008 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Dobavitelji električne energije so nabavno ceno elektrike zvišali za 20 odstotkov, zato lahko kmalu pričakujemo tudi nove podražitve elektrike.

Dobavitelji električne energije so ceno elektrike zvišali kar za 20 odstotkov, kar bo najverjetneje močno vplivalo tudi na ceno elektrike. Ker se je časnik Finance razpisal o tem, da bodo elektrodistributerji ceno elektrike zvišali v roku enega leta, nas je zanimalo, ali bomo spet kmalu dražje plačevali položnice za elektriko.

Proizvajalci elektrike pri nas že napovedujejo, da se bodo cene elektrike na nabavnih trgih v prihodnosti še zvišale.

Za POP TV so se odzvali v Elektro Gorenjska in Elektro Ljubljana, kjer so sporočili, da v prihodnjem mesecu povišanja cen elektrike zagotovo ne bo. Z Elektro Primorska pa so za 24ur.com zanikali navedbe Financ, da bi na gospodarsko ministrstvo poslali kakršenkoli predlog o oblikovanju cen. Poudarili so, da se cene elektrike na trgu oblikujejo prosto. Kot so še povedali, je vsaka sprememba cen v skladu s splošnimi pogoji Elektro Primorske vedno objavljena vsaj en mesec pred spremembo cene, napovedi o zviševanju prodajnih cen pa ne dajejo. Z Elektra Maribor pa so za 24ur.com sporočili, da cene električne energije določajo samostojno na podlagi nabavnih cen, ki jih s sprotnim povpraševanjem dosegajo na trgu ter na podlagi poslovne politike podjetja.

"O spremembah cen električne energije ne moremo govoriti, saj je oblikovanje cen odvisno od nadaljnjih razmer na trgu električne energije. Si pa bomo prizadevali, da bomo dosegli čim boljše nabavne pogoje in tako svojim kupcem ponudili električno energijo po čimbolj konkurenčnih cenah," so zapisali.

Kot pišejo Finance, naj bi elektrodistributerji na gospodarsko ministrstvo že poslali predlog, v katerem naj bi pisalo, da bi cene oblikovali med tržno ceno in proizvodno ceno elektrike. Podražitve naj bi tako bile okoli 20 odstotne.

Elektrodistributerji naj bi cene elektrike podražili za 20 odstotkov.
Elektrodistributerji naj bi cene elektrike podražili za 20 odstotkov. FOTO: Kanal A

Povprečen Slovenec zdaj za račun za elektriko namreč plača 32 evrov na mesec, medtem ko povprečen Evropejec plača 35 evrov, pišejo Finance. Čez nekaj mesecev, ko naj bi elektrodistributerji podražili svoje storitve, pa naj bi plačevali bistveno več.

Cene elektrike so se v začetku leta že povišale za šest odstotkov, takrat pa je Urad za varstvo konkurence z odločbo ugotovil, da so družbe (Elektro Ljubljana, Primorska, Maribor, Gorenjska, Celje) ravnale usklajeno pri zvišanju cen električne energije za gospodinjske odjemalce. Omenjeni elektrodistributerji so zvišanje cen napovedali sočasno, 22. in 23. novembra 2007, v skoraj enakem znesku ter z začetkom veljavnosti na isti dan, s 1. januarjem letos. Kot je znano, so se gospodinjstvom računi za električno energijo z začetkom leta zvišali za okoli šest odstotkov. Elektrodistribucije so na odločbo vložile tožbo.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Protizujfom
08. 09. 2008 21.15
Kaj ni sedaj več elektrike,ko ste zaprli našo tovarno ,eno večjih porabnikov TDR.Kako kaj odpravnine in odškodnine, gospodje mi še vedno čakamo in časa vam zmanjkuje. Dolžni ste nam delnice,plače,odpravnine,odškodnine, regres...Na našo elektriko čaka evropa,nikoli jim ne bo dovolj.Zapirate naša delovna mesta in jih odpirate drugje.
ivo55
08. 09. 2008 14.55
Proračun lačen, lačen, laaaaačen..!
hercul
07. 09. 2008 23.32
@nvivod, preprosto ne morem verjeti, kakšne klanfe si natrosil, o čistoči jederske energije.....ti si seveda razmišljal le o proizvodnji, nikakor pa nisi omenjal shranjevanja jederskih odpadkov in možnosti katastrof, na Črnobil si že pozabil!! Ah pa saj ni bilo hudo, samo na stotine mrtvih in na deset tisoče mutantov in zadeva po 22 letih še ni zaključena, kar se mutiranja tiče... Od 1850 že opozarjajo? Mater ti pa že dolgo trpinčiš to zemljo, da to veš! In še vedno se ti zdi, da je vse fake, pa mi zgodovinsko povej, če je kdaj v preteklosti Slovenijo zadevalo toliko neurij, poplav in naravnih katastrof kot sedaj? Odgovor je, nikoli! Pa si preglej po internetu, če ne verjameš. In to je na našem majhnem ozemlju, kaj pa svet?? Preveri, če je kdaj Amerika imela toliko rušilnih tornadov kot letos! Se ti še vedno zdi, da se nič ne dogaja? Ne vem kaj bi se moralo zgoditi, da bi ljudje kot si ti sprevideli, da je situacija maksimalno kritična. In nazadnje, sem jaz mar omenjal hidroelektrarne, kot čist vir energije? Omenjal sem samo obnovljive vire, kot so sončna in energija vetra, vse ostalo si prebral ne vem kje...
dr.psiho
07. 09. 2008 10.48
mi rabimo kakega Turka z večjimi pooblastili pa naj naredi ZAKON človeka ne pa knjigo (biblijo)samo za malega človeka) ali pa res rabimo kakega ustašo ali pa četnika da nam vlada
dr.psiho
07. 09. 2008 10.44
televizija tukaj domujejo kingi ,ki nič nikoli niso delali in imajo dobre penzije in to mora nekdo plačati....miša molk stane imela pa je .....kaj je sploh delala...\'\'\'? telefonija...zrak je drag...tudi to je razumljivo...elektrika ?krško?kdo je to postavil...aja vladini ljudje...njim se je trgalo od plač....tudi to je razumjivo ..........-nimamo tukaj bodočnosti....mafija
juventus
07. 09. 2008 09.20
Pri nas se tako ali tako vse draži ..Dobr si to povedu Prvo Borec ...................
Prvo Borec
07. 09. 2008 09.01
Na koncu bodo še rekli : Pojdite pa ven Slovenije !!! Najbolje da jih mi pošljemo VEN in zopet prevzamemo naše gospodarstvo. Takrat se je saj manj kradlo in živeli smo in ne životarili. Pred TV tako, v resnici pa kontra. V javnem sektorju so dobili manjše plače- večina !!
losser
06. 09. 2008 23.28
Ma če tak realno razmisliš :D elektrika je itak poceni. Vsaj pri naši familijo za telefone stacionarni mobitele porabimo nič kaj manj kot za elektriko. S tem da elektriko uporabljamo veliko več ;)
dr.psiho
06. 09. 2008 20.50
PIZ... JIM M....RES SO PI...E. NAJHUJŠI SO TI DANES ,TISTI IZ LETA 1940 SO TI TAKOJ REKLI KAJ BOJO NAREDILI A TI (FAŠISTI) NEREČEJO NIČ V NAPREJ A V BISTVU HOČEJO VSE KAR TISTI IZ PRETEKLOSTI NISO USPELI----
dr.psiho
06. 09. 2008 20.46
SAMO PROBEJTE ELEKTRO VOLUHARJI ČIGAV JE KRŠKO VAŠ? ALI NAŠ? ČE JE VAŠ GA ODNESITE SEBI V SPALNICO BANDA
minnaema@yahoo.com
06. 09. 2008 17.29
Ej, ej, ej, ko se je gradila ELEKTRARNA KRŠKO .......pa se je pisalo in zagotavljalo, da bomo v Sloveniji imeli kontinuitetativno -elektriko zelo, zelo poceni.......zdaj pa se distributerji obračajo po Europi in po državah, kjer imajo tudi za 38% večje plače od naših v SLO......ali mislite,da so to insinuacije, le oglejte si kolumne ali primerjajte Austrice, ki jih je sicer nekaj manj kakor 8 milijonov in njihova "draginja" z elektriko je po meri standarda, ko se že ne moremo primerjati z Italijo, ki šteje več kako 58 milj.prebivalcev, da je pri njih plačilo elektrike koherentna z življenskim standardom !
redinmir
06. 09. 2008 11.22
Jedrske elektrarne? A niste slišali katastrofalne zgodbe iz nemčije, kjer v enem izmed rudnikov leži 100 000 sodov z jedskimi odpadki. Novica je prišla ven na pritisk javnosti, Več kot polovica sodov je korodiranih in puščajo v svojo snov v tla. Zraven vsega so ugotovili, da rudnik ni neprepusten za vodo, saj so sledi radioaktivnega materiala že našli v okoliških vodah. To je poanta poceni jedrske energije, ki ne upoštevajo resnične cene za svojo energijo!!! Ta cena bi morala biti do 3x višja, če ne več.
comment123
06. 09. 2008 08.49
Elektriko iz Krškega bomo dobili preko posrednikov, ki bodo pribili svoj zaslužek in bogateli.Spet ena od svinjarij, ki bo tolkla po najnižjem sloju.
megla007
06. 09. 2008 00.37
Zdaj bo pa eno elektro gospodarstvo podražilo elektriko decembra, drugo januarja, tretje februarja... da ne bo tako OČITNO, da je šlo za kartelni dogovor. Kot nazadnje, ko so vsa elektropodjetja nabile ceno na isti dan ob isti minuti isti sekundi,.. za približno isto visoko ceno. :S Katastrofa.
Prvo Borec
05. 09. 2008 21.04
Odpad bi lahko shranjevali v Žirovskem vrhu, kjer je že radioaktivna snov !!
nvivod@gmail.com
05. 09. 2008 19.36
@hercul: ce mi zagotovis izgradnjo se vsaj 2 JE v sloveniji, ti jaz podpisem in lahka shranjujes jederske odpadke pod moj vrt/njivo/bajto :) JE je najbolj cista oblika energije (manj skodi naravi kot kaka HE, kjer poplavljas obmocja pa pregrajujes ribje poti pa tk naprej), odkopljes, uporabis, zakopljes... Tako bluzenje (o unicevanju narave pa globalnem segrevanju pa globalnem ohlanjevanju pa podobnih bedarijah) poslusamo pa ze od 1850 (1922 so zaceli bluzit kako je najmanj ledu v zgodovini... bla bla bla) Zemlja in clovestvo je se zmeraj tu, nehajte nategovat ljudi!
firko
05. 09. 2008 16.48
čist nič novega v naši preljubi Sloveniji
finec
05. 09. 2008 16.05
Podražitve ne bo pred volitvami.
Aaron-Heydar
05. 09. 2008 13.53
PA kaj ste zmešani vsi povprek od elektrodistributerjev do vlade!!!! Narod bo postal čisto izropan!!!!! A sploh ve kdo kakšne hiše in avtomobile imajo direktorji elektrodistribucijskih podružnic? PA LJUDJE, DAJMO SE ŽE ENKRAT UPRET TAKŠNI LOPOVŠČINI.
hercul
05. 09. 2008 13.21
Bravo vsi, širite čiste Bushoizme. Sploh ni pomembno kaj počnemo naravi, važno je, da je bilanca pozitivna. Pa kaj še res ne vidite kaj se dogaja??? Poglejte le malo naokoli, vsepovsod boste videli, da svet poka po šivih in vi bi še vedno gradili jederske, ki pa bodo jederske odpadke ZAKOPALI NA VAŠE VRTOVE, PA SE PODPIŠITE POD TO ČE SI UPATE! Tiste pa prlepmo nekam drugam, kakim ciganom, rešmo dva problema, ne? Pa ja, a sploh razmišljate kaj? Sploh pa dvig energentov ni posledica "zelenih teroristov", ki skušajo podaljšati bivanje našemu lepemu planetu, ampak posledica orkanov, vojn, zmanjšanja rezerv katere smo izčrpali. Če ne verjamete si poiščite na internetu charte nafte, plina ipd in jih časovno primerjajte z orkani, vojnami ipd in dobili boste rezultate. Res mislim, da se stvar začne pri vsakem posamezniku, koliko porabi, ali ugasne luč ko le te ne rabi, ali skrbi, da je življenjski prostor dobro izoliran in osvetljen, da porabi čim manj energentov.... Če vam je elektrika draga pa si zgradite energetsko neodvisno ali plus energijsko hišo ... in višek elektrike celo vi prodajte (po znižanih cenah če hočete), ne pa da agitirate h gradnji še dveh jederskih elektrarn, ki itak ne bi pocenile elektrike. Ne uničujmo narave na račun dobička, ker če le te ne bo bomi izginili in mi in dobički!