Gospodarstvo

Istrabenz: O prisilni poravnavi v osmih dneh

Koper, 29. 06. 2009 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Istrabenz je na sodišče vložil program prisilne poravnave. Po besedah predsednika uprave je možnost prostovoljne poravnave odvisna predvsem od bank.

Istrabenz-6
Istrabenz-6 FOTO: Dare Čekeliš

Istrabenz je danes do 18. ure na sodišče vložil program prisilne poravnave, sta po končani seji nadzornega sveta potrdila predsednik uprave Bogdan Topič in predsednik nadzornega sveta Zoran Bošković. Odločanje o začetku stečajnega postopka je s tem odloženo, sodišče pa naj bi o prisilni poravnavi odločilo v osmih dneh.

Z oddajo programa prisilne poravnave del upanja na prostovoljno poravnavo po Topičevih besedah odhaja, a so po njegovem mnenju "vrata še vedno odprta". "Kanček optimizma je še vedno umesten," je povedal Topič in poudaril, da so se bili v koprskem holdingu z bankami pripravljeni pogajati, a te zaenkrat niso našle skupnega imenovalca.

"Žalostno je, da banke v tem času niso podpisale niti dokumenta o reprogramu kreditov, ki so ga sestavile same," je stanje med bankami upnicami, ki naj bi danes med seboj sicer intenzivno komunicirale po elektronski pošti, komentiral Bošković.

Oddaja programa prisilne poravnave je po njegovih besedah zakonska obveza uprave in nadzornega sveta, za družbo pa naj bi bil program prisilne poravnave dokaj ugoden, omogočil naj bi vsaj njeno preživetje. Podobno meni Topič, ki poudarja, da "prisilna poravnava za podjetje in lastnike ni najslabša rešitev".

"Za banke je gotovo slabša, a so si jo izbrale same," je še dejal Topič. Po njegovih besedah so se v Istrabenzu tudi še vedno pripravljeni pogajati o prostovoljni poravnavi, vendar pa bo ta sedaj potekala "pod malo drugačnimi pogoji".

"Možnost prostovoljne poravnave je v tem trenutku odvisna predvsem od bank," je dejal Topič. Po njegovih besedah naj bi predlogu o prostovoljni poravnavi po najnovejših informacijah sicer nasprotovalo pet od 19 bank, večinoma ali v celoti naj bi bile v tuji lasti.

Holding Istrabenz, ki je od 31. marca insolventen, bankam dolguje 350 milijonov evrov, zadolženost celotne skupine pa znaša 800 milijonov evrov.

Topič: O prisilni poravnavi šele septembra

Koprsko okrožno sodišče bo v osmih dneh izdalo sklep o začetku postopka prisilne poravnave in imenovalo prisilnega upravitelja, v naslednjih 30 dneh se bodo zbirale terjatve, nato se bo sestal upniški odbor. O prisilni poravnavi naj bi se po Topičevih ocenah tako odločalo šele septembra ali oktobra, če v tem času ne bo prišlo do prostovoljne poravnave. Če bo s programom prisilne poravnave soglašalo manj kot 60 odstotkov bank upnic, bo Istrabenzu preostal le še stečaj.

O Petrolovi ponudbi za odkup 51-odstotnega deleža Istrabenzovih Instalacij pa je Topič dejal, da prihaja ob nepravem času, saj v fazi insolventnosti uprava ne more ničesar prodajati. Bošković je Petrolovo ponudbo označil za "neresen poskus nadomeščanja dokapitalizacije". Po Topičevih besedah je interesentov za nakup Instalacij veliko, Petrolovo ponudbo pa bodo, če bo prodaja Instalacij predvidena v načrtu finančnega prestrukturiranja, obravnavali kot "prvo med enakimi".

 

 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ivo55
30. 06. 2009 07.55
Očitno tuje banke ne morejo v končni fazi za odpise obremeniti davkoplačevalce, ko je bila in še ostaja praksa v Sloveniji. Se sprašujem zakaj in čemu služi ta država s svojimi vejami oblasti, če vse DOMNEVNE zlorabe končajo v javnem dolgu!?
Buena Vita
29. 06. 2009 22.41
JERY NE,ŠE IMAJO KAJ KRAST
Buena Vita
29. 06. 2009 22.40
zakaj mora v stečaj ker ga misli kak barabin tajkunski zase,za menegarski ot-ukradi kako če vse firme odplačujejo svoje kredite ,imajo delo ,in plačujejo delovce,,,,elektrika diši golobiču in njegovim lobistom ,,zato morajo uničit (ko bajagi),pokrast,,,,in novi lastnik bo spet pobral proračunski denar,in zgodba se ponovi kaj mislijo da smo ljudje total-kreteni,in da ne znamo računat,ne poznamo akterjev,,vedno isti ultra managserji lezejo iz grma v grm in vedno eni ta isti kreirajo lopovščine,samo vrtijo se ,zdej tu,zdej tam VRTIREPKE
aryan
29. 06. 2009 20.49
A že nismo na podnu?
manco-capac
29. 06. 2009 20.20
IB v prisilno poravnavo, Mura pa v stečaj!? Nas pa kriza res še ni dobro "pošlatala"...
przelmuding
29. 06. 2009 11.25
Bavčarja in nadzornike je treba dat pred sodišče.
Marija Krebs
29. 06. 2009 09.50
Pa kje so bili in kaj so počeli nadzorniki . Njihova logika je bila: bo že kako!
laufer
29. 06. 2009 09.25
Prisilne poravnave, noro od norega! Stroški bodo rasli, finančnega učinka pa ne bo! Banke bodo na koncu dobile manj! Kdaj bo koga srečala pamet?