Gospodarstvo

Špekulanti se bodo 'obrisali pod nosom'

Atene/Luksemburg, 26. 04. 2010 13.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Špekulanti, ki stavijo na propad grškega gospodarstva, se bodo obrisali pod nosom, je prepričan grški finančni minister. A Nemčija je do pomoči Grčiji še vedno zadržana, kar pa skrbi Italijo.

Grški finančni minister George Papakonstantinu je v nedeljo v Washingtonu opozoril špekulante na finančnih trgih, da se bodo "obrisali pod nosom", ker stavijo na propad grškega gospodarstva. Ob tem je vztrajal, da bosta evroskupina in Mednarodni denarni sklad (IMF) finančno pomoč Grčiji zagotovila pravočasno.

Grčija je v petek zaprosila za sprožitev nedavno potrjenega mehanizma za finančno pomoč evroskupina in IMF, da bi se rešila iz globoke javnofinančne krize. Evroskupina je Grčiji pripravljena posoditi do 30 milijard evrov po okoli petodstotni obrestni meri, IMF pa naj bi prispeval okrog 10 do 15 milijard evrov.

Nakupovanje v Grčiji
Nakupovanje v Grčiji FOTO: Reuters

"Vidim, da je veliko število ljudi stavilo na različne načine. Vse, kar lahko rečem, je, da se bodo obrisali pod nosom," je opozoril Papakonstantinu. Slednji želi pomiriti predvsem zaskrbljenost Nemčije, ki bo prispevala levji delež posojila držav članic evrskega območja Grčiji – približno 8,4 milijarde evrov –, pri čemer je javno mnenje v Nemčiji takšni pomoči precej nenaklonjeno.

Nemčija zadržana, Italija zaskrbljena

Da je Nemčija zadržana do pomoči Grčiji, je danes potrdil tudi nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Njegov italijanski kolega Franco Frattini pa je ob tem izrazil zaskrbljenost nad nemškim stališčem.

Westerwelle je zavrnil možnost pomoči Grčiji, ne da bi država najprej predstavila verodostojen program za zmanjšanje svojega javnofinančnega primanjkljaja. "Preveč obljub o konkretni pomoči bo le ublažilo pritisk na Grčijo," je menil. Vodja italijanske diplomacije pa je zaradi nepopustljivosti Nemčije zaskrbljen. "Nobenega dvoma ne sme biti – če je naša hiša v težavah, moramo utrditi njene temelje, saj vsi živimo v tej hiši," je ponazoril in dodal, da ne gre za reševanje Grčije, temveč utrjevanje evra in vseh v območju skupne valute.

Uradne Atene prepričane v pravočasno pomoč

Padanje delnic na atenski borzi
Padanje delnic na atenski borzi FOTO: Reuters

V Atenah so kljub temu prepričani, da bo pomoč evroskupine in IMF prišla pravočasno. "Vsi smo prepričani, da bo to urejeno pravočasno in da bomo brez kakršnih koli težav še naprej sposobni financirati grški javni dolg," je prepričan Papakonstantinu.

Grčija je morala zaradi nejasnosti glede reševanja krize v minulih tednih plačevati visoke obresti na svoje desetletne obveznice. Te so se kljub obljubi o pomoči danes povzpele na 9,116 odstotka. To je največ, odkar je ta južnoevropska država leta 2001 prevzela evro. Rast obrestne mere gre po mnenju analitikov pripisati zaskrbljenosti vlagateljev, ali bo reševanje Grčije delovalo in ali bo sploh zadoščalo.

Razlika med obrestno mero na grške in nemške obveznice - slednje veljajo za merilo v območju evra - se je tako povečala na 6,07 odstotne točke. Obrestna mera na grške dvoletne obveznice je medtem danes narasla na 12 odstotkov, kar po mnenju analitikov odraža globoko zaskrbljenost zaradi morebitne kratkoročne insolventnosti Grčije in njene nezmožnosti zmanjšati velik javnofinančni primanjkljaj.

Državni dolg Grčije znaša okoli 300 milijard evrov. Atene morajo do maja zbrati približno 11,5 milijarde evrov, za kritje dolga in proračunskega primanjkljaja pa bo Grčija letos potrebovala okoli 54 milijard evrov.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

12345s
26. 04. 2010 21.11
Predvidevam da bo tudi Žbogar zaskrbljen nad nemškim stališčem hehehe Bravo Merklova
Titus01
26. 04. 2010 17.15
@laufer Tu imamo problem. Se spomnite azijske krize v devetdesetih letih? Takrat so se zbrali v Vermontu modreci, smetana svetovnih centralnih bankirjev, in presodili, da indonezijskega gospodarstva, ki je bilo osnovano na izkoriščanju naravnih bogastev, vendar v osnovi solidno, kriza ne bo prizadela. Čez tri mesece je bila Indonezija še v slabšem stanju kot njene sosede. So se modreci zmotili. Niso se - indonezijsko gospodarstvo je bilo solidno. Težava je bila v tem, da so investitorji investirali v "azijske države" kot v enoten prostor in ko so se začele težave v eni, so odreagirali s paničnim dezinvestiranjem v vseh. Gospodarstva dejansko niso bila preveč povezana med seboj z ekonomskimi tokovi; bila pa so povezana psihološko, v pojmovanju investitorjev, in ko so se začele težave v eni državi (na Tajskem) je paničen beg kapitala povzročil sesutje vseh. Soroden problem imamo z Grčijo: Vsi enačijo Grčijo (ki je resnično zaj...) s Španijo (ki jo je kriza močno prizadela, je pa pred njo imela presežke) in Portugalsko (ki je bila manj skrbna). Če Grčija bankrotira, bodo zahtevane obresti za portugalske in španske obveznice šle v nebo, kar lahko - brez realnega temelja za takšen dvig - povzroči zlom njunih javnih financ. To pa bi bil za EU resen problem.
_JuNioR_
26. 04. 2010 15.34
laufer 26.04.2010, 14:09 problem je to, ker denarja niso zapravili vsi grki ampak ga je potrošil le njihov politični vrh po načelu: Leva roka desni žep :D
laufer
26. 04. 2010 14.09
Grki se morajo rešiti sami! Če so denar zapravili, naj sedaj manj jejo in se spominjajo lepih dni. Za soncem pride dež in potem spet sonce...