Gospodarstvo

Špekulacije o Italiji potiskajo ceno nafte navzgor

Singapur, 28. 11. 2011 09.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Novica, da naj bi imel IMF pripravljenih 600 milijard evrov pomoči Italiji, je dvignila cene nafte, medtem ko poročanje, da naj bi Francija in Nemčija pripravljali načrt B, na naftnem trgu zbuja optimizem.

Cene surove nafte so se med današnjim trgovanjem v Aziji zvišale, med drugim na račun neuradnih informacij, da naj bi IMF pripravljal finančno pomoč zadolženi Italiji, pojasnjujejo analitiki.

Teksaška lahka nafta se je z januarskim dobavnim rokom podražila za 1,52 dolarja, to je na 98,29 dolarja, severnomorska nafta brent, prav tako z dobavo v januarju, pa za 1,26 dolarja, in sicer na 107,66 dolarja za 159-litrski sod.

Novica o domnevni pomoči IMF Italiji je dvignila cene nafte, medtem ko poročanja, da naj bi Francija in Nemčija pripravljali načrt B, zbuja optimizem na naftnem trgu.
Novica o domnevni pomoči IMF Italiji je dvignila cene nafte, medtem ko poročanja, da naj bi Francija in Nemčija pripravljali načrt B, zbuja optimizem na naftnem trgu. FOTO: Reuters
Objava La Stampe je že imela močan vpliv na mednarodnih trgih. Na ta račun se je indeks Nikkei na borzi v Tokiu danes okrepil za poldrugi odstotek, delnice v Seulu so se podražile za več kot dva odstotka, v Sydneyju pa za slaba odstotka. Navzgor so se obrnile tudi cene surove nafte.

Italijanski časnik La Stampa je v nedeljo poročal, da naj bi Mednarodni denarni sklad (IMF) v okviru reševanja evropske dolžniške krize pripravljal finančno pomoč zadolženi Italiji. Kot je poročal omenjeni časnik, bi IMF lahko Italiji priskrbel do 600 milijard evrov pomoči, in sicer je ena od možnosti skupna akcija z Evropsko centralno banko, pri kateri bi IMF jamčil za posojilo. S tem bi italijanski premier Mario Monti dobil nekaj dodatnega časa za izpeljavo potrebnih ukrepov.

IMF je to informacijo že zanikal. "Ni nobenih pogovorov z italijanskimi oblastmi o programu za financiranje s strani IMF," so na kratko sporočili iz te ugledne mednarodne finančne ustanove.

Nemški časnik Welt am Sonntag je medtem v nedeljo pisal, da naj nemška kanclerka Angela Merkel in francoski predsednik Nicolas Sarkozy ne bi bila več pripravljena čakati na poenotenje vseh držav EU in naj bi želela znotraj evrskega območja z nekaterimi državami oblikovati poseben klub, katerega članice bi se zavezale k strožjim pogojem finančne discipline.

Te informacije vzbujajo optimizem na naftnem trgu, saj dajejo upanje, da se pripravljajo bolj koreniti ukrepi za reševanje dolžniške krize v območju držav z evrom, še pojasnjujejo analitiki.

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (3)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Nimivseeno
30. 11. 2011 09.57
Seveda papir vse prenese, osnove ekonomije pa so, da cena določa ponudba in povpraševanje. Dnevna ponudba je omejena z dnevno načrpano nafto, ki že od leta 2008 naprej stagnira. Gospodarstvo pa raste eksponentno in zahteva večje resurse nafte (Kitajksa, Indija ...) To seveda pomeni nove krize. Ker denarja ne moremo tiskati na ničemur, izgubi vrednost. Dejstvo: Smo presegli peak oil, nekaj časa bo še plato, nato pa nezadržni upad tja do miljon sodčkov na leto.
wizeman
28. 11. 2011 12.03
+1
A je sploh še kak dogodek na tem svetu, ki ga naftarji in borzni špekulanti ne izkoristijo za dvig cen nafte?
smock
28. 11. 2011 10.32
+1
Tako bo dobil €, še večjo vrednost proti $, lahko pa da se motim.